Avui dedicarem la jornada a recórrer els principals carrers de dues poblacions garrafenques. Per a la primera, no cal que ens moguem gaire d’on érem la tarda anterior, ja que Olivella es troba al bell mig del Parc del Garraf. Potser el nom del municipi us sona perquè en aquest terme hi ha un centre religiós ben diferent dels que habitualment trobem a casa nostra: al Palau Novella, d’estil romanticista, hi viu una comunitat budista que s’hi va assentar ja fa força temps per fer-hi meditació i vida monàstica. S’hi duen a terme visites guiades, en els quals coneixereu l’interior de l’edifici i també alguns aspectes de la religió budista a través de les explicacions dels mateixos monjos.
A banda del Palau Novella, a Olivella heu de passejar sense presses pel seu nucli antic, conèixer la plaça Major, l’església parroquial de Sant Pere i Sant Feliu, i l’entramat de carrers antics. I anar fins al primer assentament del poble, sobre el Puig Molí, on trobarem un molí del segle XVIII aixecat sobre les restes de l’antic castell, i també les ruïnes de l’església, temple originari del segle XIII i l’única mostra de d’arquitectura romànica del Garraf.
A la tarda ens encaminem a una “terra d’indians”: Sant Pere de Ribes. Al segle XIX varen marxar a perseguir el somni americà uns 400 ribetans, i els que van tornar a casa van protagonitzar una gran transformació urbanística i cultural a la vila, la qual varen farcir d'edificis d'aire romàntic. Si ens seguiu, us els ensenyem. Podem començar des d'un dels caps del carrer Major, a la masia de can Puig, de l'any 1853 i que acull, entre altres oficines, la d'informació turística. Al mateix carrer Major trobem cases indianes a destacar als números 9, 10, 11, 13 i 18. Arribem a la plaça de la Font, on un elegant sortidor modernista de l'any 1906 n'és el centre d'atenció. A la plaça de la Vila, la casa consistorial es va aixecar al segle XVIII, i alçant el cap veurem el rellotge de la torre, finançat per ribetans residents a Cuba.
Prenem el carrer del Pi, l'altre vial que acumula un grapat de cases d'indians, obres amb grans finestres i balconades símbol de riquesa. Ho podem veure als números 16, 20 i 25. Tombant pel carrer del Dr. Cuadras, aviat arribarem al barri del Palou, on trobem una casa d'indians coneguda tradicionalment amb el nom de can Cuadras i que avui és un hotel. Girem ara a la plaça d'Olivella, i després anem pel carrer de Narcís Oller, d'Eixemenis, prenem el de Maristany, i ja no el deixem fins trobar l'església Nova, construcció amb un segle de vida inspirada en la barcelonina Santa Maria del Mar i les campanes de la qual –situades en dues torres bessones- varen ser finançades pel ribetà Francesc Marcer, indià resident a Guantànamo. Passant per un dels costats de l'església anem a parar precisament a la plaça Marcer, d'aspecte antillà, punt neuràlgic de Sant Pere de Ribes, i un bon lloc on posar el punt i final al recorregut i al dia.