Jardins Artigas
© Albert Miró / Diputació de Barcelona
© Albert Miró / Diputació de Barcelona

Escapada al Berguedà: senderisme, patrimoni i bolets

Un viatge de 48 hores a través d’una comarca prepirinenca amb molts atractius

Publicitat

Tardor, Berguedà i bolets són tres mots fàcils de trobar en una mateixa frase. Acostar-se en aquesta època de l’any a la comarca prepirinenca és poder gaudir d’una gamma de colors de la Natura fascinant, però a més a més, si mirem bé a terra, i amb una mica de traça, ens emportarem a casa una de les delícies gastronòmiques que ens regalen els boscos. Aprofitem, però, la sortida per conèixer altres punts del Berguedà.

Tarda dia 1: el camí ral entre Castellar de n’Hug i el Clot del Moro

Potser després del desplaçament allò que us ve de gust és estirar les cames i començar a conèixer al vostre ritme aquests paratges. Us fem una proposta: arribeu-vos a l’Estació del Tren del Ciment a la Pobla de Lillet, i allí us faran un trànsfer fins al bucòlic poble de Castellar de n’Hug. A més a més de visitar-lo, podeu emprendre el camí ral que, sense cap mena de dificultat, us guiarà fins al Clot del Moro, amb el riu Llobregat sempre present. En veureu el naixement, les espectaculars Fonts, amb l’aigua emergint literalment de la muntanya, i al punt d’arribada hi ha el Museu del Ciment Asland, molt recomanable de visitar. Allí podreu agafar el Tren del Ciment per tornar a la Pobla de Lillet. Ara bé, si teniu temps, baixeu a fer un tomb pels Jardins Artigas, ideats pel genial Antoni Gaudí.  

Matí dia 2: explorant Vilada

Dedicarem el matí d’avui a recórrer una població que no arriba al mig miler d’habitants però amb un ric patrimoni per descobrir, tant arquitectònic com natural. Vilada es troba al costat de la riera del mateix nom –també dita de Mergançol–, afluent del Llobregat, a recer de la serra de Pic-en-cel i prop de l’embassament de la Baells. Què hi podem veure? Us proposem que hi feu algun dels seus itineraris per camins rurals, i us arribeu a llocs com les restes del castell del Roset, dalt d’un turó i documentat des de l’any 1026, o a Santa Magdalena de Gardilans, església d’origen romànic. També heu de fer un tomb pel nucli de Vilada, i anar a trobar les seves masies més majestuoses, com la de les Eres de Guardilans, en peu des del segle XIV i on va viure els darrers anys de vida l’escriptora Aurora Bertrana.

Publicitat

Tarda dia 2: bolets artístics

Potser no cal dir que per dinar podeu triar entre múltiples restaurants de la comarca que aquests mesos de fresca preparen excel·lents plats amb els bolets com a protagonistes. I parlant de bolets, a Montmajor, a les dependències de l’antic ajuntament, hi ha un museu amb representacions ceràmiques de bolets, una col·lecció de 523 exemplars classificats per tipologia i amb un panell informatiu a cada vitrina. El Museu d’Art del Bolet –així es diu– és un equipament eminentment didàctic sobre el món de la micologia, però també artístic, ja que totes les peces són fetes a mà amb fang cuit per Josefina Vilajosana.

I ja que som a Montmajor, municipi força extens –de fet és el que té més km2 de la comarca– i que trobareu prop de la carretera que va de Berga a Solsona, aprofitem per visitar alguns dels seus llocs d’interès, com ara la petita església de Sant Martí de les Canals de Catllarí, l’ermita de la Mare de Déu de la Torreta –amb una interessant col·lecció d’exvots–, o l’enfilada església del Pujol de Planès, que encara conserva original del segle XI la capçalera amb un absis central i dues absidioles

Dia 3: Montclar i Casserres

Els racons a explorar en una comarca com el Berguedà són infinits. Així que dedicarem la darrera jornada d’escapada a conèixer els encants de dos municipis més, Montclar i Casserres, al sud-oest de Berga i propers l’un de l’altre, ambdós amb atractius suficients per passar-hi una bona estona. Montclar té un nucli petitó, format bàsicament per una plaça al voltant de la qual hi ha quasi tots els edificis (ajuntament, església i rectoria, hostal, una casa de caràcter senyorial coneguda com El Castell...), però fora d’aquest nucli i dins el mateix terme municipal hi ha altres llocs on cal anar, com l’església de la Santa Creu, al veïnat del Casó, o l’església de Sant Quintí, al veïnat del mateix nom.

Pel que fa a Casserres, va créixer a redós del castell, que probablement es trobava on avui hi ha l’ajuntament, i conserva un aspecte i traçat antic, amb façanes dels segles XVII i XVIII i portals d’arc de mig punt adovellats. Allunyat del petit centre urbà hi ha molts edificis, sobretot de caire religiós, dignes d’admirar, com les ermites de Sant Pau de Casserres i de Sant Miquel de Fonogedell, o l’església de Santa Maria de l’Antiguitat. També cal destacar l’església de la Mare de Déu del Roser, d’estil neogòtic i situada en la colònia industrial de l’Ametlla de Casserres. Un bon lloc on acomiadar-nos del municipi i de la comarca pot ser la Balma de les Set Portes –coneguda també com a Cafè de les Set Portes–, una edificació singular i antiga arrecerada sota una paret rocallosa, dividida en compartiments, i que les ha vist de tots colors –en temps de guerres ha estat utilitzada com a amagatall i com a presó–. La millor manera d’anar-hi és seguir el Sender de les Fonts des del camp de futbol de Casserres.

  • Catalana
Restaurant Cal Nen
Restaurant Cal Nen
Casa fonda de muntanya amb restaurant ideal per tastar des d’una vedella estofada amb bolets fins a unes patates emmascarades, unes gambes amb gírgoles o uns pèsols negres estofats. Menjar casolà i de temporada, amb els productes de la comarca com a principal reclam, i amb un jardí fantàstic quan el bon temps es fa present.
  • Catalana
  • Fora de Barcelona
Ca l'Amagat
Ca l'Amagat
Hotel familiar i de llarga tradició a Bagà, també és remarcable la cuina del seu restaurant. Certament, i fent referència al seu nom, en els seus inicis es trobava als afores del poble i potser costava de trobar, però avui ha quedat en situació força cèntrica, tot i que en un carrer que segueix sent estret i tranquil. No hi busqueu luxes en les seves habitacions, són senzilles, però amb tot el necessari i confortables, i al saló podreu refer-vos dels freds amb la llar de foc.  
Publicitat
  • Cuina creativa
El Forn
El Forn
Al restaurant El Forn, al bonic poble de Gósol, els agrada dir que mimen els plats fins l’últim moment. Certament, cuiden molt el detall, amb unes presentacions que entren pels ulls, i una vegada el menjar és a la boca no decep. Ara fa una dècada que una parella arribada de Molins de Rei va obrir les portes de l’establiment, i El Forn s’ha fet un lloc important entre l’oferta gastronòmica de la comarca. Val la pena el menú degustació, molt complet i canviant a cada estació.    
  • Catalana
Sant Cristòfol
Sant Cristòfol
Acollidor i petit hostal, amb 4 habitacions, que disposa d’un restaurant especialitzat en plats de caça. Hi és molt demanat l’estofat de senglar, però també de cabirol o l’ànec de bosc amb peres. I també dels boscos berguedans surten, a la tardor, els bolets que cuinen excel·lentment, una altra especialitat de la casa. Els esmorzars són de forquilla, per a aquells que es desperten amb gana i els agrada començar el dia amb un bon àpat.     
Publicitat
  • Cuina creativa
La Nau
La Nau
El nom del restaurant es deu a que es troba situat en una de les naus de l’antiga colònia tèxtil El Guixaró, fundada l’any 1885. Explicat això, anem a allò que segurament més us interessa, que és què posen a taula. Podríem definir la seva gastronomia com a cuina d’autor basada en els productes del Berguedà. Proveu-hi qualsevol de les carns, ja sigui filet de vedella, peus de porc o magret d’ànec, també treballen amb alguns peixos, sobretot el bacallà, i les postres –batejades com a “pecat de gola” a la carta– són realment exquisides.
  • Hotels
  • Casa rural
Masia Sarga
Masia Sarga
Masia a la Vall de Lillet, envoltada de Natura, amb capacitat per a una dotzena de persones. La casa es lloga sencera, i disposa de tot i més: ampli jardí, barbacoa, piscina, accés a internet, equip de música, televisió, xemeneia, jocs per a la canalla, cuina totalment equipada... En total, mil metres quadrats per a gaudir-los plenament amb la vostra família o amics. Si teniu mascota, també la podeu portar.
  • Hotels
  • Campaments
Càmping Berga Resort
Càmping Berga Resort
Un càmping amb tots els ets i uts, amb moltes instal·lacions i serveis per a que els clients gaudeixin d’una estada divertida i agradable. Especialment pensat per a un públic familiar, però on els adults que hi vagin sols o amb parella també trobaran mil coses per no avorrir-se ni un minut, començant pel seu wellness center amb circuït spa, i seguint per les seves piscines, pistes de tennis, de pàdel... Per als que us faci mandra això de compartir bany, dir-vos que recentment el Berga Resort ha obert unes parcel·les de luxe amb sanitaris individuals.
Publicitat
  • Hotels
  • Casa rural
Cal Xiu
Cal Xiu
Antiga masoveria d’uns 300 anys d’antiguitat a peus de la serra de Catllaràs, indret natural privilegiat, i també a prop de l’embassament de la Baells, on hi ha un munt d’activitats nàutiques a fer. La casa llueix el distintiu de Compromís de Qualitat Turística (Sicted), i tant les habitacions com el menjador, la cuina, i els exteriors estan totalment preparats i equipats perquè passeu uns dies confortables i reconfortables enmig d’un paratge esplèndid.
  • Hotels
  • allotjament rural
Cal Xocolater
Cal Xocolater
Casa de poble, però fora del casc urbà, amb capacitat per a 25 persones i que va ser reformada per darrera vegada l’any 2008, oferint avui totes les comoditats necessàries per passar-hi uns dies. El seu nom es deu a que el seu primer propietari, Josep Picas, era pastisser i xocolater. En les instal·lacions hi trobem jardí, barbacoes, terrassa, sala de jocs, tots els electrodomèstics necessaris, xemeneia, o serveis de rentat de roba. Admet animals, i es lloga a grups d’entre 9 i 25 persones. 
Publicitat
  • Hotels
  • Hostals
Hostal La Roda
Hostal La Roda
A Avià, a només 3 quilòmetres de la capital del Berguedà, aquest petit hostal de muntanya amb capacitat per a 16 persones disposa de sala d’estar amb televisió i jocs, jardí, terrassa, piscina, bar cafeteria, i un bon restaurant amb menjar casolà i típic de la comarca, i on es pot començar el dia amb un excel·lent esmorzar de forquilla. La seva bona situació fa que es converteixi en un lloc d’allotjament ideal si voleu moure-us durant els dies d’estada per tot el Berguedà, i a més a més podeu fer-hi des de només dormir i esmorzar fins a pensió completa.  
  • Museus i institucions
  • Ciència i tecnologia
Museu del Ciment Asland
Museu del Ciment Asland
Ara farà 100 anys que l'espectacular fàbrica de ciment impulsada per Eusebi Güell als afores de Castellar de n'Hug va entrar en funcionament, i 40 que va tancar les portes. Per sort, avui podem seguir visitant aquesta singular construcció d'aires modernistes i esglaonada seguint el pendent de la muntanya per tal d'aprofitar la força de la gravetat en el procés de fabricació de ciment. Les visites contemplen un itinerari extern per les ruïnes industrials, i a l'interior, on hi ha el centre d'interpretació que ens ajudarà a entendre millor el funcionament de la fàbrica.
  • Museus i institucions
  • Ciència i tecnologia
Museu de les Mines de Cercs
Museu de les Mines de Cercs
Una de les visites més singulars i atraients a la comarca, i en què hi gaudiran des dels més grans fins als més petits, ja que s'entra dins d'una autèntica mina de carbó amb un tren miner. És un trajecte de 450 metres per la galeria Sant Romà que permet fer-se una idea de com era el treball en aquestes mines. Abans, però, una mica d'història i de coneixements sobre els usos del carbó i la vida dels miners, i la trobarem a les sales d'exposició permanents, dins d'un edifici que inicialment era un convent de monges. Sens dubte, una visita que tard o d'hora heu de fer al Berguedà.
Publicitat
  • Museus i institucions
  • Història
Casa de la Patum
Casa de la Patum
A Berga, l'esperit de la Patum s'hi respira tot l'any. Però, això sí, la festa només la podreu veure al carrer els dies que toca, per Corpus. Si no hi podeu anar per aquestes dates, sempre us queda el recurs d'entrar a la Casa de la Patum i almenys fer un tast d'aquesta històrica i reconeguda festa popular. A la Casa s'hi guarden i exposen els vestits i figures de les comparses, mentre que al Centre d'Interpretació s'hi explica amb tot detall en què consisteix la festa. De segur que us vindran ganes d'anar-hi, o de repetir si ja l'heu viscuda.
  • Museus i institucions
  • Història
Centre Medieval i dels Càtars
Centre Medieval i dels Càtars
El Berguedà va tenir un paper molt destacat en la història del catarisme, sobretot a l'hora de rebre els darrers càtars fugint dels seus perseguidors. És per això que a l'antic palau de Pinós de Bagà hi ha una exposició permanent en la qual diferents personatges, com Guillem de Berguedà i els Mataplana, us explicaran qui eren els càtars i els seus lligams amb l'Alt Berguedà, i en especial amb Bagà. També coneixereu com eren aquestes terres pels volts dels segles XII i XIII.
Recomanat
    Més de escapades
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat