Fires de Girona 2016
© Carles Palacio i BertaFires de Girona 2016
© Carles Palacio i Berta

101 coses per fer a Girona: Gratis

Llocs que podeu visitar i activitats per fer sense gastar-vos ni un euro

Publicitat

Girona no és una ciutat especialment barata. De fet, té fama de ser una de les més cares de Catalunya. Tot i així, hi ha una pila d'activitats que podem fer (i tot bon gironí ha d'haver fet un cop a la vida) per les quals no cal gastar-se ni un euro. En aquesta selecció de les 101 coses per fer a Girona hem volgut incloure'n dotze de gratuïtes. 

  • Què fer
  • Mercats i fires
  • Eixample
Si us tornen bojos els mercats d’artesania, ja teniu plans per al segon dissabte de cada mes. La plaça porxada de l’Assumpció acull una vegada al mes les parades dels artistes de La Volta, un projecte que impulsa l’art km 0 al barri de Sant Narcís. En aquest ‘hub’ artístic hi trobareu serigrafies personalitzades, mobles restaurats, decoració artesanal i molta creativitat ‘made in Girona’. Amb els reptes de recuperar oficis analògics i plantejar l’artesania des d’una nova mirada, La Volta farà caure la bava a tots els fans de les iniciatives locals, artístiques i diferents.
  • Què fer
  • Centre
És el tòpic. Allò que, tot i atemptar contra qualsevol norma d'higiène, tots els gironins hem fet com a mínim un cop a la vida. I, per tant, en aquesta llista de coses a fer a Girona, no hi podia faltar fer un petó al cul més conegut de la ciutat: el de la lleona. Curiosament, però, antigament la tradició era tocar-li el cul.
Publicitat

3. Veure una actuació dels Marrecs de Salt

Amb més de vint anys d’actuacions a l’esquena i molts castells descarregats, els Marrecs de Salt són la colla castellera més antiga de la província de Girona. La colla, que va coronar els castells de gamma alta de 8 el 2012, ha voltat per arreu d’Europa i ha batejat diverses colles de nova creació. Per contemplar els seus castells, val la pena veure’ls actuar en alguna de les diades més emblemàtiques de les ciutats. 
  • Què fer
  • Centre
Un dels espais més emblemàtics de Girona és el Call Jueu, format per un laberint de carrerons i de patis que mantenen, encara, l'aura dels temps medievals I, per tant, no podem ser de Girona i no haver donat una volta (no només per anar de casa a la feina!) pel Call. Us donem més raons:  És un dels barris jueus més ben conservats d’Europa i una mostra evident de la importància que va tenir la cultura jueva a la ciutat. 
Publicitat
  • Què fer
  • Centre
Les muralles gironines han estat testimonis de lluites sagnants, mites, setges ferotges i relacions d'amor i sexe. O de sexe i amor. O de sexe sense amor. Ja ens enteneu. Actualment la joventut, conscient que semblarien Hannibal Lecter si s'emporten la (possible) parella a les muralles, només va a fer-hi i fer-s'hi fotos. I nosaltres també, ja que les muralles, construides  al segle I a.C, durant la segona meitat del segle XIX, ofereixen unes panoràmiques excepcionals de la ciutat.
  • Què fer
  • Centre
Els Jardins dels Alemanys, en ple Barri Vell, són un espai ple d’història: hi perduren les restes de l’antiga caserna on van viure els soldats mercenaris d’origen alemany que van ser destinats a Girona durant la Guerra del francès, al segle XIX. Dins dels jardins hi trobem, també, la Torre del Llamp. Si hi pugeu,-hi ha una escala per accedir a la muralla-, traieu el mòbil perquè les vistes de Girona són al·lucinants. Els jardins, però, no són només un espai per passejar, també s’hi fan moltes activitats musicals i representacions històriques de la Guerra del Francès.
Publicitat
  • Què fer
  • Rutes i passejades
  • Oest
El parc del Domeny és de les zones verdes més joves de Girona i, possiblement, també de les més desconegudes. Ubicat entre la carretera de Sant Gregori i el carrer de Bolaño, aquest espai ho té tot per passar-hi un matí amb la família sense que l’avorriment faci acte de presència. Dues tirolines, un rocòdrom, una zona de jocs infantils i taules de ping-pong no deixaran que els nens i nenes es quedin sense idees a l’hora de jugar. A més, el parc també té una àrea destinada a la petanca i un espai per a fer skateboard. I, per agafar forces després de gastar energia, podeu fer un pícnic a les taules habilitades per a aquesta funció.
  • Què fer
Es tracta de la zona de verda de lleure per excel·lència de la ciutat, malgrat la trinxada criminal que va suposar la construcció de la variant est. Poseu-­vos les esportives o agafeu les bicis i, amb els nens, ja podeu tirar cap el massís de les Gavarres, cap a la que abans anomenaven la Vall Ombrosa, Tenebrosa o Profunda, pel seu enclotament, que forma la llera del riu Galligants. Hi abunden les fonts d'aigües poc mineralitzades, els cabals de les quals depenen de la pluviositat. La Font d'en Pericot és la més antiga, però també hi ha la d'en Fita, la del Bisbe, la dels Lleons i la del Ferro, en la qual l'aigua que en brolla és picant. Hi ha alguns desnivells, però no són excessius si no és que preteneu arribar fins el Castell de Sant Miquel o el Santuari dels Àngels, que podríeu, i és un recorregut meravellós amb una gratificació final en ambdós casos: unes vistes espectaculars que compensen les exigències del camí. Masos amb torres fortificades i el monestir benedictí del segle XI fundat per Ermessenda són punts de molt interès que trobareu en el recorregut. Una excursió fantàstica.
Publicitat
  • Què fer
  • La Selva
Veure de molt a la vora l'enorme panxa blanca d'un avió, el soroll eixordador que fa en enlairar­se, l'astorament en veure que una massa de ferro d'aquell calibre és capaç d'aixecar­se amb una aparent facilitat és un espectacle fascinant per a qualsevol marrec que ho pugui observar a pocs metres de distància. A l'aeroport de Girona­Costa Brava, malgrat la reducció de vols de Ryanair, s'enlaira i aterra un nombre gens menyspreable d'avions, amb una certa regularitat. Fa anys els marrecs havíem d'esperar fins a 2 hores entre avió i avió, i les famílies instal·laven les seves taules de pícnic a la banda nord de la pista de l'aeròdrom. Això ha canviat, la freqüència d'arribada i sortida de vols no deixa tants temps morts, la gent no hi acostuma a anar a fer berenades, però sí que ha augmentat el nombre de famílies que s'acosten al paratge per sentir­se retrunyir fins i tot la melsa quan els avions passen per damunt dels seus caps, i per observar les cares de fascinació dels nens mentre dura una experiència gairebé iniciàtica.
  • Què fer
Són les gorgues més conegudes de les comarques gironines i, per tant, una de les més concorregudes. Però passar el dia a Canet i no visitar-les és com anar a dinar al König i no demanar unes braves. Les gorgues de Font de la Torre són d’origen volcànic, produïdes per l’impacte contra les parets dels materials del llit del riu que arrossega l’aigua. I són, amb diferència, un dels millors espais de la província de Girona per refrescar-se enmig de l’estiu i no morir d’una insolació gràcies a l’ombra dels arbres.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat