llibre esports

Llibres d’esport

L'esport també és cultura! Us ho demostrem amb un bon grapat de llibres de literatura esportiva

Publicitat
Si Mario Benedetti va dedicar-li un poema a Diego Armando Maradona, definitivament, l'esport també és matèria primera aprofitable per crear alta literatura. Umberto Eco, Ryszard Kapuscinski, Eduardo Galeano, Albert Camus, Manuel Vázquez Montalbán... són només uns quants noms però cada vegada són més els escriptors que es deixen inspirar pel 'circ' i a nosaltres ens encanta. La literatura esportiva demana pas i ens mullem recomanant onze llibres que ens tornen més bojos que un gol en temps de descompte!

'El fútbol contra el enemigo'. Simon Kupper

Amb 23 anys i cinc mil lliures a la butxaca, Simon Kupper va viatjar per 22 països del món per traçar un relat sobre els vincles entre futbol, religió, política i nacionalisme amb l’objectiu de respondre’s dues preguntes: com el futbol influeix en la vida d’un país i com la vida influeix en el futbol. Es passeja per la Unió Soviètica, Camerun, Rio, Argentina... i al·lucinem amb el capítol sobre Helmut Klopfleisch, dissident ‘futbolístic’ que va ser expulsat de la RDA per donar suport a l’equip equivocat. I també, és curiós llegir sobre la visita de Kupper a Barcelona pels volts del 92, on parla de Cruyff, d’independència, de l’Espanyol i intenta entendre per què el Barça és més que un club.

'Open'. André Agassi

Biografia atípica, no busca engrandir la figura d’André Agassi sinó tot el contrari. Ens mostra els seus fantasmes, les seves pors i obsessions i ens fica de ple en el seu cap, el seu ‘infern’. "Odio el tennis, el detesto amb una fosca i secreta passió però segueixo jugant perquè no tinc alternativa", Agassi deixa anar perles com aquestes al llarg de les més de quatre-centes pàgines. De petit, un pare obsessionat amb què fos el número 1 l’obligava a tornar més de 17 mil pilotes al dia; ja professional, veu el tennis com una illa que el fa sentir-se sol i desconnectat de si mateix. També, ens parla de Brooke Shields, Steffi Graff, Becker, Sampras... i de la seva por a quedar-se calb o a què li caigués el postís mentre perdia una final de Roland Garrós davant Andrés Gómez.
Publicitat

'Una vida demasiado corta'. Ronald Reng

Una novel·la colpidora sobre la tragèdia de l'exporter de la selecció alemanya i del Barça, Robert Enke. El 10 de novembre de 2009 es va suïcidar llençant-se a les vies del tren. Tenia 32 anys. El llibre ens descobreix tot el que s’amaga darrere l’aparent vida idíl·lica d’un jugador de futbol que lluitava contra un poderós enemic: la depressió. A ‘Una vida demasiado corta’ ens trobem amb l’Enke que tenia por de saltar al terreny de joc, el que alguns dies no volia ni sortir del llit però, també, el llegim feliç a Portugal assegut a la terrassa de casa seva. Ronald Reng, periodista i amic d’Enke reconstrueix la història amb l'ajuda de testimonis de família, amics, companys del futbolista alemany i pel diari personal del porter.

Kilian Jornet

Si voleu conèixer una miqueta Kilian Jornet ho podeu fer de la mà d’algun dels seus dos llibres. El primer, ‘Córrer o morir’ ens acosta a les sensacions que sent en córrer o en afrontar nous reptes, és un diari personal de l’esportista que ens ajuda a entendre’l. 'La Frontera Invisible' té un aire més filosòfic i neix amb la voluntat d’explicar una de les seves expedicions. En el segon llibre les emocions es multipliquen i de la mà de Jornet explorem la frontera que separa la tristesa de la felicitat en una història que es troba entre realitat i ficció. El Kilian ja ha fet realitat els seus somnis però vol seguir somiant perquè com ell mateix escriu: ‘Si no somiem, estem morts’. Un i altre són bones opcions per entrar durant uns dies dins l’univers de l’atleta català.
Publicitat

'11 ciudades'. Áxel Torres

11 ciutats i el futbol com a excusa per parlar de les dues passions d’Àxel Torres: els viatges i el periodisme esportiu. De la mà d’aquest jove periodista sabadellenc, ens vénen ganes de viatjar fins a Medvode i allotjar-nos al Pri Ancki per parlar amb el Borut a la terrassa de la pensió sobre futbol eslovè. I és que hi ha espai, sobretot, pel futbol petit, pel més desconegut i per les històries que neixen del futbol: l’arribada de l’ara consolidat Robert Martínez a Anglaterra; els primers dies de Cesc a l’Arsenal, o la passió amb què els austríacs van viure el pas de la seva selecció per una Eurocopa on no van superar la fase de grups però van estar a punt de doblegar Alemanya.

'Pedaleando en la oscuridad'. David Millar

“Em dic David Millar. Sóc ciclista professional, esportista olímpic, estrella del Tour de França, campió del món... i em dopo”, zasca! Així comença ‘Pedaleando en la oscuridad’. L’ombra del dopatge fa anys que sobrevola el món del ciclisme professional i, aquí, és un d’ells qui ens explica què es cou dins el pilot. El 2004, Millar va ser condemnat a complir dos anys de sanció per dopatge però, després, va tornar al ciclisme i ho va fer net. Ara és dels pocs –per no dir l’únic- ciclista en actiu que parla sense embuts del dopatge. Al llibre, fàcil i amè de llegir, narra com es deixa engolir per l’entorn i per una pressió que el condueix a dopar-se amb EPO i ens descobreix tot allò que s’amaga darrere el ciclisme professional. Millar ensenya el mal que fa el dopatge, busca la redempció però també es mostra esperançat pel futur.
Publicitat

'Fiebre en las gradas'. Nick Hornby

Pocs han retratat com Hornby a l’adult que no vol deixar de ser adolescent. El britànic, però, a banda de ser un fan de la música i de les llistes també és un boig del futbol i, en concret, de l’Arsenal. Hornby ens parla, entre orgullós i avergonyit, del que significa ser fan d’un equip de futbol: de com això condiciona la seva relació amb amics, família i feina. I tot per un Arsenal que entre els 60 i els 90 tenia fama de ser un dels equips més avorrits d’Anglaterra. Hornby s’enamora dels 'gunners' en la seva primera visita a Highbury, quan els veu guanyar de penal a l’Stoke, i el que més l’atrapa és l’actitud de la resta d’aficionats: el seu estat perenne d’insatisfacció i els crits d’idiota cap amunt que deixen anar.

'El professional'. W. C Heinz

Escrita el 1958 però recuperada fa poc per Gallo Nero, ‘El profesional’ és una novel·la sobre boxa que va enamorar Ernest Hemingway i se centra més en els personatges i en tot allò que passa quan s’apaguen les llums del quadrilàter que no pas en els combats en sí. Entre les seves pàgines trobem la història d’un periodista, Frank Hughes, que acompanya al boxejador Eddie Brown durant tot un mes de preparació per un combat pel títol mundial que el pot consagrar. Els entrenaments, la relació amb altres boxejadors, la relació amb el seu mànager i amb el mateix periodista... i la fragilitat d’un esportista que s’ho juga tot en un instant.
Publicitat

'De què parlo quan parlo de córrer'. Haruki Murakami

Murakami ha captivat molts lectors amb les seves novel·les inquietants, fosques i, a la vegada, màgiques. A ‘De què parlo quan parlo de córrer’ trobem un relat diferent, a mig camí entre la ficció i el llibre de memòries. Escriu sobre córrer, sobre ell i ens descobreix una faceta de l’escriptor japonès que per molts ens era desconeguda. Amb senzillesa ens explica com fa un canvi en la seva vida desordenada, s’inicia en running i evoluciona des dels 5 km fins al triatló. A la vegada, també reflexiona sobre la seva obra, ens fem una idea sobre com treballa i ens imaginem que moltes de les seves novel·les han nascut fent kilòmetres. Són sensacions i moments d’un corredor popular, que pots ser tu, que podem ser nosaltres.

'El sueño de mi desvelo'. Antoni Daimiel

Dormir és de covards. Això es repeteixen cada nit els valents que es passen matinades senceres degustant partits de la NBA. I ho fan acompanyats de la veu d’Antoni Daimiel. Per tots ells, sobretot, és aquest llibre. Un recull de records i d’anècdotes dels 17 anys de retransmissions nocturnes d’un Daimiel que fa filigranes per compaginar vida personal i professional. Ens acostem al dia a dia d’un periodista que ha estat en més de 16 finals d’NBA, ens posem al dia de les històries més roses i fosques de les estrelles de la millor lliga del món i, també, llegim sobre l’aterrada de la ÑBA amb els Gasol i companyia i ens posa els pèls de punta en recordar-nos nits màgiques de bàsquet.

També t'agradarà

  • Botigues
Llibreries de segona mà
Llibreries de segona mà
Busqueu llibres per pocs calés? Descobrim les llibreries on podràs recuperar l'antic plaer de triar, remenar i trobar perles literàries! D’entrada, un avís: a les llibreries de segona mà de Barcelona no trobareu llibres ni de Roberto Bolaño, ni de Miquel Bauçà, ni de Julien Gracq, ni poesia bona. Si busqueu i remeneu, localitzareu perles a bon preu, tresors perduts que un dia van ser estimats i que, per gràcia del destí, esperen trobar una altra casa. Trobar el tresor d’Alí Babà són figues d’un altre paner. Però una cosa he après regirant llibres en els últims quinze anys: de Taifa (Verdi, 12) i de Stock (Comtal, 29), mai no en surto amb les mans buides. Mai. Sobretot de la segona, que si te la mires des del carrer Comtal, tira d’esquena. Cotxets en miniatura, guies per a guiris... Bufa. Els tresors, però, s’han d’anar a buscar. I al final del local té tot el que un bon lector desitja: narrativa moderna i llibres de fa 20 o 30 anys que es reediten poc. Fins i tot hi he vist fa poc l’'Onomasticon Cataloniae' de Joan Coromines, i una quantitat enorme de llibres de Manuel de Pedrolo i Josep Pla. Aquesta llibreria farà 26 anys al març i l’amo diu tenir uns 100.000 volums. Sense sortir del Gòtic, ens endinsem en un altre món, la llibreria Farré (Canuda, 24), un espai que deu fer dos segles que es dedica al bell negoci de vendre llibres. Aquí, del que es tracta, és de contenir-se... si vols arribar a final de mes sense haver de demanar un crèdit al banc. A l’aparador ja veig primer
  • Esports
Esport amb nens
Esport amb nens
Futtoc, tirolines, bitlles, dansa... us donem algunes idees per passar un dissabte i un diumenge en família fent esport! Els caps de setmana els nens són tots vostres i no sempre és fàcil saber on portar als més petits de la casa. Sense escola i amb molta energia i moltes hores per endavant, què millor que moure el cos? Us proposem unes quantes activitats per aprofitar al màxim els dissabtes i diumenges fent esport en família. Ara, quan arribeu a casa és probable que marxeu directes al llit. Esteu avisats! Diumenges dels vianants Els diumenges, la Diagonal es transforma i entre les 9 i les 15 h tanca a la circulació els seus laterals i es converteix en territori amic només de vianants i bicicletes. Amb cinc punts esportius i sis de jocs infantils, hi ha opcions per a tots els gustos. Els vostres petits podran acostar-se al circ, aprendre a patinar sobre rodes o, atenció, jugar a futtoc, una combinació de ping-pong i futbol. Per vosaltres també hi ha sessions de tai-txí, ioga, grups de runners o inclús unes gandules estupendes on estirar-se a llegir. Barcelona Bosc Urbà Tirolines, xarxes, lianes, puenting, ponts, troncs... situat a la plaça del Fòrum de Barcelona, el Bosc Urbà és un parc d’aventures on podreu passar-vos-ho bé tota la família. El que més ens agrada és la tirolina de més de 120 metres que tenen, només apte pels més valents i on us sentireu com el mateix Tarzan! www.barcelonaboscurba.com   Bitlles Poseu-vos les sabates, escalfeu els dits i aneu assajant el m
Publicitat
  • Què fer
  • Activitats literàries
Llibres 5 estrelles
Llibres 5 estrelles
La meva planta de taronja llima José Mauro de VasconcelosTrad. Carles SansLibros del Asteroide186 pàg. 13,95 € Niveles de vida Julian BarnesTrad. Jaime ZulaikaAnagrama143 pàg. 14,90 € Mare nit Kurt VonnegutTrad. de Martí SalesMales Herbes243 pàg. 15 € Una dona meravellosa Joan Jordi MirallesLabreu Edicions332 pàg. 16 € Pastoràlia George SaundersTrad. Yannick GarciaEdicions de 1984192 pàg. 16,90 € L'herba de les nits Patrick ModianoTrad. Mercè Ubach DorcaEd. Proa176 pàg. 14,90 € Els jardins de la dissidència Jonathan LethemTrad. Ferran Ràfols GesaAngle Editorial522 pàg. 22,90 € A l'oest de Roma John FanteTrad. de Martí SalesEdicions de 1984192 pàg. 16 € La parte inventada Rodrigo FresánMondadori566 pàg., 22,90 € Pedra viva Enric Casasses i Montserrat CaldésAjuntament de l'Escala208 pàg. 35 € Això és tot James SalterTrad. Ferran RàfolsEmpúries380 pàg. 19 € El llogaret William FaulknerTrad. Maria Iniesta Edicions de 1984 458 pàg. 22,90 € Leopardi Pietro CitatiTrad. Juan Díaz de AtauriAcantilado527 pàg. 25 € Locus solus Raymond RousselTrad. Joaquim Sala-SanahujaLleonard Muntaner 262 pàg. 30 € 1941. El año que retorna Slavko GoldsteinTrad. Maja DrndaCómplices Editorial568 pàg. 29,90 € Un traficant d'idees a les fronteres de l'art Vicenç AltaióComanegra414 pàg 24 € La casa de hojas Mark Z. DanielewskiTrad. Javier CalvoAlphaDecay710 pàg. 29,90 € La torre mestra Jennifer EganTrad. Carles MiróEdicions de 1984318 pàg. 20 € La senyora Dalloway Virginia WoolfTrad. Dolors UdinaLa Magrana2
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat