La Roca Village
© La Roca Village
© La Roca Village

Escapada al Vallès Oriental: triangle Montmeló-Granollers-La Roca

Patrimoni i motor es barregen en aquesta sortida de 48 hores de tardor-hivern

Publicitat

Centrarem l'escapada d'aquesta tardor-hivern al Vallès Oriental en tres poblacions molt properes entre sí. A Montmeló, més enllà del Circuit de Catalunya, hi descobrirem interessants jaciments del temps dels romans. Després anirem a Granollers a passejar per les places del centre històric. Finalment, a La Roca del Vallès hi farem una ruta prehistòrica, però tornarem ràpidament a l'època actual per triar i remenar en les botigues de La Roca Village.

Tarda dia 1: Montmeló, patrimoni arqueològic

La primera tarda la passarem a Montmeló. Aquest municipi sona més als mitjans de comunicació des que s'hi va instal·lar el Circuit de Catalunya, l'any vinent ja farà un quart de segle. Però més enllà de ser un lloc freqüentat pels amants del motor –demà al matí visitarem el Circuit– també és una població que pot fer les delícies a aquells apassionats pels jaciments arqueològics, especialment d'època romana.

Esperem que sigui el vostre cas, perquè aquesta tarda anirem al cim de Can Tacó, on hi ha el jaciment homònim, i a Can Massot, en ple casc urbà de Montmeló. El de Can Tacó és un enclavament romà de caràcter político-militar únic en les seves característiques, datat entre finals del segle II aC i inicis del segle I aC. En destaca un mur perimetral amb dues grans cisternes per a la recollida d'aigües pluvials, i també restes de decoració mural de grans dimensions i en bon estat de conservació. El conjunt està declarat Bé Cultural d'Interès Nacional per part de la Generalitat.

Pel que fa a la vil·la romana de Can Massot, aquesta està delimitada pels carrers de Jacint Verdaguer, Balmes i Dr. Robert. L'element que més crida l'atenció és una cambra que conserva el llindar corresponent a la porta d'accés, decorat amb una excepcional peça de marbre o calcària de color blau amb vetes blanques amb els forats per a les pollegueres. Les darreres intervencions que es varen fer al jaciment daten dels anys 2007 i 2008, i varen permetre ampliar en gran mesura la superfície coneguda de la vil·la.

Pel que fa a la història d'aquests dos indrets, aquesta encara és força desconeguda. Sembla ser que cap al segle I aC ja varen quedar abandonats, sense que se'n sàpiguen les causes. Com nosaltres també haurem d'anar deixant enrere el temps dels romans per cercar lloc on sopar. A Montmeló mateix teniu bona oferta de restauració.  

Matí dia 2: el Circuit

Aquest matí, sí! És l'hora de sentir l'olor de l'asfalt i visitar el famós Circuit de Catalunya, a Montmeló. L'equipament ofereix la possibilitat de conèixer per dins les instal·lacions, fent una visita guiada a racons per on normalment només hi passen els pilots o els mecànics, o a aquells altres que potser us heu fet un tip de veure per televisió i que ara podreu conèixer en viu i en directe. Així doncs, podreu passejar-vos pel pàdoc, els boxs, la sala de briefing, la sala de premsa o la sala VIP... i fins i tot pujar al podi! Aprendreu una mica més sobre com s'organitza una cursa, ja sigui de motos o de Fórmula 1, com treballen els mecànics o com es controla la competició.

Consulteu, però, els dies en què tenen lloc aquestes visites guiades, ja que, és clar, vénen marcades pel calendari de curses i d'entrenaments al circuït. I reserveu amb antelació per tal d'assegurar-vos l'entrada!

Publicitat

Tarda dia 2: places de Granollers

La capital de la comarca, Granollers, queda ben a prop de Montmeló. Així que aquesta tarda hi fem cap per dur-hi a terme un tranquil i planer passeig per les seves places més cèntriques. A cada plaça hi trobareu un tòtem on es donen detalls de la història del lloc, i amb la mateixa caminada no coneixereu només aquests espais amples, sinó també els principals carrers comercials de la ciutat i la majoria dels edificis més emblemàtics.

Les places estan molt a prop les unes de les altres. Heu de passar, és clar, per La Porxada, la més retratada i coneguda. El seu origen és dels anys 1586 i 1587, quan el Consell de la vila de Granollers va encarregar una llotja de gra al mestre de cases barceloní Bartomeu Brufalt. Des d'aleshores, la Porxada ha contemplat el pas de milers i milers de granollerins i forasters en el transcurs dels segles i de no pocs esdeveniments importants. Podem anar tot seguit cap a la plaça de l'Oli, que s'enganxa a la dels Cabrits, i aquesta a la de les Olles. Aquí, com a la plaça de la Porxada, també s'hi muntaven parades de venda d'aliments. Avui l'esperit comercial de tota aquesta zona es manté, i mirant més amunt de les botigues trobarem bellíssims finestrals gòtics, o en alguns casos fixant-nos en els portals hi veurem portalades antigues o porxos. La plaça de Perpinyà (també coneguda com la dels Porcs, la plaça de Maluquer i Salvador (dita també del Bestiar o de can Sínia), o la de la Corona són altres espais que cal conèixer en aquest passeig granollerí.

Matí dia 3: La Roca, entre la Prehistòria i l'Edat Mitjana

I si dèiem que Granollers es trobava a pocs quilòmetres de Montmeló, ara també haureu de gastar ben poca benzina per arribar-vos, des de la capital, a La Roca del Vallès, la nostra destinació en aquest darrer dia.

Un dels edificis més destacats i emblemàtics de la població, i ben visible, és el castell, dalt d'un turó i mantenint l'aspecte de fortalesa. Se'n tenen referències des del segle X, si bé se sap que va ser molt reconstruït a finals del segle XV, i restaurat l'any 1952, quan el va adquirir el seu actual propietari, Antoni Rivière. Al ser un castell privat i habitat no podrem accedir al seu interior, però val la pena alçar la vista per observar-lo i prendre'n algunes fotografies.

Després, i ja que ens trobem davant una de les portes d'entrada al Parc de la Serralada Litoral, podem fer, a peu o amb bicicleta, la Ruta Prehistòrica de Céllecs, o el que és el mateix, anar seguint les indicacions del PR C-36 que ens duran a monuments megalítics com la galeria coberta de Can Gol, els dòlmens de Céllecs i de Can Planes, o la Pedra Foradada. Unes construccions que ens demostren que els humans ja s'hi trobaven molt bé, en aquesta part del Vallès.

Publicitat

Tarda dia 3: comprant a La Roca Village

Heu començat aquesta escapada en divendres tarda, i per tant avui és diumenge? Cap problema per anar de compres, si és aquest el vostre desig! Des de fa uns mesos, a La Roca Village obren tots els diumenges de l'any, i per si no coneixeu aquest espai als afores de La Roca del Vallès, us recomanem que us hi acosteu!

Hi ha més d'un centenar de botigues, dedicades sobretot a la roba, però també n'hi ha de perfums o de venda de deliciosa xocolata. S'hi reuneixen les millors marques (totes les que pugueu imaginar, nosaltres no direm noms per allò de que no es pot fer publicitat), i una part molt important del què ofereixen és en outlet, a uns preus que tranquil·lament podeu trobar un 60% rebaixats. Veureu que el lloc s'estructura com un llarg carrer exclusiu per a vianants amb botigues a banda i banda, i que imita una població d'aire mediterrani, amb moltes cases que, per exemple, són com les modernistes. Fins i tot hi ha bancs gaudinians que recorden els del Park Güell. Els més petits, doncs, poden campar feliçment per allí sense cap perill, i hi trobaran també alguns parcs infantils per jugar-hi, mentre que si us entra la gana o la set tampoc hi manquen les terrasses on seure una estona mentre recobreu energies, o parades de venda de gelats o de creps. Un lloc, doncs, on a més a més de fer les compres podeu passar una tarda agradable, posant el punt i final a la sortida per terres vallesanes.

  • Hotels
Fonda Europa
Fonda Europa

A Granollers. Clàssic amb majúscules. Poques empreses poden dir que estan en funcionament des de l'any 1771. La Fonda Europa, al centre urbà de la capital del Vallès Oriental, no para de renovar-se però al mateix temps conserva un aire històric i una elegància únics. I per si per alguna cosa té fama és pel seu restaurant, pel qual han passat infinitat de personatges famosos que cerquen el plaer de la bona cuina tradicional catalana, de qualitat, ja sigui al migdia o a l'hora d'esmorzar.

  • Catalana
  • Fora de Barcelona

A Pla de la Calma. La Masia El Bellver, construïda al segle XI-XII, és el primer que troba el visitant quan arriba a aquesta zona del Montseny. Restaurada recentment per la Diputació de Barcelona, ara l'espai és un restaurant Slow Food i el punt d’informació del Parc Natural del Montseny. Només obren els caps de setmana i festius, i només ofereixen el menú degustació gastronòmic km 0 (45 euros adults, 25 euros infants). Aquí es practica cuina de territori de veritat, amb només productes de pagesos, artesans i pescadors compromesos amb l'ecologia. Traduït en plats; una amanida de tomàquets de varietats antigues, un verat a la ratafia amb albergínia blanca o un mil-fulls de xai fet a baixa temperatura amb parementier i patata 'charlot'. La terrassa exterior és, sense cap dubte, una de les millors de tot el territori català. Cal reservar.

Publicitat
  • Catalana
  • Fora de Barcelona

A Mollet del Vallès. Al mateix camp de tir de la ciutat hi ha un restaurant que, més que un restaurant, és un temple del producte excels. En David Mazuca i la Dominga Gil (cap de cuina) fa 20 anys que només despatxen carn (ibèrica, basca, Angus, vaca vella, etc.), peix i marisc (català, gallec i francès) d'altíssima qualitat. El servei és proper i familiar. El local té peixeres a vessar de crustacis, un celler amb 2.000 referències de vins i licors i una excel·lent terrassa amb vista al camp de tir. Els clients són majoritàriament molletans i empresaris de la regió. Cal reservar (especialment els caps de setmana).

  • Catalana
  • Fora de Barcelona

A Granollers. Aquí la cosa va de vermuts, platets i tapes molt ben fetes. La carta cobreix una mica de tot; cosetes per picar (ibèrics, formatges, patés, russa), clàssics d'aquí (caneló de pollastre rostit, daus de melós de vedella, llom de bacallà), secció internacional (hot dogs, bao buns, makis, yakisoba), opcions sense gluten i vegetarianes, i postres casolanes. La carta de vermuts, vins i còctels, clavada. La relació qualitat-preu, perfecte. El local és un antic magatzem de planta baixa rehabilitat amb una terrassa envejable. Molt recomanable per anar-hi amb colla. Hi ha un segon Pitapes a Mollet (Berenguer III, 73).

Publicitat
  • Catalana
  • Fora de Barcelona

Prop de la Roca del Vallès. Just darrere del centre comercial outlet del municipi hi ha una masia del segle XVIII damunt d'un turó. Reconvertida en restaurant el 1970, aquí s'especialitzen en brasa, arrossos i bacallà. Tiren de clàssics (pebrots del Padró, croquetes, etc.) i també de creativitat personal (remoltaxa a la brasa amb formatge a la menta i festucs). Els nostres preferits? Qualsevol tall de carn premium a la brasa, l'arròs de txuleta de vaca amb cargols, i el bacallà amb ceba caramel·litzada al forn Josper. Però, vaja, trieu el que trieu, encertareu. Com que el restaurant és a un bon enclavament, té diverses terrasses exteriors i una piscina. A part de fer dinars i sopars, també organitzen sessions de 'tardeig'.

  • Catalana
  • Fora de Barcelona

A Sant Antoni de Vilamajor. El Rebost dels Guiu és un bar (a baix) i un restaurant (a dalt). L'especialitat de la casa són les carns de proximitat a la brasa, guisades, adobades i a la llosa. També ofereixen excel·lents aperitius, entrepans freds i calents, plats combinats i bons plats de peix. Tres menús disponibles; esmorzar de forquilla (9 euros, sense beguda), migdies laborables (12,5 euros, sense beguda) i caps de setmana i festius (18 euros, sense beguda). Les racions són generoses, l'ambient és familiar i el servei, atent i ràpid. El local té terrassa. Clientela de la comarca i molt ciclista de diumenge.

Publicitat
Robert de Nola
Robert de Nola

A Caldes de Montbui. Tot són alabances per a aquest restaurant als afores del poble, i totalment merescudes. Partint de la cuina tradicional, les combinacions que porten a taula són atrevides i creatives, sense deixar mai d'experimentar i amb unes presentacions elegants. Us podríem recomanar molts plats que són un plaer al paladar: el morro de porc torrat amb mel i farigola, el llom de cérvol amb herbes del farcell, el fricandó de rap, o, de postres, mousse de dues xocolates amb aromes de cafè. Tota una experiència.

  • Cuina creativa
Mirko Carturan Cuiner
Mirko Carturan Cuiner

A Caldes de Montbui. El xef piamontès Mirko Carturan no enganya ningú: fa una cuina tan personal, tan d'autor, que el restaurant porta el seu nom. Així mateix, té la cuina a la vista del comensal. Es tracta d'un local exquisit, i en el qual la tòfona, sigui blanca, negra o d'estiu, pren el protagonisme quasi tot l'any. La seva proposta es basa en un menú degustació amb cinc plats i dues postres, fet al moment, que menjareu envoltats de llibres gastronòmics.

Publicitat
  • Cuina creativa
Sant Miquel
Sant Miquel

A Vallromanes. Josep Maria Sánchez i Margarita Puig han seguit la tradició familiar en el sector de la restauració, i això fa que beguin de les fonts dels seus avantpassats, però al mateix temps donant una mirada atrevida als plats. Més enllà que hi pugueu degustar un gaspatxo de maduixot, seitó, gelat de formatge fresc i gelatina d'alfàbrega, o una espatlla de xai amb salsa de mel i romaní amb puré de patata i formatge d'ovella, el lloc també és conegut pels cursos, jornades gastronòmiques i maridatges que ofereix al llarg de l'any.

  • Hotels
Hotel Can Cuch
Hotel Can Cuch

A Cànoves i Samalús. Masia del segle X reconvertida en un hotel i restaurant amb encant. Aquest es veu per tots els costats: a les habitacions, càlides i ben cuidades, a la terrassa amb vistes al Vallès, a la piscina o al celler excavat a la roca. Centrem-no en el restaurant; ofereix una cuina delicada i d'avantguarda, amb molta personalitat, basada en la qualitat i l'excel·lència de les primeres matèries. Ofereixen un menú de degustació de 75 euros ben generós; aperitiu, dos entrants, dos segons (peix i carn), assortiment de formatges de km 0, pre postres i postres.

  • Hotels
  • Hotels spa
Termes Victòria
Termes Victòria
Alguna cosa deuen tenir les aigües que corren per Caldes de Montbui quan ja els romans van fer-hi un gran balneari i des d'aleshores sempre hi ha hagut qui hi ha anat a prendre banys. Si ho voleu comprovar en la vostra pell, i aprofitant que us trobeu en la comarca del Vallès Oriental, us proposem que aneu a les Termes Victòria, on a més de gaudir d'un allotjament confortable i d'uns bons àpats, disposareu de circuits termals i de programes relaxants o de bellesa per a tornar a casa com nous.    
  • Hotels
Molí de la Torre
Molí de la Torre
El nom d'aquest hotel rural es deu al fet que al segle XII, en el mateix lloc, hi havia un molí que aprofitava la força del riu Tenes, que passa just pel costat. El mateix riu va fer que al XIX s'hi instal·lés una petita fàbrica tèxtil. Però com que els temps canvien, aquella fàbrica va acabar reconvertida en un confortable hotelet de 12 habitacions dobles i una suite, sense oblidar però el seu passat industrial. També hi trobareu un bon restaurant especialitzat en productes de quilòmetre zero i cerveses d'autor.
Publicitat
  • Hotels
Hotel Mas Salagros
Hotel Mas Salagros
Encara fa olor de nou. Inaugurat tot just el passat mes de juny, l'hotel Mas Salagros s'ha convertit ja en el primer Ecoresort de l'Estat espanyol que és membre de Biohotels, la principal associació d'hotels ecològics d'Europa. Estem parlant d'un cinc estrelles, sens dubte un luxe en quant a espais, encants i entorn, però que destaca sobretot per les activitats i experiències en plena natura que ofereix. Voleu ser dels primers en fer-hi estada?
  • Hotels
Hotel Can Barrina
Hotel Can Barrina
Si us va el romanticisme, és ideal per anar-hi amb la parella. Primer, per l'entorn, el Montseny, sempre encantador i canviant a cada temporada. I després per l'hotel en sí, amb encís, una masia amb 400 anys d'història i que avui compta amb 11 habitacions i uns espais interiors i exteriors molt agradables. No deixeu de fer com a mínim un àpat al restaurant, recomanat a les millors guies gastronòmiques.
Publicitat
  • Fora de Barcelona
Fonda Europa
Fonda Europa
Fonda catalana amb unes arrels que es remunten a finals del segle XVIII. El capipota és d'antologia, l'estofat de vedella excels, i es pot menjar arròs al matí.
  • Què fer
  • Espais per a celebracions
Fàbrica de les Arts Roca Umbert
Fàbrica de les Arts Roca Umbert
L'antiga fàbrica tèxtil Roca Umbert s'ha convertit en la darrera dècada en el centre de la vida cultural i associativa de la capital del Vallès Oriental. L'edifici compta amb diferents espais, com la biblioteca municipal, inaugurada el 2005, el Centre Tecnològic i Universitari, l'Espai d'Arts, que ofereix serveis i recursos a la comunitat artística per tal d'afavorir la creació contemporània, o el cub, un equipament per a l'assaig i la producció musical. Un punt i a part mereix La Troca, un espai singular que acull una desena d'entitats vinculades a la cultura d'arrel popular i tradicional.
  • Teatres públics
Teatre Municipal Can Gomà
Teatre Municipal Can Gomà
Pocs casos més podrem trobar d'un antic centre de producció i embotellament de vi i cava que s'hagi convertit en un teatre i auditori amb una programació estable de teatre infantil, dansa i teatre professional. L'edifici és ben bonic per dins i per fora, i conserva intactes les caves subterrànies. On hi havia una antiga tina, avui hi ha la cabina de so i llum. Tot plegat, doncs, un valor afegit a l'hora d'assistir a un espectacle, i un bon exemple de com reconvertir antigues edificacions destinades inicialment a altres usos.
Publicitat
  • Museus i institucions
  • Art i disseny
Thermalia
Thermalia
A la planta baixa hi ha l'oficina de turisme de Caldes de Montbui, imprescindible d'acudir-hi si voleu saber tot allò que podeu visitar en aquest municipi. Però aprofiteu per entrar a veure tot allò que té Thermalia, perquè no només hi trobareu la història del termalisme a Caldes, sinó també una important selecció d'obres de l'escultor Manolo Hugué, que visqué a la vila molts anys, i peces del seu amic Pablo Picasso. A la sala d'exposicions temporals també hi trobareu sempre mostres de gran interès.
  • Museus i institucions
  • Art i disseny
Museu de Granollers
Museu de Granollers
El seu fons cobreix camps diversos: l'arqueologia, l'art, les arts decoratives, la numismàtica i l'etnografia. Les Ciències Naturals també s'estudien a partir d'una extensió en funcionament des de 1987. Així doncs, el museu és pluridisciplinar, i quan travesseu la seva porta trobareu aquesta varietat tant en les exposicions permanents com en les temporals. Tot plegat, però, us permetrà conèixer més a fons el passat i el present de la capital vallesana i dels seus voltants. I pels amants de l'art contemporani, teniu una bona mostra a la tercera planta de l'edifici.
Publicitat
  • Teatres públics
Teatre Auditori de Granollers
Teatre Auditori de Granollers
Inaugurat ara fa una dècada, l'edifici porta la signatura de l'arquitecte granollerí Josep M. Botey, i consta de dues sales: la gran amb capacitat per a 700 espectadors i la petita per a 221. És remarcable la quantitat d'espectacles que s'hi programen al llarg de l'any, ja siguin de música, de teatre o de dansa, però si el que voleu és conèixer a fons els amagatalls de l'edifici, res millor que demanar una visita guiada (es fan per a grups amb un mínim de 15 persones), durant la qual passareu pels escenaris, els vestidors o el pati de butaques.
  • Museus i institucions
  • Història
Casa Museu Prat de la Riba
Casa Museu Prat de la Riba
Aneu fins a Castellterçol per a conèixer la casa on va viure i va morir un dels polítics catalans cabdals del segle XX, Enric Prat de la Riba. Va ser l'impulsor i el primer president de la Mancomunitat, i independentment que estigueu més a prop o més lluny del seu pensament polític, la visita paga la pena perquè conserva la decoració i l'ambient d'una casa de poble de principis del segle passat. Ens agrada especialment el dormitori, amb els mobles vuitcentistes, i l'ambient del despatx, que en aquest cas va ser traslladat des de Barcelona.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat