Ajoblanco
©IvanGiménez Ajoblanco
©IvanGiménez

Ajoblanco: No són tapes per a guiris!

Els propietaris del Taller de Tapas obren l’Ajoblanco a Tuset, tapa i producte selecte a preus molt raonables

Publicitat

Els guiris i les tapes. Aquests dos sintagmes, quants comentaris despectius han omplert la boca de gurmets de pa sucat amb oli de gira-sol? Bé, doncs avui toca parlar amb una de les persones de Barcelona que més coneixen la tapa. I és guiri! La londinenca Kate Preston és la copropietària del novíssim Ajoblanco, nou restaurant-bar de tapes al carrer de Tuset. I no li atribueixo aquest coneixement a la babalà: amb el seu marit, José Lombardero, van obrir el primer Taller de Tapas l’any 2003. Lombardero, gallec, porta la tapa a la genètica: ja tenia un bar a l’Hospitalet als 60.

A primer cop d’ull, l’Ajoblanco fa pensar: “Vaja, un altre local de tapes fines i barroquisme made in Lázaro-Rosa Violán (rei de l’interiorisme gastro, colonitzador d’Enric Granados)”. Sí i no. El local és solemne, eclesial. Però els plats no enganyen i es troben en una línia de qualitat-preu que en aquesta zona costa de trobar. “Ens hem assegurat que tot sigui bo, que tingui la seva gràcia, però no disfressem res. Que parli el producte”, diu Morton. Té memòria històrica racional (de ració): ella i el seu marit recorrien les barres del Gòtic a finals dels 90, i recorda bé “quan s’escalfaven les coses al microones, veies tots els fregits amuntegats, no es cuinava al moment”. “Això sembla que passés al segle XIX –continua–, i no, va ser fa quinze anys”. Ells, diu, van ser dels primers a canviar aquesta tessitura, “sense cap intenció de dirigir el restaurant als turistes”.

Tampoc no defineix l’Ajoblanco com un lloc estrictament de tapes. Més aviat hi ha “tapes clàssiques que ens agraden, plats per compartir i segons amb entitat”. Com dèiem, poques complicacions i molt d’ofici: poc peix però “arribat cada dia de la llotja”, i carn molt ben tractada a preus raonables i amb DO: vegeu l’entrecot de vaca vella basca (250 g a 18 €) o les costelletes de xai pirenaic. Sense escumes ni fums: “No creiem en això, no som un restaurant gastronòmic”. Bé, el que hem menjat ho desmenteix. Upper diagonalers i proletaris que la creueu, hi podreu conviure i menjar bé.

Demaneu-hi

Tataki de bou

Preston ha adaptat trets de la cuina anglesa: vegeu aquestes làmines poc fetes de bou, tendres i sagnants, amb una sala de rave picant que destrona qualsevol 'wasabi', ideal també per al peix fumat.

Cors de carxofa

Una de les tapes favorites delsclients: el cor de la carxofa ben fregit, lleuger i arrebossat, amorosit amb una salsa de romesco. Val la pena tastar també les escopinyes gallegues amb Martini.

Publicitat

Eton mess

Preston ha introduït aquest clàssic de les postres britàniques a la carta: una barreja de fruites del bosc, maduixes i bocins de merenga. Es diu així perquè se servia en el torneig anual de criquet d’Eton. Senzill, bo i efectiu!

Més informació

  • Gràcia
Ajoblanco
Ajoblanco
Ajoblanco está situado en una ubicación privilegiada en Barcelona, cercano al eje de Passeig de Gràcia con Diagonal. La calle Tuset es legendaria por su histórica oferta de ocio, que se remonta a los años 70 y el mítico Bocaccio, punto de encuentro en su momento de la gauche divine barcelonesa. Hoy, a pocos metros de distancia, se encuentran varias de las salas de fiestas más concurridas de la ciudad. La personalidad de su decoración, combinada con el savoir faire de su equipo profesional, sitúa a Ajoblanco como nuevo punto de referencia dentro de la oferta lúdica y gastronómica barcelonesa. Un espacio en cuya concepción se ha cuidado cada detalle, y que pretende ofrecer una experiencia culinaria basada en la tradición de la tapa elaborada con el mejor producto fresco. Su localización y diseño le otorgan una doble vida como espacio de ocio nocturno idóneo para continuar las cenas con una primera copa o como punto de encuentro para emprender una ruta nocturna en una de las zonas más vivas de la geografía nocturna barcelonesa. En Ajoblanco se podrá disfrutar de sesiones de dj y actuaciones musicales en vivo.

També t'agradarà

  • Bars de vins
Vins ecològics a Barcelona
Vins ecològics a Barcelona
Sabeu què és un vi sense sulfits? Us expliquem per què els heu de tastar, els millors locals on fer-ho i us responem a les preguntes més freqüents Els vins ecològics, naturals o biodinàmics no són el mateix, però en un petit text com aquest, no tinc dret a avorrir-vos. Tot i així, intentaré definir-ho pel broc ample. Tots tendeixen cap a un punt, alliberar el vi dels sulfits químics. Els sulfits són els conservants del vi, una substància que s'hi afegeix perquè el vi no es faci malbé però que també atura el seu creixement en tots els sentits. Gairebé tots els productors d'aquestes tipologies de vi pretenen elaborar vins lliures de sulfits. Cada celler a la seva manera, intenta portar aquesta premissa al màxim. Els viticultors més valents o punks (que no s'enfadi ningú) es dediquen al vi natural, perquè, és clar, fer les coses sense química té els seus riscos. Alguns, fins i tot, no aconsegueixen el color a què estem acostumats perquè el vi segueix creixent dins l'ampolla. Entendre aquest nou concepte de vi quan el que tenim a la memòria és el gust del vi clàssic de supermercat significa també un descobriment meravellós per qui els tastem. Alguns cellers, a més, aposten per l'elaboració biodinàmica, que significa que el pagès reprèn antics usos de l'agricultura, com, per exemple, tenir en compte les llunes o usar adobs naturals d'animals. Prou xerrameca, tastem-los! A Barcelona, tenim la sort de poder-los conèixer en tres llocs fantàstics. A
Entrepans de vici
Entrepans de vici
Els millors plaers a dues mans Altres propostes de restaurants Lasanya sense riscos Rastregem les millors lasanyes de Barcelona, un plat que ben fet és molt difícil de trobar Esmorzars de forquilla Els millors bars i restaurants de Barcelona per començar el dia amb energia i calories! Restaurants vegetarians 15 llocs espectaculars per menjar sa i verd Visca Mèxic! Els millors restaurants mexicans de la ciutat Cuina tailandesa Un passeig per la gastronomia més orgullosa, picant i delicada del sud-est asiàtic Els millors carpaccios 6 llocs on menjar aquesta especialitat d’origen venecià El top 50 per menjar a BCN 50 restaurants per gaudir de la millor cuina catalana, italiana, basca, francesa, asiàtica i d'autor Restaurants romàntics Locals per impressionar noves conquestes i conquerir parelles poc impressionables Amagats entre llesques de pa cruixent, hem trobat els farcits més deliciosos i originals que es preparen als bars i restaurants de Barcelona. Queixalada a queixalada, aquí teniu 16 locals de la ciutat perquè gaudiu d'una experiència gastronòmica d'alta volada sense fer malbé la butxaca. Coneixes més establiments que facin entrepans inoblidables? Ens ho pots dir als comentaris de sota. El més vist 10 edificis d'arquitectura singular Els edificis que han marcat tendència entre els arquitectes de tot el món Barcelona és un aparador arquitectònic inacabable. Tota la ciutat, des de la cantonada més insignificant, dibuixa un mapa de 2.000 anys de problemes i solucions.
Publicitat
Menjar per menys de 5 €
Menjar per menys de 5 €
The Dog is Hot Un 'hot dog' amb cara i ulls: salsitxa de qualitat i ingredients diversos –des de ceba fregida a blat de moro– per acompanyar-la. Can Conesa No oblidem que l’entrepà de frankfurt forma part, des de fa temps, de la nostra cultura culinària (també per celíacs). Un clàssic viu dels entrepans a casa nostra. Tasteu el de carn d'olla i salsa de la Marta. –R.M Bar Sanz El Sanz és un bar de barri que elabora entrepans energètics entre 3 i 4 € de noms irònics com el 'calefactor' o el 'sinsabores', carregats de salsitxa, bacó, pernil dolç, formatge... Quin vici, mare meva! –M.G Buen bocado Ni gall dindi, ni blat de moro, ni iogurt, ni rostidores mecanitzades, ni talladors elèctrics... Pa de pita, carn de xai de qualitat, ceba, tomàquet, salsa picant i –alerta!– salsa de tahina. Els xauarmes estan molt ben servits, però també fan falàfel amb hummus o babaganuix i tenen alguna especialitat de baclaua (pastisset turc). Rekons Urgell O de com una antiga xarcuteria es converteix en centre de peregrinació moderna. A Rekons han tingut el bon gust de mantenir bona part de l'estètica antiga tot canviant el negoci. Ara hi podeu degustar a qualsevol hora empanades, amanides i altres llepolies argentines amb una cervesa o un vinet.
  • Botigues
Forns de pa artesans
Forns de pa artesans
Us presentem una selecció de les fleques que preparen el millor pa de Barcelona Més idees Barcelona artesana Les millors botigues per comprar productes gastronòmics fets a mà Fins fa ben poc, molts forn prenien el camí de la industralització i el pa sense ànima. Per sort, cada cop hi ha més fleques que volen recuperar el pa de debò, el dels nostres avis. Si sou panarres exigents, aquest és el vostre reportatge. El més vist 10 edificis d'arquitectura singular Els edificis que han marcat tendència entre els arquitectes de tot el món Barcelona és un aparador arquitectònic inacabable. Tota la ciutat, des de la cantonada més insignificant, dibuixa un mapa de 2.000 anys de problemes i solucions. La història de Barcelona es llegeix a cada rajola: des del modernisme de la burgesia opulent fins al barraquisme del Carmel, dels nínxols on s'adotzenava la classe treballadora fins a les grans infraestructures faraòniques. Perquè, contra la voracitat del totxo pel totxo i la tendència, tan catalana, de tapar els problemes amb formigó, a Barcelona sempre hi ha hagut moviments a contracorrent, com el GATCPAC, arquitectes preocupats per obrir horitzons, per repensar la ciutat i reformar-la des d'un urbanisme integrador. Hem volgut fixar-nos en petits edificis on s'hi han fet grans revolucions. I per fer-ho, hem parlat amb arquitectes joves (Carles Enrich, David Bravo i el col·lectiu MAIO) que han seleccionat deu intervencions intel·ligents que han fet de la ciutat un lloc millor. No són els e
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat