Ja fa uns anyets, el director d'aquesta revista va rebre una carta de l'empresa que fabrica els Donuts ©. Havíem fet servir el nom del seu producte en va i, amb un to amable, d'imperceptible glacejat amenaçador, ens comminava a no fer-ho mai més. Suposem que prou feina tenen ara (el nostre suport a la plantilla en lluita!). O sigui que puc parlar de La Donuteria, al cor de sant Antoni. On hi fan això. Dònuts.
Alta brioixeria USA
El nord-americà Richard Bies, pastisser de pro -excap de pastisseria a Escrivà- seria l'enveja d'un aspirant a hipster: barba sumèria i anys de formació i feina a San Francisco i NY. La Donuteria -porta oberta 20 dies- és un petit obrador amb una barra de cafè, excel·lent, i una saleta protegida per murs de pedra de mig metre de gruix (obra vista i acer, als antípodes de cupcakelàndia). "Teniu un menjar fantàstic, però en la brioixeria el nivell cau de cop. A més, sempre havia treballat en llocs de preu prohibitiu", són alguns dels seus motius.
Ell solet s'enfronta a una producció diària on canvia cada dia el sabor de deu dònuts menys un: el de vainilla glacejada, el hit. Què us hi podeu trobar? Doncs un de chutney de mango, coco i curri, però potser la setmana que ve en farà un de crema catalana. Avui, el de poma, béicon i xarop d'auró.
Són densos, grans, saborosos, a anys llum de la poca substància industrial: "Sense res que no sigui natural", assegura. Paradoxa: és un americà que ven una especialitat ianqui (doughnut) amb nom català (Andrés Costafreda, el co de Panrico, va importar el concepte als anys 60). Resposta: "Sovint ve un senyor gran que va treballar fent dònuts als 60. Només em demana la massa fregida i res més". Molt curiós.
Tancar el cercle del cacau
Una altra obertura pastissera imperdible és Xococake, molt aprop dels Jardinets de Gràcia. És 'única'. I l'adjectiu no està fet servir a la lleugera. Albert Badia, virtuós iconoclasta de Badia Roca, presumeix de ser "l'únic local que tanca el cercle de la xocolata": "Fem pastissos, bombons, galetes i brioixeria, tot propi". Per què muntar una espai dedicat només a la xocolata? "Passió, faig servir la millor xocolata del món".
Amb tancar el cercle, també es refereix a vendre a l'aficionat "la mateixa cobertura i matèria primera que faig sevir jo, perquè facin pastissos a casa". Deslligat de la casa mare, ha ideat com a punt de partida deu pastissos nous en què demostra que "la xocolata té moltes declinacions creatives i que no pas per ser xocolata ha d'embafar". Ho exemplifica amb el Cítric Game, un pastís de xocolata amb cinc cítrics, en què usa un aspecte de cadascun: l'amargor del pomelo, la part floral de la llima, el picant del gingebre... Genial.
No es queden enrere una línia de bombons per a adults, on podem assaborir un bombó de whisky, amb una sortida de fumat que plauria Bukowski, o els de carajillo. Amb Bies podrien inaugurar una pastisseria mascle. I tingueu en compte els croissants i xuixos de xocolata: recordeu que Badia va fer el millor croissant del 2009.