Famtrip Baix Llobregat
Foto: Albert Miró / Diputació de Barcelona
Foto: Albert Miró / Diputació de Barcelona

Racionalisme, delta, aigua i matemàtiques al Baix Llobregat

La Casa Gomis, el Museu Agbar i el Palau Mercader, entre les visites d’aquesta variada sortida

Publicitat

Us podem garantir que no us avorrireu en l’escapada que us hem preparat per la comarca del Baix Llobregat, amb unes propostes diverses i ideals per a tota la família. Estarem en contacte amb la natura, però també amb l’arquitectura, i fins i tot – no us espanteu! – amb les matemàtiques. Comencem, que no tenim temps per perdre!

AMB LA COL·LABORACIÓ DE BARCELONA ÉS MOLT MÉS I LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.

La Ricarda

Se’n diu la Casa Gomis, però també se la coneix com La Ricarda i com la Casa de Vidre, i és un dels millors exemples d’arquitectura racionalista que tenim per les nostres contrades. Porta la signatura de l’arquitecte Antoni Bonet Castellana, i quan la va dissenyar i es va construir, entre el 1949 i el 1956, es trobava exiliat a Argentina. Al llarg de tot el procés es va haver de comunicar per correspondència amb la família que li havia fet l’encàrrec, la Gomis-Bertrand.

Amb tot això, encara no us hem dit on es troba. La Casa Gomis és molt a prop de la platja del Prat de Llobregat i de l’estany de La Ricarda – d’aquí el seu nom popular – , i per visitar-la podeu estacionar el vehicle al pàrquing situat al costat del club municipal de vela del Prat. Als anys seixanta la casa va esdevenir un espai de trobada de l’avantguarda cultural, i acollia activitats musicals i teatrals organitzades pel Club 49. Si la voleu conèixer, estigueu atents a les visites que es fan, perquè normalment n’hi ha només una cada mes, amb dos torns disponibles: un inclou aperitiu, i el segon, dinar.

El delta

Molt a prop de La Ricarda hi tenim el delta del Llobregat, i sempre que ens acostem a aquestes terres no volem desaprofitar l’oportunitat de passejar-hi, d’explorar-lo. I és que són diversos els itineraris que es poden fer per aquest magnífic espai natural, i avui volem arribar-nos fins al Semàfor, edifici alçat a finals del segle XIX per regular el trànsit marítim costaner i avui un privilegiat mirador del paisatge deltaic que l’envolta. La ruta per anar-hi, com no pot ser d’altra manera al delta, és planera, senzilla, i també es pot fer amb bicicleta. Pel camí ens trobarem també la Caserna dels Carrabiners, que, com el nom indica, estava ocupada per carrabiners que vigilaven la costa i el contraban.

Per dinar anirem a Cornellà de Llobregat, al restaurant Plats, on ens sorprendran amb la seva cuina avantguardista a partir de receptes tradicionals.

Publicitat

El Museu de les Aigües i Palau Mercader

Seguim amb la nostra descoberta de diferents llocs d’interès de la comarca del Baix Llobregat, i ho fem anant al Museu de les Aigües de la Fundació Agbar. L’espai, ubicat a l’antiga Central Cornellà – de l’any 1909 i encara en funcionament – té per objectiu divulgar el coneixement sobre l’aigua a través d’experiències adaptades a tots els públics. En especial, s’explica com ha anat evolucionant la tècnica perquè l’aigua arribi a les llars de l’àrea metropolitana de Barcelona. 

I no ens movem de Cornellà per viure el darrer tram de l’escapada. Heu visitat mai el Museu Palau Mercader? Val la pena! Es pot passejar per la seva planta noble i així conèixer les afinitats culturals i artístiques d’un llinatge aristocràtic del segle passat. Hi ha més de 3.000 objectes, entre mobiliari, cortines, làmpades, pintures i retrats antics...

La segona planta del Palau, en canvi, està ocupada pel MMACA, el Museu de les Matemàtiques de Catalunya, un espai museístic singular i del tot interactiu on aprendre i divertir-se amb aquesta matèria tan temuda per molts estudiants.

Abans o després d’entrar al Museu Palau, feu un tomb pel parc de Can Mercader que envolta l’edifici, i que formava part dels jardins de la finca.

Recomanat
    Més de escapades
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat