La llibreria Finestres ha obert aquest març de 2022 una nova botiga de títols dedicats exclusivament al llibre d'art i al còmic. Hi trobaràs llibres de còmic, il·lustració, art, arquitectura, urbanisme, fotografia, música, cinema, dansa, disseny del moble, disseny industrial, disseny gràfic, cartellisme, tipografia, disseny Editorial, moda, joieria, ceràmica, art urbà... Situada a Diputació 250, aquesta nova llibreria trenca amb els estereotips dels còmics coneguts i normalitza la presència d'aquests gèneres a les seves prestatgeries.
Una llibreria no és només una botiga on es venen llibres. Una llibreria és un espai per passejar-s’hi, perdre-s’hi, descobrir. No és una pantalla, no és un algoritme. És un lloc físic, amb un paisatge frondós que pot fer que el temps s’aturi. Si us hi endinseu, deixareu de sentir el brunzit de la ciutat. En silenci, entre la pila de tresors, buscareu el vostre (també hi trobareu ajuda: els llibreters) i el fullejareu amb tranquil·litat, perquè heu de triar bé les històries, les idees i els personatges que us acompanyaran durant dies o setmanes.
Aquests últims anys han obert noves llibreries a Barcelona amb molta personalitat: l’Ona Llibres del carrer Pau Claris; la nova Byron amb llar de foc; la Fahrenheit 451 on hi havia Negra y Criminal; la Restory de llibres “millor que nous”; l’ArtsLibris de publicacions d’artista; La Piccola de Sarrià, especialitzada en cultura italiana; la llibreria cooperativa Llavors, a Collblanc... i Finestres, que va obrir la seva seu a la ciutat fa un parell d'anys, i a l'abril del 2022 ha inaugurat una llibreria especialitzada en art i còmics.
Hi hem parlat, i totes –grans i petites– estan d’acord en una cosa: que hi hagi més llibreries a Barcelona suma (deu ser veritat que l’oferta genera demanda). A més, cadascun d’aquests espais ha nascut amb una personalitat molt marcada, diferent, tot i haver coincidit en el temps. No sabem si és casual o no, però el fenomen crida l’atenció. Quan semblava que les pantalles guanyaven terreny al paper (l’ebook, Amazon, les noves formes d’entreteniment que ens roben el temps), resulta que el llibre s’alça i reneix com l’au fènix enmig d’un món cibernètic.