Any Nou Xinès a Barcelona
© Ajuntament de Barcelona
© Ajuntament de Barcelona

Les millors coses per fer gratis a Barcelona

Activitats gratuïtes per fer a Barcelona: concerts, exposicions, tallers i altres propostes que pots fer sense pagar

Eugènia Güell
Publicitat

Què podeu fer gratis avui a Barcelona? Moltes coses. A la ciutat hi ha un munt d'activitats gratuïtes, propostes culturals molt interessants que no necessiten grans quantitats de calés. De fet, tenim obres de teatre, museusexposicions gratis, concerts, mercats i encara moltes altres propostes que no costen ni un cèntim. Us fem una tria d'activitats perquè les gaudiu sense treure el moneder. 

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de Barcelona

Time Out Market Barcelona
  • Què fer
  • El Gòtic

Time Out Market és un concepte únic que té l'objectiu de celebrar els sabors més autèntics i reunir el millor menjar i cuiners d'una ciutat sota un mateix sostre. El trobareu a la terrassa-mirador del Maremàgnum, en un espai de 5.250 metres quadrats que acull una acurada selecció de 14 xefs, un restaurant de servei complet i quatre bars: dos d'ells a l'aire lliure, amb vistes espectaculars al mar i la ciutat. Cal esmentar que un dels bars és a càrrec de Paradiso, una de les millors cocteleries del món. A més d'aquesta impressionant conjunció de grans cuiners i plats deliciosos, al centre del mercat hi ha un escenari amb una visió de 360º, que ofereix una programació de cultura i espectacles a càrrec de la redacció de Time Out Barcelona. I una altra bona notícia: està obert 364 dies l'any, de 10 del matí a les 12 de la matinada (fins a la 1 en el cas del Paradiso).

Coses per fer gratis a Barcelona

  • Què fer
  • Festivals
  • Sant Antoni

Tornar de les vacances és dur, però no tant si arriba la Festa Major de Sant Antoni. Del 17 al 26 de gener, l’agenda s’omplirà amb un gran ventall d’actes que tindran lloc en diversos espais del barri. És una oportunitat única per descobrir-lo, reivindicar-lo i, sobretot, celebrar-lo. Us expliquem algunes de les activitats destacades de la programació d'enguany!

 

  • Art
  • Fora de Barcelona

El Centre d’Art Tecla Sala de L’Hospitalet acull la primera gran retrospectiva de Pilar Aymerich, titulada 'Pilar Aymerich. Memòria viscuda' fins al 30 de març del 2025. Aquesta exposició reuneix més de 150 fotografies de la guanyadora del Premi Nacional de Fotografia el 2021, juntament amb una pel·lícula, un documental i material d’arxiu. Ofereix una visió completa de la seva trajectòria on destaquen les seves facetes com a fotògrafa de carrer i d'esdeveniments culturals (centrada el món del teatre). 

Comissariada per Neus Miró, la mostra inclou imatges icòniques i fotografies poc conegudes, com les preses a l’Havana el 1982, el projecte 'Viatgeres a l’Havana', creat amb la historiadora Isabel Segura. Fins i tot, podreu veure un 'film' titulat 'Entreacto', on la fotògrafa canvia de rol i apareix darrere de la càmera fent d’actriu en una peça teatral. Aquesta situació no hauria de sorprendre, perquè Aymerich va realitzar estudis en direcció teatral, tot i que aquest art el va posar, majoritàriament, al servei de la fotografia, tant per capturar moments a l'escena com per planificar l'escenografia a l'hora de fer una fotografia.

Definitivament, va ser una de les modeladores de la construcció de l'imaginari gràfic del teatre de l'època dels 60 i 70 i també és una referent del fotoperiodisme de la segona meitat del segle XX, amb una mirada humanista, feminista i de proximitat que defuig l’objectivitat freda del documental. La seva càmera ha capturat moments clau de la societat espanyola durant el tardofranquisme i la Transició, documentant moviments socials, manifestacions i vagues amb un estil narratiu potent i un compromís ètic.

Publicitat
  • Música
  • Clàssica i òpera
  • Eixample

Després de l'èxit d'edicions anteriors, L'Auditori de Barcelona ens proposa una nova edició de la marató de concerts de cambra i petit format, a càrrec de joves talents clàssics del panorama nacional i internacional. Els concerts tenen lloc al llarg de tot un dia a la Sala 2 Oriol Martorell. Enguany s'hi podran veure les actuacions del duet format per Sào Soulez Larivière (viola i electrònica) i Annika Treutler (piano); la trompetista Matilda Lloyd, acompanyada al piano per Jonathan Ware; l'Hèlix Trio (violí, violoncel i piano); Benjamin Kruithof (violoncel) i Zora Sargsyan (piano), el cor infantil VEUS - Amics de la Unió i el pianista Jonathan Mamora. Ah! I l'entrada és lliure!

  • Què fer
  • El Gòtic

Un bingo és sempre entretingut. Però si és amb Bingo Musical para Eventos, una 'playlist' top de fons i tenim a la drag show i reina de la festa Pitita Queeen dinamitzant-lo i fent de les seves, es converteix en una experiència transcendental. Gaudiu-lo al Time Out Market el divendres 24 de generamb Pitita Queen de 20h a 21,30h. Us sortirà de franc, com moltes altres activitats del Market; entrareu sense buidar la butxaca, però pot ser que sortiu emplenant-la gràcies als premis del bingo!

Publicitat
  • Què fer

Un any més, la ciutat de Barcelona celebrarà la diada de Sant Antoni Abat amb els Foguerons de Sant Antoni. La tradició de Mallorca ja és un clàssic del barri de Gràcia, on fa 30 anys que se celebra. La celebració s'inaugura el 25 de gener i s'allarga fins al dia 26.

La festa es remunta al 1993, quan el mallorquí Antoni Torrens porta els foguerons a la ciutat per tal que els seus fills poguessin gaudir de la festa mallorquina a Barcelona. Aquella primera foguera va ser el tret de sortida perquè els següents anys s'hi unissin altres carrers i associacions de l'illa i la festa anés creixent. 

  • Què fer

Barcelona celebra l'Any Nou Xinès el 25 de gener de 2025, amb un programa ple d'activitats per tal d'apropar-nos a la cultura xinesa. L'acte central se celebrarà al passeig Lluís Companys i a l'Arc de Triomfon de 10 h a 20 h s'han programat tota mena d'espectacles de cultura tradicional xinesa per donar la benvinguda a l'any nou.

Al matí hi haurà una rua amb sortida al Parc de l'Estació del Nord a les 11.30 h, i a partir de les 12.30 h començaran els espectacles a l'escenari central sota l'Arc de Triomf. Durant tot el dia hi haurà una fira gastronòmica i cultural al Passeig Sant Joan, amb cuina street food xinesa i tallers culturals.

Les celebracions de l'any nou xinès s'allarguen durant 15 dies, de manera que el programa d'activitats, també, hi haurà programació a diversos punts de la ciutat.

És una jornada oberta a tothom i gratuïta en què participen entitats catalanes i xineses com l’Associació d’Artistes Huaxing, ​​la Fundació Institut Confuci de Barcelona i la Casa Àsia.

Publicitat
  • Art
  • El Gòtic

L'exposició 'Dones de paraula', comissariada per Maria Garganté i disponible fins al 25 de maig de 2025 al Museu Frederic Marès, explora la reivindicació de la paraula des d'una perspectiva femenina. Tot i que el llenguatge ha estat històricament dominat per homes, s'aprèn principalment de la mare, qui transmet la capacitat de comunicar, interpretar i mediar. L'exposició destaca com la paraula femenina ha estat sovint oculta, negada o desacreditada en la història, la literatura i els relats bíblics i mitològics.

La mostra es divideix en tres àmbits. La primera s'anomena 'Virtut o vici: el llegat de les dones lectores i escriptores', la segona, 'De santa Anna a Maria: la transmissió del coneixement matern', i la tercera, 'La paraula negada: l’ocultació i qüestionament de la veu femenina.' Protagonistes com Santa Teresa de Jesús, Santa Anna, Maria Magdalena o les sibil·les exemplifiquen l'apropiació de la paraula com a acte d'afirmació i llibertat. Es reivindica la necessitat d'una genealogia femenina que reconegui aquestes veus com a referents, posant en relleu el valor de l’ordre simbòlic matern i la resistència cultural de les dones a través de la paraula.

Amb un marc històric centrat en els segles XVI al XVIII, l'exposició traça vincles amb el món contemporani per visibilitzar la rellevància d’aquest llegat avui. Per aquest motiu, la selecció d'obres és diversa i sorprenent. Parteix de peces com una Immaculada Concepció de Luis Fernández de la Vega de la col·lecció del Museu Frederic Marès, per ensenyar-nos imatges úniques com petit dibuix de Picasso on l'artista va plasmar 'Santa Anna ensenyant a llegir la Verge', un autoretrat que Caterina Albert i Paradís (Víctor Català) va fer d'ella mateixa l'any 1890, dibuixos de la mística Josefa Tolrà i obres de les artistes contemporànies Eulàlia Valldosera i Kima Guitart. 

  • Què fer
  • Ciutat

L’exterior de l’edifici de Gaudí tornarà a ser l’escenari per a la projecció del seu mapatge anual, un dels reclams turístics de l’hivern a la ciutat, ja que només es podrà veure durant un temps molt limitat. 

La proposta d’enguany ha estat a càrrec de Quayola, un artista reconegut per utilitzar la tecnologia a les seves propostes d’instal·lacions immersives on els paisatges, l’escultura clàssica i la iconografia són molt presents. Després d’exposar a museus com el Park Avenue Armory de Nova York i el National Art Center de Tòquio, Quayola presenta el mapatge Arborescent a Barcelona. Segons el que ha avançat l’organització, el mapatge d’enguany rendeix homenatge a la natura, amb estructures ramificades en forma d’arbre que es despleguen al llarg de la façana de la Casa Batlló. “Aquestes formacions arbòries creixen, es connecten amb els elements arquitectònics i es balancegen com si fossin mogudes per un soroll algorítmic que imita el comportament del vent”, explica Quayola. 

L'espectacle visual Arborescent es projectarà de manera gratuïta el dissabte 1 i el diumenge 2 de febrer, amb sessions programades cada mitja hora que començaran a les 19.45 h i finalitzaran a les 22.30 h ambdós dies. Una experiència dissenyada per ser seguida en directe, així que si no us la voleu perdre, anoteu les dates en el calendari, ja que, a diferència d’altres com la creada per l’artista Sofia Crespo, la d’aquest febrer no es podrà veure en línia.

Publicitat
  • Què fer
  • El Gòtic

A Impro Show, el públic és guionista i protagonista a la vegada. A través dels suggeriments dels espectadors escollits a l'atzar, els improvisadors construeixen personatges, històries i entorns en aquest espectacle original i interactiu. Aquest format de teatre improvisat ja suma més de 8.000 funcions i 2.500.000 espectadors i s'ha convertit en el 2n espectacle més vist a Catalunya. 

Com que a cada funció hi pot passar qualsevol cosa, encara no sabem com seran els espectacles que faran els divendres 17 de gener i 7 de febrer a les 20h gratis al Time Out Market Barcelona, però sabem que, durant 75 minuts, els actors et faran sortir de la rutina i et convidaran a imaginar, riure, emocionar-te i  sorprendre't.

Ah, i aprofitant que heu vingut a gaudir de la programació cultural del Market, podeu fer un mos i una copa, abans i després de l'espectacle: hi trobareu el millor del menjar i beure de Barcelona sota un mateix sostre (i amb unes vistes espectaculars)!

  • Què fer
  • Ciutat

Barcelona té una excel·lent xarxa de biblioteques públiques formada per més de 230 equipaments municipals repartits per tots els districtes de la ciutat. Alguns estan especialitzats en certs autors, altres destaquen per la seva història i, fins i tot, alguns han guanyat premis internacionals pel seu disseny, com és el cas de la García Márquez, al Poblenou. En poques setmanes, la xarxa s’amplia amb l’obertura de la nova Biblioteca de Sarrià-J. V. Foix, a la plaça de Sarrià, 1. L’acte d’inauguració, però, no serà institucional ni reservat a certes personalitats, sinó que serà una gran festa ciutadana el dissabte 1 de febrer, que arrencarà a les 10 h amb desenes d’activitats al llarg de la jornada. 

El programa inclou contacontes, actuacions de dansa i circ, lectures teatralitzades, ball de gegants i espectacles diversos i gratuïts per a tota la família, en què també participaran diverses entitats del barri. A més, l’acte també homenatjarà J. V. Foix –poeta que posa nom a la nova biblioteca–, i hi participaran personalitats com Vicenç Altaió, Tortell Poltrona, Frederic Amat, Laia Estruch, Víctor Suñol, Toni Clapés, Cesc Gelabert, Gabriel Ventura i Rosa Tharrats. Cal remarcar que el nom no s’ha escollit a l’atzar, sinó que l’han triat els veïns del barri a través d’un procés participatiu telemàtic. El nom de l’escriptor nascut a Sarrià es va imposar amb 781 vots a altres com el de la pedagoga i traductora Carme Serrallonga i Calafell, la dibuixant i humorista gràfica Núria Pompeia i l’escriptor, pedagog i periodista Emili Teixidor.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat