Senderisme Garraf
© Agència Desenvolupament Node Garraf
© Agència Desenvolupament Node Garraf

Escapada al Garraf: terra d'indians

Una sortida per conèixer a fons els tresors que amaguen Sant Pere de Ribes i Sitges

Publicitat

De la comarca del Garraf en van sortir molts indians amb l'objectiu de fer fortuna a les amèriques. Molts d'aquells que ho varen aconseguir i tornaren a casa amb les butxaques carregades van construir-se cases de consideració, que avui podem admirar si passegem pels carrers de poblacions com Sant Pere de Ribes o Sitges. El Garraf, però, també és sinònim de platges amb encant, a les que lògicament us deixarem temps per anar. I una comarca ideal on fer-hi rutes a peu. Comencem per això darrer.

Tarda dia 1: Canyelles-Olèrdola-Puig de l'Àliga

Una bona manera de descobrir un lloc és observant-lo des d'algun mirador privilegiat. I amb aquesta excursió que us proposem gaudireu d'allò més de les panoràmiques. És una ruta que ens pot ocupar tranquil·lament tota la tarda -són més de 13 quilòmetres de camí-, però gens complicada. Seguiu les fites que trobareu durant el recorregut, i abans acosteu-vos a alguna oficina de turisme de la comarca per fer-vos amb algun fulletó i acabar-vos d'informar.

La ruta és semicircular, i per tant podeu sortir des d'on més us convingui. Nosaltres hem partit de Canyelles, població per la que hem passejat i en la que sobretot crida l'atenció el seu castell, que va posar els seus primers fonaments el segle XV, si bé va viure diferents etapes constructives en temps posteriors. Avui és habitatge privat, i declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.

Sortim de la població en direcció al Pla del Bosc, un espai, com el seu nom indica, planer, amb masos i vinyes. Poc després el camí es va enfilant, i per tant les panoràmiques, sobre Canyelles i el mateix Pla del Bosc, comencen a ser fascinants.

Us proposem tot seguit prendre el recorregut cap a Olèrdola. Estem canviant de comarca i ens trobem a terres de l'Alt Penedès. Però la incursió val molt la pena: Olèrdola és possiblement el municipi penedesenc amb més importància històrica i amb elements arqueològics de més valor. Fins i tot fou capital del Penedès. En el camí que estem fent passem pel turó de Sant Miquel, on hi ha el conjunt històric d'Olèrdola, amb jaciments de diferents èpoques, i avui una de les seus del Museu d'Arqueologia de Catalunya.

Podem fer una volta per l'Olèrdola actual, però penseu que encara ens queda camí per recórrer! Hem de tornar sobre les nostres passes, i aleshores seguir les indicacions cap al Puig de l'Àliga. Situat a 465 metres d'altura, és un lloc emblemàtic i força concorregut per excursionistes, amb unes vistes generoses del Penedès, el Garraf, fins als Pirineus, i en dies clars no és estrany veure des d'aquí les muntanyes de Mallorca. Quan haguem recreat la ment i omplert l'esperit, podem seguir el camí que ens acabarà portant de nou a Canyelles.

Dia 2: els 'transformadors' de Sant Pere de Ribes

Decidim passar tot el segon dia d'escapada a Sant Pere de Ribes. Es calcula que al segle XIX varen marxar a perseguir el somni americà uns 400 ribetans, i els que van tornar a casa van protagonitzar una gran transformació urbanística i cultural a la vila, la qual varen farcir d'edificis d'aire romàntic. Si ens seguiu, us els ensenyem. Podem començar des d'un dels caps del carrer Major, a la masia de can Puig, de l'any 1853 i que acull, entre altres oficines, la d'informació turística. Al davant hi té un magnífic garrofer. Al mateix carrer Major trobem cases indianes a destacar als números 9, 10, 11, 13 i 18, algunes habitatges particulars, altres amb establiments de cara al públic, i alguna usada com a centre social. Arribem a la plaça de la Font, on un elegant sortidor modernista de l'any 1906 n'és el centre d'atenció. A la plaça de la Vila, la casa consistorial es va aixecar al segle XVIII, i alçant el cap veurem el rellotge de la torre, finançat per ribetans residents a Cuba.

Prenem el carrer del Pi, l'altre vial que acumula un grapat de cases d'indians, obres amb grans finestres i balconades símbol de riquesa. Ho podem veure als números 16, 20 i 25. Ara bé, la història d'aquest carrer de pendent suau però constant, i així el nom ho indica, ve marcada per la presència d'un gran pi arrelat en una de les finques, i que estén les seves branques fins la vorera oposada. Josep Mestre Planas li va dedicar aquests versos, al carrer i al pi: "El meu carrer fa pujada / és molt antic i ben cuidat / on hi ha un pi més antic encara / que és l'orgull de tot el veïnat".

Tombant pel carrer del Dr. Cuadras, aviat arribarem al barri del Palou, on trobem una casa d'indians coneguda tradicionalment amb el nom de can Cuadras i que avui és un hotel. Girem ara a la plaça d'Olivella, i després anem pel carrer de Narcís Oller, d'Eixemenis, prenem el de Maristany, i ja no el deixem fins trobar l'església Nova, construcció amb un segle de vida inspirada en la barcelonina Santa Maria del Mar i les campanes de la qual -situades en dues torres bessones- varen ser finançades pel ribetà Francesc Marcer, indià resident a Guantànamo. Passant per un dels costats de l'església anem a parar precisament a la plaça Marcer, d'aspecte antillà, punt neuràlgic de Sant Pere de Ribes, i un bon lloc on posar el punt i final al recorregut.
Publicitat

Dia 3: Sitges i els seus 'americanos'

Sitges, de segur que ho sabeu, té un munt de llocs interessants per visitar i activitats per fer. Però ja que el dia anterior vàrem estar coneixent el passat indià de la veïna Sant Pere de Ribes, hem decidit que avui a Sitges acabarem d'adquirir saviesa sobre tots aquells emigrants que des del Garraf varen marxar al continent americà. A Sitges, com a d'altres poblacions, se'ls coneix més amb el nom d'americanos, i, tornats de l'aventura, hi varen deixar també un munt de tresors en forma de grans edificis i xalets.

Us recomanem que us apunteu a alguna de les visites guiades que es duen a terme a Sitges, i així no us perdreu detall de tot allò més interessant, i a més coneixereu anècdotes sobre els indians que s'han transmès de pares a fills. Les rutes tenen una durada aproximada de dues hores, i de segur que passareu pel carrer de l'Illa de Cuba, un dels més emblemàtics d'aquells temps, amb diversos palaus americanos, i que veureu moltes de les cases modernistes del lloc, també impulsades pels que tornaven de l'altre costat de l'Atlàntic. No és casualitat que a finals del segle XIX i principis del XX Sitges fos un dels centres neuràlgics del moviment modernista, amb artistes que hi muntaven les seves festes i que com a herència ens han deixat -entre moltes altres coses- el magnífic Cau Ferrat o el Palau Maricel.

I després d'un matí més aviat cultural, us proposem una tarda final d'escada al Garraf de descoberta de les platges. Només al terme municipal de Sitges n'hi ha 26, si hi sumem també les seves cales delicioses, o sigui que en teniu per triar i remenar. I amb un munt de serveis, des de guinguetes on prendre un refresc a l'ombra fins a empreses dedicades a les activitats nàutiques. O sigui que ja ho sabeu: unteu-vos de protecció, poseu-vos ulleres de sol, i a gaudir de les darreres hores al Garraf!
  • Catalana
  • Fora de Barcelona
El Dinou
El Dinou

A Vilanova i la Geltrú. Restaurant de km 0 situat a Can Cabanyes, l'elegant casa natal del poeta Manel de Cabanyes. La xef és la Núria Lucas, formada a l'Escola d'Hostaleria de Sitges i a la Hoffman de Barcelona. Practica ​​cuina catalana de mercat amb la intenció de retrobar els sabors de tota la vida, com els de la sèpia a la bruta. La seva sensibilitat per la producció local i la sostenibilitat alimentària va aconseguir que El Dinou fos el primer restaurant del municipi a aconseguir el segell Slow Food. Menú de migdia per 17 euros i menú de temporada per 23,9 euros. L'oferta de vins catalans és excel·lent.

  • Bars de tapes
  • Fora de Barcelona
Nem
Nem

A Sitges. Lee Coulson i Gonzalo Aguirre són els responsables de Nem, un restaurant de tapes i platets per compartir amb mirada internacional. A taula hi conviuen unes braves al costat d'un cebiche en perfecta harmonia. La carta, sempre curta, canvia setmanalment i s'adapta a les temporades. Un parell d'exemples de plats; el xai amb coliflor, magrana, tàperes i 'ras el hanout' i el bacallà amb all blanc d'anacard, fonoll, xili i raïm. La relació qualitat-preu és excel·lent, mai sortireu amb la cartera buida. Atenció a la carta de vins i a la cocteleria, valen la pena.

Publicitat
  • Mediterrània
  • Fora de Barcelona

A Sitges. Obert el 1990, aquest restaurant pròxim al passeig marítim ofereix una cuina mediterrània i d'arrel catalana basada en productes de km 0. Posseeix el segell Slow Food per donar suport a la feina dels petits productors ecològics de la comarca. En Valen Mongay, amo i xef, elabora plats de rigorosa temporada que combinen la tradició amb la modernitat. El xató, el bacallà amb alls confitats, els formatges artesans i el borratxo de malvasia de Sitges són alguns dels seus plats estrella. Tota la carn és de pastura i els peixos, salvatges. El celler dona preferència a les DO catalanes i els vins elaborats al Massís del Garraf tenen un especial protagonisme.

  • Bars de tapes
  • Fora de Barcelona

A Sitges. El Cable és ja una institució per a tot autèntic sitgetà: és el bar de tapes de tota la vida, el punt de trobada oficial. Regentat per la tercera generació de la família que li va donar vida l’any 1940, aquest emblemàtic bar de tapes continua delectant tota ànima que s’hi deixi caure amb unes braves de bandera, una truita que us convertirà en devots, i unes croquetes que ni les de l’àvia en un dels seus millors dies. I això només per començar. Continueu investigant les seves delícies casolanes amb una canya ben tirada a la mà que us quedi lliure. Us sentireu com a casa.

Publicitat
Can Lloses
Can Lloses

Prop de Sant Pere de Ribes. Cinquanta anys de tradició familiar avalen la feina del restaurant Can Lloses, en una blanca masia de Sant Pere de Ribes i amb una gastronomia basada en la cuina catalana: carns a la brasa, escudella, guisats, truites... Un lloc on segur que no hi quedareu amb gana, i on també donen importància als plats de temporada: si hi aneu a l'hivern, proveu-hi les carxofes a la brasa, el xató, o feu-hi una calçotada!

  • Catalana
  • Fora de Barcelona

A Sitges. L'any 1969, la família Capo va obrir la rostisseria Pollos Gogo. Amb el temps, el local va evolucionar fins a convertir-se en el restaurant d'avui. Continua sent molt familiar, el dirigeix la tercera generació de la nissaga, i els pollastres encara hi són presents, són la marca de la casa. La carta actual és àmplia i hi trobareu des d'un bon plat de carn a la brasa fins a pizzes i pastes. El menú del dia val 16,5 euros i barreja la recepta catalana amb la italiana. Quan és temporada, també ofereixen calçotades.

Publicitat
Les Piques
Les Piques

A Olivella. El restaurant, de cuina tradicional catalana, es troba a uns 4 quilòmetres del centre del poble, en direcció a Vilafranca del Penedès, i disposa de tres sales diferents i de diverses capacitats. A taula, l'especialitat és la carn a la brasa i a la llosa. Hi destaquen també els cargols a la llauna o, quant n'és temporada, els bolets i els calçots.

  • Marisc
La Cucanya
La Cucanya

Prop de Vilanova i la Geltrú. Us haureu de desplaçar als afores del municipi vilanoví per trobar aquest restaurant, però de ben segur no us importarà gens quan us posin a taula un suquet de gambes. A més a més es troba a primera línia de mar. I si les gambes no us agraden, no patiu, que la carta és ben extensa i fins i tot tenen pasta i pizzes, per no oblidar-se dels seus inicis, quan era un restaurant italià.

Publicitat
La Masia
La Masia

A Sitges. Amb el seu nom, ja us podeu imaginar que aquest restaurant està ubicat en una masia, en aquest cas d'inicis del segle XX, amb decoració tradicional que li dóna un aire acollidor i càlid. A taula també hi mana la tradició: plats de cuina catalana amb productes de la terra i bona selecció de vins. Disposa de tres salons amplis, i això el converteix en un bon lloc on fer-hi celebracions nombroses.  

  • Marisc
Picnic
Picnic

A Sitges. Si busqueu un restaurant que us serveixi un bon arròs a la vegada que gaudiu d'unes meravelloses vistes al mar el Picnic us encantarà. Compta amb un espai en el que podreu menjar tapes i amb el restaurant, en el que s'elaboren plats típicament mariners, com l'arròs caldós o el suquet de rap amb gamba i cloïsses. A més, disposa d'una excel·lent carta de vins, molts d'ells elaborats a la comarca del Garraf, i carta per a celíacs.

  • Hotels
Best Western Subur Marítim
Best Western Subur Marítim
A la zona residencial El Vinyet i a tocar de les ones, el Best Western és un hotel amb tots els ets i uts, amb una variada oferta d'habitacions, piscina, jardí, àmplies sales d'estar, sales de reunions, i un bon restaurant a la torre annexa a l'hotel, El Cau del Vinyet, amb carta de mercat. Les quatre estrelles que llu avalen la qualitat de l'establiment.
  • Hotels
Cèsar
Cèsar
Un antiga casa d'indianos que encara en conserva l'estructura i el jardí ha estat reconvertida en un hotel amb veritable encant. A escassos metres del passeig marítim de Vilanova es troba l'Hotel César, que us ofereix una dosi extra de relax en una piscina climatitzada i una sauna. També us recomanem el seu restaurant, La Fitorra, on trobareu una carta de cuina mediterrània amb arrossos, suquets de peix i plats per compartir a preus molt raonables.
Publicitat
  • Hotels
San Sebastián Playa
San Sebastián Playa
Davant de la platja de Sant Sebastià de Sitges es troba aquest confortable hotel de quatre estrelles amb piscina exterior i un restaurant de qualitat, La Concha. La seva ubicació és ideal, atès que es troba en primera línia de platja i queda molt aprop del casc antic i del passeig marítim. La zona de Sant Sebastià, renovada des del 2009 per eliminar-ne el trànsit, compta amb un bon nombre de terrasses de bars i restaurants però malgrat això és bastant tranquila i acollidora.
  • Hotels
Ibai
Ibai
Si teniu ganes de relaxar-vos però a la vegada voleu estar aprop de la variada oferta nocturna de Sitges l'Hotel Ibai és una excel·lent opció. L'allotjament, de quatre estrelles, es troba a Sant Pere de Ribes, a tan sols cinc quilòmetres del turístic municipi veí. L'edifici va construir-se el 1869 i a més disposa d'un reconegut restaurant que serveix cuina de mercat amb productes frescos, molts dels quals es conreen a l'hort del mateix hotel.
Publicitat
  • Hotels
Ceferino
Ceferino
A primera línia de mar en la capital del Garraf, el Ceferino és un hotel creat per al relax però també per a l'oci del client. En són bon exemple, d'una cosa i d'una altra, la seva piscina amb cascada d'hidromassatge, i el seu piano bar, on sovintegen les actuacions i per on han passat des dels Sirex o els Mustang fins al Moncho. Cal destacar també el menjar i celler del seu restaurant, i les terrasses obertes al Mediterrani.
  • Museus i institucions
  • Història
Museu Romàntic Can Llopis
Museu Romàntic Can Llopis
Situat al centre de Sitges, el Museu Romàntic ocupa l’antiga casa Llopis, construïda el 1793 fora del recinte medieval emmurallat i, durant molts anys, una de les mansions més senyorials del nou eixample sitgetà. En ella visqueren diverses generacions dels Llopis, nissaga sitgetana d’origen mariner que ascendí en l’escala social gràcies a l’acumulació de terres i al comerç de vins i aiguardents. A banda de fer entrar el visitant en una casa benestant del segle XIX, al segon pis del museu podreu veure la curiosa col·lecció de nines de l’escriptora i il·lustradora barcelonina Lola Anglada.
  • Museus i institucions
  • Història
Museu Romàntic Can Papiol
Museu Romàntic Can Papiol
El museu es troba a l'antiga pairal dels Papiol, una influent família que es va instal·lar a Vilanova a mitjans del segle XVII i que comptava amb un gran patrimoni que havien adquirit a través de la compra de béns i enllaços matrimonials. La casa conserva l'estructura, la distribució i la decoració originals. L'exterior segueix el cànon auster de l'època, amb una façana d'estil neoclàssic i elements arquitectònics pintats. L'interior, en canvi, destaca per la seva fastuositat i elegància. El circuit de la visita inclou el recorregut per la planta noble, l'àrea rústica i el jardí.
Publicitat
  • Museus i institucions
  • Història
Biblioteca-Museu Víctor Balaguer
Biblioteca-Museu Víctor Balaguer
Fundat l’any 1884 pel polític i escriptor Víctor Balaguer i Cirera, el nucli original de la Biblioteca-Museu Balaguer està format pel conjunt de llibres i obres d'art que l'intel·lectual havia aplegat al llarg de la seva vida juntament amb la multitud de donacions que va rebre per part de destacades personalitats. Els fons artístics del Museu estan formats per més de vuit mil peces. A l’exposició permanent destaca especialment la col•lecció d’art del segles XIX i XX, que pel seu valor i qualitat van convertir el Museu Balaguer en secció del Museu Nacional d’Art de Catalunya.
  • Museus i institucions
  • Història
Museu del Ferrocarril de Catalunya
Museu del Ferrocarril de Catalunya
Just al costat de l'estació de trens de Vilanova trobareu el Museu del Ferrocarril, amb una de les col·leccions tècniques ferroviàries més importants a nivell internacional. Més de seixanta vehicles de totes les èpoques, tecnologies i països integren la seva col·lecció, en la que destaquen 28 locomotores de vapor que daten de finals del segle XIX, incloent la més antiga d'Espanya i la darrera que va estar en funcionament. També s'exhibeixen cotxes de viatgers, màquines dièsel o elèctriques i altres vehicles curiosos.
Publicitat
  • Museus i institucions
  • Història
Museu Monjos Budistes Sakya Tashi Ling
Museu Monjos Budistes Sakya Tashi Ling
Una antiga casa d'indians, el Palau Novella, s'ha convertit en el primer monestir budista de Catalunya, que està situat enmig del Parc Natural del Garraf. Podreu conèixer-lo mitjançant una visita guiada durant la qual us familiaritzareu amb l'art budista i aprendreu quins són els objectes sagrats d'aquesta religió. El monestir es troba en un entorn natural privilegiat que de ben segur també us agradarà visitar. Així mateix, s'organitzen tallers de meditació oberts a tothom.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat