Notícies

Així és com Europa vol reobrir fronteres i reactivar el turisme

La Comissió Europea presenta un paquet de mesures per salvar un sector en crisi

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

Pocs dies després que el govern espanyol hagi anunciat l'obligatorietat de posar a tots els turistes que arribin de l'estranger en quarantena i quan ja s'està parlant de 'bombolles de turisme' per viatjar només entre països amb menys contagis, la Comissió Europea (CE) aposta per la reobertura gradual de fronteres en 3 fases.

L'objectiu és intentar salvar un sector que representa ni més ni menys que el 10% del PIB de la Unió Europea, de manera "coordinada i no discriminatòria".

Fase 1: digues-me de quin país ets i et diré quines mesures t'aplico

Països com el Regne Unit i França no obligaran els seus turistes a romandre 14 dies a casa abans de trepitjar amb tota normalitat els carrers, en canvi Espanya aplicarà aquesta mesura a partir del 15 de maig. Brussel·les no vol sentir parlar de quarantenes i discriminació en funció del país de destí, per això proposa llibertat de moviment en funció de la situació epidemiològica del moment i dels criteris regionals de cada regió. En tot cas reivindica "normes específiques i flexibles" i complir amb les mesures de seguretat (distància entre persones i màscara). En cap cas, aplicar la quarantena obligatòria.

La Comissió Europea demana que els criteris s'actualitzin i que es tingui molt en compte "l'evolució de la situació de cada país" a través de "sistemes de rastreig dels contagiats". Encara suggereix que les aplicacions informàtiques de rastreig siguin, en tot cas, "voluntàries" i que, per sobre de tot, es confiï en la informació dels Estats membres.

Fases 2 i 3: la flexibilitat

La mobilitat amb més llibertat i menys control es podria dur a terme entre països que es troben en la mateixa fase en relació amb els nivells de contagis. Si les connexions fossin entre Alemanya i Grècia, posen com a exemple les fonts europees, els desplaçaments haurien de fer-se en avió per evitar creuar països que no estiguin en la mateixa situació. La tercera fase suposaria la restauració de l'espai Schengen.

L'Agència per al Control de Malalties d'Europa (ECDC) serà l'encarregada de decidir la llista de països i fases en funció de la informació aportada pels Estats.

Reemborsament dels bitllets i mesures de seguretat

Formar part de la UE inclou, entre d'altres, tenir el dret de poder exigir el reemborsament de diners per viatges anul·lats. Però ara que les companyies passen per problemes de liquiditat, la comissió recomana "oferir vals atractius", amb més flexibilitat temporal i amb serveis addicionals. Malgrat aquesta fórmula, la vicepresidenta ha estat clara: "Els consumidors europeus tenen dret a un reemborsament en efectiu i punt".

S'ha parlat molt de com s'ha de viatjar a partir d'ara i la resposta de Brussel·les no exigeix deixar un seient buit entre persones, encara que els passatgers i la tripulació hauran de portar màscares tant a l'avió com en els aeroports. També obligarà a l'ús de filtres d'alt nivell en els avions, la utilització d'equips de protecció i la limitació dels moviments dels passatgers.

NO T'HO PERDIS: Estiu 2020: així farem les vacances

Les millors idees d'oci i cultura per fer a casa a la nova Time In Pocket interactiva


Time Out Love Local campaign logo

La campanya Love Local de Time Out dona suport als negocis d'oci i cultura de Barcelona. Descobreix com pots ajudar a salvar els llocs que fan de Barcelona una ciutat genial


Últimes notícies

    Publicitat