[title]
Potser teniu a casa capses de fotos dels rebesavis que estan acumulant pols i sempre penseu "qualsevol dia les llenço". No ho feu, abans penseu que poden ser d'interès per als arxius del barri, de la ciutat o d'algun museu. És una bona manera que no es perdin i que part de la nostra història encara es recordi.
De fet, aquest petit gest de conservar unes fotos antigues ha facilitat que el Museu Marítim –i per extensió, tota la ciutadania– disposi de nou material al seu fons. El 2004, en Toni Amengual va trobar en un contenidor d'escombraries de Palma de Mallorca una capsa de sabates amb moltes fotos antigues. Les fa agafar i li va dedicar un munt d'hores a netejar-les, conservar-les, documentar-les i digitalitzar-les com a bon col·leccionista privat i a tenir cura d'elles durant tot aquest temps.
El 2018, en Toni va decidir fer-les públiques per si hi havia alguna persona o entitat interessada a comprar-les. La Sílvia Dahl, conservadora del fons fotogràfic del Museu Marítim, les va veure i va tenir clar que les volia. "Em vaig posar en contacte amb el Toni però el preu que demanava no es podia pagar, així que la cosa va quedar en res. Fins que fa unes setmanes les fotos van tornar a aparèixer a les xarxes socials i em van arribar a través d'una altra persona. Em vaig tornar a posar en contacte amb el Toni per preguntar-li si seguien en venda i si el preu havia canviat", ens explica la Sílvia. Sí, les fotos es podien comprar però al mateix preu. Els recursos per part del Marítim també eren els mateixos, però amb l'ajuda de la Diputació de Barcelona, que ha finançat l'adquisició d'aquestes prop de 4.000 fotos, les instantànies ja formen part del fons del museu.
La col·lecció està formada per unes 3.800 fotos en format 6x6, en blanc i negre i corresponen al període de postguerra, entre els anys 1942 i 1959. Són fotografies històriques del Port de Barcelona –de gent passejant però també de la seva vida comercial–, de platges del litoral català –Montgat, Castelldefels o Sitges, entre altres–, de l'interior de Catalunya i una petita part d'altres llocs, com París o Sevilla. Es mostren escenes quotidianes als molls, als espais de treball del port, retrats d’embarcacions, zones d’esbarjo, plans generals de les platges, entre altres.
Autor amateur
"Quan estàvem buscant finançament, El País va publicar una petita investigació sobre les fotos i va dir el nom del fotògraf", comenta Dahl. "Ens vam interessar en les fotos sense saber qui n'era l'autor per la manca de material que hi ha de la postguerra i per la bona qualitat de les imatges", afegeix.
L'autor és Joaquín Tusquets de Cabirol, un fotògraf amateur "amb bon domini de la càmera, habilitat i recursos, ja que se sap que tenia laboratori propi" ens diu la Sílvia, "però pel tipus de material i per la mirada de les imatges es veia que no era un encàrrec professional".
Ara arriba la segona part de la compra, que és preservar tot el material, documentar-lo molt bé i introduir-lo al catàleg de la institució. "Si tot va bé, a finals d'any volem fer una petita exposició per presentar la col·lecció a tothom", ens assegura. Ja comptem els dies!