Can Ros Mandonguilles
©Ivan Moreno
©Ivan Moreno

Les tendències del 2015: Gastronomia

No heu trobat a faltar res en el regne de la tapa? Prepareu-vos per la pluja de mandonguilles!

Publicitat

Com podem predir quin serà el 'prêt-à-porter' en les tendències del 2015? La veritat és que a vegades només cal un xic de sentit comú, sumar dos més dos i mirar a l’estranger. La infame ramen burger –hamburguesa amb panets fets de fideus asiàtics– va treure la poteta aquí i no es va menjar ni un crònut (un altre que ha fet figa). No tenia ni cap ni peus. És més raonable aquesta deducció: en els darrers anys, la tapa regna; cada membre de la tríada braves, croqueta i ensalada russa ha tingut la seva temporada de glòria. No us grinyola alguna cosa? Hi falta la mandonguilla, esclar.

Si el tríptic mencionat s’ha revaloritzat en barres de bar –també en menús degustació–, per què no ho haurien de fer les mandonguilles? Mai no han passat de moda, agraden a tothom i tenen un format ideal per infiltrar-se en l’street food (si mai heu anat a la Patum, heu menjat mandonguilles en un plat de cartró: això és street food!). Són versàtils; poden ser un mar i muntanya de luxe o una humil tapa de tres boletes amb salsa o un mos vegetarià. I de pas sigui dit, s’estan posant de moda a Nova York: The Meatball Shop ja té sis locals oberts als barris més in de la ciutat.

Ara bé, no cal dir que a casa nostra, si vénen a vendre’ns mandonguilles, fracassaran. La tradició pesa molt i dubtem que s’obrin locals especialitzats: algú recorda el Food Ball del carrer d’Elisabets? En tot cas creiem que la seva tornada a primera línia –si és que mai van marxar– serà per gaudir de més presència a la barra i a la carta. Tenim albóndiga power –com diria la RAE– per parar un tren: des dels platillos gurmet de Casa Lucio (Viladomat, 59. T. 93 424 44 01), casades amb bolets o les de la Bodega Sepúlveda (Sepúlveda, 173 bis. T. 93 323 59 44) –mandonguilles amb calamars–, fins a les batalleres mandonguilles a la jardinera de qualsevol bon bareto. Suggereixo una manera de derrotar els nord-americans en el seu propi terreny: l’entrepà de mandonguilles de Can Ros (Roger de Flor, 303. T. 93 457 19 80) reviuria un mort!

Més tendències gastronòmiques

La cafetera de filtre

Després d’anys de la dictadura de Clooney, el bon cafè de filtre tornarà –o més ben dit, s’introduirà– a les nostres taules. Acosteu-vos a Cafés el Magnífico, casa d’avantguarda i qualitat cafetera a Barcelona, i veureu que les cafeteres en exhibició són de filtre: encara que aquesta mena de preparació arrossegui el malnom d’aguachirri, qui hi entén assegura que preparada amb una bona màquina –l’ultracool Chemex, per exemple– combina suavitat i sabor màxim.

El sopar de 'Fes-t'ho tu mateix'

Cada cop més serà comú l’àpat showcooking, aquell en què un grup es reuneix per compartir una experiència al voltant del menjar i la seva preparació. Amb espais versàtils com la Foodieteca, tastos de vins, esdeveniments i classes de qualsevol mena de cuina, ja ningú no pot dir: “el sopar era un xurro”. Perquè se l’ha fet ell!
Publicitat

Conceptualització

Ja no n’hi ha prou de muntar un restaurant. Els locals necessiten un ganxo conceptual, una filosofia que relligui i justifiqui la seva oferta, bé sigui carnisseria d’autor –Cal Seballut (Gran de Gràcia, 188)–, menú degustació democràtic –Eclèctic (Sagués 16)– o menjar ràpid curós –A tu Bola (Hospital, 78), menjar saludable amb toc asiàtic que rodola; mandonguilles, per cert–. Esclar que no és tan estrany. D’això se’n diu tenir personalitat.

Cuina 'Made in USA'

Anirem més enllà de la 'burger'. La representació de la cuina nordamericana a Barcelona és anecdòtica, però si hem de jutjar per les multituds que es congreguen a Chivuo’s (Torrent de l’Olla, 175 ) per tastar el seu brutal pulled pork rostit, el tema té sortida. Qui faria escarafalls d’un bon pollastre del Prat fregit a l’estil del Sud, d’una picantona sopa gumbo amb gamba de Vilanova o dels apple pie amb poma de Girona? L’aplicació de producte nostrat a la cuina dels EUA té molt recorregut.

També t'agradarà

Els 100 millors bars
Els 100 millors bars
Si alguna cosa no li falta a Barcelona són bars. A tots els barris de la ciutat hi trobem una immensa oferta que en moltes ocasions ens fa dubtar a l'hora de triar. Tant si busqueu bars de tapes i braves com si preferiu fer vins, canyes i vermut, no us perdeu aquesta selecció de 100 locals imprescindibles a la ciutat. I si no voleu beure alcohol, també us hi hem inclòs cafeteries i teteries! Bars de vins Sempre és un bon moment per gaudir d'un bon vi, siguis entès o no Bars de tapes Per molts, una religió i una excusa per per trobar-se amb els amics! Per prendre canyes Els millors assortidors de cervesa de la ciutat Cerveses artesanes Els abeuradors de birra elaborada artesanalment Per menjar patates braves Les 20 millors racions de patates braves de Barcelona Per fer el vermut Els clàssics de la ciutat i els nouvinguts a l'escena vermutaire Els millors pintxos Gran plaer basc en petit format Cocteleries Els millors còctels i els bàrman amb més carisma Teteries 10 establiments on sempre és l'hora del te Temples del cafè 10 cafeteries per satisfer el plaer més fosc El més vist 7 maneres de conèixer gent a Barcelona Els millors consells per fer noves amistats (o alguna cosa més) Coneix gent Happn Descobreix a la gent més diversa i interessant que pots creuar-te per Barcelona gràcies a Happn! Ja sigui perquè acabes d'arribar a la ciutat, perquè et passes tot el sant dia a la feina, perquè totes les teves amistats estan emparellades o perquè t'acabes de quedar solter/a, a vegade
  • Cuina creativa
Els 50 millors restaurants
Els 50 millors restaurants
Barcelona és una de les millors ciutats del món per menjar i beure. Això ho sabem la gent que hi vivim, i també els professionals de la gastronomia que any rere any premien els nostres fogons amb distincions que alcen la ciutat en el pòdium de la bona teca internacional. L'oferta és variada, de qualitat, monumental: des del petit bar de tapes de tota la vida, fins als restaurants amb estrelles Michelin. Tot i que el repte és difícil, ens hem proposat seleccionar els 50 millors restaurants, aquells amb els fogons més fiables de la multitud de bones taules barcelonines. No hi donem més voltes: aquí teniu els 50 restaurants que no us fallaran mai. Bon profit Reserva als restaurants recomanats per Time Out Els restaurants que mai no fallen per menjar cuina catalana, italiana, basca, francesa i asiàtica. I també els fogons dirigits pels xefs més en forma de la ciutat Més restaurants recomanats Restaurants mexicans Els millors llocs de la ciutat per assaborir la bona cuina mexicana Reserva als restaurants més populars Casa de Tapes Cañota El Cañota és un bar de tapes marineres d'inspiració gallega amb molt bones referències. Es tracta del germà petit del reputat Rías de Galicia, un dels grans restaurants gallecs de la ciutat i de l'Estat.  Peix i marisc, patates braves, pop a la gallega, amanida russa, canyes de cervesa i vins... L'oferta del Cañota és la de tota la vida però amb l'afegitó d'un puntet juganer de creativitat. Tot de la millor qualitat i en un local desenfadat per r
Publicitat
Modes gastronòmiques
Modes gastronòmiques
Qui va servir la primera pizza? I el primer fràncfurt? I el primer ceviche? Petites grans històries dels pioners del menjar a Barcelona L'hamburguesa tossuda No tota la vida se'ns ha fet el cul gasosa per les hamburgueses. De fet, el panet carni va tenir mala premsa durant lustres. Que ho expliquin a Julià Bagén, que el 1977 va obrir el Chelsea (Paral·lel, 172 bis T. 93 325 34 47), la primera hamburgueseria catalana. "Em miraven com si fos marcià: vaig agafar un bar que tenia una clientela poc recomanable, i poc després ja no tenia ni clientela", recorda. Li deien el pringao. El pa d'hamburguesa ni existia, i un forner del Poble-sec el va haver de deduir. La passió burger a Bagén li va venir a Miami, treballant per la Royal Caribbean: "Eren delicioses, no hi havia res així, aquí". El Chelsea va passar deu anys de sequera, i quan els MacKings van obrir, el Chelsea, de qualitat superior, "es va disparar com l'Sputnik". No abaixa la guàrdia: ara ofereix una hamburguesa de 200 grams feta a la barbacoa.Una bona 'burger' gurmet... Al Santa Burg, a càrrec d'Alain Guiard. Podem filosofar sobre les modes gastronòmiques, frivolitzar-les o menysprear-les. Però una cosa és certa: si alguna cosa tenen de bo les tendències del menjar, és que després que el tsunami de la que arriba erosioni l'anterior, queden els quatre o cinc establiments que treballaven bé. I que la cuina ridícula aguanta malament el pas del temps. Qui demana ara un pijama o un còctel de gambes? Recordem les mode
  • Què fer
17 restaurants 'ocults'
17 restaurants 'ocults'
Botigues, museus, teatres, espais de coworking... Els restaurants i bars amb bona teca que s'amaguen a espais que no us imagineu Matís Bar Molt ben amagat té Artur Martínez, estrella Michelin a Terrassa amb el Capritx, el Matís Bar, el bar-restaurant que trobareu baixant les escales del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya. Sap que el gremi està en perpètua crisi, i la seva oferta és de tapes i platillos de tota la vida amb l'empremta de la seva fortíssima personalitat: una mescla de xató i salmorejo, el xatorejo, o una fenomenal pilota feta amb carn de rostit i beixamel, per exemple. Tot a preus d'amic. Restaurant El Cercle Si teniu l'oportunitat d'anar al Reial Cercle Artístic no us heu de perdre el seu restaurant, portat per Albert Ventura, també del restaurant Coure. I la veritat és que la cuina que hi practica, retrocuina impulsada per la tecnologia i les noves mirades, s'escau d'allò més als aires senyorials dels seus salons. Són plats amb sucs, reduccions i glaces, com la costella de porc ibèric amb salsa agredolça. Café Jaime Beriestain L'elegància en la decoració del Café Jaime Beriestain és indiscutible i sembla més un cafè de l’exclusiu barri londinenc de Hampstead que un restaurant. Beriestain, un xilè resident a Barcelona va crear aquesta conceptstore on hi podreu trobar des de mobles vintage o flors fins a espelmes i altres articles de disseny. L’oferta és variada, amb receptes lleugeres, cuinades amb productes amb denominació d’origen. Adagio Tapas by Jordi Her
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat