Monestir de l'Estany Moianès

Escapada al Moianès: tresors sota i sobre terra

A la comarca coneixerem les Coves del Toll, les poues de glaç o el monestir de Santa Maria de l'Estany

Publicitat

El Moianès té les dimensions perfectes per passar-hi un cap de setmana, una comarca petitona on totes les coses interessants queden a prop l'una de l'altra. Tot i així, no us penseu pas que en 48 hores ho podrem conèixer tot, però ens en farem a la idea i gaudirem d'elements patrimonials i naturals molt diversos.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE BARCELONA ÉS MOLT MÉS I LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.

Tarda dia 1: Les Poues i els xais de la Ginebreda

Us proposem començar l'escapada dirigint-nos a Castellterçol, on als afores, direcció Moià, trobem el Mas La Ginebreda. Es dediquen al conreu extensiu d'espècies farratgeres i també a la ramaderia, amb 250 ovelles de raça ripollesa. Tota la producció, tant l'agrària com la ramadera, l'estan convertint en ecològica. És possible visitar la finca i poder tocar els xaiets. Així mateix, des de l'indret us podreu acostar a les Poues de Glaç, que daten dels segles XVII i XVIII. Adossades i de grans dimensions, singulars en tot l'arc mediterrani, demostren la importància que va tenir el lloc en el negoci del gel preindustrial. Hi jugaven a favor, és clar, el clima fred de l'hivern en aquest punt i la proximitat amb Barcelona. La rehabilitació recent d'una de les poues permet al visitant entrar al seu interior.

Matí dia 2: Unes coves excepcionals

A tocar de Moià, i dins el seu terme municipal, hi ha un dels indrets més fantàstics i visitats de la comarca, les Coves del Toll. Les exploracions han demostrat que ja hi habitaven persones i animals salvatges des de la Prehistòria. Obertes al públic, sempre amb visites guiades, podrem observar més d’un quilòmetre de belles i singulars galeries. El guia ens explicarà, entre altres coses, com es varen descobrir en època moderna, quines troballes s’hi han fet, quines excavacions encara s’hi estan duent a terme, i com, en altres temps, per aquí hi corria el mar.

Publicitat

Tarda dia 2: Passeig per la capital

Havent dinat farem cap a Moià. És un municipi de prop de 6.000 habitants i us proposem conèixer-lo començant per exemple per la plaça de Sant Sebastià, patró del lloc. Baixem pel carrer del Forn, amb cases antigues i emblemàtiques, una de les quals Can Carner, seu del Consorci del Moianès i Hotel d’Entitats, i una altra, la del número 25, que fou la primera casa de l’Escola Pia a Catalunya, inaugurada el 1683. Arribats a la plaça Major, la mirada cal repartir-la a totes bandes: les voltes del segle XIII, l’església de Santa Maria, dels segles XVII-XVIII, els esgrafiats de la vicaria, o, ja al carrer de Rafael Casanova, la casa natal, visitable, del que va ser conseller en cap de Barcelona i símbol de la resistència catalana l’any 1714. Al mateix edifici trobem el Museu Arqueològic i Paleontològic, estretament relacionat amb les Coves del Toll que hem visitat al matí.

Precisament el monument dedicat a Casanova el trobem després de deixar enrere l’església. En un extrem de la plaça on hi ha l’escultura ens criden l’atenció el seguit de cases senyorials amb elements modernistes. Ens hi acostem i observem que som al carrer de Richard Wagner, i a les façanes hi apareixen escrits noms d’òperes del compositor. La referència a Wagner és pel fet que a Moià hi va néixer el 1863 un dels tenors que millor ha interpretat mai les partitures de l’alemany, Francesc Viñas i Dordal. Podem acabar el passeig endinsant-nos en la tranquil·litat del parc Municipal.

Dia 3: Jornada a l'Estany

El darrer dia el dedicarem a descobrir a fons l'Estany, un dels municipis més interessants de la comarca per diversos aspectes. Aquí s'hi troba una obra d’enginyeria espectacular que data del segle XVIII i que encara ara fa la mateixa funció: treure l’aigua del pla de la població (heus aquí d'on prové el nom de l'Estany). Probablement quan hi havia aigua a la superfície el paisatge era més bell, però aquestes provocaven malalties, i a més a més els monjos del monestir agustinià que hi ha al lloc necessitaven terres per conrear. La solució va ser construir una mina de pedra seca que fa prop de mig quilòmetre de llargada, i a la qual avui podem accedir. El millor és que us dirigiu al centre de visitants La Mina i us informeu dels itineraris guiats que s'hi duen a terme.

El centre de visitants està situat en una part de les antigues dependències del monestir de Santa Maria de l'Estany, una joia del romànic i del que en destaquen per damunt de tot els capitells del seu claustre, 72 en total amb escenes bíbliques esculpides, i iconografies de temàtica vegetal i heràldica. El monestir va ser fundat el 1080, i hi veureu també una notable imatge gòtica de la marededéu esculpida en un sol bloc d'alabastre.

Arrelats a la història i a la pedra, ens acomiadem del Moianès.

  • Cuina creativa
Les Voltes de Sant Sebastià
Les Voltes de Sant Sebastià
Els responsables d’aquest restaurant de la capital del Moianès destaquen plats com el xai tendre farcit de formatge de Montbrú, l’ànec farcit de rossinyols, o el peu de porc farcit de fetge d’ànec. Sens dubte estem parlant d’un dels grans restaurants de la flamant comarca, amb una gastronomia d’alta qualitat i producte de proximitat, i amb l’afegit que es troba situat a les antigues corts de bestiar d’una casa centenària.
  • Catalana
La Masia del Solà
La Masia del Solà
Un producte de primera, i que abasta de la carn al peix, els arrossos i els plats de temporada, per tal de presentar una carta extensa i esplèndida, basada en la cuina catalana tradicional però passada pel sedàs de l’actualització i l’avantguarda. Per als que us agradi esmorzar fort, apunteu-vos la Masia del Solà com a lloc a visitar de bon matí, ja que us prepararan un trinxat de col i patata amb cansalada confitada, o un cruixent de cabrit amb patates palla, entre moltíssimes altres possibilitats.
Publicitat
  • Catalana
El Rubell
El Rubell
Defineixen la seva cuina com a “típica catalana de mestressa, de qualitat, i que amb el temps ha sabut evolucionar per incorporar, amb gran sentit comú i sense perdre el món de vista, noves tendències i modernitats, adequant-se als gustos més actuals, mantenint això sí un classicisme català que sempre ha estat el nostre tret més distintiu”. Poca cosa més cal afegir, més enllà que estem parlant d’un restaurant amb una llarga tradició i vinculació amb Monistrol de Calders, i que quan era fonda fins i tot hi passà uns mesos el futbolista Ladislau Kubala.
  • Catalana
Urbisol
Urbisol

Cuina tant tradicional catalana com d’avantguarda i moderna i amb presentacions acurades, en aquest restaurant integrat a l’hotel del mateix nom. Va obrir les seves portes un ja llunyà 1972, i des dels entrants fins les postres gaudireu d’una experiència inoblidable. Si us voleu allotjar a l’hotel, dir-vos que és un quatre estrelles amb spa i en un entorn privilegiat.

Publicitat
  • Catalana
L’Esclopet
L’Esclopet
Situat al bonic poble de Granera, a l’Esclopet fan cuina especialitzada en carns a la brasa i, quan n’és temporada, bolets. Molts productes els adquireixen de les masies del mateix poble i d’altres del Moianès, i es presenten a la manera tradicional. Podeu demanar des d’una escudella i carn d’olla, fins a botifarres, entrecots, escalivada... Postres també casolana en aquest establiment que forma part de la ruta gastronòmica El Parc a taula.   
  • Hotels
  • allotjament rural
Molí Vell d'en Sala
Molí Vell d'en Sala
El Moianès és terra d'antics molins fariners, i algun, com és el cas que ens ocupa, s'ha reconvertit en allotjament rural. El Molí Vell d'en Sala té l'encant que conserva l'estructura original de pedra i que a l'exterior l'aigua que servia per fer moure el molí segueix corrent al seu ritme i avui és una bassa-piscina fantàstica i un indret on remar dalt d'una barca (no cal que us l'emporteu, ja n'hi ha una!). Tot plegat força bucòlic i ideal per anar-hi amb menuts.   
  • Hotels
Hotel La Violeta
Hotel La Violeta
En una cruïlla de camins a tocar de Castellterçol hi va néixer fa 150 anys una hostatgeria on els viatgers s'hi varen començar a aturar per fer-hi un mos i descansar. Avui aquell establiment ha canviat molt, però segueix tenint la mateixa funció i amb l'afegit d'haver-se convertit en una cucada, especialment les seves sis elegants i sorprenents habitacions. El restaurant també és un element clau d'aquest hotelet de Castellterçol.
Publicitat
  • Hotels
  • Casa rural
Mas Vilarrasa
Mas Vilarrasa
Als afores de la capital del Moianès trobem aquesta casa rural amb capacitat per a onze persones, amb cinc habitacions cadascuna de les quals disposa de bany complet. Casa equipada amb tots els electrodomèstics necessaris, i un exterior amb jardí, piscina i barbacoa per aprofitar intensament els dies de bon temps. Els petits de la família segur que hi gaudiran, amb la piscina, amb els jocs, i també amb els corrals on hi ha aus i un cavall.   
  • Hotels
  • Motels
Motel El Toll
Motel El Toll
Habitacions independents, amb terrassa i sortida directa al jardí, en la tranquil·la i bonica població de Collsuspina. Establiment vinculat al restaurant que du el mateix nom, amb més de 40 anys en funcionament, i on us recomanem anar per provar els productes de la comarca. El motel disposa de piscina, parc infantil, jardí, zona d'aparcament, connexió WiFi, i fins i tot una petita granja.
Publicitat
  • Hotels
  • Casa rural
Cal Sabata
Cal Sabata
Casa antiga de poble restaurada de dalt a baix i dedicada des de fa prop de 15 anys al turisme rural, amb capacitat per a onze persones. Sala d'estar amb llar de foc, habitacions amb diferents capacitats, jardí tancat amb porxo i barbacoa, terrassa, o una cuina totalment equipada, són alguns dels serveis que hi trobareu. Al poble de l'Estany hi teniu interessants elements a visitar, així com piscina, pista poliesportiva i parcs.  
Recomanat
    Més de Escapada de primavera
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat