Dia 1: la dura feina dels miners
El primer lloc on ens dirigim és a Sant Corneli de Cercs. Aquí, a 920 metres d'altitud, l'explotació minera que al llarg de 140 anys va desenvolupar l'empresa Carbons de Berga, SA, va omplir de vida aquest indret. De vida, i també de mort, perquè com és sabut les condicions de treball dels miners eren d'allò més dures, i malauradament molts van perdre la vida en les profunditats de la terra. La visita a les Mines de Cercs serveix per recordar-los i homenatjar-los, al mateix temps que aprenem un munt sobre l'extracció del carbó i també sobre la vida a la colònia. Una colònia que va ser de les més importants del país, vivint-hi al voltant de 3.000 persones en el seu moment més àlgid, i que avui conserva poc més d'un centenar d'habitants.
Abans d'endinsar-nos a la mina fem un tomb pel museu, que ens presenta una àmplia i didàctica explicació, reproduint espais de la colònia com ara una aula d'escola o el dispensari, i també podrem seguir un parell d'audiovisuals sobre les reivindicacions mineres més importants que hi va haver a la zona, els anys 1932 i 1977. S'entra també a l'habitatge d'un miner de la dècada dels quaranta del passat segle, i es projecta un audiovisual sobre la conca minera de l'Alt Berguedà. Ara fa uns anys es van ampliar les exposicions permanents amb la titulada L'espectacle de la Mina, on es mostren els dos sistemes d'explotació de la mineria del segle XXI, la subterrània i a cel obert, però tot plegat explicat a través d'uns arqueòlegs del futur i amb hologrames i efectes innovadors d'imatge i so, com ara recursos 3D i un joc de rol amb projeccions interactives.
I ara sí, arriba el moment de deixar enrere realitats virtuals, posar-se el casc i, amb el trenet, entrar a les galeries de debò, recorrent-les mig quilòmetre, on acabarem de conèixer aquest món que de ben segur a molts visitants els queda ben llunyà.