Mey Hofmann gestiona la terrassa de l'espai de creació contemporània La Seca (Flassaders, 40. T. 93 295 65 09) Preneu nota d'aquest petit gran secret, tota una delícia: el bar situat a peu de carrer frena el turisme, i per accedir a la terrassa cal agafar l'ascensor; de fet, més que una terrassa és un terrat. Entre parets modernes i medievals, sobre un terra de maó vermell, Mey Hofmann ha fet "el seu assaig de restaurant de tapes per quan em retiri de l'alta gastronomia". A preus del tot assequibles -canya ben tirada a 1,60!-, Hofmann ha disposat "una carta molt simpàtica" on manen les coques de recapte: hi destaca la italiana (stracciatella amb cirerols confitats i carxofa), plats freds en què ressalta una burrata amb un xic de pesto que arriba de Brescia dos cops per setmana, i bones tapes calentes com el pop a la gallega amb patata confiada. També hi ha plat del dia, potent i català, sípies amb mandonguilla, per exemple. A la tarda, hi entren en joc els berenars.
I, no cal dir-ho, amb restaurant i pastisseria a la cantonada, tot és fresc i de la casa. Bon tracte: el hipster amb ressaca que s'acaba de pintar els tatuatges amb cafè rep tassa i taula nova en qüestió de segons. S'hi menja la mar de bé per menys de vint euros. Alerta amb l'horari: de dimecres a dissabte, de 12 a 24 h; els diumenges, de 12 a 21 h, i els dimarts, de 16 a 24 h.
No és cap secret que una de les millors terrasses de la ciutat és la de l’Arola (marina, 19. T. 93 483 80 90) una visió espectacular de la platja matisada per un jardí de modernitat selvàtica.Enguany, Sergi Arola ens explica que “per 20 euros portem una bicicleta a casa del comensal, que es desplaça fins al restaurant i torna a casa amb la bicicleta. Després passem a recollir-la”. Arola, xef roquer per exceŀlència, té una Harley “per descomptat, però tots els desplaçaments curts els faig en bicicleta, la millor manera de mantenir-me en forma”.
I encara que tota la carta està disponible a la terrassa, per dotzes euros podeu gaudir d’una trilogia amb patates braves, sardines marinades amb amanida de bou de mar i musclos, i blues i funk en directe cada dijous a la nit. Després de les inspirades fusions orientals de la temporada passada, han tornat a la tapa clàssica i selecta perquè és el que li agrada més “i el que la gent demana”. Just abans que la Via Augusta es converteixi en via ràpida, el Dos Torres (Via Augusta, 300. T. 93 206 64 80), mansió reconvertida en restaurant, ofereix un jardí amb 200 m2 de verd i una carta de plats frescos en què gaspatxo tunejat i burrata comparteixen espai amb bistec tàrtar o tonyina vermella amb samfaina. Un bon tiberi amb un preu aproximat de 35 euros, beguda inclosa. Esclar que si a Barcelona hi ha una terrassa pionera i responsable de la terratització dels hotels, aquesta és la del Claris (Pau Claris, 150. T. 93 487 62 62): cocteleria impecable i un ambient que tant pot ser adequat per a un sopar romàntic com per a les primeres remenades de pompis de la nit. La teca és d’allò més bona, però a preus de franja alta: menú degustació, 46 euros. Fa vint anys que van inaugurar-la i és un clàssic. La terrassa de l'Omm (Rosselló, 265. T. 93 445 40 00), l'hotel cool per exceŀlència de la ciutat, s'obre al visitant cada nit de set a una de la matinada. Punts a favor: una vista impressionant del passeig de Gràcia, i una barra de sushi combinada amb una oferta dels platets més assequibles del bar del restaurant dels germans Roca: entre els quals hi ha els ja famosos brioixos salats, els rocadillos (molt recomanable el d'anguila amb salsa teriyaki). També hi ha disponibles els gelats d'autor de Jordi Roca.