Hi va haver un temps en què el plat combinat (PC) va ser modern, fins i tot avantguardista: una altra forma d’emplatar i una manera de menjar desenraonada, concupiscent i insana. Historiadors gastro: estudieu els orígens del PC –que la fantasia situa l’any 1800 i sota la tenda de campanya de Napoleó– perquè en aquest 'totum revolutum' hi ha sociologia en abundància.
El PC compleix una funció social ja que ha alimentat obrers i estudiants –encara que amb descontrol de calories– i els ha ofert dosis de plaer i de fregits, amb satisfacció del comensal voluble. Una de les característiques del poti-poti és la inesgotable barreja d’elements. Casa bé l’ou ferrat amb el llom i l’empanadilla? No ha importat mai l’equilibri o l’harmonia. Un altre encert és la concentració. Primer i segon? Bah! El dia que algú hi posi unes postres haurà aconseguit l’èxtasi. I, per últim, l’alleujament que suposa per als cuiners no haver de batejar els plats. Amb un número n’hi ha prou.
La revitalització –i just renaixement i rehabilitació del PC– passa per llocs com La Esquina, al carrer de Bergara, a prop d’aquella plaça de Catalunya regalada als coloms. En explicar tot aquest rotllo el xef londinenc Alan Stewart em mira sense comprendre res. Fa un any i mig que viu a Barcelona i no sap res de plats combinats, de número 1 i de xistorra amb patates, pit arrebossat i pebrots. Fa bé, la seva especialitat és una altra cosa, el bon gust i la salut. La proposta de La Esquina per als migdies és molt senzilla: et muntes el PC al teu aire amb verdures/amanida, pasta/llegum i carn/peix. Un encert amb la miscel·lània (de cada família n’hi ha tres opcions). És excel·lent l’amanida de mongetes amb escalunyes i coriandre; per al record, l’ordi pelat, remolatxa, avellanes i formatge de cabra, i només correctes les aletes de pollastre amb mel i mostassa i una atractiva, encara que dominant, salsa de formatge blau. Postres amb sentiment britànic: púding. Pa de Cloudstreet, un parell de copes de negre (de tots dos, el millor és el riojà Bozeto) i un cafè de vici. A la ciutat avança tenir cura del cafè després de dècades de maltractament i fosc verí.
Alan amaneix cada PC des de la seva taula de pas a la vista dels clients: “Vull que sigui un àpat interessant, que menjar sigui un procés social, que els amics conversin al voltant del plat, i que uns provin els dels altres”. També tracten els esmorzars potents i el brunch, i els sopars i els còctels i els vins biodinàmics i l’aigua osmotitzada. Un retaule contemporani.
A Madrid, d’una manera més conscient i combativa, els marcians –segons denominació pròpia– de la taverna Arzábal van posar en òrbita els platillos combinats de Lovnis. ¿Algú més s’apunta a regenerar aquesta versió puzle del menjar ràpid?