La Rotonda
© Maria Dias
© Maria Dias

Joies modernistes de Barcelona

Fem una ruta per alguns dels edificis més representatius del Modernisme de la nostra ciutat

Publicitat

No és exagerat afirmar que Barcelona és una de les ciutats amb més modernisme per metre quadrat: des de l'Institut de Paisatge Urbà comptabilitzen fins a 2.200 edificis totalment modernistes o emparentats estilísticament amb el moviment. Barcelona és la ciutat de Gaudí, Puig i Cadafalch, Domènech i Montaner i d'altres arquitectes que van defensar l''art noveau' en clau local i atresorem la Casa Batlló, La Pedrera, la Casa Vicens, el Palau de la Música i el Recinte Modernista de Sant Pau. Aquestes són altres joies modernistes que heu de conèixer.

NO T'HO PERDIS:  Les millors exposicions de Barcelona

  • Hotels
  • Hotels boutique
  • Ciutat Vella

Seguim la petjada de la Ruta del Modernisme i ens endinsem al carrer Sant Pau, a l’Hotel España. Si busqueu una expressió de modernisme amb totes les lletres, aquí el trobareu: Lluís Domènech i Montaner va decorar l’hotel, on brillen els esgrafiats de sirenes que podria haver pintat Ramon Casas i la xemeneia d’alabastre, feta per Eusebi Arnau.

Casa Thomas

L’edifici que Domènech i Montaner va concebre per a l’impressor Josep Thomas es va convertir en una de les meques del disseny quan BD Ediciones de Diseño, l’empresa capitanejada per Òscar Tusquets i Cristian Cirici, entre d’altres, va instal·lar la seva base d’operacions el 1979. L’afegim a la llista d’imprescindibles perquè és una de les plantes baixes més magnètiques de l’Eixample.

Publicitat

Casa Planells

Els agosarats truquen al timbre de Casa Planells sense manies per contemplar l’escala o algun dels interiors de l’obra de Josep Maria Jujol. És un edifici singular, sinuós i de regust expressionista fet el 1924. Alguns experts l’han qualificat de modern i indiquen que a Jujol l’haurien inspirat els nous corrents arquitectònics europeus.

  • Museus i institucions
  • Interès especial
  • Dreta de l'Eixample

Catalogat com a Bé d'Interés Cultural des de 1980, la casa Garriga Nogués és un edifici eclèctic amb elements d'inspiració modernista. Obra d'Enric Sagnier, hi destaquen les escultures d'Eusebi Arnau, situades a la façana, i el gran vitrall de la sala de billar, una evocació paisatgística sorgida dels tallers dels Rigal.

Publicitat
  • Què fer

L'any 1900 l'emblemàtic empresari farmacèutic Salvador Andreu compraria uns terrenys per edificar-hi una torre: en lloc d'això va construir-se La Rotonda, obra d'Adolf Ruiz i Casamitjana, que en els primers temps va funcionar com a hotel. Les amplicacions posteriors serien obra d'Enric Sagnier, a cavall del modernisme i el noucentisme, però l'edifici segueix sent conegut pel templet que corona el conjunt, declarat monument històric artístic i local juntament amb la façana de l'edifici.  

  • Què fer
  • Dreta de l'Eixample
Casa Comalat
Casa Comalat

A la Casa Comalat coincideixen diferents elements del modernisme, en la seva versió més tardana. Encarregada a Salvador Valeri i Pupurull i realitzada entre 1906 i 1911, és un dels edificis que menys modificacions ha patit respecte l'original; moviments ondulants a la façana, grans balconades (amb persianes, tota una novetat), més la decoració a base de ceràmica i motius florals. 

Publicitat
  • Botigues
  • Botiga especialitzada en menjar i begudes
  • Dreta de l'Eixample

Nascut com a torrador de cafè i fàbrica de neules, el 1916 ja es converteix en una botiga de productes de qualitat i el 1943 n'afaga les regnes la família Múrria. Conserva elements decoratius de l'època, com els rètols i anuncis tintats al foc, còpies dels cartells originals que Ramon Casas va fer per a Anís del Mono i Codorniu. A més de la seva decoració, segueixent sent reconeguts pels seus queviures, fins a 220 especialitats de formatge, vins, pernil...

  • Què fer
  • Dreta de l'Eixample

La fundació creada el 1984 per Antoni Tàpies es dedica a l'estudi de la seva obra i a l'apreciació de l'art contemporani. Ocupa la que va ser seu de l'editorial Montaner i Simón, un dels primers exemples del modernisme a combinar maons a la vista i ferro. En un acte polèmic, Tàpies va coronar l'edifici amb la seva obra 'Núvol i cadira', una escultura ingràvida.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat