challenge

VII Challenge Barcelona: les millors curses populars de 10 km

Més de vint mil corredors lluiten per ser els més ràpids de Barcelona durant 10 mesos i 15 curses. T’hi apuntes?

Publicitat

Ser el primer a creuar la línia de meta al Correbarri o la Jean Bouin està a l'abast només dels millors. Ara, imagineu-vos que cadascuna d'aquestes curses fos només una etapa dins d'una competició regular que s'allargués durant deu mesos. Es complica encara més la cosa, oi? És el que proposa des del 2008 el Challenge Barcelona 10 km. Des del setembre fins al juny teniu l'opció de sumar punts en les 15 curses que formen part d'aquesta lliga per 'runners'.

Tots els esports tenen la seva lliga i el món del running no podria ser menys. Ja no es tracta només de ser el més ràpid en una cursa, l'objectiu és més ambiciós. Necessitareu regularitat si voleu ser els número 1 de Barcelona. A la ciutat proliferen les curses populars de 10 km i, des del 2008, corren juntes amb més força. Van començar sent-ne deu i ara ja en són 15 les que formen part del circuit Challenge Barcelona 10 km. "Va arribar un dia en què teníem ja deu proves de 10k a la ciutat i vaig decidir idear el projecte i presentar-lo a l'Ajuntament. Totes les curses anaven per lliure i no hi havia ningú que les aglutinés, registrés els temps dels corredors i fes rànquings", qui parla és Andreu Ballbé creador de la Challenge Barcelona 10k.

És una lliga regular per runners en què sempre es juga a la ciutat i la majoria de vegades en camp neutral. El calendari, format per 15 cites, es va engegar al setembre amb la cursa del Barça i acabarà al juny amb la de La Maquinista. La primera prova del 2015 és el 18 de gener, amb la 37a edició de la cursa de Sant Antoni.

Per veure el vostre nom dins el rànquing general i optar a ser el millor corredor de curses populars de Barcelona, només cal que adquiriu un xip groc ChampionChip. Un cop el tingueu, useu el codi associat al dispositiu per inscriure-us a cadascuna de les proves. Des del moment en què premeu l'enter la paraula 'temps' passarà a ser sinònim de punts. I és que en guanyareu més o menys en funció de quan trigueu a completar cada prova. En 8 de les curses es posen en joc 100 punts i en 7 se n'atorguen un màxim de 50. Si us animeu, heu de saber que per la taula general puntuen només les sis millors de 100 i les dues millors de 50.

No esteu obligats a participar en totes però, evidentment, com més ho feu, més opcions haureu d'estar a la part alta de la taula. Ara són 15 les proves però en el futur en podrien entrar més: "Segurament incorporarem una de la Vila Olímpica. A Barcelona n'hi ha moltíssimes de 10 km, és una distància que als corredors ens agrada molt perquè està entre l'èpica de la marató i la rapidesa dels 100 metres i és assequible per tothom", explica Ballbé.

Si necessiteu algun incentiu més, penseu que després de participar en les 15 curses podreu dir que us heu recorregut tota la ciutat. Haureu trepitjat amb sabatilles de córrer el Poblenou, Sants, el Clot, Nou Barris... i fins i tot haureu fet una volta per l'estadi Olímpic de Montjuïc. "La cursa més popular i multitudinària és la del Corte Inglés. No podien variar la seva distància però col·loquen un control al quilòmetre 10 per registrar els temps dels corredors amb xip" diu Ballbé.

La temporada passada van ser només 31 els valents que no van fallar en cap de les cites, la majoria de corredors acostumen a completar-ne sis: "No volem forçar la participació perquè, de fet, hi ha curses petites que tampoc permeten tants corredors", apunta Ballbé. I afegeix l'ideòleg de la Challenge que un dels objectius que es compleixen cada any és el d'integrar les curses de barri amb altres de més multitudinàries i ajudar-les a promocionar-se: "La de la Sagrera la vam agafar amb 200 corredors i ara ja en són més de 1.000. Igual que la del Clot o la de Sants que sempre esgoten inscripcions. Els hi ha anat molt bé perquè abans només corrien els de la zona".

A hores d'ara ja hi ha gairebé vint mil persones lluitant per emportar-se l'or barceloní en els 10 quilòmetres. Fins al juny, però, no sabrem qui està més a prop de protagonitzar un possible remake de Forrest Gump.

També t'agradarà

  • Esports
Clubs de corredors
Clubs de corredors
Grups d’entrenament organitzats, colles d’amics que es reuneixen cada setmana i fins i tot algun que combina les dues coses! Amb el bon temps, els runners de fulla perenne veuen com se'ls uneixen els que ara troben més força per vèncer la mandra i els que ja tenen urgències per agafar la forma de cara a l'estiu. Cadascú al seu ritme. Per a molts, la Cursa dels Bombers és una cita ineludible i, fa anys, aprofitaven els entrenaments organitzats per Nike abans i després del gran dia, els concorreguts Start2Run. Resulta, però, que des d'Oregon van decidir que els interessava més portar-ho tot cap a la seva xarxa social, Nike +. Això va deixar orfes, de sobte, un grup de corredors de la ciutat. Eren una seixantena quan, el juliol de 2008, van posar-se d'acord amb la seva entrenadora, l'exolímpica María Luísa Muñoz, per continuar pel seu compte. Així va néixer Run2Live, el club popular per excel·lència. Al darrere no hi ha cap cadena de gimnasos ni cap marca comercial. Només el grup de corredors que el va fundar. I està obert a tots els nivells, no només a maratonians –el president, l'Ángel Alonso, encara s'ha d'estrenar en els 42 quilòmetres–. Associació sense ànim de lucre, Run2Live organitza quatre sessions d'entrenament per setmana: dimarts (14.30 h i 19.30 h), dijous (19 h) i dissabte (9.30 h). Es troben al Passeig Marítim de la Barceloneta i, normalment, des d'allà enfilen cap al Parc de la Ciutadella. Perquè tothom es trobi còmode, sempre tenen dos o tres entrenadors a mà pe
  • Esports
  • Running
Running femení a Barcelona
Running femení a Barcelona
Cada cop són més les dones que s'animen a córrer. I les que proven, s'hi enganxen. Seguiu aquests consells per millorar el vostre rendiment! Radiografia ràpida del típic malalt de running contemporani: el flipat que està tot el dia fent el fatxenda per les calories cremades en l'entrenament del matí o pel temps que vol fer en la cursa de diumenge. Tot plegat molt masculí. Doncs resulta que si les curses de Barcelona han crescut tant ha estat, en bona part, gràcies a elles. Les corredores agafen velocitat, i reclamen informació especialitzada. La marató, la cursa, la sabatilla. Fins i tot la suor és femenina! El running té el seu costat sensible, però l'ha amagat durant massa anys sota la capa d'adrenalina de tants homes entestats a arribar, costi el que costi, per davant del corredor del costat. Mica en mica, la presència cada cop més gran de dones en les curses que es fan a la ciutat fan visible una altra manera d'entendre l'esport. La demanda creix, i per això un grup de professionals de la ciutat han creat una web de recursos per a les esportistes que busquen informació especialitzada. Mentalitat: gaudir per damunt de totLa Cursa de la Dona és, a l'octubre, la mostra més visible d'aquesta tendència. Poques curses són tan festives com aquesta. "La dona no busca tant l'èxit esportiu -tot i que també-, sinó que persegueix una millora personal, un triomf més aviat intern". Ens ho explica la psicopedagoga Iolanda López, ella mateixa runner amb pedigrí i autora d'un llibre ideal
Publicitat
  • Esports
Botigues d'esports
Botigues d'esports
Els locals on trobareu tot l'equipament necessari per posar-vos en forma! Bon dia. Necessito (omplir forat) per fer esport. Us sona la pregunta? Sí, ja sabem que l'opció fàcil és anar al Decathlon, que està molt bé. Però també hi ha moltes altres opcions a la ciutat. Aquí teniu 10 botigues de Barcelona on podreu comprar tot l'equipament necessari per fer esport i posar-vos en forma. En marxa! Intemperie Els amos de ProBike són gent de dues rodes, però el 2003 ja es van olorar que a l’aire lliure s’hi podia fer molt més que pedalar. Amb 800 metres quadrats, aquesta botiga és un plaer per als sentits. L’únic problema és decidir-se entre tanta oferta –quina de les 150 sabatilles és l’ideal per al meu peu, per favor? Si al final us decidiu, posats a fer podeu estrenar material sortint per la muntanya amb les activitats del seu propi club esportiu. Mates No només les Munich són prou trendy –i catalanes– com perquè la gent t’aplaudeixi al Passeig del Born. Les Mates són del barri de Sants, i la família assegura orgullosa que seu és el concepte de la vamba de tota la vida. Francesc Mates va crear la primera sabatilla per atletes –amb claus a la sola- el 1947. La pensada d’aquell noi de 17 anys va fer fortuna, i des de llavors la fama de la marca no ha parat de créixer. Avui en dia, a banda d’homenatjar-lo amb les sabatilles de la M, també se celebra una cursa en el seu honor per Tots Sants Bikila Aquí han tirat de famosos per fer-se un nom. No només perquè homenatgen el llegendari
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat