[title]
Considerada fins fa poc com un accessori excèntric fora d'àmbits professionals com el sanitari o d'àmbits creatius com el de la moda, la mascareta ha fet el salt al carrer, ha suscitat debat polític, esdevingut objecte de desig i llenç per a la creativitat. Aquests són els exemples més exagerats que hem trobat a les xarxes, mascaretes que queden al marge de la proposta higiènica i abracen l'esperpent i la sorpresa.
Ens fem llengotes?
La dissenyadora tèxtil Ýr Jóhannsdóttir explora el punt i juga amb el cos creant peces tridimensionals. Us hi atreviríeu, amb una mascareta d'una boca expandida que abraça el nas, i llengotes irreverents que protegeixen els llavis i els orificis nasals? El seu experiment en temps de confinament s'ha fet viral i com explica a Instagram es congratula d'haver aconseguit fer-nos riure. No estan a la venda, però qui sap? Ajudarien segur a mantenir la distància.
Anticipació + imaginació
Al febrer, avançant-se en el temps i la gravetat de la crisi sanitària, l'artista visual Max Siedentopf va posar en marxa la sèrie 'How-to survive a deadly global virus' després de veure que a les xarxes ja corrien alternatives a les mascaretes convencionals. El dissenyador proposava cobrir-se boca i nas amb una fulla d'enciam, uns sostenidors o les restes d'un pot de crema d'avellanes, entre d'altres. Com explicava a Instagram, "El virus s'està escampant a escala global, i mostro com pots protegir-te del virus mortal a partir d'objectes que formen part del dia a dia".
La teva millor cara
No us sembla que la mascareta ens dona cert punt de misteri? Com serà la cara que s'amaga sota els ulls d'aquella persona? Les mascaretes de l'empresa Resting Risk Face no deixen gaire a la imaginació, ja que imprimeixen en elles la cara dels seus usuaris aconseguint un efecte de plena normalitat. La idea va sorgir perquè no calgui treure's la mascareta per activar el reconeixement facial d'alguns telèfons mòbils. Ens sembla divertit jugar a portar la cara d'una altra persona.
Mascareta mecànica
No estem aquí per parlar de la seguretat de les mascaretes, sinó de la seva originalitat i aquesta, malgrat tot, ho és. Potser us heu trobat en la situació: et compres un gelat i quan li vols fer la primera mossegada, ups!, portes la mascareta posada, te l'has de treure, guardar a un lloc segur... Però l'empresa israeliana Avtipus Patents & Inventions ha inventat aquesta mascareta amb una obertura a l'alçada de la boca que s'obre i tanca amb un mecanisme similar al del fre d'una bicicleta. No, no és la més còmoda del món, però què importa!
D'exposició
Sí, les mascaretes també són obres d'art i, com a tal, objectes d'exposició. Un exemple són aquests dissenys que es van poder veure a la mostra 'Masters of Disguise' al London Design Festival. 23 artistes –Martino Gamper, Soft Baroque, Rio Kobayashi, Bertjan Pot...– han fet mascaretes que els representa a ells mateixos i, veient-les, no podem ni imaginar la creativitat que hi ha dins d'aquests caps. Són de materials, mides, colors i referències totalment antagòniques, i això les fa encara més interessants.