Kaytranada performing live
Photograph: Christian Bertrand / Shutterstock.comKaytranada
Photograph: Christian Bertrand / Shutterstock.com

Els 10 concerts imprescindibles del Sónar 2024

Les actuacions de la 31a edició del festival que no t'hauries de perdre per res del món

Borja Duñó
Publicitat

Ja el tenim aquí! Com cada juny, el Sónar trona a convertir Barcelona en la capital de la música, les arts i la tecnologia més avançada, no només amb les edicions de dia i de nit, sinó també amb l'àmplia programació del Sónar+D i la Sónar Week, que ofereix activitats paral·leles com l'obra immersiva 'Music: Response' a la Casa Batlló –amb música de The Chemical Brothers i visuals dels seus col·laboradors habituals Smith & Lyall– l'OffSónar al Poble Espanyol, el +RAIN Film Festival i el SonarMies al Pavelló Mies van der Rohe. 

NO T'HO PERDIS: Més festivals a Barcelona i Catalunya aquest 2024

Sónar 2024

  • Música
  • Música

Per als nostàlgics dels 90, Air són els grans caps de cartell de la 31 a edició del Sónar. L'icònic 'Moon safari' (1998) ha fet 25 anys i el duo de Versalles ho celebra amb una gira on toquen el disc de dalt a baix, més algunes altres cançons de diverses etapes de la seva carrera. Els que no van viure l'èxit de cançons com 'Sexy boy', 'Kelly watch the stars' i 'All I need', amb la meravellosa veu de Beth Hirsch, tindran l'oportunitat de descobrir una música que t'embolcalla i que et fa volar en un estat d'ingravidesa, com si vaguessis per l'espai exterior, amb mil i una referències a sons de l'era analògica, una poció melancòlica i brillant, que a l'època es va dir downtempo i que és rara de trobar en l'electrònica actual.

SonarClub. Divendres 14, de 22 a 23.15 h

2. Jessie Ware

Una veu meravellosa al servei d’unes cançons descaradament disco i funk, les del seu nou àlbum ‘That! Feels good!’ (2024) que és el que Jessie Ware defensarà al Sónar. Esperem una autèntica festa plena de groove, perfecta per remenar els malucs la nit de divendres. La londinenca, telonera de Harry Styles i favorita d’Obama, s’ha envoltat dels productors Stuart Price i James Ford per parir aquesta fantàstica nova col·lecció de hits que ens farà viatjar als 80 i que constitueix un dels atractius principals de l’edició d’enguany.

SonarPub. Divendres 14, de 23.30 a 00.30

Publicitat

3. Kaytranada

Nascut a Haití i criat a Mont-real, Louis Kevin Celestin es va donar a conèixer com a Kaytranada el 2013, amb un remix de l’‘If’ de Janet Jackson compartit al Soundcloud. A partir d’aquí, va fitxar per XL Recordings, va fer de teloner del Rebel Heart Tour de Madonna, i va publicar l’aclamat àlbum de debut ‘99%’ (2016), el qual ja va presentar al Sónar en el seu moment. Torna set anys més tard (i després de fer de teloner de The Weeknd) amb un nou treball sota el braç, el calidoscòpic ‘Timeless’ (2024), quarta referència de l’imaginatiu músic i productor haitià-canadenc.

SonarPub. Divendres 14, de 2.25 a 3.25 h

4. Vince Staples

De Long Beach, Califòrnia, Vincent Jamal Staples és un dels millors rapers actuals de la costa Oest estatunidenca, creador d’una discografia amb títols tan sòlids com ‘Summertime '06’ (2015), ‘Big Fish Theory’ (2017) i ‘FM!’ (2018), un disc que ja va portar al Sónar el 2019. Ara torna al festival amb un sisè àlbum d’estudi acabat de sortir del forn, ‘Dark times’ (2024), un disc de maduresa introspectiu i profund en què el músic de Ramona Park es mostra més vulnerable que mai.

SonarPub. Dissabte 15, 23.30 a 00.30 h

Publicitat

5. Lee Gamble presents ‘Models’ with Candela Capitán

El productor britànic Lee Gamble presenta ‘Models’ (2023), un treball d’aire fantasmal on fa servir veus sintètiques que canten en una llengua estranya i on ens sembla sentir una Lana del Rey espectral passada per uns quants filtres (escolteu ‘Xlth c. spray’ i ens dieu el què). L’espectacle, una coproducció del Sónar amb el festival Unsound de Cracòvia, compta amb la direcció escènica, l’escenografia i la coreografia de Candela Capitán i el disseny de llums de Jacqueline Sobiszewski. Tres performers –Julia Romero Soriano, Mariona Moranta Capllonch i Virginia Martin Mateos– donaran vida a una música que connecta amb paisatges que no semblen d’aquest món.

SonarHall. Dissabte 15, de 18.45 a 19.45 h.

6. Kerri Chandler presents ‘Reel-2-Reel’ live

El més difícil encara. Si punxar amb vinils requereix una destresa més que notable, imagineu fer-ho amb bobines obertes, és a dir amb cintes magnètiques, un suport que ofereix una qualitat d’àudio altíssima, però que són extremadament complicades de manipular. Amb aquesta sessió, l’Stevie Wonder del house –així se’l coneix– retrà tribut a pioners com David Morales i Frankie Knuckles, que ja van explorar aquesta tècnica reel-to-reel dècades enrere.

SonarPub. Dissabte 15, de 5.30 a 7 h

Publicitat

7. Mainline Magic Orchestra

Els vam veure saltar al concert d’Stella Maris al Primavera Sound amb els seus vestits de muscleres impossibles, com si acabessin d’arribar d’un altre planeta, tenen un àlbum de debut que es diu ‘Harri Potter’ (sí, amb ‘i’) i titulen les cançons amb noms com ‘Skateboarding is not a crime’, ‘Bruce Willis’ i ‘El crit de l’Shrek’. Des de l’Empordà, Mainline Magic Orchestra fan música de ball en directe, lluminosa i explosiva, totalment pensada per a la diversió. Sota les disfresses hi ha Nile Fee, Daniel 2000 i John Heaven: DJ’s, productors i performers que han arribat per sacsejar l’escena.

SonarVillage. Dissabte 15, de 16.20 a 17.05 h

8. pablopablo

L’electrònica es mescla amb la sensible ànima de cantautor de Pablo Drexler (sí, és el fill de Jorge). El seu single compartit amb Guitarricadelafuente, ‘Sidekick’, ens posa força sobre la pista del que fa aquest músic i productor que ha sigut mà dreta de C. Tangana al llarg del mastodòntic Sin Cantar Ni Afinar Tour. Té un disc homònim del 2022, però ha anat traient singles que auguren un segon àlbum terriblement prometedor. És bedroom pop nostàlgic i somiador, però amb moments tan addictius com el crescendo d’‘Otra vida’, que ens té enamorats.

SonarHall. Dijous 13, de 17 a 17.45 h

Publicitat

9. Verde Prato

‘Verde prato’ és el títol d’un conte de Giambattista Basile on és la princesa qui salva el príncep i no a la inversa. Tota una declaració de principis per part de la cantant i pianista guipuscoana Ana Arsuaga, que parteix del folklore per explorar sonoritats electròniques que evoquen els boscos plens de llegendes i misteri de les seves terres. El seu gran èxit és ‘Neskaren kanta', impossible fusió d'una cançó tradicional i reggaeton. Inspirada per la improvisació dels bertsolaris, Verde Prato proposa un viatge que va del cant gregorià a la música més avançada, tot en basc, esclar.

Complex+D. Divendres 14, de 17.45 a 18.45

10. Bikôkô

Ja la teníem al radar de quan va treure ‘Aura aura’ (2021), un treball inspirat en els seus orígens africans. ‘Aura, aura’ són les paraules que usen els contacontes al Camerun per captar l’atenció del públic i així va captar la nostra, però últimament li havíem perdut una mica la pista. La barcelonina Neï Lydia Bikôkô és filla del baixista Jules Bikôkô i practica un neo soul molt en la línia de Solange, la germana de Beyoncé. El seu treball més recent, l’EP ‘Destiny’ (2023), més electrònic, la porta de nou al Sónar, però aquesta vegada a l’escenari gran.

Dijous 13. SonarHall. De les 15.30 a les 16.15 h

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat