Fins fa ben poc, molts forn prenien el camí de la industralització i el pa sense ànima. Per sort, cada cop hi ha més fleques que volen recuperar el pa de debò, el dels nostres avis. Si sou panarres exigents, aquest és el vostre reportatge.
És l’alegria del carrer. Un mostrador i unes prestatgeries plenes de pans i pastes fan reviure aquesta via curta, estreta i gairebé sense comerços de Gràcia Nova. Uns cartells anunciant els pans del dia aturen el vianant, que en entrar-hi no sap quina varietat escollir. Si és una mica agosarat, el pa d’espinacs amb panses i pinyons és una elecció original. Si prefereix els clàssics, el pa de parròquia serà perfecte per sucar-lo amb tomàquet.
Benvinguts a cal forner! Visitar aquesta petita fleca a tocar de la plaça Joanic és fer un petit viatge en el temps. Dempeus des de fa 150 anys, amb uns altres forners, manté les portes de fusta i vidre, un taulell alt i uns prestatges plens de pans grossos i ben cuits que fan les delícies dels més nostàlgics. El pagès i el rústic són els pans estrella de la casa.
Equipada amb un forn de llenya restaurat, de l'any 1926, aquesta fleca ofereix un pa extraordinari: el secret és un forn en què la flama entra per un conducte al forn, està en contacte directe amb el pa, no només l’escalfa. I guanya un sabor fumat singular. Fan pans de tota mena, i el 90 % del cereal és ecològic. També fan pastissos i brioixeria amb tocs anglesos o fins i tot australians, com el lamington, pa de pessic arrebossat de xocolata i coco.
Uns alemanys van ensenyar a l’avi de les propietàries com fer el pa integral. Des d’aleshores aquesta fleca ha combinat farines de tota mena i llavors diverses, deixant al pa blanc una participació testimonial. Els pans de motlle són una bona compra per als amants del pa tou.
En els últims anys aquest forn de barri i de caire familiar va fer un ascens meteòric fins a situar-se com a un dels millors forns de l’Estat. En gran part va ser per la visió creativa, i enfocada a la restauració d’en Daniel –un dels germans Jordà hereus del negoci– que també trobareu en el rànquing. Ara que s’ho ha muntat pel seu compte, la Trinitat continua fent allò que havia fet sempre, servir a la clientela del barri des de la botiga. Amb l’afegit d’una col·lecció de pans que no es troba a tot arreu, de grandíssima qualitat.
Discover Time Out original video