Els germans López de les terres de l'Ebre, Fran i Joaquim, tenen una estrella Michelin a Xerta, el Villa Retiro, i una a Barcelona, el Xerta. I Enoterra és la seva visió d'un restaurant de menjar ràpid: el primer d'una franquícia d'entrepans artesans (rebutgen l'etiqueta d'entrepà gurmet o d'autor) on poder menjar per un preu no superior a deu euros. La idea és agafar verdura ecològica i producte de qualitat i posar-lo en un context de 'fast-food'.
Els Fast-Good –un dels fracassos de Ferran Adrià, que com a humà també en té– la van palmar l’any 2011. Ara, els germans López –en Joaquim com a empresari, en Fran com a assessor gastro– acaben d’obrir l’Enoterra, un restaurant d’entrepans que recupera el 'fast good', ara de cognom. Els López, de les Terres de l’Ebre, tenen Michelin a Xerta (Villa Retiro) i a Barcelona (Xerta Restaurant).
Rebutgen de ple l’etiqueta d’entrepans gurmet: “Preferim el terme ‘entrepans artesans’”, diu en Fran. En Joaquim puntualitza que la innovació i el valor afegit de l’Enoterra –a la cantonada maleïda de la ronda de la Universitat amb la plaça– és “agafar conceptes d’alta gastronomia, com producte de temporada, coccions a baixa temperatura, bona matèria primera i bon vi, i posar-los en un context de franquícia fast-food”. Sense fugir del preu d’aquesta franja, esclar.
En Fran parla de “gallines felices que ponen quan volen”, i de verdures ecològiques d’una explotació pròpia de l’Aldea. I de copes de vi a preu de refresc. Tot plegat qualla en un local que per preus mira de tu a tu els pans dels companys, no parlem ja de l’hamburguesa amb prefix escocès. 8,90 €: un entrepà de pollastre fet amb Roner, mesclum ecològic i salsa de trufa amb una copa de vi bo i una crema de carbassa amb ou escumat.
Pel que fa a la teca, la diferència qualitativa és abismal. De fet, la gràcia és que a preu de bar Manolo endrapis un bon bocata de truita de patates acabada de fer. Cap misteri, només execució experta i “anar a l’arrel del proveïdor per evitar intermediaris que encareixin el preu”.
Un altre Michelin presenta entrepans. Martín Berasategui estrena una nova carta d’entreteniments estel·lars a la cocteleria Hall0 de l’hotel Monument, l'avantsala del triestrellat Lasarte. Són barbaritats com un 'hot dog' de llamàntol amb maionesa de corall i el brutal Martintxo, un pepito fet a base de vedella melosa, crema de sardineta i mesclum (20 €). Us sembla car? S’ho val. Berasategui explica que "volia fer un entrepà que fos un xic especial i el filet, amb una crema de sardinetes, salsa 'chipotle' i amanida verda són ingredients que lliguen perfectament per a poder gaudir d'un 'pepito' excel·lent".
En qüestió de menjar ràpid, el xef basc es decanta per "pintxos i entrepans, des dels més tradicionals com l'entrepà de pernil fins a qualsevol tapa mpdernsa que estigui feta amb bon gust i criteri". Cada divendres, a partir de les 22.30 h, a la cocteleria Hall0 hi ha concerts de jazz, pop i blues en format trio.