8 raons per escapar-se a la Regió de Múrcia (sense escales!)

Quin destí ofereix el mateix que a l'estiu, però a la tardor? Amants de la cultura, el turisme actiu, l'enogastronomia o la desconnexió esteu d'enhorabona, perquè la Regió de Múrcia pot, i Volotea us portarà en menys d'una hora. No us ho perdeu!
Región de Murcia
Turismo Región de Murcia
Time Out en col·laboració amb Volotea
Publicitat

Advertisement

És coneguda sobretot per tenir un dels climes més privilegiats de tot el Mediterrani, però la Regió de Múrcia ofereix molt més que turisme de platja. Si sou foodies, gaudireu amb els seus productes de l'horta, que inclouen denominacions d'origen com la pera de Jumilla, el pebre roig de Múrcia o l'arròs de Calasparra, i fins a tres denominacions d'origen diferents de vins: Yecla, Bullas i Jumilla. Qui ofereix tant? Aquesta riquesa de productes naturals fa que la seva gastronomia sigui una de les més riques de la península. Però també val la pena visitar aquesta zona pels seus espais naturals, on es poden realitzar activitats aquàtiques, com submarinisme a les aigües cristal·lines de la Reserva Marina de Islas Hormigas en el Cabo de Palos, o practicar espeleologia a les seves conegudíssimes coves, com la Cueva del Puerto en Calasparra.

També podreu practicar el ‘slow tourism’ amb postes de sol captivadores a les platges de Baño de las Mujeres o Carolina, aquesta última a la bonica vila pesquera d'Águilas. A més, podreu optar per visitar la rica història i cultura en ciutats mil·lenàries com Cartagena o perdre-us pels seus pobles únics que ofereixen mil i una activitats a l'aire lliure, com Blanca o Calasparra. Heu sentit parlar d'ells alguna vegada? Perquè ara els podreu descobrir i gaudir a menys d'una hora des de Barcelona, gràcies als vols directes de la companyia Volotea, una aerolínia pròxima, que aposta per desplaçaments domèstics a preus irresistibles -a partir de tan sols 19 €. Millor no ens ho poden posar. Però per si de cas, aquí van vuit raons per les quals val la pena descobrir l'espectacular Regió de Múrcia.

1. Per les activitats al mar

Si el que us agrada són els esports nàutics, a La Manga no fa falta esperar que arribin els mesos d'estiu per poder practicar-los. I és que la Mar Menor ofereix aigües tranquil·les i càlides durant pràcticament tot l'any, ideals per practicar piragüisme, vela o fins i tot kitesurf. Us imagineu navegar en caiac o canoa entre les aigües de dos mars diferents durant la mateixa travessia? A La Manga de la Mar Menor podreu gaudir d'aquesta aventura, i fins i tot tindreu la possibilitat d'explorar alguna de les seves cinc illes: Barón, Redondela, Sujeto, Ciervo y Perdiguera, així com visitar el Parc Natural de las Salinas de San Pedro del Pinatar; o creuar algun dels cinc passos que uneixen la Mar Menor amb el Mediterrani, a bord d'una piragua. 
Les aigües cristal·lines de la zona són perfectes per a gaudir del submarinisme. Us proposem una activitat insuperable: realitzar immersions guiades a la Reserva Marina Islas Hormigas de Cabo de Palos, a Cartagena. Gaudireu molt de la biodiversitat marina, però també de la major concentració de vaixells històrics enfonsats de tot el Mediterrani. La Costa Càlida ofereix cursos i immersions guiades tot l'any. 

2. Per propostes actives úniques

Una altra activitat única de la regió consisteix a visitar algunes de les seves espectaculars coves. Són moltes les que estan habilitades per ser visitades sense córrer riscos, com la cova de l'Arco en Cieza, situada al paratge del Cañón de Almadenes i formada per un conjunt de cavitats concentrades al voltant d'un gran arc de roca natural; el Paraje de la Cueva Negra, a tres quilòmetres de Fortuna, a la Sierra del Baño, un conjunt de tres abrics rocosos d'alt interès paisatgístic que compta amb un santuari pagà, o la que us recomanem especialment, la Cueva del Puerto a Calasparra, perfecta per a anar en família o amb amics, ja que compta amb 700 metres habilitats amb molt poc desnivell -uns 50 m. La gràcia d'aquesta última és que ofereix recorreguts de nivell senzill, ben il·luminats i per realitzar passejant, així com també, uns altres més tècnics per a aquells que penseu ser futurs espeleòlegs. 
Si el que més us agrada és anar amb bicicleta, no hi ha res millor que una ruta amb bici a través de la Sierra Espuña. Aquí podreu seguir nombroses rutes BTT mentre coneixeu un entorn natural excepcional, així com els pobles situats al llarg de la serra. I no fa falta que aneu carregats amb les vostres bicicletes, ja que les podreu llogar allà mateix, al Cámping de Sierra Espuña, a Alhama de Murcia. També podreu practicar turisme actiu, tant a peu com amb bicicleta recorrent la Via Verda del Nord-oest. Es tracta d'una ruta de 118 km al llarg de la qual podreu descobrir la naturalesa de la zona interior, així com també el seu patrimoni religiós i cultural, i tot això mentre fem alguna cosa d'exercici.

3. Perquè connectareu amb la naturalesa

Aquí podreu estar en comunió amb la naturalesa. A una hora amb cotxe des de Cartagena, direcció al Parque Regional de la Sierra de Espuña, es troba l'Estrecho de la Agualeja, un impressionant canó de parets verticals i formes impossibles que podreu travessar per un camí que us semblarà màgic. Si sou més de costa, a poc més de mitja hora amb cotxe des de Cartagena, quedareu sorpresos per les fantasmagòriques formes que el vent i la pluja han anat perfilant a les roques de la Badia de Mazarrón, anomenades 'Gredas de Bolnuevo'. Aneu amb la bateria del mòbil carregada perquè no us podeu perdre immortalitzar un capvespre a les seves platges. A més, si esteu atents a la mar, potser teniu la sort d'albirar algun dofí o catxalot. Més al sud, a uns 40 minuts amb cotxe des del port de Mazarrón, entre els municipis de Lorca i Águilas, es troba el magnífic enclavament del Parc Regional Cabo de Cope y Puntas de Calnegre, on trobareu un dels secrets millor guardats de la Regió: un gran tros de territori amb platges salvatges que inspiren llibertat. Des d'aquí us assegurem que no veureu cap construcció urbana. Busqueu aquests noms al vostre GPS: Playa Baño de las Mujeres o una mica més al Sud-oest, la Playa del Siscal. Per arribar cal travessar camps de cultiu que al seu torn exerceixen de fortalesa natural. Desconnectareu del mundanal soroll de la ciutat passejant per la sorra, mentre observeu la seva seductora holografia a base de petits còdols, rambles de canyissos i penya-segats. Podreu seguir el GR92 o perdre-us per les senderes que usen els pescadors. No oblideu anar carregats d'aigua perquè aquí no trobareu cap quiosc a peu de platja.

4. Per les seves platges càlides

El nom de litoral murcià de Costa Càlida no és per res del món gratuït. Les aigües són les més càlides de tot el Mediterrani i aquest fet fa que les seves platges estiguin concorregudes pràcticament tots els mesos de l'any. Però la gràcia està en la seva varietat, ja que trobem des de fabulosos penya-segats a cales on us voldreu quedar fins a la fi dels dies, gràcies a les seves aigües cristal·lines i sorra blanca. Entre el Mojón, des del Nord fins a Cuatro Calas, a la localitat pesquera d'Águilas el ventall és ampli, però no volem que us perdeu la platja de La Carolina, precisament a Águilas. I per què? perquè es tracta d'una de les millors de tota Espanya, pel seu estat gairebé salvatge. De fet, més que platja estem parlant de paisatge protegit, el qual, gràcies a la seva riquesa pel que fa a biodiversitat, pertany a la Red Natura 2000. Es tracta d'una platja de fina i abundant sorra, de molt fàcil accés. Així que, no oblideu el vestit de bany!

5. Perquè els seus pobles enlluernen

Aquestes meravelloses terres compten amb una infinitat de pobles singulars. Alguns d'ells amb vestigis de l'Edat Mitjana que encara avui romanen immunes al pas del temps. Són tants els exemples que haurem de fer una selecció. Veureu que, en alguns casos, a més de la seva visita també podreu realitzar tota una sèrie d'activitats, propiciades per una ubicació privilegiada en entorns d'ensomni. És el cas de Blanca, a la Valle Ricote, a la vora del riu Segura. Curiosament, el poble era conegut antigament com La Negra a causa del color de la roca sobre la qual s'assentava. A més de gaudir passejant pels seus carrers, també podreu realitzar tot tipus d'activitats a l'aire lliure als espais naturals que ofereix la Sierra de la Pila. Mula, per part seva, serà un enamorament sobtat a primera vista. Quedareu sorpresos pel bon estat de conservació del seu traçat urbà en el qual destaquen les façanes policromades amb colors vius. No deixeu de visitar El Castillo de los Vélez, una antiga fortalesa que domina des de l'alt d'un turó, així com també el palau dels marquesos de Menahermosa o les esglésies de Santo Domingo de Guzmán, d'estils renaixentista i barroc, i la de San Francisco, del segle XVI. Calasparra us deixarà meravellats a l'instant. Al poble trobareu restes del castell àrab i, al seu torn, restes de la muralla i torre cristiana. Però, sobretot, destaca el seu Santuario de la Virgen de la Esperanza, el qual, com si de l'església de Petra es tractés, es troba excavat a la muntanya. La localitat està al costat de dos pantans i quatre rius pel que és un destí ideal per realitzar activitats a l'aire lliure, com descendir pels seus rius a l'Espacio Natural Protegido del Bosque de Ribera. A més, a la zona es pot practicar el barranquisme i l'espeleologia. Altres pobles que no us podeu perdre són Moratalla, Aledo, Cehegín, Pliego o Caravaca de la Cruz, coneguda per la seva famosa Cruz i per ser una ciutat santa que celebra el seu Año Jubilar cada 7 anys, sent el proper el 2024.

6. Per què us llepareu els dits

Sou dels que aprofiteu els viatges com a excusa per descobrir productes autòctons i maneres de cuinar-los? A la Regió de Múrcia asseguren que la seva gastronomia és la dels 1001 sabors. La clau la trobareu als pobles que han deixat la seva petjada al territori: romans, bizantins, àrabs, cartaginesos, fenicis i ibers, que han introduït nous cultius i tradicions culinàries pròpies, aportant condiments autòctons, enriquint i creant un ampli catàleg de plats exclusius de la regió, amb matèria primera procedent tant del mar com de l'interior terrestre. Aquí trobareu alguns productes amb Denominació d'Origen com la pera de Jumilla, l'embotit Imperial de Lorca o el Formatge de Múrcia elaborat amb llet de cabra de les muntanyes de la Comarca del Altiplano. Ara que s'escurcen els dies i les temperatures baixen, un dels plats estrella de la zona són les 'migas ruleras'. A diferència d'altres zones d'Espanya, aquí es fan de farina i no a base de pa, podent-se acompanyar amb salsitxa, llonganissa, cansalada viada, botifarra com a ingredients fixos. I després està la gran varietat de toppings 'migueros' que van des del raïm a l'ou ferrat, passant pels aladrocs fregits, pebrots de Padró, piparras fregides, ceba adobada o fins i tot xocolata. On podeu degustar-les? Tradicionalment aquest plat se sol incorporar a la carta els dies de pluja, encara que en molts casos és un fix que trobareu tant a restaurants d'alta cuina com el dues estrelles Michelín Cabaña Buenavista (Urbanització Buenavista, S/N, Múrcia), com a bars més accessibles, com el molt recomanable Venta El Cojo (Ctra. Fuente Álamo, s/n, Corvera, Regió de Múrcia), al qual per un mòdic preu gaudireu d'unes de les millors molles de la regió. Si opteu per aquesta segona opció, abans de menjar, i perquè obriu l'apetit us recomanem acostar-vos al Parque Regional de La Valle y Carrascoy. Allà trobareu una gran varietat de senders per passejar. Es tracta d'un lloc idíl·lic per l'observació d'ocells i la fotografia de la naturalesa.

7. Perquè tenen tres DO vinícoles

No hi ha res millor que un bon vi de la zona per a acompanyar la gastronomia murciana. I aquí caminen sobrats d'opcions. Els vins de Múrcia estan regulats per tres denominacions d'origen: Jumilla, Yecla i Bullas. La varietat Monastrell és la que impera des d'abans de l'arribada dels romans, i la resta de raïm negre destaquen en una zona caracteritzada pel seu clima temperat i les seves excel·lents collites. Segurament el que més coneixeu sigui el de Jumilla, una Denominació d'Origen Protegida que trobareu al nord de la Regió de Múrcia, tocant amb Albacete, on destaquen els vins negres molt poderosos, de color fosc profund i sabor característic amb protagonisme de les baies i prunes. Si us agrada el vi no deixeu escapar l'oportunitat d'anar a visitar els cellers El Nido, a les terres altes de Jumilla. Aquest celler relativament jove va començar a caminar a principis de segle després d'un acord de col·laboració entre la Família Gil -sí, del famós celler Juan Gil- i l'enòleg 'all star' australià Chris Ringland. Just al costat està la Denominació d'Origen Protegida de Yecla, que és la més antiga de Múrcia -de 1975-, i es concentra al nord-est de la regió. La varietat Monastrell és la reina aquí també. Són vins amb bona intensitat aromàtica a fruits vermells, d'un color rosat, gerd i cirera amb matisos morats, són frescos, saborosos i equilibrats en boca. Si us acosteu al Centre d'Informació turística de Yecla us informaran sobre la Ruta del Vi de Yecla al llarg de la qual podreu visitar diversos cellers, molt pròxims entre si. La tercera i última Denominació d'Origen és la de Bullas, que abasta vins elaborats a partir de raïm majoritàriament Monastrell que es crien entre 400 i 800 metres d'altitud. Una visita a aquestes terres del nord-oest de la Regió de Múrcia és més que obligada. Els seus cellers organitzen tastos i visites a les seves vinyes. Us recomanem que realitzeu la Ruta del vi de Bullas ja que passareu per la bellíssima Valle de Aceniche, a la qual se situen diversos cellers, com a Bodegas Lavia, Bodega Balcona o Bodega Monastrell, totes elles emmarcades en un entorn natural insuperable que compta amb la Declaració d'Interès Paisatgístic per la seva gran bellesa i pel seu alt valor ecològic i és considerat, a més, Zona d'Especial Protecció d'Ocells (ZEPA).

8. Pel pes de la seva història

Si el que més us agrada és l'art i la història, la Regió de Múrcia compta amb un patrimoni generós. Només cal visitar ciutats com Cartagena, Lorca, Caravaca o la mateixa Múrcia. Us agradaria fer un recorregut de 3000 anys d'història en tan sols un cap de setmana? Us proposem una ruta que va de Cartagena a La Unión. El punt d'inici seria el Puerto de las Culturas, on poc temps estarà el mòbil a la butxaca, ja que no deixareu de fer fotos. Les vistes des del passeig marítim ja són de ‘likes’ assegurats al vostre Instagram. Passejant us topareu amb nombrosos jaciments arqueològics, com La Casa de la Fortuna, una construcció romana que encara conserva alguns frescos murals, restes de la Calzada romana, les Termas en el Decumano, el temple Augusteum, el Centro de Interpretación de la Muralla Púnica del segle III a.C -única conservada d'aquella època a Espanya- o el Castillo de la Concepción del segle XIII. De totes maneres, si d'alguna cosa pot treure pit Cartagena és del seu teatre Romà del segle I a. C., la recuperació del qual, adequació i concepció del seu museu és obra de l'arquitecte Rafael Moneo. Si us agrada l'arqueologia, al mateix Paseo Alfonso XII trobareu el Museo Nacional de Arqueología.
A tan sols 15 minuts amb cotxe de Cartagena us podeu plantar a La Unión, un municipi esquitxat d'un munt d'edificis d'estil modernista, com el Mercado Público, amb estructura de ferro i coronat per una immensa cúpula octogonal acabada en vidre, o la Casa Piñón, seu de l'ajuntament. I una vegada allà, us recomanem visitar la Sierra Minera i descobrir un paisatge únic on els protagonistes són les grans explotacions a cel obert de finals del segle XIX i principis del XX. Tot un viatge en el temps! A què espereu? Agafeu un vol amb Volotea directe des de Barcelona i gaudiu de tots aquests tresors en menys d'una hora.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat