Sant Martí Sarroca Alt Penedès
© Josep Cano
© Josep Cano

Escapada a l'Alt Penedès: castells, vinyes i el Foix

Una sortida, ideal per se feta a la tardor i a l'hivern, centrada en el municipi més extens de la comarca, Subirats

Publicitat

Passar uns dies al Penedès i no endinsar-se en el món de les vinyes i de l'elaboració del vi o del cava és quasi un sacrilegi. No patiu, que en aquesta escapada ens deixarem caure per algun celler. Però ho farem el darrer dia, perquè de primer volem descobrir el castell més antic de la comarca i també la bellesa de la riba del riu Foix. Això no vol dir que les vinyes no se'ns facin presents des del primer moment i tothora, com tot seguit podem comprovar.

Tarda dia 1: el primer castell del Penedès

Només posar els peus a l'Alt Penedès ens enfilem al castell de Subirats. És un excel·lent indret per fer-nos una idea de la comarca i de les moltes vinyes que acull Subirats. De fet, aquest municipi és, de tot Catalunya, el que més hectàrees dedica a la vinya!

Pel que fa al castell, cal destacar que se'n tenen referències des de l'any 917, essent així la primera construcció d'aquestes característiques a la comarca, o si més no que fins ara se'n tingui coneixement. La torre mestra o de l'homenatge es mostra orgullosa al visitant marcant el punt més alt de l'edifici. Reconstruït parcialment –el castell va patir la seva més gran destrucció en el segle XVII, durant la guerra dels Segadors–, a l'interior hi trobarem algunes sorpreses, com ara una pedra de la Via Augusta d'uns 2.000 anys d'antiguitat que va ser reconvertida en un sarcòfag. La veureu en l'anomenada Sala del Mil·liari. Al museu del mateix castell, inaugurat ara fa quatre anys, hi ha altres interessants elements, com monedes, antigues campanes, o les civeres que es van fer servir durant centenars d'anys per transportar els difunts de les masies disperses pel camí de l'Ordal fins a l'església de Sant Pere de Subirats.

Aquesta antiga església de Sant Pere és des de l'any 1726 el santuari de la Mare de Déu de la Fontsanta, i queda en un pla inferior de la fortalesa. També és molt interessant entrar-hi. La planta és d'una sola nau, amb capelles laterals i un absis semicircular mig excavat a la roca.

Dia 2: el camí del riu Foix

Per al segon dia us proposem una activitat divertida, apta per a tota la família, i que us servirà per conèixer bona part de la comarca –bé, tanta com vulgueu o pugueu recórrer. Es tracta de fer el camí del riu Foix, una ruta que va arran d'aquest curt riu que creua l'Alt Penedès i que podeu combinar amb el Joc del Foix, un joc de preguntes i endevinalles que s'obté a través d'internet i que consisteix a investigar i resoldre els paranys que van sorgint al llarg del trajecte. Ja us podeu imaginar que és ideal si la vostra escapada la feu acompanyats de canalla! A més a més, l'adquisició del joc dóna dret a un dinar en un restaurant de Sant Martí Surroca i a la visita a un celler.

L'itinerari el podeu començar on us plagui i, com ja dèiem, en podeu fer una part o la seva totalitat (en aquest cas, probablement hi haureu de dedicar més d'una jornada). Ja que ahir estàvem a Subirats, dir-vos que, si avui encara hi sou, el tram del camí del riu que passa per aquest municipi és la millor manera per descobrir els diferents nuclis de població que l'integren, així com d'entrar en contacte amb els conreus de vinya, els boscos i la zona de ribera.

Publicitat

Dia 3: l'essència vitivinícola

Ens encaminem avui cap a Sant Pau d'Ordal –també dins el municipi de Subirats– per fer una visita guiada al magnífic celler i les magnífiques terres d'Eudald Massana Noya. Diem magnífiques perquè la història de la masia es remunta al segle XVIII i ja van nou generacions seguides que n'han tingut cura, i perquè en les 30 hectàrees de vinya s'hi conreen deu varietats de raïm per elaborar vi i cava,  i sempre amb respecte per l'equilibri biològic i ecològic de la zona.

El celler organitza una gran varietat d'activitats al voltant de la vinya: des d'una passejada per la finca adreçada a les persones que s'inicien en la viticultura,  fins a d'altres que aprofundeixen en els treballs de la vinya i el celler, visites tècniques o un tast de raïms. També fan, és clar, la més clàssica, un recorregut per les instal·lacions per explicar l'elaboració del vi i del cava sense oblidar una degustació final dels "sucs" que elaboren. En definitiva, res millor que gaudir de  l'essència de l'Alt Penedès per acabar el nostre trajecte.

  • Bars de vins
  • Fora de Barcelona
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

A Sant Llorenç d'Hortons. Un referent de l'escena vinícola natural més jove de la comarca. A part de mam del bo, també ofereixen una teca de traca. Cuina de temporada, creativa i de km 0 de veritat; tenen el seu propi hort molt a prop de la taverna. La carta per picar és tan dinàmica com la dels vins; des d'un steak tàrtar de vedella a l'estil tailandès servit en brioix fins a una coliflor al forn amb emulsió dels seus propis talls, xocolata blanca i kimchi. El cuiner té la mà trencada amb la brasa i les fermentacions. Els dijous i diumenges nit organitzen la Pizza Party.

  • Catalana
  • Fora de Barcelona
El Cigró d'Or
El Cigró d'Or

A Vilafranca del Pendedès. Obert el 2002, El Cigró d'Or del xef Oriol Llavina és tot un referent a la regió per la seva cuina de mercat tradicional adaptada als nous temps. Podríem dir que els arrossos -de tota mena- són una de les seves especialitats, però no es queden enrere les amanides singulars amb ingredients de proximitat, els peus de porc ni el gall del Penedès. Els dies laborables s'ofereixen tres menús diferents (de 23 a 35 euros) i els caps de setmana, un menú degustació per 50 euros. El restaurant es troba a les golfes del Mercat de la carn de Vilafranca, un edifici del segle XIX rehabilitat que, com els plats de Llavina, també té el seu encant. L'any 2023, l'establiment va ser reconegut per la Bib Gourmand de Michelin.

Publicitat

A Sant Pere Molanta. Obert el 1975, en aquesta fonda de poble hi trobareu plats de cuina catalana tradicional i de temporada; cargols, calçotades, rovellons, carns a la llosa i a la brasa amb llenya d'alzina. Menús entre setmana d'entre 13 euros i 23 euros i també de degustació a 37,40 euros i 61,60 euros. Qualitat i bon tracte, amb la carn com a producte estrella i la fama merescuda dels seus esmorzars de forquilla.

  • Cuina creativa

A Vilafranca del Penedès. Més de 30 anys d'experiència avalen aquest cèntric restaurant que elabora una cuina variada i creativa amb productes de proximitat. Exemples? Els pèsols del Maresme amb patata i ou poché, els clàssics peus de porc desossats o els delicats sepions amb salsa de vi ranci i xips de carxofa. El restaurant disposa de diversos menjadors, tots ells molt acollidors, que, sumats a les seves receptes, creen un ambient únic per gaudir del menjar penedesenc. El menú de degustació va a 62 euros. La carta de vins és una festa, llegiu-la amb atenció.

Publicitat

A Sant Martí Sarroca. Si sou ciclistes o motoristes i us moveu pel Penedès, aquest és un bon lloc on aturar-s'hi a esmorzar de forquilla i a agafar forces. Si no és el vostre cas, també és una tria excel·lent per dinar. Espai acollidor, tracte proper, varietat de menús, presentacions elegants, i un menjar basat en la tradició penedesenca i catalana. La carta és extensa, i per tant ens costa fer-vos recomanacions... podeu decantar-vos per exemple per l'anec mut del Penedès rostit amb prunes i pinyons, el fricandó de vedella, o, si no sou gaire carnívors, el mil fulles de salmó amb espinacs i melmelada de figues. Tres menús disponsibles; el del dia (14 euros), el d'arròs (27 euros) i el de 'txuletón' (58 euros).

Fonda Neus
Fonda Neus

A Sant Sadurní d'Anoia. Aquest negoci familiar està avalat per quatre generacions d'antiguitat i els seus plats oscil·len dins de la cuina tradicional: vedella amb bolets, vedella al cava o canelons, amb localismes com ara l'amanida de xató o l'ànec del Penedès rostit amb prunes i pinyons. La Fonda Neus ofereix una alta varietat de menús i una carta amb referències com el foie farcit de codony i tòfona o el bacallà amb ceba confitada i sobrassada. Que no falti el vi o el cava del Penedès. 

  • Hotels
Cal Peret Parera
Cal Peret Parera
Envoltada de vinyes, com no pot ser d'altra manera al Penedès, Cal Peret Parera és una masia de principis del segle XX convertida en allotjament rural just ara fa deu anys, i on trobareu silenci, tranquil·litat i bon menjar. Disposa de cinc habitacions personalitzades amb una capacitat total de 15 persones, i amb tots els serveis bàsics necessaris perquè passeu uns bons dies a la comarca, a més a més d'una piscina descoberta ideal si hi aneu a l'estiu, i excel·lents calçotades a taula quan n'és l'època.
  • Hotels
Can Bicicleta
Can Bicicleta
Casa rural senzilla però amb tot l'imprescindible per passar uns dies agradables en família o amb amics –té capacitat per a sis persones. Un dels punts forts de la casa és l'àmplia sala-menjador amb llar de foc, mentre que al pati hi ha piscina i espai per fer-hi barbacoes. Lloc ideal com a punt de partida de diverses excursions per la comarca de l'Alt Penedès.
Publicitat
  • Hotels
Mas Pigot
Mas Pigot
Mas Pigot és una masia situada a 10 quilòmetres de Vilafranca del Penedès i dalt d'un petit turó, fet que li atorga unes panoràmiques privilegiades dels entorns. La casa està perfectament equipada per passar-hi uns dies amb tota mena de comoditats; així per exemple, la piscina passa a ser coberta en les estacions fredes, o quasi totes les habitacions disposen de bany propi. Té capacitat per a 15 persones.
  • Hotels
Les Graus
Les Graus
Gran casa del segle XVIII als afores de Font Rubí amb capacitat total per a 15 persones en els seus quatre apartaments independents. Es pot llogar sencera o per apartaments. Envoltada d'arbres centenaris i de vinyes, té com a espais comuns un jardí amb piscina i barbacoa. A tocar mateix hi teniu una gran quantitat d'activitats per conèixer la comarca: enoturisme, rutes a cavall, lloguer de bicicletes...
Publicitat
  • Hotels
Cal Lluís de Mas Palou
Cal Lluís de Mas Palou
Magnífica masia del segle XVIII envoltada d'oliveres i vinyes, i que a més compta amb amplis espais per a jocs infantils i amb piscina. Ideal per a famílies o grups reduïts, ja que disposa d'una habitació amb llit de matrimoni i dues més amb dos llits cadascuna, així com de dos banys. Tranquil·litat i essència del Penedès a Cal Lluís de Mas Palou.
  • Museus i institucions
  • Història
Museu d'Arqueologia de Catalunya a Olèrdola
Museu d'Arqueologia de Catalunya a Olèrdola
La muntanya d'Olèrdola ha estat un enclavament estratègic amb assentaments de diversa intensitat des de l'edat del bronze (poc menys de 4.000 anys enrere) fins ben entrat el segle XX. Podreu visitar tant el recinte arqueològic com el Centre d'Interpretació, que ocupa part d'un edifici de nova planta. El museu ofereix tant visites guiades com teatralitzades que permeten descobrir, entre altres elements, les tombes antropomorfes i la ciutat medieval, època en que es va construir el castell d'Olèrdola i la ciutat emmurallada.
  • Museus i institucions
  • Fora de Barcelona
Castell de Penyafort
Castell de Penyafort
Es tracta d'un conjunt format per les restes de l'antic casal fortificat de Penyafort, un convent i una església. El castell va ser construït cap al segle XI. Tradicionalment s'hi localitza el naixement de Sant Ramon de Penyafort (1185 - 1275), dominicà i canonista, i conseller de Jaume I, canonitzat el 1601. Les visites guiades es realitzen el segon diumenge de cada mes amb inscripció prèvia. Al castell també comença la Ruta dels refugis antiaeris, que es fa el quart diumenge de cada mes, ja que el recinte forma part dels espais relacionats amb l’aviació i la guerra civil.
Publicitat
  • Museus i institucions
Castell Museu Municipal de Sant Martí Sarroca
Castell Museu Municipal de Sant Martí Sarroca
Conegut com a Conjunt monumental de la Roca, aquest recinte inclou l'església romànica de Santa Maria, edificada el segle XII, el Castell de Sant Martí, construït el segle X, i el museu, que acull diverses col.leccions arqueològiques i etnològiques com un monument funerari ibèric (s.III-II aC), un cap de dona de pedra (s.I aC) coneguda com a Venus del Penedès, làpides sepulcrals romanes i una sopera morisca de ceràmica de Manisses (s.XV), decorada per dintre i per fora, una peça que es pot considerar única, trobada durant la restauració de l'església.
  • Museus i institucions
  • Història
Museu de les Cultures del Vi de Catalunya Vinseum
Museu de les Cultures del Vi de Catalunya Vinseum
El Vinseum compta amb un extraordinari fons sobre la història del vi que destaca per la seva heterogeneïtat disciplinar i per la seva vàlua històrica. Les més de 17.000 peces del fons formen part d’un seguit de col·leccions que són testimoni imprescindible per  completar la història d’un territori marcat des de temps remots pel conreu de la vinya i la producció vitivinícola. Podreu veure les exposicions i també diferents audiovisuals per entendre com s'elabora el vi i que suposa a nivell històric i econòmic.
Publicitat
  • Museus i institucions
  • Història
Centre d'Interpretació del Cava La Fassina
Centre d'Interpretació del Cava La Fassina
Ubicat en una destil·leria d’esperit de vi construïda l’any 1814, el Centre d’Interpretació del Cava ofereix 1.200 metres quadrats de recorregut pel món del cava, des dels orígens, la història, el procés d'elaboració, fins a la seva cultura, l'art de viure i l'esperit de celebració. Amb la visita gaudireu de Sant Sadurní d'Anoia en 3D, coneixereu el patrimoni arquitectònic de forma interactiva, i viureu la Festa de la fil·loxera en gran format entre altres propostes.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat