El Poblenou està on fire. Comença a bullir, encara lluny de qualsevol sospita de 'parctematització'. No ho penso jo sol: els qui van tornar a posar de moda el gintònic saben que el futur creix en la quadrícula pobra. Sona exagerat però és així: Rosa Solà, sòcia del XIX Bar, del Pesca Salada, expresidenta de Slow Food i ara també cap visible del bar Balius, acaba d'aixecar la persiana a Pujades amb Marià Aguiló; a una escopinada de pinyol del Floreta i el 58. I diem pinyol perquè Solà vol "fer que el vermuteig sigui un acte de menjar tractat amb el mateix respecte que els altres àpats. A preus populars!".
Tenen punts per aconseguir amb el vermut el mateix que van aconseguir amb el gintònic: enriquir-lo i sofisticar-lo fins a quotes inaudites (ells no tenen la culpa ni dels llibres ni de les amanides surant!). L'escenari és immillorable: exadrogueria cantonera on han seguit la tradició de batejar el negoci amb la llegenda del cartell original. La cantonada sembla escapada del Benidorm psicotrònic, i és tan deliciosa com l'interior dels 50 i reciclat: especialitzat en vermuts i còctels de vermut, la teca passa per "peix sostenible de la Mediterrània, preparat amb receptes antigues", diu Solà.
Alguns plats tenen noms medievals ('atascaburras') i d'altres són molt difícils de trobar, com l'esgarradet valencià (pebrots escalivats amb llucet esmicolat). Arengada, sobrassada ecològica, guatlla en escabetx... Una amanida balear amb escates de rajada!
Tot en plats que són més que una tapa, amb una mitjana de preu de cinc euros per ració. "Com que venim del món del licor, intentem que els plats remetin a la cocteleria", explica. El carpaccio de bonítol amb unes gotetes de Red Snapper, per exemple, és tot un killer. Yolanda Ubide, la cuinera, és aragonesa i virtuosa en la combinació i l'encaix de salaons: us podeu acontentar de fer un aperitiu de pintxos Gilda i barquetes bestials, combinades amb un vermut artesà o estirar la diletància fins a un àpat de producte senzill i molt ben tractat. De 12 a 21 h, vermuts, còctels d'aperitiu de vermut i cuina non-stop, i cocteleria de 17 a 3 h.