Potser Tarifa, la costa cantàbrica o fins i tot les Canàries tenen més fama, però el Mediterrani també és aigua de bones onades. Surfejar a tocar de casa també és possible. Cal estar atents, però: feu callar la família quan sentiu la sintonia de la previsió meteorològica a la tele o, millor encara, descarregueu-vos apps com iBeach BCN –gratuïta a iTunes i Google Play– per saber si el dia pinta bé per agafar la taula -no la del menjador- i llançar-se a l'aigua. És qüestió de sort: que les hores que tingueu lliures coincideixin, sobretot, amb un temporal de llevant, garantia quasi 100% de bones onades.
De fet, la irregularitat de l'onatge és motiu de polèmica entre els centres de surf: hi ha qui es nega a organitzar cursos regulars "per no enganyar la gent", com ens diu el Ferran Recasens, de l'Escola del Vent de Badalona. Allà, recullen els telèfons dels alumnes interessats i, el dia que la previsió és bona, els truquen: "Correu! Avui, curs!". "Si no ho féssim així, els alumnes només aprendrien a remar amb les mans i aixecar-se, no a surfejar de veritat".
Però també hi ha molts centres que ofereixen cursos tot l'any. Cada cop més i millors. Des de 2012, els experts de Pukas –la marca que equipa el crack mundial Gabriel Medina– tenen escola a la ciutat, l'única fora del País Basc. Obren de dilluns a diumenge, amb cursos esporàdics per hores o una iniciació d'un mes –12 hores, 125 euros–. També hi podeu llogar material –taula, neoprè i leash– o inscriure-us a la newsletter en què, ells també, us avisaran quan hi hagi previsió de bones onades.
Que el surf barceloní va a l'alça ho demostra també l'aterratge dels especialistes gallecs d'Art Surf Camp amb els seus cursos especialitzats o l'aparició de botigues amb material, cursos o fins i tot un bar amb menjar i begudes adaptats als gustos surfers. A la xarxa, també podeu buscar gangues a Barcelona Surf.
Sobre la taula, no hi ha límits, diuen els experts. Per això, l'Escola Catalana de Surf s'ha obert al surfing4all, cursos especialitzats per a discapacitats.
El gran problema, però, és que la Mediterrània, a l'estiu, és una piscina d'aigua salada. Tot molt bonic per als turistes i les seves criatures, però un autèntic pal per als surfers, que han de marxar ben lluny de vacances. Els dies d'estiu que estigueu per aquí, però, també hi ha una opció: agafar un rem, una taula més gran, posar-se dempeus i practicar el paddle surf o stand-up. És un esport amb una tècnica molt diferent, però sense el patiment d'estar pendent de la meteorologia. Totes les escoles de surf n'ofereixen cursos, i fins i tot n'hi ha una d'especialitzada. El paddle també és una bona iniciació per als més petits –a partir de 6 anys, quan sàpiguen nedar bé–.
Fora de la ciutat, podeu pujar cap al Masnou o baixar a Port Ginesta –bon lloc quan fa temporal de ponent– o Sitges –els seus bancs de sorra van de fàbula– per trobar-hi onades.