Com podem predir quin serà el 'prêt-à-porter' en les tendències del 2015? La veritat és que a vegades només cal un xic de sentit comú, sumar dos més dos i mirar a l’estranger. La infame ramen burger –hamburguesa amb panets fets de fideus asiàtics– va treure la poteta aquí i no es va menjar ni un crònut (un altre que ha fet figa). No tenia ni cap ni peus. És més raonable aquesta deducció: en els darrers anys, la tapa regna; cada membre de la tríada braves, croqueta i ensalada russa ha tingut la seva temporada de glòria. No us grinyola alguna cosa? Hi falta la mandonguilla, esclar.
Si el tríptic mencionat s’ha revaloritzat en barres de bar –també en menús degustació–, per què no ho haurien de fer les mandonguilles? Mai no han passat de moda, agraden a tothom i tenen un format ideal per infiltrar-se en l’street food (si mai heu anat a la Patum, heu menjat mandonguilles en un plat de cartró: això és street food!). Són versàtils; poden ser un mar i muntanya de luxe o una humil tapa de tres boletes amb salsa o un mos vegetarià. I de pas sigui dit, s’estan posant de moda a Nova York: The Meatball Shop ja té sis locals oberts als barris més in de la ciutat.
Ara bé, no cal dir que a casa nostra, si vénen a vendre’ns mandonguilles, fracassaran. La tradició pesa molt i dubtem que s’obrin locals especialitzats: algú recorda el Food Ball del carrer d’Elisabets? En tot cas creiem que la seva tornada a primera línia –si és que mai van marxar– serà per gaudir de més presència a la barra i a la carta. Tenim albóndiga power –com diria la RAE– per parar un tren: des dels platillos gurmet de Casa Lucio (Viladomat, 59. T. 93 424 44 01), casades amb bolets o les de la Bodega Sepúlveda (Sepúlveda, 173 bis. T. 93 323 59 44) –mandonguilles amb calamars–, fins a les batalleres mandonguilles a la jardinera de qualsevol bon bareto. Suggereixo una manera de derrotar els nord-americans en el seu propi terreny: l’entrepà de mandonguilles de Can Ros (Roger de Flor, 303. T. 93 457 19 80) reviuria un mort!