Parc Fluvial del Llobregat Colònia Viladomiu Vell

Escapada al Berguedà: a la vora del riu treballador

Resseguim les colònies tèxtils del Llobregat i visitem altres indrets emblemàtics de la comarca com el Santuari de Queralt

Publicitat

El Berguedà, la comarca de la Patum però també de les colònies tèxtils a les ribes del Llobregat i de mines de carbó explotades al llarg de moltes dècades i que avui podem visitar. El Berguedà, comarca força extensa, té, és clar, molts altres atractius, però som conscients que amb les 48 hores de les que disposem n’hem de fer una selecció. Esperem que us agradi la tria!

Dia 1: la dura feina dels miners

El primer lloc on ens dirigim és a Sant Corneli de Cercs. Aquí, a 920 metres d'altitud, l'explotació minera que al llarg de 140 anys va desenvolupar l'empresa Carbons de Berga, SA, va omplir de vida aquest indret. De vida, i també de mort, perquè com és sabut les condicions de treball dels miners eren d'allò més dures, i malauradament molts van perdre la vida en les profunditats de la terra. La visita a les Mines de Cercs serveix per recordar-los i homenatjar-los, al mateix temps que aprenem un munt sobre l'extracció del carbó i també sobre la vida a la colònia. Una colònia que va ser de les més importants del país, vivint-hi al voltant de 3.000 persones en el seu moment més àlgid, i que avui  conserva poc més d'un centenar d'habitants.

Abans d'endinsar-nos a la mina fem un tomb pel museu, que ens presenta una àmplia i didàctica explicació, reproduint espais de la colònia com ara una aula d'escola o el dispensari, i també podrem seguir un parell d'audiovisuals sobre les reivindicacions mineres més importants que hi va haver a la zona, els anys 1932 i 1977. S'entra també a l'habitatge d'un miner de la dècada dels quaranta del passat segle, i es projecta un audiovisual sobre la conca minera de l'Alt Berguedà. Ara fa uns anys es van ampliar les exposicions permanents amb la titulada L'espectacle de la Mina, on es mostren els dos sistemes d'explotació de la mineria del segle XXI, la subterrània i a cel obert, però tot plegat explicat a través d'uns arqueòlegs del futur i amb hologrames i efectes innovadors d'imatge i so, com ara recursos 3D i un joc de rol amb projeccions interactives.

I ara sí, arriba el moment de deixar enrere realitats virtuals, posar-se el casc i, amb el trenet, entrar a les galeries de debò, recorrent-les mig quilòmetre, on acabarem de conèixer aquest món que de ben segur a molts visitants els queda ben llunyà.

Dia 2: Berga i entorns

Heu estat a Berga? Només hi heu anat a veure-hi i a gaudir-hi de la Patum? Feu-nos cas i feu-hi una bona visita si la desconeixeu, paga la pena. La capital del Berguedà n'ha vist de tots els colors des de la seva fundació el segle XII. La van malmetre parcialment la guerra dels Segadors, la de Successió, i les Carlines, però sempre es va saber aixecar i, sobretot a partir de la industrialització iniciada a les darreries del XIX, es convertí en un centre neuràlgic i dinàmic, característiques que avui manté. Hi ha dissenyada una ruta que porta per títol Un tomb per Berga que, de manera circular, recorre els principals indrets a visitar del seu nucli. Us en podeu descarregar el fulletó per internet o sol·licitar-lo a l'Oficina de Turisme, situada al carrer dels Àngels. Precisament des d'aquest carrer es proposa sortir, per tot seguit anar cap a la plaça d'origen medieval de Sant Pere, l'Antic Hospital, les Muralles, la Torre de les Hores, el Convent de Sant Francesc, o el carrer Major, entre molts altres punts d'interès. I si voleu saber més coses de la història de la capital de comarca, torneu-vos a arribar al número 7 del carrer dels Àngels i entreu a l'Espai d'Interpretació de Berga, que a les tardes obre tots els dies de 18h a 20h. Per als apassionats de la Patum, Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, encara que no aneu a Berga per Corpus podeu sentir ni que sigui una mica l'ambient que es respira aquells dies visitant la Casa de la Patum, a la plaça del Dr. Saló, on s'exposen els vestits i figures de les comparses.

Com que el dia és llarg, aprofiteu per observar Berga des d'un altre punt de vista: des de les altures! No només Berga, sinó també part de la comarca i cims de més enllà. Penseu que hi ha qui ha batejat el lloc on ara anem com "el Balcó de Catalunya"! Estem parlant del Santuari de Santa Maria de Queralt, un indret, repetim, amb unes panoràmiques magnífiques, però també amb una llarga història i un ric patrimoni, amb el santuari on hi ha la imatge de la Mare de Déu de Queralt, un edifici annex que va ser hostatgeria i on ara hi ha un restaurant, i l'església de la Cova, on diu la tradició que va ser trobada la imatge de la Marededéu. El curt trajecte amb funicular que enllaça l'aparcament amb el santuari fa encara més bucòlica i recomanable, si cap, aquesta visita.    

Publicitat

Dia 3: anem de colònies!

El Berguedà es va omplir de colònies industrials a partir de la segona meitat del segle XIX, i algunes encara mantenien una certa producció a les darreries del XX. La força del riu Llobregat –el "riu treballador"– era aprofitada com a font d'energia, i van sortir com bolets aquests nuclis de població que constaven de fàbriques –en la majoria de casos dedicades al tèxtil–, i d'habitatges per als treballadors, sense que hi faltessin alguns serveis bàsics: l'escola, l'església, el cafè, algunes botigues... Avui, aquelles colònies ens parlen d'un passat ben recent del nostre país, i se'n poden visitar un munt que s'han conservat en condicions òptimes.

Una bona manera d'anar-les coneixent és agafar una BTT (el recorregut també es pot fer a peu, però, és clar, trigareu força més temps...) i fer l'anomenada Ruta de les Colònies, un itinerari de 32 quilòmetres de nord a sud i que té el punt de sortida a Cal Rosal, entre Gironella i Berga, i acaba a Balsareny, després de passar per 16 colònies industrials. Coneixereu molts dels espais que no fa pas tant eren un niu de treballadors que s'enfrontaven a llargues jornades de feina i al soroll ensordidor i constant dels telers, creuareu ponts, arribareu a rescloses, veureu xemeneies i campanars... En definitiva, coneixereu part de la història recent del Berguedà i del nostre país... i al mateix temps fareu exercici!

  • Catalana
Restaurant Cal Nen
Restaurant Cal Nen
Casa fonda de muntanya amb restaurant ideal per tastar des d’una vedella estofada amb bolets fins a unes patates emmascarades, unes gambes amb gírgoles o uns pèsols negres estofats. Menjar casolà i de temporada, amb els productes de la comarca com a principal reclam, i amb un jardí fantàstic quan el bon temps es fa present.
  • Catalana
  • Fora de Barcelona
Ca l'Amagat
Ca l'Amagat
Hotel familiar i de llarga tradició a Bagà, també és remarcable la cuina del seu restaurant. Certament, i fent referència al seu nom, en els seus inicis es trobava als afores del poble i potser costava de trobar, però avui ha quedat en situació força cèntrica, tot i que en un carrer que segueix sent estret i tranquil. No hi busqueu luxes en les seves habitacions, són senzilles, però amb tot el necessari i confortables, i al saló podreu refer-vos dels freds amb la llar de foc.  
Publicitat
  • Cuina creativa
El Forn
El Forn
Al restaurant El Forn, al bonic poble de Gósol, els agrada dir que mimen els plats fins l’últim moment. Certament, cuiden molt el detall, amb unes presentacions que entren pels ulls, i una vegada el menjar és a la boca no decep. Ara fa una dècada que una parella arribada de Molins de Rei va obrir les portes de l’establiment, i El Forn s’ha fet un lloc important entre l’oferta gastronòmica de la comarca. Val la pena el menú degustació, molt complet i canviant a cada estació.    
  • Catalana
Sant Cristòfol
Sant Cristòfol
Acollidor i petit hostal, amb 4 habitacions, que disposa d’un restaurant especialitzat en plats de caça. Hi és molt demanat l’estofat de senglar, però també de cabirol o l’ànec de bosc amb peres. I també dels boscos berguedans surten, a la tardor, els bolets que cuinen excel·lentment, una altra especialitat de la casa. Els esmorzars són de forquilla, per a aquells que es desperten amb gana i els agrada començar el dia amb un bon àpat.     
Publicitat
  • Cuina creativa
La Nau
La Nau
El nom del restaurant es deu a que es troba situat en una de les naus de l’antiga colònia tèxtil El Guixaró, fundada l’any 1885. Explicat això, anem a allò que segurament més us interessa, que és què posen a taula. Podríem definir la seva gastronomia com a cuina d’autor basada en els productes del Berguedà. Proveu-hi qualsevol de les carns, ja sigui filet de vedella, peus de porc o magret d’ànec, també treballen amb alguns peixos, sobretot el bacallà, i les postres –batejades com a “pecat de gola” a la carta– són realment exquisides.
  • Hotels
  • Casa rural
Masia Sarga
Masia Sarga
Masia a la Vall de Lillet, envoltada de Natura, amb capacitat per a una dotzena de persones. La casa es lloga sencera, i disposa de tot i més: ampli jardí, barbacoa, piscina, accés a internet, equip de música, televisió, xemeneia, jocs per a la canalla, cuina totalment equipada... En total, mil metres quadrats per a gaudir-los plenament amb la vostra família o amics. Si teniu mascota, també la podeu portar.
  • Hotels
  • Campaments
Càmping Berga Resort
Càmping Berga Resort
Un càmping amb tots els ets i uts, amb moltes instal·lacions i serveis per a que els clients gaudeixin d’una estada divertida i agradable. Especialment pensat per a un públic familiar, però on els adults que hi vagin sols o amb parella també trobaran mil coses per no avorrir-se ni un minut, començant pel seu wellness center amb circuït spa, i seguint per les seves piscines, pistes de tennis, de pàdel... Per als que us faci mandra això de compartir bany, dir-vos que recentment el Berga Resort ha obert unes parcel·les de luxe amb sanitaris individuals.
Publicitat
  • Hotels
  • Casa rural
Cal Xiu
Cal Xiu
Antiga masoveria d’uns 300 anys d’antiguitat a peus de la serra de Catllaràs, indret natural privilegiat, i també a prop de l’embassament de la Baells, on hi ha un munt d’activitats nàutiques a fer. La casa llueix el distintiu de Compromís de Qualitat Turística (Sicted), i tant les habitacions com el menjador, la cuina, i els exteriors estan totalment preparats i equipats perquè passeu uns dies confortables i reconfortables enmig d’un paratge esplèndid.
  • Hotels
  • allotjament rural
Cal Xocolater
Cal Xocolater
Casa de poble, però fora del casc urbà, amb capacitat per a 25 persones i que va ser reformada per darrera vegada l’any 2008, oferint avui totes les comoditats necessàries per passar-hi uns dies. El seu nom es deu a que el seu primer propietari, Josep Picas, era pastisser i xocolater. En les instal·lacions hi trobem jardí, barbacoes, terrassa, sala de jocs, tots els electrodomèstics necessaris, xemeneia, o serveis de rentat de roba. Admet animals, i es lloga a grups d’entre 9 i 25 persones. 
Publicitat
  • Hotels
  • Hostals
Hostal La Roda
Hostal La Roda
A Avià, a només 3 quilòmetres de la capital del Berguedà, aquest petit hostal de muntanya amb capacitat per a 16 persones disposa de sala d’estar amb televisió i jocs, jardí, terrassa, piscina, bar cafeteria, i un bon restaurant amb menjar casolà i típic de la comarca, i on es pot començar el dia amb un excel·lent esmorzar de forquilla. La seva bona situació fa que es converteixi en un lloc d’allotjament ideal si voleu moure-us durant els dies d’estada per tot el Berguedà, i a més a més podeu fer-hi des de només dormir i esmorzar fins a pensió completa.  
  • Museus i institucions
  • Ciència i tecnologia
Museu del Ciment Asland
Museu del Ciment Asland
Ara farà 100 anys que l'espectacular fàbrica de ciment impulsada per Eusebi Güell als afores de Castellar de n'Hug va entrar en funcionament, i 40 que va tancar les portes. Per sort, avui podem seguir visitant aquesta singular construcció d'aires modernistes i esglaonada seguint el pendent de la muntanya per tal d'aprofitar la força de la gravetat en el procés de fabricació de ciment. Les visites contemplen un itinerari extern per les ruïnes industrials, i a l'interior, on hi ha el centre d'interpretació que ens ajudarà a entendre millor el funcionament de la fàbrica.
  • Museus i institucions
  • Ciència i tecnologia
Museu de les Mines de Cercs
Museu de les Mines de Cercs
Una de les visites més singulars i atraients a la comarca, i en què hi gaudiran des dels més grans fins als més petits, ja que s'entra dins d'una autèntica mina de carbó amb un tren miner. És un trajecte de 450 metres per la galeria Sant Romà que permet fer-se una idea de com era el treball en aquestes mines. Abans, però, una mica d'història i de coneixements sobre els usos del carbó i la vida dels miners, i la trobarem a les sales d'exposició permanents, dins d'un edifici que inicialment era un convent de monges. Sens dubte, una visita que tard o d'hora heu de fer al Berguedà.
Publicitat
  • Museus i institucions
  • Història
Casa de la Patum
Casa de la Patum
A Berga, l'esperit de la Patum s'hi respira tot l'any. Però, això sí, la festa només la podreu veure al carrer els dies que toca, per Corpus. Si no hi podeu anar per aquestes dates, sempre us queda el recurs d'entrar a la Casa de la Patum i almenys fer un tast d'aquesta històrica i reconeguda festa popular. A la Casa s'hi guarden i exposen els vestits i figures de les comparses, mentre que al Centre d'Interpretació s'hi explica amb tot detall en què consisteix la festa. De segur que us vindran ganes d'anar-hi, o de repetir si ja l'heu viscuda.
  • Museus i institucions
  • Història
Centre Medieval i dels Càtars
Centre Medieval i dels Càtars
El Berguedà va tenir un paper molt destacat en la història del catarisme, sobretot a l'hora de rebre els darrers càtars fugint dels seus perseguidors. És per això que a l'antic palau de Pinós de Bagà hi ha una exposició permanent en la qual diferents personatges, com Guillem de Berguedà i els Mataplana, us explicaran qui eren els càtars i els seus lligams amb l'Alt Berguedà, i en especial amb Bagà. També coneixereu com eren aquestes terres pels volts dels segles XII i XIII.
Recomanat
    Més de escapades
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat