Club Sauvage
Foto: IG clubsauvage_bcn | Club Sauvage
Foto: IG clubsauvage_bcn

Llocs de Barcelona on veure jam-sessions, 'open mics', comèdia i altres espectacles de petit format

Bars, restaurants i clubs amb música, poesia, humor... i tota mena d’actuacions per gaudir de prop

Borja Duñó
Publicitat

Recitals de poesia, concerts íntims, jam-sessions, micròfons oberts, teatre de petit format, comèdia, drag shows, burlesque, improvisació... Barcelona és plena d'espais que programen activitats culturals i espectacles de proximitat de tota mena, una experiència completament oposada i a la qual mai podran aspirar els macroesdeveniments que generalment omplen l'agenda mediàtica. 

Aquí us proposem una bona colla de llocs on podreu gaudir d'aquesta connexió gairebé pell amb pell amb artistes que també aprecien aquest tipus de vincle amb el públic. Són bars, restaurants, petits teatres, botigues, espais cooperatius i autogestionats on descobrireu la cultura que batega més enllà del mainstream i que et parla de tu a tu.  

NO T'HO PERDIS:

🍺 15 bars on sentir música en directe a Barcelona

🎸 Els millors concerts del mes a Barcelona

🎭 El millor de la cartellera teatral a Barcelona

Time Out Market Barcelona
  • Què fer

El plat fort de Time Out Market Barcelona és, sens dubte, el menjar –i també la beguda!–, però el mercat té molt més per oferir. Els dos escenaris són l'aparador que mostren l'enorme talent de la nostra ciutat mitjançant espectacles en viu que van des de música en directe en petit format fins a xous de drags, sense oblidar les sessions de DJ i animació infantil: hi ha un munt de coses per fer, tant els dissabtes i els diumenges com entre setmana. I, com tot el que passa al Market, seleccionat per l'equip editorial de Time Out Barcelona!

Espais amb cultura de prop

  • Vila de Gràcia

De què va?

Segurament coneixíeu aquest espai com a Almeria Teatre, la seu de la companyia Gataro oberta al teatre del que va ser la casa d’Almeria als anys 60. Probablement, alguns hi hàgiu vist El Soterrani, alguna vegada. Doncs bé, ara es diu Golem’s i continua programant espectacles d’humor, entre moltes altres coses.

Per què hi heu d’anar?

Doncs per què no us acabareu la programació, per abundant i per variada. Hi trobareu monòlegs, concerts, espectacles de clown, jams de tap dance (és a dir ball de claqué), roast fights (batalles farcides d’insults amb els i les vostres humoristes preferides) i fins i tot espectacles d’ombra.

  • Música
  • Espais musicals
  • Sants
  • Crítica de Time Out

De què va?

Sala de concerts i restaurant cooperatiu del barri de Sants que va néixer de la unió de l'enyorat Koitton Club i el Kop de Mà. A banda de servir bons menús de migdia amb opcions veganes i vegetarianes de dilluns a divendres, s’hi fan un munt de concerts i activitats. 

Per què hi heu d’anar?

Per començar, perquè acull l’Horiginal, el cicle de poesia que, després de ser desnonat del carrer Ferlandina i que més tard va passar per la llibreria Calders. Però a més, s’hi programen concerts de jazz i d’altres estils, festes temàtiques, tallers, xerrades i karaoke de rock, entre altres coses.

Publicitat
  • Bars de tapes
  • Gràcia
  • preu 1 de 4
  • Crítica de Time Out

De què va?

És el quarter general de Sixto Paz produccions, la companyia de l’actor Pau Roca, propietari també dels restaurants Lluritu, que va néixer com un viver cultural, un lloc on fer assajos, residències artístiques i presentar els espectacles.

Per què hi heu d’anar?

Perquè en aquest espai diàfan d’estètica industrial (era un antic garatge) s’hi fan activitats com el bingo musical de Jordi Vilches, jams, vermuts i vespreigs electrònics, karaoke petard i entre altres coses. A més d’espai cultural, es defineix com a espai gastronòmic, amb opcions veganes com el trio d’hummus (clàssic, de remolatxa i d’all negre).

  • Botigues
  • Música i entreteniment
  • El Poblenou

De què va?

És la botiga de vinils del Poblenou, petita i de proximitat, i amb especial predilecció pels grups i artistes locals i autoeditats, però també amb referències internacionals, siguin novetats, siguin de segona mà. I això, que no és poc, seria tot si no fos perquè s’hi fan un munt d’activitats. 

Per què hi heu d’anar?

Ras i curt, pels concerts de proximitat. La millor manera de saber com en són d’especials –a banda d’anar-hi directament, és clar– és fer una visita al seu canal de Youtube, hi trobareu un munt de directes de noms de l’escena independent catalana: Ferran Palau, Carlota Flâneur, Carles Viarnès, Pantocrator, Las Ruinas, Balago… Aneu-hi, serà el més semblant a assistir a una sessió de Tiny Desk.

Publicitat
  • Botigues
  • Barcelona

De què va?

Botiga especialitzada en humor del barri de Sant Antoni (inicialment es trobava al carrer Villarroel, ara a Tamarit, 148), que ofereix llibres d'humoristes com Miguel Noguera i mestres com Kafka, però també còmics, revistes i articles de broma.  

Per què hi heu d’anar?

Perquè també funciona com a galeria i perquè, a més a més, s’hi programen monòlegs de stand-up comedy, open mics de comèdia, pòdcasts en directe i fins i tot organitzen un festival alternatiu de comèdia. Resultaria complicat trobar un establiment més ple de bon humor que aquest.

De què va?

És la tercera sala del Jamboree i també un soterrani de la plaça Reial que es troba quasi al costat de la sala mare (de fet es poden comunicar per dins), just on hi havia l'antic Herbolari Farran (1940-2018). 

Per què hi heu d’anar?

Perquè, entre altres coses, tots els diumenges a les 21 h The Jammin’ Cat obre una jam session de música funk, neo soul, R&B i tot allò que se us acudeixi. Si tens instrument i saps tocar-lo és el moment d’enfilar-te a l’escenari i brillar, sinó, n’hi ha prou que et deixis endur pel groove i… a ballar!  

Publicitat

De què va?

A la sempre bulliciosa plaça del Sol, allà on de 1987 a 2023, hi va haver el Dorado Disco Club, actualment hi ha La Kontra, un “espai contracultural de la Vila de Gràcia” amb activitats de dimecres a dissabte, que va obrir un grup de joves quan els antics propietaris van decidir abaixar la persiana. 

Per què hi heu d’anar?

Perquè un espai històric de la Vila de Gràcia s’ha rejovenit i s’ha convertit en una cooperativa on s’hi fan debats, xerrades, sessions d’improvisació, jam sessions, selecció de vinils, DJ’s i projeccions, entre moltes altres iniciatives centrades en la cultura emergent. Un lloc idoni per descobrir de prop noves propostes culturals.

  • El Poble-sec

De què va?

L’emblemàtica sala del Paral·lel va reobrir a finals del 2024 després d’anys aturada. Finalment, l’empresa Barcelona Events Musicals, organitzadora del festival Cruïlla, va ser l’escollida per donar-li una nova vida i per fi les aspes de la plaça de la Bella Dorita tornen a estar il·luminades.

Per què hi heu d’anar?

Perquè proposa una experiència de proximitat exquisida tant pel que fa a música en directe com per a espectacles de comèdia. Amb tauletes rodones, cadires i una il·luminació tènue, com als clubs de jazz Nova York, serveixen còctels i menjar (tot elaborat per la gent del Jok) mentre gaudeixes de xous de primeres espases internacionals.

Publicitat
  • Música
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

De què va?

És el soterrani del restaurant grec Dionisos, als porxos del passeig Picasso, amaga –des de fa més de vint anys–, una sala de concerts inicialment dedicada a les (ben o mal) anomenades músiques del món, però que de mica en mica ha incorporat més pop i rock.

Per què hi heu d’anar?

Perquè hi trobareu un ambient de proximitat i hi descobrireu talent local. Ritmes llatins, música brasilera, open mics, cantautors i fins i tot hip-hop. El 2023 van renovar-lo i van estrenar una caixa acústica a l’escenari que en va millorar notablement el so. A més, sempre podeu aprofitar per omplir el pap amb delícies gregues abans o després del concert.

  • Què fer
  • El Raval

De què va?

Amb nom de personatge fantàstic de Julio Cortázar va néixer Club Cronopios, una associació literària del carrer Ferlandina on s'organitzen un munt d’activitats culturals des de fa una bona colla d’anys. El lema? “Des de 2013 compartint cultura”.

Per què hi heu d’anar?

Perquè hi trobareu micros oberts, vermuts amb monòlegs, clubs de lectura, tallers d’escriptura, tertúlies de filosofia, xerrades, consultoris sentimentals… Tot amb la finalitat de promoure l’expressió creativa… de proximitat, és clar.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat