Onze de setembre
Onze de setembre

Onze de Setembre 2016: idees per celebrar la Diada fora de BCN

Els plans més interessants per participar als actes de l'11-S i aprofitar el desplaçament a Berga, Lleida, Salt i Tarragona

Publicitat

Si aquesta Diada voleu participar a les mobilitzacions organitzades per l'Assemblea Catalana i Òmnium també podeu aprofitar per conèixer millor un dels quatre punts de Catalunya  –Tarragona, Lleida, Salt i Berga– que juntament amb Barcelona focalitzaran els actes reivindicatius de l'Onze de Setembre.

Abans i després de les 17.14 h hi ha molt dia per davant: traieu-li tot el suc amb aquestes propostes!

Berga

1. Camineu pel barri antic

La capital del Berguedà n'ha vist de tots els colors des de la seva fundació el segle XII. La van malmetre parcialment la guerra dels Segadors, la de Successió, i les Carlines, però sempre es va saber aixecar i, sobretot a partir de la industrialització iniciada a les darreries del XIX, es va convertir en un centre neuràlgic i dinàmic, característiques que avui manté. Hi ha dissenyada una ruta que porta per títol Un tomb per Berga que, de manera circular, recorre els principals indrets del nucli. Us en podeu descarregar el fulletó per internet o sol·licitar-lo a l'Oficina de Turisme, situada al carrer dels Àngels. Precisament el punt de sortida se situa en aquest carrer, per tot seguit anar cap a la plaça d'origen medieval de Sant Pere, l'Antic Hospital, les Muralles, la Torre de les Hores, el Convent de Sant Francesc, i el carrer Major, entre molts altres punts d'interès.

2. Entreu a l’Espai d’Interpretació

A més a més de voltar pels carrers, també podeu conèixer la història de Berga, i de part de la comarca, a través de l’Espai d’Interpretació de la ciutat, situat al número 7 del carrer dels Àngels. Els diumenges –enguany la Diada cau en diumenge– obre portes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h. Hi veureu des d’objectes trobats en jaciments arqueològics fins a una reproducció d’una berguedana o maixerina (antiga màquina de filar), així com el seu fons etnològic i de ciències naturals.
Publicitat

3. Pugeu al Santuari de Queralt

Si fa bon dia, aprofiteu per observar Berga des d’un altre punt de vista: des de les altures! No només Berga, sinó també part de la comarca i cims de més enllà. Penseu que hi ha qui ha batejat el lloc com 'el Balcó de Catalunya'! Estem parlant del Santuari de Santa Maria de Queralt, un indret, repetim, amb unes panoràmiques magnífiques, però també amb una llarga història i un ric patrimoni, amb el santuari on hi ha la imatge de la Mare de Déu de Queralt, un edifici annex que va ser hostatgeria i que ara acull un restaurant, i l'església de la Cova, on diu la tradició que va ser trobada la imatge de la marededéu. El curt trajecte amb funicular que enllaça l'aparcament amb el santuari fa encara més bucòlica i recomanable aquesta visita.

4. Doneu una ullada al Pedraforca

Participar a la 'moguda' de la Diada i el mateix dia anar a saludar el Pedraforca, una de les muntanyes més emblemàtiques de Catalunya, pot ser una bona idea, no creieu? No us proposarem que el mateix 11 de Setembre pugeu al matí els seus 2.506 metres, perquè potser a la tarda no us aguantaríeu drets, però sí anar fins a Gósol o fins a Saldes, ambdues poblacions a uns tres quarts d’hora amb cotxe des de Berga, i admirar, per una banda o per l’altra, el sempre majestuós Pedraforca. De segur que, com deia la cançó dels Catarres, a més d’un li dóna trempera!
Publicitat

5. Admireu el romànic de Pedret

Els amants de l’art, i especialment els del romànic, heu d’acostar-vos a Sant Quirze de Pedret, a poc més de deu minuts amb vehicle motoritzat des del centre de Berga. Cert que gran part de les seves pintures murals es troben avui al MNAC i al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, però la darrera restauració de l’església va deixar al descobert restes de pintures originals en la nau i absis centrals i en l’absidiola nord. I l’església és preciosa, una obra cabdal de l’arquitectura preromànica. Ah!, i pel camí també veureu un magnífic pont gòtic que salva el riu Llobregat.

6. Passegeu pels mercats boletaires

A la tardor, el producte estrella de la comarca del Berguedà és el bolet. L'Onze de Setembre encara no estem a la tardor, però als boscos berguedans ja hi sovintegen els caçadors de l’apreciada menja. A Cal Rosal (Olvan) i a Guardiola de Berguedà, a escassos minuts de Berga, des del setembre fins que acaba la temporada obren portes cada dia els respectius Mercats del Bolet, amb parades on trobareu unes o altres espècies, segons les pluges i la traça dels boletaires.
Publicitat

7. Practiqueu esports nàutics a la Baells

El Berguedà no té mar, cert, però té un embassament, la Baells, que és ideal per passar-ho d’allò més bé amb els esports nàutics. Així que si voleu fer temps per a l’acte de la tarda tot fent una mica d’exercici, i a més a més sou fans de l’aigua, aquest és el vostre lloc. No cal que hi porteu res: hi ha empreses que lloguen caiacs, canoes, patinets i embarcacions de motor.

8.  Endinseu-vos en unes antigues mines de carbó

Una de les visites més singulars i atractives de la comarca, és entrar a una autèntica mina de carbó amb un tren miner. És un trajecte de 450 metres per la galeria Sant Romà que permet fer-se una idea de com era el treball en aquestes mines. Abans, però, una mica d'història i de coneixements sobre els usos del carbó i la vida dels miners, que trobarem a les sales d'exposició permanents, dins d'un edifici que inicialment era un convent de monges. Sens dubte, una visita que tard o d'hora heu de fer al Berguedà.
Publicitat

9. Dineu al restaurant Sala

D’acord: mines, romànic, esports nàutics, el Pedraforca... però, i la teca? A Berga i a tota la comarca hi ha excel·lents restaurants, molts dels quals treballen amb productes de proximitat de primera qualitat. Dels molts que us podríem recomanar, aquí us volem citar el Sala, restaurant familiar de cuina tradicional catalana, però amb tocs d'autor i creativitat. Especialment recomanable anar-hi a la tardor, ja que una de les especialitats de la casa són els plats amb bolets. Cal dir, però, que també trobareu receptes 'micològiques' la resta de l'any. I si no, qualsevol dels plats de carn, o fins i tot de peix, que surten dels seus fogons us deixaran amb bon sabor al paladar.

10. Sopeu al restaurant Niu Nou

Fora de Berga, podeu per exemple entaular-vos al Niu Nou de Bagà, restaurant que destaca per la cuina ecològica portada a terme per la xef Carme Clotet, i per la recuperació de receptes antigues amb productes de proximitat, donant un toc personal i creatiu. La bodega és extensa i força singular: al costat dels vins catalans i espanyols, se'n poden triar també de californians, xilens, argentins, i fins i tot d'australians: un ventall molt ampli per celebrar com cal la Diada!

Salt

1. Guieu-vos pels circuits d'orientació

Una manera de passar-ho bé en família o amb amics al mateix temps que feu exercici i coneixeu el territori. Tots els circuits d’orientació que comparteixen Salt i Girona són de baixa dificultat, i es poden fer també amb bicicleta. Descobrireu espais com les Hortes de Santa Eugènia i les Deveses de Salt, tot vorejant el riu Ter. Per poder-los fer, cal que passeu a recollir el plànol a l’Oficina de Promoció de la ciutat de Salt (plaça de Lluís Companys, 1), o bé que us el descarregueu per internet.

2.  Xaleu amb les aigües braves

El Pallars no és l’únic lloc del Principat on els rius baixen amb fúria i són ideals per practicar-hi determinades disciplines esportives. El Ter també pot ser un curs fluvial adequat per fer-ho; i si no us ho creieu, aneu fins al Parc d’Aigües Braves de La Pilastra i atreviu-vos a pujar en un caiac o en una piragua i llançar-vos als espetecs del riu. No us preocupeu pel material: el parc és gestionat pel Club Piragüisme Salt-Ter, que posa a la vostra disposició tot allò que necessiteu, i també us pot formar com a piragüistes. 
Publicitat

3. Endolciu-vos a les pastisseries

Salt deu ser un dels llocs on més dolços diferents per metre quadrat podeu trobar, molts dels quals originals d’aquesta població o de la comarca. Per això, no podeu passar per Salt sense entrar en alguna de les seves excel·lents pastisseries i tastar, per exemple, la llúdriga de Salt, un pastís de brioix farcit amb nata i que recorda les llúdrigues que habitaven el Ter al seu pas pel municipi; o els saltirons, uns bunyols banyats amb xocolata; o les pedres del Ter, o el pa de pessic amb xocolata, o el xuixo de Girona, o... Seguim? O ja ens heu deixat de llegir per anar a menjar?

4. Enfaixeu-vos amb els Marrecs

Si decidiu fer estada a Salt tot el cap de setmana i ja hi arribeu el divendres a la tarda-vespre, una activitat que podeu fer i que combina força, equilibri, valor i seny és participar en un assaig de la colla castellera Marrecs de Salt. Els trobareu a partir de les 9 del vespre al seu local, i si mai us heu enfaixat, us ho recomanem: segur que a la pinya hi sereu ben rebuts, i sentireu com es viu un castell des de dins. Per veure’ls en una actuació durant el cap de setmana de la Diada us haureu de desplaçar alguns quilòmetres, tampoc gaires: el dissabte 10 a la tarda seran a Olot, i el diumenge 11 al migdia a Palafrugell.
Publicitat

5. Porteu la canalla a l’Espainens

Us heu emportat els nens a la 'mani'? Cap problema! Mentre espereu que arribin les 17.14 h, s’ho passaran pipa a l’Espainens, que en els seus 700 metres quadrats té parc infantil amb pista multi aventura, tobogans, piscines de boles, llits elàstics, castell inflable, camps de canons de boles... En fi, per a ells el paradís, i vosaltres podreu seure una estona mentre els vigileu de reüll. 

6. Tireu bitlles

Voleu posar a prova la vostra habilitat amb les bitlles? A Salt hi trobareu una bolera, Ilusiona Girobowling, oberta des de les 11 h del matí, i per tant un lloc ideal per a grans i petits on anar a passar una bona estona mentre espereu l’hora de la convocatòria de l’ANC i Òmnium. També disposen d’una zona recreativa amb més de mig centenar de màquines, billars i futbolins.
Publicitat

7.  Pugeu a un carro

El Parc de les Deveses de Salt, no hi ha dubte, és dels indrets més encisadors de la població, i hi ha moltes maneres de descobrir-ne els encants. La que aquí us proposem és perfecta per a tota la família, ideal per no cansar-vos gaire, i fins i tot té un punt de bucòlica: dalt d’un carro estirat per dos frisons. Al llarg del recorregut us explicaran coses de la devesa i del Ter, i fareu una aturada a l’embarcador per contemplar la bellesa del riu i de tot el que l’envolta en aquest punt.
Totes les propostes que us hem fet fins ara tenen lloc al municipi de Salt. Però es fa difícil treure’s del cap que a tocar mateix hi tenim una ciutat com Girona, amb un llistat inacabable d’atractius. Tant si fa temps que no hi aneu com si hi heu estat fa quatre dies, Girona sempre enamora i sempre hi trobareu coses a fer, ja sigui visitar el seu immens patrimoni, els seus museus, voltar pels carrers del barri vell, endinsar-vos a la Devesa, recórrer les muralles... En fi, com canta Adrià Puntí, 'Girona és immortal'!
Publicitat
Feu un mos a Can Serrallonga
Feu un mos a Can Serrallonga
Can Serrallonga és un bar restaurant que en poc temps s’ha convertit en un dels més emblemàtics de Salt, perfecte per menjar unes torrades amb botifarra i una canya, però també un bistec de cavall o uns caragols. Una taverna clàssica i que no para d’organitzar activitats més enllà de les gastronòmiques: concerts, xerrades, presentacions...

10. Entauleu-vos al restaurant Vilanova

Un dels bons restaurants de Salt és el Vilanova, situat al número 51 del passeig del Marquès de Camps. Ofereixen cuina catalana amb productes de proximitat i també cuina d’autor. Podreu tastar-hi magret d’ànec amb crema de ceps, patata gratinada amb bolets i botifarra, o fricandó de vedella. Extens celler de vins de la terra, i olis de primera qualitat. Els caps de setmana el preu del menú és de 23,50 €.

Lleida

1. Admireu la Seu Vella i el Castell del Rei - Suda

Comencem pel més tòpic però no per això el menys obligat de visitar. I és que la Seu Vella determina el perfil de la ciutat per la seva posició privilegiada al capdamunt d’un turó i és l’edifici més conegut i destacat de la capital de la Terra Ferma. Té els seus orígens al segle XIII, però n’ha vist de tots colors al llarg de la història, fent funcions d’hospital, magatzem d’armes o caserna militar. És un miracle que hagi arribat als nostres dies, i que encara en puguem admirar la singular bellesa, especialment la del campanar, amb els seus 60 metres d’alçada i una escala de caragol de 238 graons. Al costat mateix hi ha la Suda o Castell del Rei, palau on residia el monarca durant les seves estades a Lleida i escenari de molts moments històrics. Es fan visites guiades a ambdues edificacions, però per als caps de setmana i festius val més reservar prèviament!

2. Endinseu-vos al Parc de la Mitjana

90 hectàrees d’interès natural a l’entrada (o sortida) de la ciutat, fantàstiques per passejar-hi, practicar-hi algun esport o simplement observar-hi la fauna i la flora. Amb el Segre creuant l’indret, les aus visiten amb delit el lloc, i l’ecosistema que hi trobareu és el típic del bosc de ribera de la terra baixa mediterrània. El Parc de la Mitjana compta amb diversos itineraris senyalitzats, la majoria dels quals adaptats i aptes per a tothom, amb un centre d’interpretació i amb taules de pícnic per si voleu reposar a fer un mos.
Publicitat

3. Saludeu les figures festives

Quan aneu a Lleida l’11 de Setembre no serà festa major, però sí que tindreu l’oportunitat de conèixer les figures festives i de la cultura tradicional de la ciutat gràcies a la Casa dels Gegants. Els Capgrossos de la comparsa municipal, els Cavallets del Ball de Cavallets, les Trampes i el Penó, el Marraco (a través de diferent material gràfic), i, és clar, els Gegants de Lleida, entre altres elements presents a la festa, us esperen en aquest espai que de ben segur farà les delícies dels més petits!

4. Embadaliu-vos amb el Tren dels Llacs

Si feu estada a Lleida tot el cap de setmana, una excel·lent proposta és agafar el Tren dels Llacs, que surt de l’estació de Lleida i arriba a la Pobla de Segur. El tren amb locomotores dièsel i quatre cotxes d’època només funciona els dissabtes entre abril i octubre, i no tots! Però el 10 de setembre sí que ho farà, així que, si voleu viure aquest viatge únic per paratges espectaculars, ja cal que aneu trucant per reservar-hi.
Publicitat

5. Entreu al Museu de Lleida

Amb més d’un miler d’objectes exposats, entre restes arqueològiques, pintura, escultura, tapissos o mobiliari, visitar el Museu de Lleida significa recórrer gran part de la història i el patrimoni d’un territori que va molt més enllà de la ciutat. El centre va néixer a partir de dues grans col·leccions centenàries: l’arqueològica de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, i l’artística de l’antic Museu Diocesà de Lleida. L’11 de Setembre el trobareu obert de 10 a 14 h.

6. Pedaleu per les hortes dels voltants

Lleida és envoltada d’extenses zones agràries que beuen d’un complex entramat de canals i séquies. Hi trobareu regadiu i secà, conreus llenyosos i herbacis, minifundis i latifundis... Tot plegat conforma un paisatge variat i de gran valor natural. A més a més, el seu relleu planer fa els entorns de la ciutat ideals per recórrer amb bicicleta sense cansar-se gaire ni haver d’estar molt preparat físicament. Hi ha un seguit de rutes establertes, els detalls de les quals us podeu descarregar per internet, i que us portaran a Raïmat, al castell dels Alamús i a l’Horta de Grenyana
Publicitat
Gaudiu del teatre a Tàrrega
Gaudiu del teatre a Tàrrega
Tàrrega es troba a menys de 40 quilòmetres de Lleida, i precisament el cap de setmana de la Diada –de fet ja des del 8 de setembre– s’hi celebra l’esdeveniment pel qual aquesta població és més coneguda arreu i que cada any atrau milers i milers de visitants: la FiraTàrrega. Si decidiu, doncs, anar a l’acció convocada per l’ANC i Òmnium que es desenvolupa a Lleida la tarda de l’11 de Setembre, potser teniu també unes hores per gaudir d’aquest certamen on trobareu dotzenes de propostes.

8. Dineu al Xalet Suís

A Lleida, esclar, també trobareu un munt de restaurants on dinar bé. Nosaltres us citem el Xalet Suís, per la qualitat del seu producte i la cuina d’autor que presenten a taula. Tenen un petit menjador rústic però una carta extensa i variada, que engloba arrossos de tota mena, amanides, peixos, carns o fins i tot fondues. No hi falten tampoc –estem a Lleida!– els caragols a la llauna.
Publicitat

9. Preneu una xocolata o un gelat a la Pons

Els llaminers heu de fer cap a la pastisseria Pons, pastissers des de l’any 1958, amb un producte de qualitat fet amb matèries primeres de la millor selecció i sense posar-hi ni conservants ni colorants. Diu Jordi Pons que el seu somni és “fer més feliç i alegre la gent a través dels nostres productes”, i estem convençuts que en una immensa majoria de clients ho aconsegueixen. La xocolata la podeu prendre a la tassa, en fondue, en forma de trufes gelades, bombons... Ara, si trobeu que fa molta calor i allò que us ve de gust és un gelat, a la Pons també en trobareu d’excel·lents.

10. Moveu els malucs fins que el cos aguanti

Com a bona ciutat universitària, Lleida té una oferta d’oci nocturn considerable. Si teniu ganes de fer ballarugues o simplement d’anar a prendre una copa, són molts els bars musicals i les discoteques que trobareu a la capital del Segrià: La Boîte, La Nuit, Bitch Club, Maracas, Exit by Cotton, River Cafè... N’hi ha de tot tipus i per a tots els gustos, i en alguns no hi falta la música en viu!

Tarragona

1. Toqueu ferro al balcó

Abans que la Rambla Nova no es comenci a omplir de gent per l’acte de l’ANC, feu-hi una passejada. Val molt la pena! Comenceu les vostres passes a la plaça de la Imperial Tarraco, i des d’allí aneu avançant, sense pressa, observant els edificis a banda i banda, les terrasses de bars i restaurants, deixant enrere el monument als Castellers, la Font del Centenari... Ara, el moment més màgic ve al final del recorregut, quan, amb permís d’en Roger de Llúria, arribeu al Balcó del Mediterrani per gaudir de les vistes del Mare Nostrum i de l’horitzó. Els tarragonins tenen el costum d’arribar aquí i tocar la barana, tocar ferro. Hi ha qui diu que porta bona sort, així que ja ho sabeu!
Dedicada a Santa Tecla, la Catedral de Tarragona s'alça en el punt més alt de la ciutat, i es va consagrar l'any 1331. Mereix una visita per conèixer-la tota ella i especialment el claustre, un conjunt arquitectònic i escultòric excepcional a cavall dels segles XII i XIII. Tingueu en compte que l’11 de Setembre no es du a terme visita guiada, però sí que la podreu fer amb audioguia. Si voleu pujar al campanar, heu de trucar amb antelació a la Catedral o enviar un correu electrònic.

Pel que fa al Museu Diocesà, exposa peces arqueològiques d'època romana -majoritàriament d'excavacions fetes al subsòl de la mateixa Catedral–, una àmplia pinacoteca que engloba diversos segles de la història de l'art, orfebreria, material litúrgic, i una valuosa col·lecció de tapissos.
Publicitat

4. Espereu el crepuscle al Serrallo

Quan el dia comença a declinar, és sensacional fer un passeig pel Serrallo, el barri mariner de Tarragona. Cerqueu el far de la Banya, des d'on, si el temps fa bondat, se us posarà la pell de gallina seguint el crepuscle. Quan la gana pugui amb vosaltres, no us mancaran restaurants en aquesta zona, com us podeu imaginar amb els arrossos, el peix i el marisc com a plats estrella.
Publicitat
Entreu a la Tarraco del petrori i el circ romà
Entreu a la Tarraco del petrori i el circ romà
Dos dels elements més importants que es conserven de l'època romana. Per un costat el circ, alçat al segle I dC i que es calcula tenia capacitat per a uns 30.000 espectadors. Una part important resta sota de diversos carrers de la ciutat, però una altra part és ben visible. Està connectat per passadissos subterranis amb el pretori, torre que allotjava les escales que permetien el pas de la ciutat baixa fins al fòrum provincial, i que al segle XVI es va convertir en palau dels reis de la Corona d'Aragó.
Visiteu el Museu Nacional Arqueològic
Visiteu el Museu Nacional Arqueològic
Al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona s'ha d'entrar com a mínim una vegada a la vida, per tal de descobrir les múltiples peces d'època romana de gran valor històric i artístic que conserva. En destaquen els mosaics, paviments de moltes de les cases benestants de les viles urbanes, i que gràcies a estar resguardats des de fa dècades per aquest centre s'han conservat en bon estat. Alguns són autèntiques obres mestres, com el mosaic de la Medusa, a la sala III, o el dels Peixos, espectacular, de 6,25 metres de llarg per 4,30 d'ample, i que conté fins a 47 representacions de la fauna marina mediterrània.
Publicitat
A només sis quilòmetres de Tarragona, al terme municipal de Constantí, a la Vil·la Romana de Centcelles trobareu una  mostra única d'art paleocristià, la més antiga del món romà que es conserva. Recomanem fer-hi una visita guiada per no perdre-us detall d’aquest Patrimoni de la Humanitat. Si viatgeu amb canalla, encara amb més motiu podeu triar acostar-vos-hi, ja que a la vil·la s'hi desenvolupen activitats expressament adreçades als menuts, des de tallers fins a la narració d'un còmic presentat en forma de mosaic!

8. Banyeu-vos a la platja

El cap de setmana de la Diada és possible que encara faci calor i que us vingui de gust fer un bany al mar. Us proposem acompanyar la remullada d’una excursió per la costa. Preneu el tren i baixeu a l’estació d’Altafulla-Tamarit. Aneu a trobar la platja, i quan hi arribeu comenceu a caminar en direcció sud. Farem d'aquesta manera un bon tram del Camí de Ronda. El primer punt d'interès és la desembocadura del Gaià, que acostuma a estar d'allò més tranquil i tota mena d'ànecs i ocells hi fan vida. A l'horitzó ja anem veient el castell de Tamarit, privat i reservat per a celebracions i festes, i després de Cala Jovera hi ha trams de costa encisadors, amb alguna caseta de carrabiners. El camí va resseguint la punta de la Móra i arriba al bosc de la Marquesa, un espai fràgil i de gran valor, i també són precioses les cales Becs i Fonda. Arribats a la punta de la Creueta comença la platja Llarga, que acaba amb les roques dels Morrots i la platgeta dels Capellans. Encara trobarem algunes altres platges abans no ens endinsem a la ciutat, com la Savinosa i l'Arrabassada.
Publicitat

9. Feu el vermut

A  la capital del Tarragonès fer el vermut és tota una tradició, un fet social, amb amics o amb la família. Hi ha molts llocs on prendre’l, però ens agrada especialment la plaça de la Font (on hi ha l’Ajuntament), amb una llum especial i plena de bars a banda i banda. Preneu seient, per exemple, al bar Melic, i demaneu el vermut negre de tirador i unes olives farcides.

10. Dineu a El Terrat Restaurant

Hi ha una llarga llista de restaurants excelsos a Tarragona, llarguíssima, i molts d’ells aposten per la cuina d’autor i d’avantguarda, sense oblidar l’essència de la cuina mediterrània. Un d’ells és El Terrat Restaurant: elegant en la presentació dels plats i exquisit en l'elaboració. Receptes molt diverses, però us recomanem que tasteu algun plat que porti foie.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat