Hamlet
©Ros Ribas
©Ros Ribas

Tot el que voldries saber de 'Hamlet' (i mai no t'has atrevit a preguntar)

Si ets dels que has corregut a comprar entrades per veure el 'Hamlet' de Pol López, aquí tens unes quantes coses que hauries de saber

Andreu Gomila
Publicitat

Què passa amb el 'Hamlet' del Lliure?
És l'obra de teatre més gran escrita mai, i no sols la peça anglesa més perfecta (per imperfecta) de la història del teatre. Potser, fins i tot, de la literatura...
 
Però és tan bona, de debò?
I tant. No en tingueu cap mena de dubte.

Per què?
L'obra més llarga de Shakespeare és considerada una obra mestra, i després de quatre segles està tan imbricada en la nostra cultura que és impossible imaginar un món sense ella. Qui no ha dit mai 'ser o no ser, aquesta és la qüestió' i ha projectat una mirada cap a l'infinit? De fet, hi ha moltes raons per explicar la grandesa de 'Hamlet'. I és tan bona perquè, ehem, tothom la considera bona i, a més, perquè el nostre món sembla tallat així com ens el mostra el príncep de Dinamarca i la seva família. És tan important com la Bíblia, en Patufet i els orígens de Batman. Alguna cosa està podrida a Dinamarca?
 
I de què carai parla? Quin és l'argument?
Hamlet, príncep de Dinamarca, troba el fantasma del seu pare, que li diu que el va assassinar Claudi, ara comfortablement instal·lat com a padrastre de Hamlet. Hamlet, aleshores, opta per una venjança violenta, però es prendrà el seu temps. Mentrestant, arruïnarà la vida de tots els que l'envolten a Dinamarca.
 
I què hi ha de bo en tot això? Hi ha explosions?
És un 'thriller' filosòfic de revenja que aconsegueix interrogar-nos sobre la natura de la vida, la mort, la cordura, la bogeria, l'amor i què vol dir ser humà. Tot ben embolicat en els personatges més memorables de Shakespeare. És segurament el tros de poesia més bell escrit mai en cap idioma. I el colossal protagonista és vist com el cim de qualsevol carrera teatral: unc cop l'has fet, et pots retirar.

SI VOLS SABER QUÈ PENSEN ALGUNS HAMLETS IL·LUSTRES: Tres grans Hamlets abans de Pol López
 
Molt bé, hi algun nom important que l'estigui a punt de fer?
Potser t'has perdut alguna cosa? En Pol López és al Lliure de Gràcia, del 6 al 30 de juny. Ho sentim, no hi ha entrades. I ja és la segona vegada!
 
El mateix Pol López de 'Crackòvia' i d''El curiós incident del gos a mitjanit'?
Esclar, nois i noies. El mateix actor de poc més de 30 anys que imita jugadors de futbol nòrdics i us va deixar clavats a la cadira fent de Christopher, el noi amb Asperger creat per Mark Haddon.
 
Hi ha alguna manera d'aconseguir entrades?
Podeu enviar-li un pernil a Lluís Pasqual a veure si us cola.

SI VOLS SABER COM S'HA FET AQUEST 'HAMLET': Així s'ha creat 'Hamlet'.
 
Però vols dir que n'hi ha per tant?
N'estem convençuts. López és l'actor més en forma de la seva generació. I Pau Carrió, el director, ja ha demostrat una clara solvència shakesperiana amb 'Victòria d'Enric V'. La resta del càsting és espectacular: Eduard Farelo, Xicu Masó... Bufa! Clara de Ramon substitueix Maria Rodríguez en el paper d'Ofèlia i Cristina Genebat a Rosa Renom, que feia de Gertrudis.
 
Quan dius que és l'obra més llarga de Shakespeare…
Si es fa sencera i sense esporgar res, la durada és de quatre hores. Però noralment se sol tallar i dura, més o menys, unes tres hores. Amb una pausa. Com 'Mar i cel', amics. I menys que un Wagner!

Sona bé: bona niiiit dolç príncep!

Més Shakespeare

Publicitat
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat