Pavelló Mies van der Rohe
miesPavelló Mies van der Rohe
mies

La Nit dels Museus 2019: recorreguts per zones

Tria què veure i fer la Nit dels Museus per barris

Publicitat

15a edició de la Nit dels Museus, l'oportunitat de veure gratis i a deshora –de 19 a 1 h de la matinada– les propostes de més de 80 museus, centres artístics i fàbriques de creació de Barcelona i l'Hospitalet. A banda de les exposicions en curs, molts centres celebren l'efemèride amb activitats extra com recitals, 'performance', concerts, tallers i visites guiades. La programació és tan àmplia i les cues per entrar són tan llargues que, per gaudir de la Nit dels Museus, és necessari traçar un pla. Per això, hem preparat tres propostes a tres zones diferents de la ciutat.

No t'ho perdis: les millors exposicions de la cartellera.

1. La ruta per Montjuïc

  • Museus i institucions
  • Art i disseny
  • Sants - Montjuïc

El Museu Nacional d'Art de Catalunya té la missió d'explicar la magnitud de l'art català des del romànic fins a mitjan segle XX i a través d'alguns dels artistes més destacats de cada període, com Tizià, Velázquez, Fortuny, Casas, Rusiñol i Gaudí. A més, no deixeu de visitar la gran mostra temporal dedicada a la pintura de Bermejo.

  • Museus i institucions
  • Art i disseny
  • Sants - Montjuïc

La Fundació té la col·lecció pública més completa d'obra de Joan Miró, integrada per pintures, escultures, ceràmiques, tèxtils, gravats i dibuixos de l'artista de totes les èpoques. Destaca el Tapís de la Fundació, que excepcionalment ha estat desplaçat de la paret per fer-hi intervencions de neteja i es pot visitar com Miró havia somiat. A més, deixeu-vos seduir pels dibuixos de la brasilera Lina Bo Bardi.

Publicitat
  • Llocs d'interès
  • Sants - Montjuïc

Passejar pel Jardí Botànic és com teletransportar-se als paisatges de Xil·le, Califòrnia, Mèxic, Sud-Àfrica i Austràlia, sense sortir de Barcelona. Durant la Nit dels Museus tindreu l'oportunitat de conéixer una part del recorregut dels jardins, de la mà dels Amics del Botànic, que fan visites guiades de 21 a 24 h. També es faran observacions astronòmiques de la lluna plena.

  • Museus i institucions
  • Sants - Montjuïc

Mies van der Rohe va construir el Pavelló Alemany per a l'Exposició de 1929 amb la inestimable col·laboració de Lilly Reich i l'edifici va esdevenir una fita de l'arquitectura racionalista moderna, per l'ús revolucionari dels materials i la filosofia espaial. Malgrat que el pavelló original va ser enderrocat després de l'exposició, el 1986 es va construir una còpia idèntica en el mateix lloc.

Enguany visitar-lo té un significat especial pel centenari de la Bauhaus i el 50è aniversari de la mort de l'arquitecte. Al llarg de tota la Nit dels Museus s'interpretarà una peça coreogràfica creada per a l'ocasió. per les i els estudiants de l'Institut del Teatre.

2. La ruta més cèntrica

  • Museus i institucions
  • Història
  • El Gòtic

Aprofiteu per visitar el conjunt monumental de la plaça del Rei, amb restes arqueològiques que abracen la Bàrcino romana del segle i aC, la Barchinona visigòtica del segle VII dC i la Barcelona medieval del segle XIII. Una exposició revisa el paper de la ciutat com a metròpolis, des de l'època medieval fins a la contemporaneïtat.

Entre les acitvitats previstes per la Nit dels Museus destaquen les demostracions d'esgrima històrica a càrrec de Duo Bellum (a les 19, 21 i 23 h) i els tallers participatius (a les 20, 22 i 24 h). Tot a càrrec de l'Associació Catalana d'Esgrima Antiga, que estudia tractats d'esgrima medievals i moderns per recuperar aquesta pràctica amb el màxim rigor històric.

  • Llocs d'interès
  • El Raval

El Palau Güell va ser el primer encàrrec important que va tenir Gaudí, i ho va iniciar el 1886 per a l'empresari tèxtil Eusebi Güell. Aquesta obra pertany a l'etapa orientalista de l'arquitecte, durant la qual es va inspirar en l'art del Proper i Extrem Orient així com en l'art islàmic hispànic. Va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en el 1984.

Coincidint amb la Nit dels Museus es faran visites guiades teatralitzades als principals espais de l’edifici com la cotxera, la cavallerissa, la planta noble, els dormitoris i el terrat. L'aforament és limitat i la reserva d'entrades es farà a partir del 13 de maig (a partir de les 10 h) fins a exhaurir-les.

Publicitat
  • Museus i institucions
  • Interès especial
  • Dreta de l'Eixample

La Fundación Mapfre, fundada el 1988 i amb dues seus a Madrid, obre el seu primer espai a Barcelona i s'instal·la a l'emblemàtica casa Garriga-Nogués. D'entre els fons de la fundació, que reuneix obres d'art de finals del segle XIX fins a mitjans del segle XX, destaquen la col·lecció d'obres en paper i la de fotografia.

No us perdeu l'exposició de fotografia de Berenice Abbot, que va retratar Nova York i va contribuir a fixar la imatge de la ciutat com a sinònim de modernitat; s'ofereixen visites guiades en grups reduïts.

  • Museus i institucions
  • El Parc i la Llacuna del Poblenou

Instaŀlat a l’edifici del DHUB, conegut popularment com 'la Grapadora', el Museu del Disseny acull al voltant de 70.000 objectes que expliquen l’evolució de les arts decoratives en el disseny i les arts d’autor contemporànies. Aprofiteu per visitar-hi la mostra 'El millor disseny de l'any', que obre portes coincidint amb La Nit dels Museus.

3. Ruta per L'Hospitalet

  • Museus i institucions
  • Art i disseny
  • Fora de Barcelona
Centre d'Art Tecla Sala
Centre d'Art Tecla Sala

El Centre d'Art Tecla Sala, sempre compromès amb l'art contemporani i el territori, presenta la mostra d'Eugenio Ampúdia: 'I tu què has fet per l'art?' posa el dit a la nafra a partir dels mecanismes de la publicitat i els mitjans de comunicació. També s'exposa el treball de Lluís Hortalà, que amb el seu 'trompe-l'oeil' de llars de foc i sòcols històrics reflexiona sobre les estratègies que usa el poder per consolidar-se.

Coincidint amb la Nit dels Museus, a les 22 h tindrà lloc un espectacle de circ contemporani; a les 24 h, concert a càrrec dels alumnes de l'Escola Municipal de Música – Centre de les Arts (EMMCA).

  • Museus i institucions
  • Fora de Barcelona
Fundació Arranz Bravo
Fundació Arranz Bravo

Inaugurada l'any 2009, la Fundació Arranz-Bravo és un espai d’art contemporani a L’Hospitalet que té el doble objectiu de difondre l’art del pintor Eduard Arranz-Bravo (Barcelona, 1941) i promocionar la jove creació contemporània.

Ara hi trobareu una intervenció de Pablo del Pozo, resident a l'espai FASE de l'Hospitalet. Amb ceràmica, pintura i dibuix., l'artista aborda les seves inquietuds metafísiques: els lligams entre l'existència, l'espai, el temps i l'esdevenir. S'oferirà una visita guiada a l'exposició a les 19.30 h.

Publicitat
  • Museus i institucions
  • Barcelona
Museu de L’Hospitalet. Edifici de Casa Espanya
Museu de L’Hospitalet. Edifici de Casa Espanya

Si voleu conèixer a fons la història de l'Hospitalet, podeu fer-ho a l'exposició permanent del Museu de l'Hospitalet; que es presenta també amb una reinterpretació per a públic infantil i abarca el període corresponent a la revolució industrial fins a la Guerra Civil espanyola.

Entre les activitats que han preparat per la Nit dels Museus, hi ha una perfomance lumínica (de 20 a 1.30 h), la visita guiada a les fosques 'L'Hospitalet: un indret, una història' (19 h) i un espectacle de màgia dedicat a Brossa (se'n faran diferents passis).

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat