ReporQuoVadis.jpg

La ruta gastronòmica de Carvalho

Els restaurants preferits de Manuel Vázquez Montalbán

Publicitat
Mai serà suficient el que es digui o reflexioni sobre Manuel Vázquez Montalbán i la cuina. Va ser enorme la tasca de donar a conèixer plats i restaurants a través dels seus personatges en un moment en què la cultura gastronòmica d'aquest país començava a despertar. La majoria dels lectors relacionen el magnífic escriptor de novel·la negra a partir del seu personatge Pepe Carvalho, però per a molts és desconeguda la profunda i llegendària erudició de l'autor de 'Los pájaros de Bangkok' en matèria de cuina catalana, de productes de la terra i el mar, de tradicions d'aquí i de fora. Era un plaer sentir-lo parlar de qualsevol plat, de qualsevol salsa.

Una erudició que es va forjar a partir de la tremenda curiositat que portava l'autor a la motxilla. No tenia cap complex per reconèixer que no coneixia algun plat, algun ingredient, alguna salsa. Pels volts dels anys 60, quan el vaig conèixer gràcies a què va venir a menjar a La Estancia Vieja amb la Maruja Torres, Vázquez Montalbán ja era per als coneixedors una referència en el món de la gastronomia. "Què és això del 'chimichurri'?", va preguntar sense conformar-se amb una resposta qualsevol i exigint gairebé la recepta, que després Carvalho va comentar a Asesinato en el Comité Central. I com aquest cas, a la seva bibliografia, hi ha infinits casos.

Tots els restauradors consultats sobre la presència i influència de Vázquez Montalbán a les seves taules relaten anècdotes semblants, totes plenes d'humanitat i sense poder, en gairebé tots els casos, dissimular una espècie de nostàlgia per l'absència d'un personatge com aquest d'estovalles i intrigues policials. No només a Pepe Carvalho el fa portador de missatges i referències per a qui sent alguna cosa més que plaer pel fet culinari. També la Charo té algunes escenes curioses. S'ha de recordar que quan Vázquez Montalbán irromp amb Carvalho, a Espanya no existia el coneixement i la familiaritat que hi ha ara amb el menjar, si bé sempre ha existit el goig pel menjar i la bona taula.

A Ca l'Isidre, una altra de les seves parades favorites, Vázquez Montalbán recrea una escena molt divertida. Charo diu a Carvalho que feliciti el maître. "A Carvalho le molestaba que Charo confundiera al maître... Como Isidro (Gironés) era el propietario y el maître, inclinó la cabeza y se felicitó a sí mismo sin decir nada", relata a 'El delantero centro fue asesinado al atardecer'.

Els seus llibres, a més d'apassionants, estan carregats de missatges i reflexions sobre el fet de menjar des del punt de vista del plaer, però també des d'un punt sociològic, polític i fins i tot econòmic. Crec que ha arribat el moment que s'inclogui, a nivell universitari, algun tipus d'estudi referit al tema.

Aquí teniu alguns dels restaurants preferits per Manuel Vázquez Montalbán-Carvalho de Barcelona. No hi són tots. Alguns, malhauradament ja han tancat, com Quo Vadis. 

Les 4 parades de la nostra ruta Carvalho:

  • El Raval
  • preu 3 de 4
Casa Leopoldo
Casa Leopoldo

“Era el restaurante mítico del barrio chino al que Carvalho acudía en momentos de nostalgia del país de su infancia, cuando era un miserable pequeño prícipe del país de Posguerra”, diu d’aquesta casa a Sabotaje Olímpico. Sens dubte, el preferit de Vázquez Montalbán: “Tardó en volver a pisar un restaurante, pero siempre conservó el nombre de Casa Leopoldo como el de la iniciación a un ritual apasionante”, destaca a 'Los Mares del Sur'. Va ser fundat el 1929 per Leopoldo Gil i la seva dona. Tant Germán, fill del fundador, com el marit de Rosa Gil, que n’és l’actual cap, van ser toreros. Majestuosa la cua de bou estofada i la tripa, un dels plats preferit d’en Manolo.

  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Senyor Parellada
Senyor Parellada

“El primer cop que en Manolo va venir al Senyor Parellada ho va fer amb el Guti i va tastar el plat que porta el nom del polític”, un plat que combina el peix amb peus de porc, diu en Ramon Parellada, el qual destaca que “on era molt assidu també era a la Fonda Europa de Granollers”, atesa la seva amistat amb Paco Parellada, el senyor Parellada. “Si pasas por Granollers, no te olvides de comer en Can Europa”, li fa dir a Carvalho a La soledad del mánager. “Un refugio de los que aman desayunar con cuchillo y tenedor” (a El hermano pequeño). El que més valorava era l’ambient i els plats de fonda: esqueixada, canelons, escalivada o farcellets de col, i un sublim corder a les dotze cabeces d’all.

Publicitat
  • Mediterrània
  • La Barceloneta
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Can Solé
Can Solé

Restaurant clàssic i càlid de la Barceloneta, va ser fundat al 1903 i avui gaudeix de la seva màxima fama de la mà d’en Josep Maria García, l’alma mater de sempre d’aquest exponent d’una excel·lent cuina marinera tradicional. Vázquez Montalbán generalment hi anava amb la seva família. Famós pel seu arròs amb espardenyes, Can Solé també es distingeix per altres tipus d’arrossos, peixos salvatges i mariscs, però sobretot pels plats de cullera, entre els quals sobresurten els cigrons de Fuentesaúco, guisats amb xoriço, botifarró i cansalada, les llenties pardines estofades, la sopa de ceba i el gran caneló amb carn de porc i vedella, ceps i foie.

  • El Raval
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

Aquest acollidor restaurant era un dels secrets més ben guardats de MVM i del seu personatge Carvalho, que hi assistia sobretot per a donar-se bons moments amb l’olleta d’Alcoi, una saborosa i restablidora escudella valenciana, molt emparentada amb l’escudella barrejada de casa nostra que encapçala el Menú Vázquez Montalbán, que es completa amb una cuixa de cabrit al forn i un xinès, les postres de la casa. Ferran Rodríguez a la sala i la seva dona Júlia Ferrer a la cuina fan possible el miracle diari d’aquesta casa de bones i apetitoses racions. A més d’un menú diari de 9,30 euros, Can Lluís ofereix una bona tripa, excel·lent i generosa escalivada, i una cua de bou magnífica. Molt bon servei, d’aquell de tirants per sobre de la camisa, com és habitual a les fondes.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat