Noia feliç als bunkers del Carmel
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Idees per ser feliç a Barcelona

No tenim la recepta defenitiva, però sabem què has de fer per aconseguir la felicitat en aquesta ciutat

Publicitat

Segons sembla, la felicitat és el destí triat per la humanitat i tot i això encara no la comercialitzen a cap súper, exceptuant els alliberadors de dopamina que circulen pel mercat negre. Però què és la felicitat? El DIEC la defineix com "l’estat de l’ànim plenament satisfet", així que la pregunta és finalment: quines són les estratègies per satisfer plenament l’ànim? Epicur optava per l’hedonisme, la via del plaer. Sòcrates, Plató i Aristòtil, per la raó, el domini del dolor i de les passions. El cristianisme, gran màquina d’esperança, pren la via del sacrifici i la caritat. I després hi ha els múltiples tractats de la psicologia positiva. També es parla de l’esport com a opiaci natural, de perdonar-nos els fracassos, d’agrair tot el que ens passa de bo en comptes de donar-ho per fet, de tenir objectius a la vida...

Per ajudar-vos a trobar aquesta felicitat desitjada us hem fet una llista amb idees assequibles i accessibles. 

NO T'HO PERDIS:  Llocs, idees i consells per trobar el benestar.

1. Com un llangardaix

Entre les moltes propietats que té el sol, trobem que millora la salut dels ossos, la cardiovascular, disminueix el risc de patir algunes malalties immunològiques i també millora la salut mental. És a dir, ens posa de bon humor. Barcelona és una de les ciutats europees amb més llum solar, però a la tardor s’estima que perdem tres minuts de sol al dia. Si no voleu caure en una depressió estacional, sortiu a l’aire lliure i que el sol us acaroni la pell i us doni escalforeta. Les opcions són múltiples: fer el vermut a una terrassa de la Barceloneta, fer esport al parc de la Ciutadella, un pícnic a Montjuïc, passejar per la platja i posar els peus en remull...

2. La dels altres fa la nostra

Si la quantitat i qualitat de les relacions personals és el factor més determinant de la felicitat, no és estrany que ajudar els altres sigui una de les claus que assenyalen gran part dels estudis que s’han fet sobre el tema. Hi ha moltes maneres d’ajudar algú, des de parar atenció al nostre entorn més proper fins a col·laborar amb organitzacions solidàries com, a Barcelona, la Fundació Arrels, que treballa amb persones sense sostre, i el Casal dels Infants.

Publicitat

3. Tenir la panxa contenta

Menjar per no morir i menjar per ser feliç. Estar a dieta ens posa de mal humor, ho sabeu, i una mala alimentació també està lligada als canvis d’humor. Està demostrat científicament que hi ha aliments que ens alegren la vida: la xocolata augmenta el nivell de serotonina –visiteu Oriol Balaguer i Bubó–; el cafè activa el nostre sistema nerviós –a Satan’s Coffee Corner o a Cafès El Magnífico us posaran les piles– i la fruita i la verdura regulen el trànsit intestinal. Queixaleu la felicitat!

4. L'opiaci natural

L’esport és un dels alliberadors d’endorfines –les anomenades hormones de la felicitat, que tenen efectes analgèsics i causen sensació de benestar– més poderós que hi ha. I el millor de tot plegat és que per agafar una bona merla d’endorfines no cal fer un ironman. N’hi ha prou de sortir a córrer uns quants dies a la setmana per Montjuïc (per dir un lloc verd) o anar a treballar amb bicicleta. Dada d’interès general: el sexe també engresca les endorfines.

Publicitat

5. L'aire que tot ho cura

De tant en tant no està malament reconciliar-se amb la mare natura, que molts la tenim oblidada. L’aire lliure revitalitza i anima. Tenim la sort de viure a Barcelona i tenir verd força a prop, amb un bon grapat de parcs i jardins magnífics, no fa falta ni agafar el cotxe, el ferrocarril pot ser un gran aliat. Collserola és el nostre gran pulmó verd, amb 8.000 hectàrees i excursions senyalitzades, i també podeu pujar fins a Montserrat, al santuari, o només gaudir del paisatge. I no ens podem oblidar del mar! A prop de Barcelona, a Viladecans, tenim les platges del Remolar i de la pineda de Cal Francès, un paisatge increïble ple de dunes. Arribeu fins a l’observatori i enamoreu-vos de l’entorn.

6. Tot és ara

Vivim en un present continu. Això no vol dir que no hàgim de pensar en el futur, sinó que cada instant present conté el futur. De fet, l’ara és l’únic que ens pertany i viure el present és una de les claus de la felicitat.  A Barcelona, justament, tenim un present ben animat tota la setmana que segur que satisfà els vostres desitjos.

Publicitat

7. Sentir el ritme a l'estómac

Una vida sense música? No la vull. És un estímul per al cervell, ens fa ser més creatius i fins i tot ens pot ajudar a dormir! Així que no dubteu en tornar a viure la música en directe perquè l'agenda de la ciutat està viva, teniu concerts tot el mes i també uns quants totalment gratis. Aprofiteu per ballar. Quin plaer! Res de gimnasos. Salta, mou els malucs, aixeca els braços, sua, canta i riu fins que s’encenguin els llums de la sala. Et ficaràs al llit amb un somriure i dormiràs com un nadó.

La son és sagrada
La son és sagrada

Un clàssic més a les millors guies de vida saludable i felicitat. No entrarem a valorar la quantitat necessària d’hores de son perquè els estudis que s’han fet sobre aquest tema han arribat a conclusions diferents. Ens preocuparem pel kit de la son del barceloní que viu al centre: per començar, taps de farmàcia amb recanvis perquè passa com amb els mitjons, que sempre se’n perd un. Per acabar, mètodes dissuasius contra la violència acústica dels carrers. Poden ser variats, des de megàfons per arribar a un acord des del balcó, fins a globus d’aigua o fins i tot ous, només en casos extrems. Estem totalment en contra del lleixiu.

Publicitat

9. Mirar cap a dins

Algun cop heu parat el ritme vital i heu dedicat uns minuts a escoltar-vos, a tenir consciència del propi cos i la pròpia ment? Meditar no és només per als hippies. Els estudis demostren que després de diverses sessions de meditació baixa el nivell d’estrès, augmenta la relaxació i la creativitat. I ja se sap que a menys neguit, més felicitat. No fa falta que passeu una temporada a un temple budista, el ioga pot ser una bona iniciació. A més de posar-vos en forma, aprendreu a respirar i a deixar la ment en blanc. Ho podeu fer a llocs especialitzats, però també a parcs, terrasses i a casa.

10. Pels descosits

Riure és l’expressió externa de la diversió i per extensió una manera d’expressar felicitat que, a la vegada, en genera. Més amunt hem parlat de les endorfines, l’esport i el sexe. Riure també n’allibera, i en els dies més tristos de la nostra existència sempre hi haurà un vídeo de l’Eugenio que ens farà riure com si fóssim hienes a cop d’acudit estoic. Pel que fa al directe, tenim fenòmens de masses com el Berto Romero o en Toni Moog, així com una escena de stand up comedy  molt potent.

Publicitat

11. Escalfor al cos

La cultura popular ja ho diu: donar una alegria al cos. Tenir una vida sexual saludable és fonamental per ser feliç, ja que s’alliberen endorfines i serotonina, les hormones de la felicitat. Però també alleugera l’estrès, ens ajuda a dormir i, atents, disminueix el mal de cap! Si és que fins i tot se’ns nota a la cara! La nit barcelonina és propícia per conèixer gent nova, si busqueu aventures físiques, o per tenir la flama de la parella sempre encesa.

12. Amb la tribu

No ens cal cap estudi per confirmar que passar temps amb amics, família i la resta de persones que ens estimem és la definició més encertada del que entenem per felicitat. I en temps de pandèmia és el que més hem trobat a faltar. L’únic que podem afegir arribats a aquest punt és que cal trobar un lloc de reunió propici –seguint les mesures de seguretat– i que per lloc de reunió i amb tres lletres pensem en... bar. El repic d’una pila de canyes i l’enrenou de crits i riures acaba d’arrodonir l’estampa. No tots els bars serveixen. Han d’assemblar-se com a mínim en un 70% a la Bodega d’en Rafel, temple de bondat.

Publicitat

13. Renovació constant

Una de les raons de la nostra frustració o tristesa és no tenir amb qui fer o compartir les coses, ja sigui per una ruptura sentimental, per ser nou a la ciutat o perquè els teus amics porten un ritme de vida diferent del teu. Conèixer gent nova és un revulsiu i Barcelona us posa a l’abast moltes opcions, des de bars on fer intercanvi d’idiomes fins a grups de teatre, classes de ball...

14. Deixin-la volar

És una de les qualitats més meravelloses de l’ésser humà i, per força, la capacitat d’imaginar ha de formar part d’aquesta llista. Una de les maneres més efectives i gratificants d’alimentar la imaginació és a través de l’art i la cultura, i per sort, de llocs on poder fer-ho, en tenim una pila ben a prop, ja sigui en forma de teatre, de galeria o de paper. Per dir-ne un, no canviem res per una sessió de bon cinema, d’aquelles que fan levitar de tant que se somia, com les que molt sovint tenim el plaer de viure a la Filmoteca.

Parlem amb Sebastià Serrano

Sebastià Serrano (Pla d’Urgell, 1944) és lingüista i professor de teoria de la comunicació, i ha publicat diversos llibres sobre la felicitat, la seducció i l’amor. Intentem esbrinar amb ell les claus per ser més feliços.

Podem parlar del terme felicitat o és més aviat satisfacció personal?

Sempre ha existit la paraula felicitat, però és polisèmica. Pot ser satisfacció personal, benestar emocional... però sempre relacionat amb un alt grau de positivisme que està lligat a petits detalls, com rebre paraules amables, bons records, el contacte físic...

Hi ha un punt on tothom coincideix?

Sí, en l’amor –en el seu sentit més ampli– i l’amistat. Quan estem amb bons amics es genera oxitocina i puja l’indicador de positivitat. Un article de la Universitat de Califòrnia diu que la millor inversió és tenir bons amics. I també s’ha demostrat que no hi ha diferències, en matèria de felicitat, entre els treballadors amb un sou més just –sempre amb uns mínims– i els alts càrrecs d’una empresa.

La felicitat es contagia?

Sí. Quan tens un mal dia i et trobes amb gent amable que et fa somriure, el teu estat d’ànim canvia. Per això recomano la relació intergeneracional. La gent que viu sola té pocs d’aquests estímuls. És bo que els néts visitin els avis; els pares, els fills...

Hi ha diferències entre homes i dones?

Una mica. Les dones es preocupen més per trobar aquesta felicitat, són més sensibles i inquietes.

Tenim una predisposició genètica a ser més o menys feliços?

Hem nascut per viure molt satisfactòriament. Les ones de recompensa s’han fet molt fortes en la nostra espècie. La infelicitat es pot controlar i també es pot aprendre a ser feliç amb petites coses, com donar les gràcies o demanar perdó. La gent que no ho fa té més tendència a la depressió.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat