Masia Cabanyes Vilanova i la Geltrú
© Josep Cano
© Josep Cano

Escapada al Garraf: la capital, els cellers i Charlie Rivel

Passarem les properes 48 hores passejant per diversos espais de Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes i Cubelles

Publicitat

El Garraf sempre ha estat una comarca que ha viscut de cara al mar. Aquí pescadors i mariners s'hi han guanyat la vida, molts indians es van embarcar per fer fortuna al continent americà, i des de fa unes quantes dècades les seves platges fan les delícies dels turistes. En aquesta escapada no defugirem de l'atractiu que suposa el blau marí, però com que és una sortida pensada per fer-la a la tardor o a l'hivern,  aprofitarem l’època per conèixer molts dels altres al·licients que té la comarca.    

Tarda dia 1: la vila del clown més estimat

La primera tarda anirem a la vila que es troba més al sud, Cubelles. Ens encisa especialment el fet que aquí hi va néixer i morir un pallasso estimadíssim i que, els que teniu certa edat, segur que el recordeu amb la seva cadira, la seva guitarra i el seu udol característic. Ens referim, és clar, a Charlie Rivel, o el que és el mateix, Josep Andreu (1896-1983). Així que una de les primeres coses que fem és visitar l'exposició permanent dedicada al clown, ubicada al Castell Marquesos d'Alfarràs. Hi podreu veure una col·lecció quasi íntima, en què no manquen el seu vestit i els objectes dels quals s'acompanyava a l'escenari, així com els premis que li varen donar i imatges de les seves actuacions.

Ja a fora, us recomanem que feu un tranquil passeig per aquesta vila costanera de poc més de 13.000 habitants. De segur que fàcilment trobareu l'església de Santa Maria, del segle XVIII i amb una façana que imita un encoixinat de pedra, i també veureu Can Travé, un gran edifici d'estil clàssic que havia acollit una biblioteca de mitologia clàssica i un gabinet d'història natural. Però potser allò que més ens atrau de Cubelles és el seu aire romàntic, gràcies a les construccions que hi alçaren els indians o americanos en el seu retorn d'Amèrica. Palaus, cases, masies i fonts com les del carrer Major i del carrer de Sant Antoni ens parlen d'aquelles dècades frontissa entre els segles XIX i XX,  que varen transformar l'aspecte de Cubelles i de pràcticament totes les poblacions del Garraf.

Dia 2: una capital que en són dues

El segon dia d'escapada el passarem sencer a la capital, Vilanova i la Geltrú. Una ciutat oberta al mar amb un munt d'atractius, amb carrers tranquils, amples i llargues rambles i regust colonial. Diversos elements ens recorden que Vilanova i la Geltrú eren dos municipis diferents, i, entre les moltes passejades que hi podem fer, us en proposem una que es troba a cavall entre la Geltrú i la Vila Nova (també coneguda com a Vilanova de Cubelles). Ens hi acompanyeu?

Podem començar les nostres passes a la plaça de la Vila, encisadora amb els seus arcs i edificis colonials, com el mateix Ajuntament. En un extrem cerquem el carrer de la Fruita, que ens mena a la plaça Miró de Montgròs, presidida per una font de marbre i pedra de l'any 1861 que commemora la portada d'aigua a la ciutat. Pel carrer de Santa Eulàlia arribarem al carrer de la Unió, que era la "frontera" entre Vilanova de Cubelles i la Geltrú, i és ben cert que a partir d'aquí, ja en plena Geltrú, el traçat urbà canvia de fesomia, amb carrers més enrevessats i coquetons, com és el cas de la pujada del Cinto, que ens porta de cap a la plaça dels Lledoners. Si agafem el carrer del Bonaire i girem pel del Ravalet i dels Arengaders arribarem al castell de la Geltrú, reconstruït ara fa un segle i que avui és la seu de l'Arxiu Històric Comarcal. Allí mateix hi ha l'església de Santa Maria de la Geltrú, amb una plaça que conserva el caràcter medieval. Quan tornem a sortir al carrer de la Unió, el seguim de pujada per arribar a la plaça de la Peixateria, i la creuem per anar al carrer de Pàdua i a la plaça Llarga, on trobarem el portal del Nin o del Negrell, del segle XIV, l'únic que es conserva del primer recinte fortificat de Vilanova. Prendrem el carrer de Sant Antoni, que ens porta a la plaça de Pau Casals, i ja podem baixar pel carrer del Comerç que ens acabarà deixant, després de convertir-se en el dels Caputxins, a la plaça de la qual havíem sortit.

Esperem que aquest passeig pel nucli urbà de Vilanova i la Geltrú us hagi agradat, però si ho preferiu també és encantador caminar arran de mar, o bé ramblejar. I us recomanem de totes totes que visiteu, la Masia d’en Cabanyes, Centre d’Interpretació del Romanticisme, el Museu Romàntic Can Papiol, el Museu del Ferrocarril i la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. O sigui que ja ho sabeu, a la capital del Garraf hi teniu per triar i remenar. I si amb un dia no n'hi ha prou, ja sabeu on heu de tornar!

Publicitat

Dia 3: terra de vi

Ens desplacem, en aquest darrer dia de viatge, a l'interior de la comarca, a l'indiana Sant Pere de Ribes. La població també mereix una bona passejada, però volem centrar la nostra visita d'avui en un tema concret i que apassionarà els amants del món del vi. No existeix una DO Garraf, però la comarca no està mancada de vinyes, integrades a la DO Penedès. I s'hi elaboren vins de tota mena, blancs, rosats i negres, d'una qualitat excepcional gràcies a les particularitats del sòl i del clima.

Però a més a més,  conèixer la producció de vi en un lloc com Sant Pere de Ribes té un valor afegit: els cellers que ofereixen visites es troben situats en edificis històrics. Per tant, gaudirem del vi però també de l'arquitectura.

Per fer la Ruta dels Cellers cal reservar prèviament a l'Oficina de Turisme (telèfon 93 896 28 57). Són quatre els espais que coneixereu: la Finca La Masieta, on hi ha les Bodegas Artesanales del Penedès; la Torre del Veguer, una masia fortificada en un entorn privilegiat; Can Ramon, d'una família de viticultors que elabora vins de finca amb les vinyes de la seva propietat; i Vega de Ribes, amb un celler centenari on produeixen vins ecològics. No hi faltaran, és clar, els tasts un cop acabades les corresponents explicacions. I si encara en voleu més, o us ve de gust adquirir ampolles d'altres cases de la DO Penedès, en la mateixa Sant Pere de Ribes podeu anar als cellers-botiga Can Ferran, Casa del Foie, o el Celler de Ribes.

Perdeu-vos pels carrers i places de Sant Pere de Ribes fins que el rellotge us indiqui que s'ha acabat el bròquil i que toca tornar a casa.

  • Catalana
  • Fora de Barcelona
El Dinou
El Dinou

A Vilanova i la Geltrú. Restaurant de km 0 situat a Can Cabanyes, l'elegant casa natal del poeta Manel de Cabanyes. La xef és la Núria Lucas, formada a l'Escola d'Hostaleria de Sitges i a la Hoffman de Barcelona. Practica ​​cuina catalana de mercat amb la intenció de retrobar els sabors de tota la vida, com els de la sèpia a la bruta. La seva sensibilitat per la producció local i la sostenibilitat alimentària va aconseguir que El Dinou fos el primer restaurant del municipi a aconseguir el segell Slow Food. Menú de migdia per 17 euros i menú de temporada per 23,9 euros. L'oferta de vins catalans és excel·lent.

  • Bars de tapes
  • Fora de Barcelona
Nem
Nem

A Sitges. Lee Coulson i Gonzalo Aguirre són els responsables de Nem, un restaurant de tapes i platets per compartir amb mirada internacional. A taula hi conviuen unes braves al costat d'un cebiche en perfecta harmonia. La carta, sempre curta, canvia setmanalment i s'adapta a les temporades. Un parell d'exemples de plats; el xai amb coliflor, magrana, tàperes i 'ras el hanout' i el bacallà amb all blanc d'anacard, fonoll, xili i raïm. La relació qualitat-preu és excel·lent, mai sortireu amb la cartera buida. Atenció a la carta de vins i a la cocteleria, valen la pena.

Publicitat
  • Mediterrània
  • Fora de Barcelona

A Sitges. Obert el 1990, aquest restaurant pròxim al passeig marítim ofereix una cuina mediterrània i d'arrel catalana basada en productes de km 0. Posseeix el segell Slow Food per donar suport a la feina dels petits productors ecològics de la comarca. En Valen Mongay, amo i xef, elabora plats de rigorosa temporada que combinen la tradició amb la modernitat. El xató, el bacallà amb alls confitats, els formatges artesans i el borratxo de malvasia de Sitges són alguns dels seus plats estrella. Tota la carn és de pastura i els peixos, salvatges. El celler dona preferència a les DO catalanes i els vins elaborats al Massís del Garraf tenen un especial protagonisme.

  • Bars de tapes
  • Fora de Barcelona

A Sitges. El Cable és ja una institució per a tot autèntic sitgetà: és el bar de tapes de tota la vida, el punt de trobada oficial. Regentat per la tercera generació de la família que li va donar vida l’any 1940, aquest emblemàtic bar de tapes continua delectant tota ànima que s’hi deixi caure amb unes braves de bandera, una truita que us convertirà en devots, i unes croquetes que ni les de l’àvia en un dels seus millors dies. I això només per començar. Continueu investigant les seves delícies casolanes amb una canya ben tirada a la mà que us quedi lliure. Us sentireu com a casa.

Publicitat
Can Lloses
Can Lloses

Prop de Sant Pere de Ribes. Cinquanta anys de tradició familiar avalen la feina del restaurant Can Lloses, en una blanca masia de Sant Pere de Ribes i amb una gastronomia basada en la cuina catalana: carns a la brasa, escudella, guisats, truites... Un lloc on segur que no hi quedareu amb gana, i on també donen importància als plats de temporada: si hi aneu a l'hivern, proveu-hi les carxofes a la brasa, el xató, o feu-hi una calçotada!

  • Catalana
  • Fora de Barcelona

A Sitges. L'any 1969, la família Capo va obrir la rostisseria Pollos Gogo. Amb el temps, el local va evolucionar fins a convertir-se en el restaurant d'avui. Continua sent molt familiar, el dirigeix la tercera generació de la nissaga, i els pollastres encara hi són presents, són la marca de la casa. La carta actual és àmplia i hi trobareu des d'un bon plat de carn a la brasa fins a pizzes i pastes. El menú del dia val 16,5 euros i barreja la recepta catalana amb la italiana. Quan és temporada, també ofereixen calçotades.

Publicitat
Les Piques
Les Piques

A Olivella. El restaurant, de cuina tradicional catalana, es troba a uns 4 quilòmetres del centre del poble, en direcció a Vilafranca del Penedès, i disposa de tres sales diferents i de diverses capacitats. A taula, l'especialitat és la carn a la brasa i a la llosa. Hi destaquen també els cargols a la llauna o, quant n'és temporada, els bolets i els calçots.

  • Marisc
La Cucanya
La Cucanya

Prop de Vilanova i la Geltrú. Us haureu de desplaçar als afores del municipi vilanoví per trobar aquest restaurant, però de ben segur no us importarà gens quan us posin a taula un suquet de gambes. A més a més es troba a primera línia de mar. I si les gambes no us agraden, no patiu, que la carta és ben extensa i fins i tot tenen pasta i pizzes, per no oblidar-se dels seus inicis, quan era un restaurant italià.

Publicitat
La Masia
La Masia

A Sitges. Amb el seu nom, ja us podeu imaginar que aquest restaurant està ubicat en una masia, en aquest cas d'inicis del segle XX, amb decoració tradicional que li dóna un aire acollidor i càlid. A taula també hi mana la tradició: plats de cuina catalana amb productes de la terra i bona selecció de vins. Disposa de tres salons amplis, i això el converteix en un bon lloc on fer-hi celebracions nombroses.  

  • Marisc
Picnic
Picnic

A Sitges. Si busqueu un restaurant que us serveixi un bon arròs a la vegada que gaudiu d'unes meravelloses vistes al mar el Picnic us encantarà. Compta amb un espai en el que podreu menjar tapes i amb el restaurant, en el que s'elaboren plats típicament mariners, com l'arròs caldós o el suquet de rap amb gamba i cloïsses. A més, disposa d'una excel·lent carta de vins, molts d'ells elaborats a la comarca del Garraf, i carta per a celíacs.

  • Hotels
Sunway Playa Golf&Spa
Sunway Playa Golf&Spa
Té tot allò que desitgen molts clients d'hotel: a primera línia de mar però en zona tranquil·la, amb habitacions amb vistes a l'immens blau, piscina, spa, un camp de golf just al costat, podeu triar allotjar-vos en habitació, apartament o suite... En definitiva, un establiment ideal per passar-hi uns dies amb la parella o amb la família i gaudir plenament de Sitges i de la comarca del Garraf.
  • Hotels
Ibai
Ibai
Si teniu ganes de relaxar-vos però a la vegada voleu estar aprop de la variada oferta nocturna de Sitges l'Hotel Ibai és una excel·lent opció. L'allotjament, de quatre estrelles, es troba a Sant Pere de Ribes, a tan sols cinc quilòmetres del turístic municipi veí. L'edifici va construir-se el 1869 i a més disposa d'un reconegut restaurant que serveix cuina de mercat amb productes frescos, molts dels quals es conreen a l'hort del mateix hotel.
Publicitat
  • Hotels
Ibersol Antemare Spa
Ibersol Antemare Spa
Hotel reformat aquest 2015, en una zona tranquil·la de Sitges i molt a prop del mar, i que a més a més compta amb spa amb tractaments de talassoteràpia i un restaurant, La Pérgola, amb plats de temporada i especialitzat en arrossos. Les habitacions, lluminoses i espaioses, i, per a l'estiu, piscines i solàriums, completen l'oferta d'aquest quatre estrelles. 
  • Hotels
Atenea Park
Atenea Park
Tot l'espai dels apartaments i totes les comoditats dels hotels. Així es pot descriure l'Atenea Park de Vilanova i la Geltrú, amb 102 suites-apartaments de diverses dimensions i categories, i amb un munt de serveis per al gaudi dels hostes: piscines, jardí, solàrium, internet, gimnàs, serveis de bugaderia o restaurant. 
  • Museus i institucions
  • Història
Museu Romàntic Can Llopis
Museu Romàntic Can Llopis
Situat al centre de Sitges, el Museu Romàntic ocupa l’antiga casa Llopis, construïda el 1793 fora del recinte medieval emmurallat i, durant molts anys, una de les mansions més senyorials del nou eixample sitgetà. En ella visqueren diverses generacions dels Llopis, nissaga sitgetana d’origen mariner que ascendí en l’escala social gràcies a l’acumulació de terres i al comerç de vins i aiguardents. A banda de fer entrar el visitant en una casa benestant del segle XIX, al segon pis del museu podreu veure la curiosa col·lecció de nines de l’escriptora i il·lustradora barcelonina Lola Anglada.
  • Museus i institucions
  • Història
Museu Romàntic Can Papiol
Museu Romàntic Can Papiol
El museu es troba a l'antiga pairal dels Papiol, una influent família que es va instal·lar a Vilanova a mitjans del segle XVII i que comptava amb un gran patrimoni que havien adquirit a través de la compra de béns i enllaços matrimonials. La casa conserva l'estructura, la distribució i la decoració originals. L'exterior segueix el cànon auster de l'època, amb una façana d'estil neoclàssic i elements arquitectònics pintats. L'interior, en canvi, destaca per la seva fastuositat i elegància. El circuit de la visita inclou el recorregut per la planta noble, l'àrea rústica i el jardí.
Publicitat
  • Museus i institucions
  • Història
Biblioteca-Museu Víctor Balaguer
Biblioteca-Museu Víctor Balaguer
Fundat l’any 1884 pel polític i escriptor Víctor Balaguer i Cirera, el nucli original de la Biblioteca-Museu Balaguer està format pel conjunt de llibres i obres d'art que l'intel·lectual havia aplegat al llarg de la seva vida juntament amb la multitud de donacions que va rebre per part de destacades personalitats. Els fons artístics del Museu estan formats per més de vuit mil peces. A l’exposició permanent destaca especialment la col•lecció d’art del segles XIX i XX, que pel seu valor i qualitat van convertir el Museu Balaguer en secció del Museu Nacional d’Art de Catalunya.
  • Museus i institucions
  • Història
Museu del Ferrocarril de Catalunya
Museu del Ferrocarril de Catalunya
Just al costat de l'estació de trens de Vilanova trobareu el Museu del Ferrocarril, amb una de les col·leccions tècniques ferroviàries més importants a nivell internacional. Més de seixanta vehicles de totes les èpoques, tecnologies i països integren la seva col·lecció, en la que destaquen 28 locomotores de vapor que daten de finals del segle XIX, incloent la més antiga d'Espanya i la darrera que va estar en funcionament. També s'exhibeixen cotxes de viatgers, màquines dièsel o elèctriques i altres vehicles curiosos.
Publicitat
  • Museus i institucions
  • Història
Museu Monjos Budistes Sakya Tashi Ling
Museu Monjos Budistes Sakya Tashi Ling
Una antiga casa d'indians, el Palau Novella, s'ha convertit en el primer monestir budista de Catalunya, que està situat enmig del Parc Natural del Garraf. Podreu conèixer-lo mitjançant una visita guiada durant la qual us familiaritzareu amb l'art budista i aprendreu quins són els objectes sagrats d'aquesta religió. El monestir es troba en un entorn natural privilegiat que de ben segur també us agradarà visitar. Així mateix, s'organitzen tallers de meditació oberts a tothom.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat