Fundat el 1898 i situat al número 85 de Roger de Llúria, aquest carismàtic establiment es coneix per la seva façana i per la seva cartelleria modernista, signada per artistes de primer ordre. “Una mostra del primer màrqueting contemporani gastronòmic”, segons l’experta en aquests establiments, Inés Butrón.
Queviures, colonials, ultramarins, drogueries, bodegues, xarcuteries, mantequeries i així fins a omplir un parell de línies més. Totes aquestes paraules es fan servir per anomenar un ventall de tipologies diverses que va des de la botigueta de barri on trobar una mica de tot fins al celler on comprar vi a granel, fruita seca i alguna llauna. El verb castellà ‘colmar’ (vessar) dona nom i conceptualitza aquest tipus de botigues que tenen el seu origen a les drogueries de Ciutat Vella, que oferien cacau, café, vainilla i tota mena de productes d'ultramar.
Al llarg d’aquest reportatge veurem com les característiques d’aquests establiments –qualitat, tracte, proximitat– s’entrellacen creant més confluències que diferències en botigues que són úniques en la seva espècie. Reivindiquem els colmados i ho fem per molts motius: per la seva bellesa (en contingut i continent), per la seva història arrelada a la ciutat i per la seva proximitat. Veniu?
NO T'HO PERDIS: les botigues més boniques de Barcelona