In-Edit 2014: la nostra tria de la programació

El top 10 del Festival Intenacional de Cine Documental Musical de Barcelona

Publicitat

El Beefeater In-Edit està en ratxa. Porta dos anys seguits programant les pel·lícules que s'han acabat emportant l'Oscar al millor documental, 'Searching for Sugar Man' el 2012 i 'Twenty feet from stardom' el 2013. Un encert que l'any passat van gaudir gairebé 30.000 espectadors.

En la 12a edició, que se celebra del 23 d'octubre al 2 de novembre, el festival de documental musical de Barcelona continua apostant per multiplicar les pantalles: les tres dels cinemes Aribau, tres més a la resta d'Espanya (Madrid, Bilbao i Pamplona) i totes les que es connectin a la seva seu 'online', In-Edit.tv.

Aquesta és la nostra tria per al festival d'enguany, que també homenatja el director holandès Frank Scheffer, autor de documentals sobre John Cage, Schönberg i Stravinsky.

20.000 Days on Earth
20.000 Days on Earth
Premiada en diversos festivals, inclòs Sundance, la realitat i la ficció conviuen en aquesta pel·lícula que segueix Nick Cave durant 24 hores. Kylie Minogue i els Bad Seeds Warren Ellis i Blixa Bargeld acompanyen l'ídol australià en un film que vol oferir un retrat íntim del procés artístic i que celebra el poder transformador d'un esperit creatiu. És la cinta que l'In-Edit ha triat per a la sessió de clausura.
Pulp: A Film About Life, Death and Supermarkets
Pulp: A Film About Life, Death and Supermarkets
A mig camí entre el retrat de Jarvis Cocker i de la seva ciutat natal i bressol de Pulp, la industrial Sheffield, el film segueix el grup, segurament el millor dels que va catapultar el britpop, en el concert de comiat a Sheffield amb que van tancar la gira de retorn del 2011 –que va passar pel Primavera Sound– rodejats d'entranyables veïns de la ciutat britànica. Inclou metratge en directe inèdit i, fugint de les convencions del rockumentary, inclou seqüències teatralitzades que delectaran els fans de Cocker.
Publicitat
American Interior
American Interior
Al capdavant de Super Furry Animals, Gruff Rhys ha cantat des de dins d'un casc de Power Ranger i ha menjat api per generar efectes sonors: els fans del grup galès estan avesats a que facin coses que se surten de la norma. 'American interior' (2014) és el seu últim disc de en solitari, inspirat en el seu avantpassat, l'explorador John Evans, que el 1792 va fer les Amèriques per buscar una tribu d'indis parlants de gal·lès. Seguint les seves passes, Rhys va fer una gira pels Estats Units en què explicava la seva història amb les cançons –que són les millors que ha fet en solitari–, Power Points i una titella. Furries en estat pur. Gruff Rhys protagonitzarà a més una sessió Doc-Alive: després de la projecció del documental del dimarts 28, signarà un directe de format íntim.
As the Palaces Burn
As the Palaces Burn
Havia de ser un documental sobre el veterà grup de metal nord-americà Lamb of God i els fans que té escampats arreu del món. Però la detenció durant el rodatge del cantant Randy Blythe –acusat d'homicidi quan un seguidor del grup va morir després de caure des de l'escenari en un concert a la República Txeca– el va convertir de la nit al dia en un 'thriller'. Un drama angoixant amb banda sonora eixordidora.
Publicitat
Time is Illmatic
Time is Illmatic
A l'abril va fer 20 anys de la publicació d''Illmatic', el debut de Nas, un dels millors discos de hip-hop de la història, que va consagrar l'MC novaiorquès Nas a l'Olimp del rap. Signat per l'artista de grafiti One9, el film ens trasllada al nucli del procés creatiu de l'àlbum, n'analitza les influències –el llegat del seu pare, el músic de jazz Olu Dara, l'escena hip-hop de Nova York– i inclou entrevistes amb Nas, els productors d''Illmatic' i col·legues com Pharrell Williams i Alicia Keys. Arriba precedit per crítiques que la deixen pels núvols.
Dexys: Nowhere is home
Dexys: Nowhere is home
Si el testimoni filmat de la gira amb què Dexys (abans Dexys Midnight Runners) van presentar 'One day I'm going to soar' (2012), el seu disc de retorn després de 30 anys d'inactivitat, és la meitat d'emocionant que els concerts, prepareu-vos. Si us els vau perdre al Primavera Sound, aprofiteu aquesta oportunitat per recuperar-lo; si els vau veure, no ho dubtareu. Amb entrevistes a Kevin Rowland i Jim Paterson per retratar un dels fracassos més èpics de la història del pop, protagonitzat pels artífexs del clàssic 'Come on Eileen'.
Publicitat
I am Divine
I am Divine
Deu ser la pel·lícula més entrada amb calçador de tota la programació. Però si s'ha aprofitat la vessant com a cantant de la "drag queen del segle", segons la revista 'People', per incloure-la al festival, deu ser perquè el film s'ho val; així ho indica la bona recepció que ha tingut entre la crítica cinematogràfica nord-americana. "La autèntica història de la dona més bella del món", la cinta explica la seva peripècia vital, des dels durs i incompresos inicis a la consagració com a 'superstar' al servei de la ment bruta de John Waters.
My Secret World. The Story of Sarah Records
My Secret World. The Story of Sarah Records
Primer documental sobre l'iicònic segell independent britànic Sarah Records (1987-1995), un dels més influents en la escena indie-pop, compromès amb el socialisme i el feminisme i influenciat per l'actitud DIY del punk. El film recull entrevistes amb Matt Haynes i Clare Wadd, fundadors de Sarah Records, i amb membres dels grups que va editar el segell com Amelia Fletcher (Heavenly), Harvey Williams (Another Sunny Day), The Field Mice, The Orchids, Blueboy i Action Painting!, entre d'altres.
Publicitat

Breadcrumb Trail

Si heu fitxat al Primavera Sound per veure Slint els dos cops que l'elusiva banda nord-americana ha passat per Barcelona des del seu retorn a l'activitat el 2005, també fitxareu a l'In-Edit per veure aquest film sobre el grup i el seu clàssic de 1991 'Spiderland', el seu segon àlbum i el seu epitafi. Amb entrevistes amb el grup i amb James Murphy, Steve Albini i Ian MacKaye (Fugazi), entre d'altres, el documental també retrata l'escena de Louisville (Kentucky) d'on van sorgir. Inclou metratge en directe inèdit rodat als 90 en les escasses actuacions en viu que van fer.
Un lloc on caure mort
Un lloc on caure mort
Miguel Ángel Blanca (Manos de Topo) i Raúl Cuevas signen aquest retrat de Càndid Coll, cantant del grup de punk-rock d'Hostalric Autodestrucció. El tràiler el mostra cantant a la guitarra, acompanyat del seu fill Guifré a la bateria: "Passo per un mal moment, fa temps que no estic bé. Potser una mica de whisky em farà content. Els matins son foscos i les nits no tenen sol, l'única llum que m'anima és la que porta l'alcohol". La cosa és que en Guifré, vestit del Barça, no deu tenir ni cinc anys.

També t'agradarà

  • Cine
Què fan a l'In-Edit 2014?
Què fan a l'In-Edit 2014?
¿No sabeu quines pel·lis anar a veure al Festival Internacional de Cine Documental Musical de Barcelona? Us fem cinc cèntims de la programació perquè ho tingueu clar Alfa i omega Les pel·lícules d'inauguració i clausura són dues de les més atractives del programa. El festival arrencarà amb 'Pulp: A film about life, death and supermarkets', a mig camí entre el retrat de Jarvis Cocker i el de la seva ciutat natal i bressol de Pulp (i del synth-pop), la industrial Sheffield, rodat durant el retorn del grup britànic entre el 2011 i el 2012. El film inclou metratge gravat durant el seu últim concert, a Sheffield, i en aquest sentit té puntes amb comú amb 'Dexys: Nowhere is home', sobre la gira amb què els de Kevin Rowland van presentar el seu primer disc en tres dècades, codirigit per Paul Kelly ('Lawrence of Belgravia'). Atenció als fans dels Dexys: Rowland és un dels convidats del festival i presentarà el passi del dissabte 25.Tancarà l'In-Edit '20,000 days on Earth', pel·lícula entre la realitat i la ficció premiada en diversos festivals que segueix Nick Cave durant 24 hores. Hi veurem la Kylie i els Bad Seeds Warren Ellis i Blixa Bargeld. Als fans de l'australià també els pot interessar 'Autoluminescent', al voltant del desaparegut Rowland S. Howard, company de Cave a The Birthday Party. Últimes crítiques de cine Tip Top Pel·lícula literalment excèntrica (en el sentit que s’oposa a qualsevol idea de centre, políticament i estèticament), 'Tip top' és una de les apostes més
  • Música
  • Dance i electrònica
Els concerts de la setmana
Els concerts de la setmana
Swans + Pharmakon La banda de Michael Gira torna a Barcelona amb el seu rock experimental, angoixant i nerviós per presentar el seu tretzè disc, 'To be kind' (2014), un disc dens amb temes de minutatge generós i peces on el minimalisme i el noise es fonen. Entre els col·laboradors del disc destaquen St. Vincent, Julia Kent, Bill Rieflin o Little Annie. La vetllada l'obrirà Pharmakon, el projecte de la novaiorquesa Margaret Chardiet, que als seus intensos directes es debat entre el death, la música industrial i el noise més electrònic. Za! + Llibert Fortuny + Munir Hossn + David Soler + Pablo Schvarzman Quarta sessió del cicle BCNmp7 2014 programada per Aurelio Santos i el segell barceloní Sones. Amb l’actuació de Za!, Llibert Fortuny, Munir Hossn, David Soler, Pablo Schvarzman i el públic. En aquesta sessió del BCNmp7 personalitats de l’escena actual del jazz, del funk, de la bossa-nova i del rock experimental de la ciutat es troben per dialogar i compartir –o discrepar- la seva particular visió de la ciutat com a espai vital i artístic, a través principalment de la improvisació musical en directe. L’objectiu d’aquesta trobada és potenciar l’espontaneïtat, la improvisació i la llibertat, en una posada en escena en què podran participar tant els músics convidats com el mateix públic. Una ocasió per gaudir de la música en el sentit més pur, lúdic, proper i desacomplexat, sense temor al risc i al factor sorpresa. Una sessió sense timings ni presses, sense masses ni cues; una ses
Publicitat
  • Cine
Les estrenes de la setmana
Les estrenes de la setmana
Les crítiques de les pel·lícules que s'estrenen aquesta setmana als cinemes de Barcelona! Us costa decidir-vos a l'hora d'escollir una pel·lícula per anar al cinema? Estigueu al dia del més nou de la cartellera i escolliu bé la pel·lícula que aneu a veure! Aquí podreu consultar cada setmana les valoracions de les últimes estrenes per part dels crítics de Time Out. La isla mínima Alberto Rodríguez és un d’aquests pocs directors actuals capaços d’adaptar-se a qualsevol gènere i assimilar-lo des d’una perspectiva molt personal. Cap de les seves pel·lícules s’assembla a les altres. Però totes tenen la mateixa virtut: Rodríguez s’adapta amb habilitat camaleònica a un temps i un espai. Tots els seus personatges es troben íntimament vinculats a una època i un lloc que resulten determinants. Fem memòria. Tenim els xavals de barri a '7 vírgenes', amb un discurs generacional amarat de matinades d’'after'. Tenim els baixos fons d’una Sevilla pre Expo a Grupo 7. I ara les maresmes del Guadalquivir adquireixen una textura teŀlúrica i plena de força èpica a 'La isla mínima', que a més situa la seva acció durant els foscos anys de la Transició, després de la dictadura franquista. La trama va així: dos agents de la llei, destinats a una població quasi anàrquica per investigar les desaparicions d’uns joves, descobreixen que alguna cosa fosca s’amaga en aquests paratges tòrrids i suats. Amb clares reminiscències del thriller criminal 'Memories of murder', de Bong Joon-ho, i seguint l’estil
  • Cine
  • Drama
La cartellera alternativa
La cartellera alternativa
Cada setmana, a Barcelona trobem una extensa oferta de pel·lícules més enllà de les principals sales de cinema. Mitjançant festivals, sessions especials, cinemes que aposten pels clàssics o produccions menys majoritàries i la Filmoteca de Catalunya, la ciutat compta amb propostes cinèfiles molt interessants per descobrir films, directors i visions diferents del món i de l'art. Aquí teniu una selecció del millor cinema alternatiu de la cartellera! També t'agradarà Per fer una copa de cine Sis bars on gaudir del setè art abans (o després) d'una bona ració de crispetes Sou dels que espereu amb nervis les estrenes de la setmana? Freqüenteu la Filmoteca i us emocioneu amb els clàssics que s'hi projecten? Sigueu fans dels blocksbusters o del cinema més independent, us proposem aquells locals que cal conèixer per anar abans (o després) d'una bona ració de crispetes. Els que trieu el gènere sou vosaltres! Podeu deixar-nos més propostes als comentaris de sota. Festival de Cinema d'Autor Polaroid Bar Els ulls plorosos de l'ET, l’erotisme d’escalfador d’Eva Nassarre, l'alegria Titanlux de Cyndi Lauper i sona a la ràdio el nou single de Duncan Dhu. No cal calendari, perquè el tuf a vuitantes i a colònia Chispas se sent des d'aquí. Em vull apuntar a karate, mare, amb el senyor Miyagi i acabar d'una vegada el cub Rubik, i tornar veure un altre cop Retorn al futur. Aquesta època es captura amb Polaroids, les màquines que sense saber-ho es van avançar a la impaciència de veure com d'ample e
Publicitat
  • Cine
  • Documental
El millor de l'In-Edit 2013
El millor de l'In-Edit 2013
El festival reuneix una collita de documentals musicals esplèndida. Us en triem deu El Beefeater In-Edit va celebrar el seu desè aniversari l'any passat reunint 30.000 espectadors i fent d'emissari del fenomen 'Searching for Sugar Man'. Són fites difícils de superar, sí, però el festival de documental musical de Barcelona –el primer d'una estirp amb ramificacions a Xile, Colòmbia i per primer cop al Brasil– aposta fort en l'onzena edició per aconseguir-ho. D'una banda, obrint pantalles a Bilbao, Madrid, Pamplona i en totes les cases que es connectin a la seva sala online. I de l'altra, amb una programació amb tants títols interessants que es fa difícil triar-ne només deu. Aquests: Últimes crítiques de cine La isla mínima Alberto Rodríguez és un d’aquests pocs directors actuals capaços d’adaptar-se a qualsevol gènere i assimilar-lo des d’una perspectiva molt personal. Cap de les seves pel·lícules s’assembla a les altres. Però totes tenen la mateixa virtut: Rodríguez s’adapta amb habilitat camaleònica a un temps i un espai. Tots els seus personatges es troben íntimament vinculats a una època i un lloc que resulten determinants. Fem memòria. Tenim els xavals de barri a '7 vírgenes', amb un discurs generacional amarat de matinades d’'after'. Tenim els baixos fons d’una Sevilla pre Expo a Grupo 7. I ara les maresmes del Guadalquivir adquireixen una textura teŀlúrica i plena de força èpica a 'La isla mínima', que a més situa la seva acció durant els foscos anys de la Tra
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat