Barcelona, Born
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Les millors coses per fer gratis a Barcelona

Activitats gratuïtes per fer a Barcelona: concerts, exposicions, tallers i altres propostes que pots fer sense pagar

Eugènia Güell
Publicitat

Què podeu fer gratis avui a Barcelona? Moltes coses. A la ciutat hi ha un munt d'activitats gratuïtes, propostes culturals molt interessants que no necessiten grans quantitats de calés. De fet, tenim obres de teatre, museusexposicions gratis, concerts, mercats i encara moltes altres propostes que no costen ni un cèntim. Us fem una tria d'activitats perquè les gaudiu sense treure el moneder. 

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de Barcelona

Time Out Market Barcelona
  • Què fer
  • El Gòtic

Time Out Market és un concepte únic que té l'objectiu de celebrar els sabors més autèntics i reunir el millor menjar i cuiners d'una ciutat sota un mateix sostre. El trobareu a la terrassa-mirador del Maremàgnum, en un espai de 5.250 metres quadrats que acull una acurada selecció de 14 xefs, un restaurant de servei complet i quatre bars: dos d'ells a l'aire lliure, amb vistes espectaculars al mar i la ciutat. Cal esmentar que un dels bars és a càrrec de Paradiso, una de les millors cocteleries del món. A més d'aquesta impressionant conjunció de grans cuiners i plats deliciosos, al centre del mercat hi ha un escenari amb una visió de 360º, que ofereix una programació de cultura i espectacles a càrrec de la redacció de Time Out Barcelona. I una altra bona notícia: està obert 364 dies l'any, de 10 del matí a les 12 de la matinada (fins a la 1 en el cas del Paradiso).

Coses per fer gratis a Barcelona

  • Música
  • Clàssica i òpera
  • Ciutat Vella

Apunteu-vos a una cita musical que ja és tota una tradició nadalenca a Barcelona. Des de fa més deu anys, l’Orfeó Català ofereix un concert gratuït amb nadales d'arreu del món. Normalment, es feia a la plaça del Rei, però aquesta vegada estrena escenari i es farà al Pla de la Seu, és a dir, davant de la Catedral. Serà el divendres 3 de gener a les 19.30 h.

Dirigit per Pablo Larraz i amb Alvaro Metger al piano, l'Orfeó Català oferirà un repertori que inclou una primera part amb peces menys conegudes pel públic català i una segona part amb 'hits' nadalencs com 'El dimoni escuat' (arranjament d’Albert Guinovart), 'Santa nit' (arranjament de Franz Grüber/John Rutter), 'Suite de nadales' (arranjament de Salvador Brotons) i 'El Noi de la mare' (arranjament d’Albert Guinovart).

El concert està obert a tothom, però l'aforament és limitat. Trobareu més informació en aquest enllaç.

  • Art
  • Fora de Barcelona

El Centre d’Art Tecla Sala de L’Hospitalet acull la primera gran retrospectiva de Pilar Aymerich, titulada 'Pilar Aymerich. Memòria viscuda' fins al 30 de març del 2025. Aquesta exposició reuneix més de 150 fotografies de la guanyadora del Premi Nacional de Fotografia el 2021, juntament amb una pel·lícula, un documental i material d’arxiu. Ofereix una visió completa de la seva trajectòria on destaquen les seves facetes com a fotògrafa de carrer i d'esdeveniments culturals (centrada el món del teatre). 

Comissariada per Neus Miró, la mostra inclou imatges icòniques i fotografies poc conegudes, com les preses a l’Havana el 1982, el projecte 'Viatgeres a l’Havana', creat amb la historiadora Isabel Segura. Fins i tot, podreu veure un 'film' titulat 'Entreacto', on la fotògrafa canvia de rol i apareix darrere de la càmera fent d’actriu en una peça teatral. Aquesta situació no hauria de sorprendre, perquè Aymerich va realitzar estudis en direcció teatral, tot i que aquest art el va posar, majoritàriament, al servei de la fotografia, tant per capturar moments a l'escena com per planificar l'escenografia a l'hora de fer una fotografia.

Definitivament, va ser una de les modeladores de la construcció de l'imaginari gràfic del teatre de l'època dels 60 i 70 i també és una referent del fotoperiodisme de la segona meitat del segle XX, amb una mirada humanista, feminista i de proximitat que defuig l’objectivitat freda del documental. La seva càmera ha capturat moments clau de la societat espanyola durant el tardofranquisme i la Transició, documentant moviments socials, manifestacions i vagues amb un estil narratiu potent i un compromís ètic.

Publicitat
  • Què fer
  • Concerts
  • El Poble-sec

El Gran Bola de Neu arriba el 21 de desembre a l’Apolo per donar el tret de sortida a l’època nadalenca amb un combinat explosiu de tarda i nit carregades d’energia. Amb una programació gratuïta, sense necessitat de reserva i plena de sorpreses, aquest és l’esdeveniment perfecte per endinsar-vos en l’esperit festiu amb ritmes, humor i molt bon rotllo.

Tot començarà a les 17 h a La Cinc, que es transformarà amb el seu especial Cinc a les Cinc en una tarda única. Tindreu un bingo nadalenc i carajillos dinamitzats per la carismàtica drag i performer La Otra, tapes delicioses d’Otra Cosa Taberna, i una sessió de DJ sets a càrrec d’Eli Kapowski i Ari Up. A més, hi trobareu un pop-up d’Espíritu Club que suma més color i diversió. Funk, nu disco, hip hop i una bona dosi d’humor per escalfar motors.

Contingut patrocinat
  • Art
  • El Raval

L’exposició 'Després del vendaval. Rehabitar les esquerdes des de l’acció col·lectiva', presentada al Santa Mònica i disponible fins al 12 de gener, reuneix set col·lectius artístics que, des de pràctiques poètiques i polítiques, exploren zones d'invisibilitat on la violència sistèmica vulnera drets. Aquesta mostra va més enllà d'una exposició: és una intervenció col·lectiva en l'espai institucional, on s'obren esquerdes per qüestionar els límits de la norma i l'hegemonia cultural. 

Els col·lectius participants -entre ells Agitació Diska, DU-DA, La Creatura i Sitesize- aborden temes com la sobirania de l’aigua, el treball sexual, el dolor crònic i els drets culturals. Mitjançant instal·lacions i altres formats artístics, posen en evidència les complexitats i tensions entre drets i exclusions, i qüestionen qui participa en aquests drets i qui en queda exclòs.

A més de la mostra principal, al primer pis es troba un espai dedicat als fanzins i una cronologia que revisa el treball dels col·lectius artístics i activistes des del 1992. També s'hi ha habilitat un espai, anomenat 'sub rosa', per a debats anònims on es plantegen qüestions sobre l'ocupació, tecnodesobediència i renda bàsica universal, obrint converses obertes en un entorn sense jerarquies.

Amb deu mesos de desenvolupament sobre les esquenes, aquesta exposició no només ofereix una crítica a les institucions sinó que les travessa, ocupant un espai de creació col·lectiva. El públic pot endinsar-s'hi imaginant-se habitant el món d'altres maneres, com si fos un bosc en què s’inviten els visitants a quedar-s'hi, escoltar i experimentar formes alternatives de vida i resistència. La mostra es pot visitar d'11h a 20:30h de dimarts a diumenge i festius

Publicitat
  • Música
  • Clàssica i òpera
  • Eixample

El cicle de Grans Conjunts, organitzat per l'Escola Superior de Música de Catalunya, proposa l'audició d'una de les obres més impressionants de Dmitri Xostakóvitx, la seva Simfonia núm. 7, coneguda amb el sobrenom de Leningrad. La partitura va ser escrita l'any 1941, mentre les tropes alemanyes assetjaven la ciutat russa. Ara la podrem sentir en directe, a la Sala 1 Pau Casals de L'Auditori, en interpretació de l'Orquestra Simfònica de l'Esmuc, dirigida en aquesta ocasió per Lorenzo Ferrándiz.

  • Què fer

Un any més, la ciutat de Barcelona celebrarà la diada de Sant Antoni Abat amb els Foguerons de Sant Antoni. La tradició de Mallorca ja és un clàssic del barri de Gràcia, on fa 30 anys que se celebra. La celebració s'inaugura el 25 de gener i s'allarga fins al dia 26.

La festa es remunta al 1993, quan el mallorquí Antoni Torrens porta els foguerons a la ciutat per tal que els seus fills poguessin gaudir de la festa mallorquina a Barcelona. Aquella primera foguera va ser el tret de sortida perquè els següents anys s'hi unissin altres carrers i associacions de l'illa i la festa anés creixent. 

Publicitat
  • Què fer

El Drap-Art celebra la 28a edició del 21 de novembre al 21 de desembre exposant més d'un centenar d'obres de més de 60 artistes que expressen les seves emocions i transmeten missatges, recuperant objectes oblidats o en desús per a donar-los una segona vida. Gaudiu d'aquesta ruta d'exposicions i circuit cultural per diferents galeries, edificis emblemàtics, carrers i places del barri Gòtic! En aquesta edició, el festival ha volgut posar especial atenció a l'actual context sociopolític mundial on els conflictes bèl·lics són els protagonistes, fent una crida als valors humanistes. 

  • Art
  • El Gòtic

L'exposició 'Dones de paraula', comissariada per Maria Garganté i disponible fins al 25 de maig de 2025 al Museu Frederic Marès, explora la reivindicació de la paraula des d'una perspectiva femenina. Tot i que el llenguatge ha estat històricament dominat per homes, s'aprèn principalment de la mare, qui transmet la capacitat de comunicar, interpretar i mediar. L'exposició destaca com la paraula femenina ha estat sovint oculta, negada o desacreditada en la història, la literatura i els relats bíblics i mitològics.

La mostra es divideix en tres àmbits. La primera s'anomena 'Virtut o vici: el llegat de les dones lectores i escriptores', la segona, 'De santa Anna a Maria: la transmissió del coneixement matern', i la tercera, 'La paraula negada: l’ocultació i qüestionament de la veu femenina.' Protagonistes com Santa Teresa de Jesús, Santa Anna, Maria Magdalena o les sibil·les exemplifiquen l'apropiació de la paraula com a acte d'afirmació i llibertat. Es reivindica la necessitat d'una genealogia femenina que reconegui aquestes veus com a referents, posant en relleu el valor de l’ordre simbòlic matern i la resistència cultural de les dones a través de la paraula.

Amb un marc històric centrat en els segles XVI al XVIII, l'exposició traça vincles amb el món contemporani per visibilitzar la rellevància d’aquest llegat avui. Per aquest motiu, la selecció d'obres és diversa i sorprenent. Parteix de peces com una Immaculada Concepció de Luis Fernández de la Vega de la col·lecció del Museu Frederic Marès, per ensenyar-nos imatges úniques com petit dibuix de Picasso on l'artista va plasmar 'Santa Anna ensenyant a llegir la Verge', un autoretrat que Caterina Albert i Paradís (Víctor Català) va fer d'ella mateixa l'any 1890, dibuixos de la mística Josefa Tolrà i obres de les artistes contemporànies Eulàlia Valldosera i Kima Guitart. 

Publicitat
  • Què fer

Barcelona celebra l'Any Nou Xinès el 25 de gener de 2025, amb un programa ple d'activitats per tal d'apropar-nos a la cultura xinesa. L'acte central se celebrarà al passeig Lluís Companys i a l'Arc de Triomfon de 10 h a 20 h s'han programat tota mena d'espectacles de cultura tradicional xinesa per donar la benvinguda a l'any nou.

Al matí hi haurà una rua amb sortida al Parc de l'Estació del Nord a les 11.30 h, i a partir de les 12.30 h començaran els espectacles a l'escenari central sota l'Arc de Triomf. Durant tot el dia hi haurà una fira gastronòmica i cultural al Passeig Sant Joan, amb cuina street food xinesa i tallers culturals.

Les celebracions de l'any nou xinès s'allarguen durant 15 dies, de manera que el programa d'activitats, també, hi haurà programació a diversos punts de la ciutat.

És una jornada oberta a tothom i gratuïta en què participen entitats catalanes i xineses com l’Associació d’Artistes Huaxing, ​​la Fundació Institut Confuci de Barcelona i la Casa Àsia.

  • Què fer
  • Festivals

Converses reposades, poesia musicada, escenaris solemnes i el que més ens agrada: convergències inèdites d’artistes i disciplines que ens fan vibrar. Enguany, la sisena edició del Festival Clàssics se centra en la natura, i del 22 d’octubre al 21 de desembre el festival fusionarà art, creació i pensament amb artistes com Perejaume, Blanca Llum Vidal o Maria Callís, el músic Roger Mas i les Tarta Relena, l’actor Carlos Cuevas i les actrius Sílvia Bel, Mercè Sampietro i els escriptors Carlota Gurt i Borja Bagunyà i la ballarina Sol Picó, entre d’altres. Us en destaquem algunes activitats.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat