En Jordi Aros, copropietari amb en Kuldeep Singh del nou Masala73 –primer van fer rodar un bus homònim–, opina que “entre la moda peruana i mexicana el paladar català està canviant”. I la moda índia? De restaurants indis a Barcelona, n’hi ha des de fa 25 anys. Masala73 no és un indi clàssic, d’aquells de 70 plats i carta de pell: “Tot gira al voltant dels curris”, diu, “perquè normalment en un indi el curri és un complement. Nosaltres en fem quatre i són principals. La resta són acompanyaments”. Kuldeep Singh, el soci indi, és un “diamant en brut”: “Jo era xef executiu i ell fregaplats en un restaurant. En sis anys va arribar a cap de cuina, i sobrat!”, diu. L’essència de Masala73 –un lloc nu, polit, sense barroquisme– “és fer servir les receptes de la família del Kuldeep i revaloritzar-les, amb tècnica i producte d’ara i aquí”. No volen ni sentir el terme fusió. I la veritat és que fan bé: la curta carta del Masala73 ofereix quatre curris excel·lents (verdures, pollastre 'tikka masala', corball i sobretot un suavíssim xai, amb mandonguilles de Ternasco DO). L’esperit de bus contemporani –noves receptes a base d’encreuar menjar de carrer – els portarà lluny: l’'alu tikki' –truita sense ou amb verdures i cigrons– té forma de bomba de la Barceloneta, amb una potent maionesa de curri. Brava de veritat. I qui vulgui un homenatge, doncs una potent ploma de porc de gla al forn tenduri, amb crosta de greix socarradet, deliciosa. El seu amic Ivan Surinder del Tandoor triomfa amb un
“Very spicy? Yes!” La senyora tailandesa de Chicago encara deu riure: em vaig passar el sopar amorrat a l’aixeta. Als catalans, ens agrada la pasta massa bullida i els pebrots domesticats. I a aquestes dues condicions s'amotllen restaurants italians o peruans a Barcelona. Per això és motiu de celebració l'obertura de dos restaurants que fan servir el picant sense complexos.