Diverses exposicions de fotografia s'instal·len a Barcelona durant els pròxims mesos. Al novembre arriben el World Press Photo, una exposició plena de polèmica i de realitat que ens colpeja les retines, i 'Deletrix', un projecte de Joan Fontcuberta impulsat pel PEN català, que s'exposarà al Arts Santa Mònica. Al desembre podreu veure 'A cop d'ull', la pròxima exposició del Virreina Centre de la Imatge, i 'Jo faig el carrer', al MNAC, on s'hi exposaran fotografies de Barcelona realitzades per Joan Colom entre 1957 i 2007.
Del 6 de novembre al 8 de desembre, el CCCB acull la novena edició del World Press Photo, la mostra que recull les 143 fotografies guanyadores d'aquest prestigiós premi internacional de fotoperiodisme. Aquest any hi han participat més de 5.000 fotògrafs (235 espanyols) de 124 nacionalitats que han presentat més de 100.000 imatges en les categories de Noticies d'actualitat, Temes d'actualitat, Temes contemporanis, Vida quotidiana, Retrats a l'entorn, Naturalesa i Esports.
La selecció d'aquesta edició compta amb tres guanyadors espanyols, Bernat Armangué, Emilio Morenatti i Daniel Ochoa de Olza. A més, el CCCB és l'únic centre del país on s'hi podran veure els treballs guanyadors de la categoria projectes multimèdia, creada al 2011 i que compta també amb dos guanyadors d'aquí: Pep Bonet i Miquel Dewever-Plana.
Una cita ineludible per tots els que vulguin estar informats del que passa al món.
Del 12 de novembre al 8 de desembre, al Centre Arts Santa Mònica de Barcelona hi podreu veure 'Deletrix', un llibre i una exposició del fotògraf Joan Fontcuberta on es reuneixen diversos exemples de censura en textos escrits al llarg de la història, recordant-nos la importància de lluitar a favor de la llibertat d'expressió.
Durant els últims sis anys, Fontcuberta (Barcelona, 1955) ha anat col·leccionant imatges de textos censurats de diversos autors i èpoques, tot recorrent biblioteques i arxius d'Europa i d'Amèrica del Nord. Prenent com a referència aquesta sèrie d'imatges, Joan Fontcuberta i el crític d'art Manel Guerrero, donen vida a la idea de desenvolupar un projecte artístic sobre la censura amb la implicació directa del PEN Català, una plataforma per a la projecció internacional de la literatura i dels escriptors i escriptores dels territoris de parla catalana.
A partir del 5 de desembre, el Virreina Centre de la Imatge estarà ocupat per l'exposició 'A cop d'ull', on hi seran representats més de 90 fotògrafs, des de consagrats pioners d'aquest art –com ara Francesc Català Roca, Oriol Maspons, Xavier Miserachs– a fotògrafs de generacions més properes. L'exposició, que estarà oberta fins el 23 de febrer, vol mostrar una panoràmica de la producció fotogràfica que s'ha fet a Barcelona durant l'última dècada.
És possible parlar d'una identitat visual a Barcelona? És possible parlar d'una mirada diferent de les pràctiques locals? S'intentarà donar resposta a aquestes preguntes en un espai on conviuen les imatges cap a l'interior de la ciutat (la seva vida cultural, social i política) i la visió exterior, també amb obres d'artistes de diferents països.
De l'11 de desembre al 25 de maig tindreu l'oportunitat de gaudir de les fotografies de Barcelona de Joan Colom al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). A 'Jo faig el carrer' s´exposaran les fotografies realitzades entre 1958 i 1961, quan el conegut fotògraf s´endinsava regularment al "Barri Xino" de Barcelona per copsar de manera furtiva la vida dels seus carrers, els personatges peculiars que hi deambulaven i escenes compromeses del negoci de la prostitució. També s´exposaran els reportatges que va realitzar als barris del Somorrostro i del Born, o els que va dedicar al tema dels braus. L´exposició presentarà, així mateix, les imatges en color, la majoria inèdites, realitzades a partir dels anys 1990, quan Colom torna a la fotografia, que havia abandonat voluntàriament el 1964.