Els teatres amb més història de Catalunya

Descobriu els escenaris centenaris que han resistit el pas del temps i segueixen omplint-se d'espectacles, cultura i història
Teatre Romea
Foto: Teatre Romea
Time Out en col·laboració amb Cap Butaca Buida
Publicitat

Hi ha molts teatres als Països Catalans que arrosseguen una llarga història al darrere, amb més de cent anys amb activitat ininterrompuda. Han sobreviscut guerres, tancaments, crisis, la irrupció del cinema, i han vist passar grans estrelles de casa nostra de cada època i algunes d'internacionals. I no només a Barcelona, on trobem des de fa segles el centre de la producció teatral catalana. Durant la festa de Cap Butaca Buida, a banda de veure grans espectacles, us podeu amarar d'història. Aquí teniu els que tenen almenys un segle de vida... o més.

NO T'HO PERDIS: 12 obres fantàstiques que pots veure a Cap Butaca Buida

  • Fora de Barcelona

Construït l'any 1905 com a teatre del Centre de Lectura de Reus, el Bartrina és un dels teatres més singulars i bonics de Catalunya. D'entrada, la sala presenta un element característic: una platea oscil·lant, que, per un mecanisme construït el 1924 per Pere Montanya, pot convertir l'espai en una superfície completament horitzontal per acollir balls i festes o actes diversos i pot inclinar-se sensiblement per als espectacles teatrals o de cinema. Aquí, el 1977, Els Joglars van fer l'última funció de 'La torna', que va provocar la fugida d'Albert Boadella.

  • Fora de Barcelona

L'edifici del Cafè del Progrés va inaugurar-se el 1929 i ja des de 1931 va oferir espectacles, projecte noucentista de l'arquitecte Josep Ros i Ros. La primera funció va anar a càrrec del gran tenor Hipòlit Lázaro que va interpretar l'òpera 'Aida' de Verdi. És, sens dubte, un dels teatres més bonics de Catalunya.

  • El Raval

Ubicat al Centre Aragonès de Barcelona, va obrir portes el 1916 i d'entrada va ser conegut per ser un dels teatres de Margarita Xirgu, cosa que va provocar que hi estrenés, per exemple, 'Mariana Pineda' de Federico García Lorca, amb decorats de Salvador Dalí. També hi va actuar Carlos Gardel. De 1932 a 1986 va funcionar com a cinema. I d'aleshores ençà hi han passat Paco Morán, les germanes Gutiérrez Caba, Núria Espert, Maria Jesús Valdés, Àngels Gonyalons, Pepe Rubianes...

  • Fora de Barcelona

El 13 de febrer de 1899, la Sociedad Recreativa Centro Económico va inaugurar l'edifici que ara és la seu del centre cultural La Gorga de Palamós i que ja aleshores acollia, entre d'altres coses, funcions teatrals. Des que va obrir portes, ha patit diverses transformacions i ha passat per moltes etapes diferents: l'última reforma data de 1996. I avui és el centre neuràlgic de l'activitat cultural de la localitat empordanesa.

  • Companyia resident
  • El Raval

Aixecat el 1863 en homenatge al popular actor del segle XIX Julián Romea Yanguas, el Teatre Romea és, sens dubte, el teatre amb més història de Barcelona, amb el permís del tancat Principal i del Liceu, dedicat a l'òpera. Frederic Soler Pitarra el va gestionar fins a 1895 i hi va estrenar bona part del seu corpus dramàtic. Més tard, serà, successivament, el teatre d'Àngel Guimerà i de Josep Maria de Sagarra, on hi estrenarien, respectivament, 'La filla del mar' i 'Sol solet', i 'L'hostal de la Glòria' i 'El cafè de la Marina'. Maria Aurèlia Capmany, Salvador Espriu i Josep Maria Benet i Jornet també se'l van fer seu. De 1981 a 1997 va ser el Centre Dramàtic de la Generalitat. Des de 1999 és propietat del Grup Focus i n'han estat directors, entre d'altres, Calixto Bieito i Julio Manrique. Ara el dirigeix Josep Maria Pou.

  • Fora de Barcelona

Inaugurat el 1928, el Talia és un dels referents teatrals valencians. I forma part de l'imaginari popular de la ciutat. Pertanyia a la Casa dels Obrers de Sant Vicent Ferrer. De 1995 fins a 2012, gestionat per la Generalitat Valenciana, el Talia va ser una de les sales més importants per al sector teatral valencià: donava suport a les companyies i als autors teatrals autòctons i en reforçava l'activitat artística i professional. Carles Alberola, Pasqual Alapont o Patrícia Pardo hi van estrenar.

  • Circ
  • Dreta de l'Eixample
Teatre Tívoli
Teatre Tívoli

L'edifici actual al carrer Casp, entre passeig de Gràcia i Pau Claris, data de 1918, però allà mateix, des de 1875, s'hi aixecava el vell Tivoli. Hi va debutar Raquel Meller, segurament l'actriu catalana amb més projecció internacional del primer terç del segle XX, i hi van passar la Xirgu i Frederic Soler. La reinaguració de 1918 va anar a càrrec del 'Gente bien' de Santiago Rusiñol. Després de la Guerra Civil va funcionar com a cinema. I no va ser fins a 1982 que es va recuperar per al teatre, amb el musical 'Evita', amb Paloma San Basilio i Patxi Andion. Als anys 80, seria el lloc per on passaria la Royal Shakespeare Company amb Derek Jacobi (1984) i el Dramaten d'Estocolm dirigit per Ingmar Bergman. La Cubana, més tard, va estrenar-hi 'Cegada de amor' i 'Una nit d'òpera'.

  • Fora de Barcelona

El Teatre Zorrilla de Badalona va obrir portes el 1868. La sala va mantenir l'activitat fins al 1970, que va tancar. Aleshores ja feia temps que el cine havia desplaçat el teatre. De fet, el 1905 ja s'hi va passar la primera pel·lícula, però durant molt temps va alternar el cine amb l'activitat teatral. Hi han actuat moltes companyies i actors destacats, com Enric Borràs, Raquel Meller o Margarida Xirgu. Entre les obres històriques que s'hi han vist, cal destacar la 'Maria Rosa' de Guimerà, amb Xirgu i Borràs.

.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat