Balius
© Ivan Giménez Balius
© Ivan Giménez

Balius: un pas més enllà del vermut

El Balius revoluciona l’aperitiu i el seu menjar associat com fa anys el XIX Bar va fer amb el gintònic

Publicitat

El Poblenou està on fire. Comença a bullir, encara lluny de qualsevol sospita de 'parctematització'. No ho penso jo sol: els qui van tornar a posar de moda el gintònic saben que el futur creix en la quadrícula pobra. Sona exagerat però és així: Rosa Solà, sòcia del XIX Bar, del Pesca Salada, expresidenta de Slow Food i ara també cap visible del bar Balius, acaba d'aixecar la persiana a Pujades amb Marià Aguiló; a una escopinada de pinyol del Floreta i el 58. I diem pinyol perquè Solà vol "fer que el vermuteig sigui un acte de menjar tractat amb el mateix respecte que els altres àpats. A preus populars!".

Tenen punts per aconseguir amb el vermut el mateix que van aconseguir amb el gintònic: enriquir-lo i sofisticar-lo fins a quotes inaudites (ells no tenen la culpa ni dels llibres ni de les amanides surant!). L'escenari és immillorable: exadrogueria cantonera on han seguit la tradició de batejar el negoci amb la llegenda del cartell original. La cantonada sembla escapada del Benidorm psicotrònic, i és tan deliciosa com l'interior dels 50 i reciclat: especialitzat en vermuts i còctels de vermut, la teca passa per "peix sostenible de la Mediterrània, preparat amb receptes antigues", diu Solà.

Alguns plats tenen noms medievals ('atascaburras') i d'altres són molt difícils de trobar, com l'esgarradet valencià (pebrots escalivats amb llucet esmicolat).  Arengada, sobrassada ecològica, guatlla en escabetx... Una amanida balear amb escates de rajada!

Tot en plats que són més que una tapa, amb una mitjana de preu de cinc euros per ració. "Com que venim del món del licor, intentem que els plats remetin a la cocteleria", explica. El carpaccio de bonítol amb unes gotetes de Red Snapper, per exemple, és tot un killer.  Yolanda Ubide, la cuinera, és aragonesa i virtuosa en la combinació i l'encaix de salaons: us podeu acontentar de fer un aperitiu de pintxos Gilda i barquetes bestials, combinades amb un vermut artesà o estirar la diletància fins a un àpat de producte senzill i molt ben tractat. De 12 a 21 h, vermuts, còctels d'aperitiu de vermut i cuina non-stop, i cocteleria de 17 a 3 h.

Tres maridatges

'Atascaburras'

Aquest plat, mencionat a ‘El Quixot’, és una recepta de pastors manxecs, una recepta medieval de bacallà fregit amb patata, ou dur i nous. Combina molt bé amb un kir, cava amb licor de cassís.

'Lomo de orza'

Plat de matança mesetària deliciós: llom de porc del bo marinat en llimona i oli, que va acompanyat de pa i d’un allioli molt suau. Marida perfectament amb un French 75, un còctel de cava, ginebra i llimona.
Publicitat

Arengada i kir royal

Com una mena de superseitó, amarg i potent, l’entrepà marida amb un kir royal, fet de xampany i crema de cassís, licor de grosella. Per cert, amb escalivada i pa, es diu guàrdia civil (per allò d’anar en parella)

Més informació

  • Cocteleries
  • El Poblenou
  • preu 1 de 4
Balius
Balius
Cal conèixer Balius: una cocteleria especialitzada en vermut del bo i còctels de vermut, que per menjar ofereix un repertori de salaons, tapes i platets d'Aragó i Castella, sobretot. Coses com el 'lomo de orza' –fi llom de porc marinat amb allioli i llimona– o el 'atascaburras', un plat de bacallà que ja estava documentat al Quixot. La seva cuina és ininterrompuda, i el producte és de proximitat, i ecològic en la mesura del possible. També són especialistes en peix sostenible.

També t'agradarà

  • Cocteleries
Les millors cocteleries de Barcelona
Les millors cocteleries de Barcelona
Prova alguns dels millors còctels fet a mida de Barcelona, i de passada, coneix els barmans amb més carisma de la ciutat. Tant si prefereixes una decoració clàssica, de vellut vermell i les begudes de sempre, com si vols un ambient més modern, tenim un lloc per tu. Trobes a faltar alguna de les cocteleries imprescindibles? Ens ho pots dir als comentaris de sota. Les 20 cocteleries de referència Dry Martini Amb l'intrèpid bàrman Javier de las Muelas no s'hi juga. Ni tampoc amb la llegendària barra d'aquesta cocteleria reconeguda internacionalment com una de les millors del planeta. Se les saben totes. La barra és l'escenari de les coreografies més complicades. Aquí  es venera el còctel. No goseu sortir sense haver provat el Dry Martini –sense competència a Barcelona– i alguna de les creacions magistrals de De Las Muelas. Tot i la seva popularitat i el 'punch' mediàtic del seu bàrman, el Dry Martini continua sent una referència ineludible. I és que, senyors, això no és una cocteleria, és una església. Semon 9 Night Els de Semon no en tenen prou de tenir una de les millors botigues gurmet de la ciutat, un càtering de luxe, tenir tres restaurants (un d'ells de cuina japonesa) i haver dut la marca a Madrid. Ara, tot aprofitant el local del carrer Santa Fe de Nou Mèxic, el Semon 9, aprofiten l'embranzida i continuen la festa de les 11 de la nit a les 2 de la matinada amb un espai on pots fer un còctel o sopar alguna cosa lleugera, ja sigui perquè acabes de sortir de l'oficina, del
  • Japonesa
Sushi per emportar
Sushi per emportar
Plaers japonesos de take away Delishop No es tracta d’una casa de sushi take away sinó d’una minicadena de produc- tes gurmet internacional que ara tam- bé ofereix sushi. El producte és fresc, de qualitat i es reposa diàriament. Sushi Fresh Fast food de qualitat. I és que el sushi, en origen, era això: menjar de carrer per matar el cuquet. Amb el temps aquest plat ha tornat a convertir-se en un producte casual, sense perdre la qualitat. Sushi Box Un dels referents del sushi take away ens remet amb el seu nom al bento, aquella capseta tan cuca on els japo- nesos endrecen un menú per endur. Una carmanyola nipona, vaja. Sushi creatiu i i altres plats como ara tataki, amanides, saltejats, postres... SushiExpress A vegades arribes a casa de la feina i t’agafen unes ganes irrefrenables de menjar sushi. I hi ha qui s’embolica a la cuina a fer-ne... Error! El sushi vol temps i parsimònia. O trucar i esperar uns minuts a què te’l duguin a casa, tal com fan en aquest lloc de sushi per endur. Sushibo Una web endreçada us permetrà conèixer un munt de sushis tradicionals i creatius (compte amb el maki de formatge i olivada o el nigiri de piquillo), triar altres plats (sopes, amanides, tàrtars...) i fins i tot comprar producte per fer-vos-ho a casa. Nomo Market Un els restaurants japonesos de més renom, el Nomo, ha ampliat el negoci i porta la qualitat i el concepte minima- lista on sigui. Primer com a càtering de sushi i ara també com a servei a domicili i per emportar. Ne
Publicitat
  • Cuina creativa
Els 50 millors restaurants de Barcelona
Els 50 millors restaurants de Barcelona
Barcelona és una de les millors ciutats del món per menjar i beure. Això ho sabem la gent que hi vivim, i també els professionals de la gastronomia que any rere any premien els nostres fogons amb distincions que alcen la ciutat en el pòdium de la bona teca internacional. L'oferta és variada, de qualitat, monumental: des del petit bar de tapes de tota la vida, fins als restaurants amb estrelles Michelin. Tot i que el repte és difícil, ens hem proposat seleccionar els 50 millors restaurants, aquells amb els fogons més fiables de la multitud de bones taules barcelonines. No hi donem més voltes: aquí teniu els 50 restaurants que no us fallaran mai. Bon profit Reserva als restaurants recomanats per Time Out Els restaurants que mai no fallen per menjar cuina catalana, italiana, basca, francesa i asiàtica. I també els fogons dirigits pels xefs més en forma de la ciutat Més restaurants recomanats Restaurants mexicans Els millors llocs de la ciutat per assaborir la bona cuina mexicana Reserva als restaurants més populars Casa de Tapes Cañota El Cañota és un bar de tapes marineres d'inspiració gallega amb molt bones referències. Es tracta del germà petit del reputat Rías de Galicia, un dels grans restaurants gallecs de la ciutat i de l'Estat.  Peix i marisc, patates braves, pop a la gallega, amanida russa, canyes de cervesa i vins... L'oferta del Cañota és la de tota la vida però amb l'afegitó d'un puntet juganer de creativitat. Tot de la millor qualitat i en un local desenfadat per r
D'anxoves amb Isabel Coixet
D'anxoves amb Isabel Coixet
La directora ens descobreix on menjar aquesta delícia Tot rima si un ho vol. I la realitzadora de Coses que no et vaig dir mai és capaç de trobar aquesta cadència en gairebé tot el que té a la vora. Si l’últim film de la Coixet és trist i desolador que ens deixa gairebé sense aire, la directora ha trobat en l’anxova una rima feliç. Javier Cámara i Candela Peña, la parella protagonista d’una història d’amor acabada, parlen estocats per l’escuradents del matrimoni. Qui és l’anxova, qui el seitó? El que és cert, és que a la vida real, si això existeix, la germana de Javier Cámara treballa en una conservera d’anxoves i la mare de la Candela Peña, famosa pel seu frankfurt de Gavà, ara prepara anxoves de luxe per a restaurants de morro fi. Amb la salabror de les llàgrimes que es vessen a Ayer no termina nunca, la Coixet i servidora ofeguem les penes en una ruta d’anxova i vi blanc on la sal es converteix en somriure dins la boca. Som a L’Anxoveta, a prop de la seva productora al barri de Gràcia. En aquest restaurant de blanc immaculat i pissarra farcida, tastem unes anxoves boníssimes del Cantàbric amb pa amb tomàquet i oli generós. La Coixet teoritza sobre aquest peix que la fa feliç. “L’anxova em posa de bon humor, cura la ressaca, i em fa passar tots els mals. Hauria de menjar tot el dia anxoves”, afegeix. L’afició ve de lluny. “Quan era petita, les meves postres favorites eren menjar-me l’anxova d’una oliva farcida després de mullar-la en Coca-Cola”, recorda. Ara preferiria une
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat