Clàudia Cedó
Clàudia Cedó

6 noms de l'escena que has de descobrir

Dramaturgs, companyies, d'aquí i de fora, nous o un xic oblidats, que heu de tenir al cap perquè protagonitzaran els propers mesos de la cartellera de Barcelona

Andreu Gomila
Publicitat

Són autors, directors o companyies de teatre o de dansa que o bé estan a punt d'esclatar o bé engeguen noves etapes o bé són tan bons i els has perdut la pista. Segur que formaran part de la llista de les obres que has de veure. Són catalans i europeus, alguns passen pel Grec 2018, d'altres encara es mouen en els marges del nostre sistema teatral. Però segur que no us deixaran indiferents.

Els coneixes?

Són Inma Asensio, Laia Duran, Roberto Gómez, Anna Hierro, Èlia López i Lorena Nogal. O el que és el mateix: alguns dels millors ballarins de La Veronal, la companyia de dansa que capitaneja Marcos Morau. Han decidit aixecar un projecte paral·lel per seguir treballant quan Morau té en marxa projectes internacionals, que són molts. A més, per estrenar-se, han demanat peces a ni més ni menys que a Marie Gyselbrecht, fidel col·laboradora de la companyía belga Peeping Tom, i a Quim Bigas, un dels coreògrafs més interessants de casa nostra.

El Conde de Torrefiel
El Conde de Torrefiel

Pablo Gisbert i Tanya Beyeler fa anys que volten per aquest món, però estan esclatant a Europa i potser no us heu adonat. Al Grec veurem 'La plaza', un peça indescriptible sobre la convivècia. Jo la vaig veure a Brussel·les, al Kunstenfestivaldesarts, en una platea on hi havia 500 persones. Era la quarta vegada que estrenaven a la capital belga i aquesta última peça els ha portat ja o els portarà a Frankfurt, Lisboa, Berlín, París, Milà, Oslo, Marsella... Són el més fresc i potent de l'escena jove continental i treballen aquí, a casa nostra.

Publicitat

Artista resident del KVS de Brussel·les, aquesta actriu i dramaturga belga d'origen iranià és una de les sensacions del moment a Europa. El 2013 va crear 'A reason to talk', que és el que veurem al Grec, en la qual parla de la seva mare i la seva àvia i crea un muntatge multimèdia sobre una dona que ha viscut entre dues cultures. Va guanyar un munt de premis: Fringe First 2015, Circuit X, Roel Verniers, Shortlist Amnesty International... La peça forma part d'una trilogia. La segona part, 'My paradise', es va estrenar el 2016. Ha treballat al cine en l'última pel·lícula de Brian de Palma, 'Domino' (2018).

Clàudia Cedó
Clàudia Cedó

La de Banyoles és l'autora de 'Tortugues: la desacceleració de les partícules' (2014), que va guanyar el Premi Butaca al millor text, i 'L’home sense veu' (2016), dues comèdies que s'han passejat per les sales alternatives de Barcelona. Però amb 'Una gossa en un descampat', que passarà pel Grec a la Beckett, ha fet un salt endavant sense xarxa del qual se'n parlarà. Vida íntima en escena, sense concessions.

Publicitat

Potser us sona. Potser no. Però aquest autor irlandès mort el 2015 és l'autor d''Afterplay' (vista el 2013), 'Translations' (2014) i 'Dansa d'agost' (2016). Poca broma, doncs. Friel és el creador del mite de Bellybeg, un poblet del comtat de Donegal, a Irlanda, que és equivalent al comtat de Yoknapatawpha de William Faulkner, la Mequinensa de Jesús Moncada o el Macondo de Gabriel García Márquez. A Bellybeg, precisament, passa 'La resposta', l'obra de Friel que dirigeix Sílvia Munt al Grec. Teatre d'alt voltatge emocional.

Són els autors de la comèdia 'indie' de la temporada, 'Ovelles', en cartell a la Flyhard. Fins ara, Alonso i Marfà havien estrenat peces de microteatre, però aquí demostren molt de talent per a la comèdia, influïts pels grans autors nord-americans del segle XX, d'Arthur Miller a Edward Albee. No ele¡¡s hauríeu de perdre la pista.

No t'ho perdis! Els actors i les actrius catalans més sexis

Això no és Broadway, ni tan sols el West End, plens de 'chorus boys' i 'chorus girls' que passegen cossos 10 i mirades felines pels escenaris, però hi ha un bon grapat de catalans i catalanes que ens alegren la vista. A més, què coi, són bons quan pugen a l'escenari. Quan es tracta de talent i de gent guapa, escombrem cap a casa. I és que no tenim res a envejar al planter d'actors i actrius d'altres contrades.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat