Xiringuito Girona

Els millors xiringuitos de la Costa Brava

Menjar amb els peus a la sorra de la platja és temptar a la sort i a emportar-vos una clavada èpica: si seguiu aquesta llista, el bon menjar davant del mar està assegurat

Publicitat

Ja siguin de xiringuito o de bar 'brick and morter', no hi ha cosa més imprescindible durant un dia de platja que uns calamars a la romana o uns musclos a la marinera. El problema és que a les nostres costes abunden indrets dirigits per desaprensius on us hi deixareu l’extra de juny en unes quantes tires de goma arrebossades i unes cloïsses que criden diarrea des del plat estant. Ens hem pres de manera personal el fet que això no ens passi mai més, i hem començat una llista on no hi estan tots els que són, però sí destaquem alguns dels millors indrets per fer unes tapes durant un dia de platja o, fins i tot, en un assolellat migdia d’hivern.

Cala Bona
Cala Bona
Qui diu que un xiringuito no pot tenir glamour? A Cala Bona, a uns 2 quilòmetres de Tossa de Mar, s’hi amaga un dels racons amb més encant de la Costa Brava. En un entrant de gairebé 100 metres dins del mar, amb unes aigües cristal·lines i un entorn natural amb aires caribenys, s’hi troba el Xiringuito Cala Bona. L’establiment està camuflat a la naturalesa tal i com si formés part del paisatge. Amb la mirada posada cap al mar, es serveixen tapes, amanides i paelles fetes amb llenya. Prohibit marxar sense tastar la sangria, els mojitos o els magnífics gintònics que serveixen. Ideal per venir-hi amb amics o muntar-se una escapada romàntica en un entorn que molts qualifiquen de màgic. Si us hem convençut no us despisteu perquè és un local que només obre durant la temporada d’estiu. 
  • Alt Empordà
El Campaner
El Campaner
El xiringuito de El Campaner, a Portbou, és de visita obligada per als qui vulguin gaudir d'unes bones tapes a preus ajustats i amb vistes més que privilegiades a primera línia de costa!
Publicitat
  • Llocs d'interès

El turó del Salvament és un dels millors miradors per observar la platja i el port de Sant Feliu de Guíxols. Amb una suau pujada per les escales que uneixen aquest emblemàtic indret amb el passeig del mar de la ciutat, us plantareu davant d’una vista gairebé panoràmica de la part marítima de la població. Un cop dalt, les parets de pedra, les escales i el propi edifici de Salvament Marítim creen un curiós espai amb diferents nivells ple de racons que moltes generacions de ganxons han visitat per buscar intimitat i un moment pel record amb una persona especial amb la companyia d’un paisatge privilegiat. A l’estiu, hi instal·len un humil xiringuito amb uns quants sofàs senzills que enfocats cap a mar, et situen en un dels millors balcons de la Costa Brava amb la companyia sempre benvinguda d’un còctel o una bona copa de vi.

  • La Selva
Xiringuito Canyelles
Xiringuito Canyelles
L’última gran cala de Lloret abans d’arribar a Tossa és també una de les platges més chics del municipi, i el xiringuito que hi trobem a l’estiu no podia sinó estar a l’alçada. Un petit port nàutic ple d’embarcacions d’oci i gaudi marca la pauta i les grans cases dels voltants de la platja, comprades en gran part per turistes russos, han fet elevar encara més el catxet d’aquesta petita Saint Tropez. Al port hi trobarem un xic d’oferta gastronòmica disponible durant gairebé tot l’any, però és a partir de Sant Joan que hi trobarem el xiringuito, on hi excel·leixen les amanides fresques i els batuts i sucs de fruites naturals. Com no podia ser d’altra manera en un lloc tan ple de gent guapa, també hi fan uns excel·lents cafès frappés. 
Publicitat
  • Baix Empordà
Sansibar
Sansibar

A l’estiu tan important és una bona banyota com el vermutet de després. A la Fosca, una de les platges més paradisíaques de Palamós i lluny de la massificació de la platja gran, s’hi troba el xiringuito SansiBar. Pots anar-hi amb pareo i descalç, perquè està situat literalment a sobre de la sorra. Pertanyent a l’Hostal La Fosca, té una terrassa més que sol·licitada amb una estètica senzilla amb el blanc i el blau més mediterranis i una celebrada pèrgola per protegir-se del sol si s’escau.  Al SansiBar pots demanar-hi una cervesa ben freda, tapes o un fresquíssim peix i marisc a la platja mentre gaudeixes “mediterràniament” de les vistes, com diria l’anunci. Si prefereixes anar-hi al final de la jornada de platja quan el sol comença a caure, deixa’t seduir per algun dels còctels afrodisíacs que serveixen i que conviden a fer servir l’etiqueta #drinkporn. 

  • Bars de tapes
El Corsari
El Corsari
El bar per excel·lència dels ganxons a l’hora de fer l’aperitiu està excavat en una roca i és, de fet, una cova. No patiu però si teniu claustrofòbia, doncs la terrassa és àmplia i acollidora, arrecerada amb plàstics i estufes a l’hivern –al novembre tanquen, això sí- i protegida del sol a l’estiu. La clientela, una alegre barreja de locals i forans amb un clar predomini dels primers, és atesa per cambrers de professionalitat contrastada i humor a prova de preguntes com ara si les braves piquen. Per cert, les braves del Corsari és quelcom que tot ganxó enyora en cas d’emigrar. Jo de vosaltres no me les perdria, com tampoc els entrepans americans i, com no, els calamars a la romana. Per contra, el cafè és millorable. Però els hi perdonem. 
Publicitat
  • Marisc
  • preu 3 de 4
Hostal Sa Tuna
Hostal Sa Tuna
Sí, està molt bé menjar unes tapes per pocs diners, però algun cop a la vida també ens haurem de donar un luxe. I, per què no, aquest luxe podria tenir la forma d’un dinar o un sopar a l’Hostal Sa Tuna. Aquest petit hotel de només cinc habitacions acull un restaurant que obre cap a mitjans d’abril i que és un absolut escàndol en el bon sentit de la paraula. A l’encant de menjar gairebé amb els peus dins l’aigua i a l’abric d’una cala tan perfectament bonica que podria ser de cartró pedra, s’hi sumen uns plats d’alta cuina on s’hi mescla, en quantitats perfectament mesurades i equilibrades, la tradició de la cuina dels pescadors, tan arrelada a aquestes cales, i l’avantguarda en tècnica gastronòmica. És caret, no ens n’amagarem, però també únic; i a la carta hi assenyalen els plats aptes per celíacs o vegetarians i disposen de pa sense gluten.
  • Marisc
  • Costa Brava
  • preu 3 de 4
El Toc al Mar
El Toc al Mar
En té tot l’aspecte i de fet ho es: vet aquí un autèntic xiringuito de platja, amb els seus plàstics i les seves cadires metàl·liques i allotjat a una antiga barraca de pescadors. És a la platja d’Aiguablava, molt maca però també tremendament freqüentada a l’estiu, i no pas només per la qualitat de les seves aigües sinó que ens hi juguem el que vulgueu que molts hi arriben seguint l’aroma de la fusta d’alzina que crema al forn de la barraca, i que serveix per coure a la brasa els peixos del dia de les barques de Begur o arrossos de recepta antiga i sense concessions. No és barat, i cal anar amb compte a l’hora de demanar el peix perquè el preu és segons el pes de la peça; no dubteu en fer-la pesar i després decidir-vos. El que ens roba el cor és que tenen el meravellós detall de dur-te l’arròs fins al petit port esportiu d’Aiguablava perquè puguis gaudir-lo sense baixar de la barca.
Publicitat
  • Alt Empordà
Música en directe, sardinades gratis i un bon mojito. Són (algunes de) les claus de l’èxit del Xiringuito X, nascut a finals de la dècada dels 90 a la Platja de la Rubina. L’establiment, que va començar programant festes de música techno, ha anat creixent fins a convertir-se en un dels més populars de la zona. Si voleu bona música (festes reggae, dj’s o concerts de gent com Joan Garriga i Carles Belda), prendre una bona copa estirat en una hamaca davant del mar i, sobretot, bona teca…poseu rumb a Castelló d’Empúries. Per cert: Els dijous amb la consumició regalen sardines a la brasa. I estan per llepar-se’n els dits.  
  • Mediterrània
  • Alt Empordà
Xiringuito de Cala Jóncols
Xiringuito de Cala Jóncols
Si hi hagués un rànquing mundial de xiringuitos, aquest estaria en els llocs d’honor. I és que, potser, i sense ànim d’ofendre cap sensibilitat, estem davant l’hotel de platja perfecte. Una casa modesta que a penes destaca enmig el paisatge lunar del Cap de Creus, envoltada de pins i oliveres, allunyada del món i sense cobertura de mòbil: fins i tot hi ha pocs televisors, qui en necessita? Per completar el quadre hi tenim tres generacions d’una mateixa família que se’n fan càrrec i es presten –havent-hi una àvia, no podria ser de cap altra manera- a fer-te un altre plat si no t’agrada el menú del dia. Però el nostre tema és el xiringuito: funciona des del 1981, entre els mesos de juny i setembre aproximadament, i és chic sense passar-se, té 'groove' sense ser un antre de modernillos i manté un punt de lloc de pícnic en família que li acaba de donar el toc. Els divendres i dissabtes d’estiu hi ha dj’s i música en viu. Cal conduir per un camí de cabres per arribar-hi i, sobretot, no feu servir GPS perquè us perdreu; però paga la pena. Molt.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat