Núria
©Mariona RibóNúria
©Mariona Ribó

Quedem al Núria?

90 anys després de l’obertura, l’emblemàtic local de la Rambla es renova per dins i per fora

Publicitat
Diu la Montse Vila, propietària i néta d'un dels fundadors del Núria, que de vegades sent pel carrer: "Quedem al Núria?". La pregunta l'omple d'orgull. Per això, tant ella com el seu soci, en Marcel Cortadellas, el nét de l'altra família fundadora, han decidit reformar el bar de la Rambla. "Volem recuperar els barcelonins", comenta en Marcel, i "també la gent de comarques", afegeix. Els nouvinguts estaran envoltats de l'art d'il·lustradors com Nazario i Nebreda, que formaran part de l'escenari del Núria en la reinauguració.

De fet, el nou projecte busca assemblar-se al Núria de fa 90 anys. La barra d'entrada quedarà oberta al carrer amb l'objectiu de convertir-se en un punt de trobada. Allà se serviran xatos de vi a 1, 50 euros acompanyats de suculents platets: pernil ibèric de gla, ous remenats, ostres del Delta de l'Ebre, etc. El que es pretén és que el client pugui picar alguna cosa i beure un bon vi per menys de cinc euros.

A més d'aquesta barra punt de trobada, la carta també ha canviat sensiblement, tant pel que fa a les tapes com a la carta de vins. Tot i així, es mantindran alguns clàssics del Núria com l'entrepà de calamars a la romana amb allioli. Volen tornar a l'entrepà d'abans, generós, "aquell que té el tall de llom que cau pel cantó", recorda el Marcel que fa anys els preparava a la barra. Un còctel per celebrar-ho
La reobertura està prevista pel divendres 7 de març. I si hi ha motius per celebrar, sempre va bé un còctel. La veïna cocteleria Boadas ha creat un còctel d'aperitiu (a la foto, el còctel i una panoràmica des de la terrassa del primer pis del Núria), que es mantindrà a la carta, amb tot el perfum de la Rambla. El Núria és un combinat fet a partir de vermut negre, perfum d'absenta, aire de ginebra i decoració d'oliva verda i quart de taronja. Senzill i perfecte per acompanyar un bon pernil o una ostra deliciosa.

Èpoques dibuixades

Rambla pop
Mercè Iglesias, dissenyadora de Mataró amb estudi a Gràcia, ofereix una visió pop, amable i acolorida de la Barcelona dels anys 60. Davant el Núria comença la Rambla i també les parades de Sant Jordi.

Un teatre social
Batllori ha situat el Núria com a espectador i escenari de primera fila del pas de dictadura a democràcia: la despenalització de l’avortament, el destape, els estira i arronses entre republicans i feixistes...
Publicitat

Uns anys 30 ‘cool’
L’especialitat de Lalimola és la il·lustració infantil. La seva visió de La Rambla dels anys 30 és en grisos però alegre, angulosa i naïf. El Núria sembla un local de París, més que de Barcelona.

Més informació

Bar Núria
Bar Núria
El restaurante Núria, la primera cosa que molts catalans veien quan visitaven per primera vegada Barcelona, porta quasi un segle obert a la cantonada de La Rambla amb Pelayo. Ara els propietaris, néts dels fundadors, l'han renovat de dins i de fora per a què torni a ser punt de trobada d'aborigens catalans. El projecte busca assemblar-se a com era el lloc fa 90 anys, amb una bona carta de tapes –per menjar alguna cosa i prendre una bona copa de vi per cinc euros– i també paren especial atenció al bon entrepà (menció al de calamars a la romana amb allioli). Val la pena contemplar les il·lustracions que genis del dibuix com Nazario han dedicat a la història del local.

També t'agradarà

  • Botigues
Forns de pa artesans de Barcelona
Forns de pa artesans de Barcelona
Us presentem una selecció de les fleques que preparen el millor pa de Barcelona Més idees Barcelona artesana Les millors botigues per comprar productes gastronòmics fets a mà Fins fa ben poc, molts forn prenien el camí de la industralització i el pa sense ànima. Per sort, cada cop hi ha més fleques que volen recuperar el pa de debò, el dels nostres avis. Si sou panarres exigents, aquest és el vostre reportatge. El més vist Les millors escenes de sexe La relació especial que té el cine amb l'erotisme –que situa l'espectador a la posició privilegiada del 'voyeur'– ha estat objecte de diversos estudis acadèmics, sobretot per part de feministes. Tal com es va veure amb el rebombori creat per 'Nymphomaniac', la línia que separa les escenes de sexe de la pornografia és molt fina i, en algunes ocasions, poc definida. Però deixem-nos de teories per una estona i observem com fer l'amor –hetero, gai, bi...– s'ha portat a la gran pantalla durant tots els temps. Aquí teniu les escenes que han fet pujar la temperatura als cinemes. També t'agradarà... Restaurants romàntics 13 restaurants per impressionar noves conquestes i conquerir parelles poc impressionables El Pla Tan sols fa falta que hi passeu per davant per comprovar que el Pla és el restaurant íntim per definició. L’arribada entre carrerons foscos i humits del Gòtic ens prepara per a un local dibuixat amb llum tènue i ben dirigida, decoració infor- mal però elegant i una cuina de criteris similars. Els vins i les postres no
  • Bar d'entrepans
Els millors bikinis
Els millors bikinis
Aquest és el Top 10 del clàssic entrepà de pernil i formatge amb pa de motlle El rotund A El Tarannà, el nou local de moda al tan de moda carrer Parlament de Sant Antoni, fan una variant de bikini on, a diferència del que passa en altres ocasions, canvia el continent i no el contingut. En lloc de pa de motlle, el preparen amb pa de pagès acabat de sortir del forn Baluard de la Barceloneta (paraules majors) i torrat fins adquirir aquell punt de cruixent que rasca, rasca. La seva contundència acaba amb el mite que un bikini no atipa. El pagès del Tarannà no deixa insatisfet ningú. / Bikini de pagès: 3,30 € El francès A la Perla de Oro segueixen tallant i pesant el pernil dolç davant de la clientela. Però en lloc d’embolicar-lo perquè te l’enduguis, l’utilitzen per preparar alguns dels millors entrepans de la ciutat. La influència francesa, el propietari ve de més enllà dels Pirineus, també es fa notar al bikini. En aquest antiga botiga de queviures plena de delícies gastronòmiques el preparen amb emmental i el planxen dins d’una barreta estil baguet. Tot i que no figurin com a bikini, ofereixen variants amb formatge de raclette o reblochon. / Bikini amb emmental: 4,60 € El mallorquí A la Cerveseria de Gràcia sempre troben un forat per a qui arriba a misses dites, fins i tot els dies que mig barri s’hi ha instal·lat per veure el partit del Barça. Aquest és el regne dels grups i les famílies (fins i tot hi ha un racó perquè jugui la canalla), així que el menjar i els preus també
Publicitat
Entrepans de vici
Entrepans de vici
Els millors plaers a dues mans Altres propostes de restaurants Lasanya sense riscos Rastregem les millors lasanyes de Barcelona, un plat que ben fet és molt difícil de trobar Esmorzars de forquilla Els millors bars i restaurants de Barcelona per començar el dia amb energia i calories! Restaurants vegetarians 15 llocs espectaculars per menjar sa i verd Visca Mèxic! Els millors restaurants mexicans de la ciutat Cuina tailandesa Un passeig per la gastronomia més orgullosa, picant i delicada del sud-est asiàtic Els millors carpaccios 6 llocs on menjar aquesta especialitat d’origen venecià El top 50 per menjar a BCN 50 restaurants per gaudir de la millor cuina catalana, italiana, basca, francesa, asiàtica i d'autor Restaurants romàntics Locals per impressionar noves conquestes i conquerir parelles poc impressionables Amagats entre llesques de pa cruixent, hem trobat els farcits més deliciosos i originals que es preparen als bars i restaurants de Barcelona. Queixalada a queixalada, aquí teniu 16 locals de la ciutat perquè gaudiu d'una experiència gastronòmica d'alta volada sense fer malbé la butxaca. Coneixes més establiments que facin entrepans inoblidables? Ens ho pots dir als comentaris de sota. El més vist Les millors escenes de sexe La relació especial que té el cine amb l'erotisme –que situa l'espectador a la posició privilegiada del 'voyeur'– ha estat objecte de diversos estudis acadèmics, sobretot per part de feministes. Tal com es va veure amb el rebombori creat per 'N
Periodisme 'gonzo' a la cuina
Periodisme 'gonzo' a la cuina
Pau Arenós es passa als fogons: acaba de publicar ‘Hecho en casa’, resultat de 25 anys d’apuntar receptes i un d’iPad Així com Hunter S. Thompson es convertia en el centre de la notícia, participant decisivament en el desenllaç dels esdeveniments, Pau Arenós, cronista gastronòmic d'El Periódico i Time Out, també ha passat a l'acció directa: acaba de publicar Hecho en casa, un recull de 100 receptes fruit d'un any seguit de pràctiques de camp. Però si bé el cronista de Kentucky treballava a base d'inflar-se de drogues i convertir en misèria la vida de qui l'envoltava, suposem que el de Vila-real, a la Plana Baixa, ha fet més feliços els més propers: ha estat un any seguit cuinant per a la seva família i aquest n'és el resultat. "Tot això és un projecte familiar", explica. "La meva dona comprava els ingredients, els cuinava jo a casa i després els fotografiava". Després tots menjaven, esclar. Arenós fa 25 anys que apunta receptes en llibretes, però precisa que "aquest llibre no hauria estat mai possible sense l'aparició al domicili d'un iPad i la seva immediatesa a l'hora d'aplicar un xic de filtre a les fotos (molt poc, que si et passes queda repugnant)". I amb la foto ja dins la tauleta, a escriure. "Podria haver tingut un fotògraf professional i un estilista de menjar. Però si convertís un plat casolà en una cosa falsa, m'estaria traint a mi mateix i a la intenció", reflexiona. Les receptes neixen de la collita pròpia i l'assaig-error, però sobretot també de l'apropiació pas
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat