Girona, Temps de Flors
©Pere Duran
©Pere Duran

20 coses que no et pots perdre de Girona, Temps de Flors 2015

Del 9 al 17 de maig, Girona s'omple de flors i activitats culturals. Us n'hem seleccionat les més destacades

Publicitat

La 60a edició de Girona, Temps de Flors permetrà tornar a visitar espais emblemàtics de la ciutat. Enguany hi ha 134 espais (patis, monuments i jardins) que es podran visitar del 9 al 17 de maig i que albergaran un total de 164 projectes florals. Aquesta nova edició té moltes novetats, com l’obertura de l’antic Cinema Modern, el riu Onyar o l’estrena de la sardana 'Girona, Temps de Flors'. Us fem un recull de les activitats imprescindibles!

1. L’antic Cinema Modern

Fa 14 anys que el públic no trepitja l’edifici de l’antic Cinema Modern. O almenys la part principal d’aquest edifici en ple cor del Barri Vell que va projectar cinema a la ciutat des dels anys 40 i fins a principis dels 90. El Festival de #TempsdeFlors ofereix ara aquesta oportunitat amb un projecte que combina les flors i les plantes amb la llum, la música i les teles. Del sostre hi pengen cadires i làmpades adornades amb flors i, a l’espai central, en cau un enorme vestit floral amb un personatge a la part superior que aporta  al conjunt l’atmosfera d’un espai escènic. Durant 9 dies, el passat i futur es retroben a la que inicialment va ser l’antiga i senyorial mansió de la família Cors. El 1873 s’hi va instal·lar el Col·legi de Sant Narcís i al llarg del segle XX va esdevenir la  seu  de  l’Ateneu  Social Democràtic iniciant les projeccions de cinema als anys 40. El 4 de febrer de 1999 va tancar les portes i l’Ajuntament de Girona el va comprar el 2011. L’edifici ha estat tancat durant 14 anys, amb l’excepció de sala B del cinema que l’ocupa l’actual Cinema Truffaut.

2. El Riu Onyar, de nit

El riu Onyar i el reflex de les cases sobre l’aigua és una de les postals de Girona i aquest any un dels nous escenaris del festival. L’any passat ja s’hi va poder veure un 'tastet' amb una exposició floral sobre la llegenda de la 'Cocollona'. El riu situat entre el carrer Santa Clara i els carrers Ballesteries i dels Calderers, té aquests dies un projecte floral especial per 'submergir' el Girona, Temps de Flors a l’Onyar. S’il·luminarà al vespre i s’ubicarà en el tram entre el famós pont de Pedra i el pont de Sant Feliu.
Publicitat

3. Dia Europeu de l’Òpera

Per tercer any, la plaça del Vi (on hi ha l’Ajuntament) serà el dissabte 16 l’escenari de la celebració del Dia Europeu de l’Òpera amb actuacions musicals al matí i a la tarda formades per interpretacions d’àries, duets, òperes, cançons catalanes i sarsueles. El dia abans, divendres 15, el Teatre Municipal acollirà a les 9 del vespre un concert (gratuït) d’àries d’òpera a càrrec dels principals tenors que van participar en l’últim Concurs Internacional de Cant Francesc Viñas a Barcelona. Organitza el Festival Castell de Peralada juntament amb els Amics de l’Òpera de Girona i l’Ajuntament

4. Claustre i soterrani de la Catedral

Fer la volta pel tranquil claustre de la Catedral és visita obligada. Com també ho és baixar als soterranis de la Catedral per veure l’exposició floral entre les restes de l’antiga muralla, d’una torre i de tres grans sitges d’una palestrina carolíngia. Són les descobertes d’unes excavacions fetes entre el 2001 i el 2004 i que per segon any consecutiu es podran visitar per Temps de Flors.  Els soterranis s’han convertit en un “no t’ho pots perdre” en tota regla.
Publicitat

5. Flors de nit

Després de molt caminar, us recomanem seure a la fresca i gaudir de les especialitats de Flors de Nit. Com cada any, restaurants, bars i pubs competeixen entre ells per veure qui fa la proposta més original i atractiva amb flors. Aperitius, còctels, tisanes i dolços que no us deixaran indiferent. El premi? Captivar el visitant.

6. #Gastroflors

Mentre les tapes i begudes són les protagonistes del Flors de Nit, el menjar també té, indubtablement, el seu racó a la programació. Amb la iniciativa Gastroflors, 42 restaurants de l’Associació d’Hostaleria Girona i Radial preparen aquests dies deliciosos menús, com no podia ser d’una altra manera, amb les flors d’ingredient estrella. Els restaurants que s’hi han sumat són: La Riba, Boira, Els Jardins de la Mercè, Bubbles Gastrobar & Restaurant, La Banyeta, Maràngels, La Penyora, Draps Petit Restaurant, Amaranta, Aztan, Cocolino, Cal Ros, Stop Self Girona, Tips Masia Urbana, Bescuit Maragall, La Calèndula, Occi, Llevataps, +Cub, Cúrcuma, One, Torre Bonica, Vinomi, Tauèrna Urtau, Aldolini, Umai, Jim’s Girona, Brots de Vi, Savoy, El Pati Verd, Indigo Restaurant&Lounge, Hotel Melià, La Nova Llarga, Restaurant Xic, La Nova Llesca, A vbeure, 9 Gargot, Can Rigau, Muchen, Kxalada, Km0 Hamburgueses d’Autor i Izakaya d’Umai.
Publicitat

7. Girona A Cappella Festival

La veu ho és tot en aquest festival, literalment. La iniciativa va néixer fa quatre anys per #TempsdeFlors i ara torna a tenir la plaça Independència com a punt neuràlgic de la música a cappella. En aquesta plaça és gratuït i hi passen formacions com In Crescendo (guanyadors de la segona edició del concurs “Oh Happy Day”), les tres cantants de The Anchovettes, els italians de SeiOttavi o el grup francès Opus Jam. A l’Auditori (al costat del recinte firal) hi seran la potent banda alemanya Slixs i els joves de The Hanfris Quartet, i a la Casa de Cultura (davant la delegació de la Generalitat) els The Gourmets Vocal Quartet. Si voleu saber què us espera, podeu anar visitant la pàgina web www.gironacappella.cat, un esdeveniment dins la marca Girona, Ciutat de Festivals.

8. XII Festival de Guitarra: Diada de música i flors

Us imagineu passejar pels Banys Àrabs o els tranquils claustres de la catedral i de Sant Pere de Galligants acompanyats per concerts de guitarres clàssiques en directe? Això és la 'Diada de Música i Flors', una proposta del Festival de Guitarra que se celebra del 14 al 26 de juliol que podeu gaudir en avenç el diumenge 10 de maig. Hi participen per primera vegada i se’ls podrà veure als Banys Àrabs a les 11 h (Josep Manzano) i 16 h (Joan Furió); a Sant Pere de Galligants a les 12 h i 18 h (Orquestra de Guitarres de l’Escola de Música Moderna); i al claustre de la catedral a les 13 h i 17 h (Acords Joves). Els concerts durent entre 40 minuts i una hora.
Publicitat

9. Estrena de la sardana 'Girona, Temps de Flors'

En ple Temps de flors s’estrenarà una sarda feta especialment per celebrar el 60 aniversari d’aquest festival. La cita serà dijous 14 de maig a les nou del vespre al Centre Cultural La Mercè amb entrada gratuïta. Sota el nom de 'Girona, Temps de Flors', la Cobla Montgrins interpretarà les notes d’aquesta cançó feta per Eduard Font i Coll, amb la lletra de Mercè Font i Pi. Les sopranos Rosa Amorós i Natàlia Donato i els tenors Víctor Rodríguez i Lluís Vergara seran els encarregats d’interpretar la peça musical.

10. L’exposició de Gant, a Girona

Arreu del món també hi ha festivals amb la mateixa temàtica. En aquesta ocasió, Girona ha convidat una de les ciutats a participar en la mostra floral. Es tracta de la ciutat belga de Gant que acull, cada cinc anys (a partir de 2016 serà cada quatre anys) l’anomenada Floraliën, un esdeveniment de referència i de renom internacional que omple el centre de la ciutat amb nombrosos projectes florals. Ara, Gant ve a Girona, on una representació de la ciutat belga ha elaborat un projecte que es podrà veure al claustre del mil·lenari Monestir de Sant Daniel.
Publicitat

11. Plaça dels Jurats

Des dels Banys Àrabs i fins al monestir de Sant Pere de Galligants, al bell mig del Barri Vell, es troba la plaça dels Jurats. Rodejada de pedra, alguns dels muntatges més destacats de cada any es poden veure en aquest espai. Un ram de flors gegant o una escombra que recull flors sota una gran alfombra de gespa són propostes que han queda immortalitzades en els àlbums de les últimes edicions. Els Jurats de Girona van ser el màxim òrgan de govern local de la ciutat des del segle XIII fins a principis del segle XVIII. Per això, aquest any s’hi pot veure un projecte que representa els personatges dels jurats als quals deu el nom la plaça.

12. Escales de Sant Martí

Les escales de Sant Martí es troben als peus de l’església dedicada a aquest sant. L’església pertanyia a l’antic convent i col·legi dels jesuïtes i va ser edificada fora muralles a finals del segle XVI. Les escales són parada obligada per contemplar l’exposició floral. La visita des de baix permet fer millors fotografies però des de la part superior la perspectiva canvia i, a més, permet accedir a l’església per veure també la seva exposició de flors. Aquest any, a les escales s’hi representen “Les quatre estacions”, un projecte ideal en un indret que el 2014 va ser escollit en un concurs com el lloc més romàntic de l’Estat.
Publicitat

13. Concerts corals als Jardins dels Alemanys

Els Jardins dels Alemanys són un espai idíl·lic a la part alta del Barri Vell. S’hi pot accedir per dalt des de la muralla o, des de baix, pujant pel carrer dels Alemanys. Entre les restes de les fortificacions i la natura que l’envolta, la música sonarà als matins dels caps de setmana. Hi haurà corals com la Coral Àkan, l’Orfeó Laudate, l’Orfeó de Sants, el Turó i del Vent, Nit de Juny, Joventut el Gínjol, Sol Ixent o la Polifònica de Figueres. Altres escenaris dels concerts corals seran a la pujada de les escales de la Catedral, l’Església dels Dolors i l’Església del Carme. Fins i tot el diumenge 10, de cinc a set de la tarda hi haurà una cantada itinerant dels Cantaires de Caldes.

14. Ballet al Teatre Municipal

Aquests dies de Festival coincideixen amb la representació d’obres al Teatre Municipal que mereixen una parada. En destaquem el ballet 'Butterfly' del Balletto di Siena, inspirat en l'òpera de Giacomo Puccini i el llibret de Giuseppe Giacosa, Madama Butterfly (Milà,1904). Ha estat recreat per Marco Batti i musicalment recomposat per Riccardo Joshua Moretti. La cita és a les set de la tarda. A banda, “Fedra”, del Teatre Romea; 'Entremeses' del Teatro de la Abadia; o 'La nena que vivia en una capsa de sabates', de Zum Zum Teatre, són altres produccions que coincideixen amb Temps de Flors i que es poden consultar a www.girona.cat/teatremunicipal/
Publicitat

15. 'Rostres de Llegenda' al Museu del Cinema

El Museu del Cinema és únic. Amb 2.500 metres quadrats i tres plantes plenes d’invents, aparells estrambòtics i altres descobriments que van portar a l’evolució del cinema, aquests dies acull l’exposició temporal 'Terry O’Neill: Rostre de Llegenda' amb un conjunt de 40 fotografies d’aquest gran fotògraf britànic que ha centrat la seva carrera en el retrat documentant els moments més íntims i naturals dels grans mites del cinema, i també d'alguns grups de rock i pop, especialment de les dècades de 1960 i 1970. The Rolling Stones, Frank Sinatra, The Beatles, Ava Gadner, Audrey Hepburn, Brigitte Bardot, Orson Welles, Robert Redford… són alguns dels artistes de cinema, cantants i celebritats retratats per Terry O’Neil. Podeu fer-hi una ullada a  www.museudelcinema.cat

16. Casa Pastors

La seu de l’antiga Audiència Provincial i futur Museu d’Art Modern i Contemporani de Girona va acollir l’any passat la primera exposició de flors i d’art contemporani. Aquest any torna a obrir les portes i ho fa amb una 'pluja' de flors. Els elements principals són els clavells, els paraigües i les botes d’aigua. L’exposició recrea una pluja de clavells vermells que cauen a terra menys en les zones on hi ha uns paraigües penjats i unes botes protegides representant les persones. Per integrar l’espectador, el visitant pot veure l’exposició sota un paraigua. La intenció de la proposta és que la pluja deixi de ser freda per convertir-se en una explosió d’olors i colors. A la part superior de la Casa Pastors es pot veure una exposició d’art amb un centenar d’obres del pintor Enric Marquès.
Publicitat

17. La Flor dels Sentits

Aquest és un Temps de Flors especial. Per celebrar el 60 aniversari, s’ha creat una edició limitada i numerada de 'La Flor dels Sentits', un 'souvenir' que és molt més que un objecte: la síntesi dels cinc sentits en una obra d’art feta per l’artista gironí Andreu Carulla. El tacte d’una margarita, el dringar d’una campana, l’anamorfisme de les cases de l’Onyar, el perfum d’una bola de fusta i el gust d’un bombó fet especialment pel millor xef de postres del món, Jordi Roca, en una peça única que serà el record imprescindible del festival.

18. Temps de Flors, fins a mitjanit

Les exposicions de flors sota els rajos del sol tenen una indubtable bellesa però s’intensifica sota la llum de la lluna. Per això, a banda que aquest any l’horari s’allarga fins a les 10 de la nit, durant tres dies es podran recórrer les exposicions fins a la mitjanit. Seran el dissabte 9, dimecres 13 i dissabte 16 de maig. Tres nits per contemplar els espais florals amb la tranquil·litat que mereixen i la màgia nocturna.
Publicitat

19. Concerts a Sant Pere de Galligants

Places, carrers, patis… són molts els punts on gaudir de concerts musicals durant el Girona, Temps de Flors. El Monestir de Sant Pere de Galligants és un d’aquests indrets on escolar la música de forma reposada i envoltats d’un espectacle floral. Dissabte 9 i diumenge 10, a les 12 h, 16 h i 19 h la compositora i pianista francesa Dévayanai oferirà un concert. També el diumenge 10, però al claustre, a les 12 h i 18 h, l’Orquestra de Guitarres de l’Escola de Música Moderna, en el marc del Festival de Guitarra de Girona, posarà la música en directe per acompanyar els visitants en el seu recorregut per l’exposició d’aquest espai. Dissabte 16 serà el torn del Cicle d’Escoles de Música amb actuacions de 10 h a 14 h i de 15 h a 20 h. Diumenge 17 repeteixen de 10 h a 14 h.

20. Diada Castellera

Si sou a Girona el primer cap de setmana de #TempsdeFlors, pot ser un bon moment per viure una diada castellera. Serà el diumenge 10 de maig a les 12 del migdia a la plaça Sant Feliu (a la basílica també anomenada de Sant Fèlix) on els Marrecs de Salt, els Xics de Granollers, i els Sagals d’Osona faran, com cada any, els seus millors castells.

Guia essencial de Girona

Publicitat
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat