El tren groc o canari
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Racons de l'altre costat de la frontera que cal visitar

A l’altra banda dels Pirineus, Perpinyà i la Catalunya Nord amaguen les petjades de la història i racons per somniar

Manuel Pérez
Publicitat

A ben pocs quilòmetres de Barcelona, només travesseu la frontera política que separa Espanya i França, topareu un territori sorprenent. Dotat d'una gran quantitat de racons per visitar, la història compartida hi ha deixat les seves petjades en diferents èpoques. Tant si busqueu una escapada romàntica com si voleu trobar pobles amb encant, travessar els Pirineus sempre suposa una aventura plena de descobertes, grans restaurants i tot el 'savoire-faire' francès barrejat amb el seny català. Prepareu-vos per a una gran aventura de mar i muntanya.

NO T'HO PERDIS: 10 pobles de l'altra banda de la frontera que ens enamoren

1. Camí de Ronda: crònica dels ‘días azules’

El camí de ronda que uneix Portbou i Cervera és molt més que una senda vora mar entre els estats espanyol i francès. La Caseta dels Alemanys –just a la frontera política– marca el punt més meridional on van arribar els nazis. Els més forts poden continuar la polsegosa memòria dels camins de l’exili fins a la tomba de Machado, punt de pelegrinatge republicà. Quan la mort va sorprendre el poeta a l’acolorida Cotlliure el 1939, a la butxaca duia els famosos versos “Estos días azules y este sol de la infancia”.

Si no esteu en forma, fer-lo en tren també és una experiència.

2. Argelers: quan vam ser refugiats

Més al nord, Argelers s’ha transformat en una insípida vila d’estiueig massificada. No obstant això, el seu petit però imprescindible memorial dona testimoni en forma de museu del terrible afinament dels camps de refugiats de la Guerra Civil Espanyola. La visita es pot complementar i augmentar a Elna: la seva cèlebre Maternitat Suïssa és avui un espai dedicat a la memòria de les centenars d’exiliades que van donar a llum a les seves instal·lacions. Records en carn viva.

Sant Cebrià (Saint-Cyprien), lloc ideal per dormir fora de temporada. Hôtel Ile de la Lagune, un capritx irresistible.

Publicitat

3. Perpinyà: “el centre del món”

Va ser Dalí qui va batejar amb aquest nom tan altisonant l’estació de la capital del Rosselló. Per sort, ja no cal peregrinar a Perpinyà per veure pel·lis amb molts rombos, ara podem admirar la transformació d’una ciutat que avança a força de recuperar els orígens. Imprescindibles: la Llotja i el Castellet, arquitectura que ens connecta amb altres edificis històrics dels Països Catalans; o el Palau dels Reis de Mallorca, vestigi de la que un dia va ser la capital terrestre del reialme.

Aneu al barri de Sant Jaume, el català dels seus habitants enamora.

4. Ceret: la vila dels pintors

No podem passar per la Catalunya Nord i no fer una visita a un dels racons amb més encant d'aquestes contrades. Es tracta del famós mercat de dissabte de Ceret, capital de la comarca Vallespir i vila fetitxe dels pintors. Hi van treballar artistes com l'escultor Manolo Hugué, i altres genis de renom com Picasso i Braque apareixen lligats a la història del municipi.

Si voleu seguir la petjada artística de Ceret, podeu visitar el Museu d'Art Modern amb obres de Dalí, Miró, Tàpies...

Publicitat

5. El Canari: Muntanya amunt

El camí de tornada s’enfila a la muntanya. Uns quilòmetres més enllà de Ceret, a Vilafranca de Conflent, agafarem un símbol de la Catalunya Nord, el Tren Groc, o Canari, vistes espectaculars fins a l’estació de la Tor de Querol, enllaç amb els Rodalies. Sense adonarnos-en, hem tornat a travessar una frontera.

El Canari s’omple a l’estiu: calculeu 30 minuts d’antelació.

Recomanat
    Més de escapades
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat