Mas Esplugues Moianès

Escapada al Moianès: de visita al patrimoni preindustrial

Coneixerem diversos elements que formen part de l’Ecomuseu, com una masia troglodítica o un forn de calç

Publicitat

Poder conèixer el patrimoni en el seu lloc original. És una de les finalitats de l’Ecomuseu del Moianès, un “museu” de més de 300 km2 amb 10 espais museitzables i un centenar de llocs visitables, tots ells relacionats amb activitats productives de l’època preindustrial. No us preocupeu, que no us els farem visitar tots!, però sí que descobrirem alguns d’aquests indrets.  

AMB LA COL·LABORACIÓ DE BARCELONA ÉS MOLT MÉS I LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.

Dia 1: El Mas Esplugues

Comencem dirigint-nos a Castellcir, on trobarem el que podríem definir com una masia troglodítica situada sota una balma. És Mas Esplugues. Es tracta d'una casa pairal autosuficient, que s'autoproveeix de llenya, carbonet, bolets, plantes medicinals, fa conservació d'aliments... I és que el bosc ha estat durant molts segles el centre de l'economia tradicional, i en aquest espai visitable us explicaran els diferents aprofitaments del bosc i com una seixantena d'oficis hi han tingut (i alguns hi tenen encara avui) una relació directa.

L'edifici consta de planta baixa i dues plantes més, i el fet que la balma li faci de taulada la converteix en una construcció singular. El cobert, restaurat, és el punt d'informació dels visitants, i hi ha també una sala polivalent on tenen lloc des d'exposicions fins a concerts. També allí mateix hi veureu un pont romànic del segle XI.

Per anar al Mas Esplugues, és recomanable deixar el vehicle a l'aparcament de la Quintana i acabar de fer el camí, d'una mitja hora, a peu.

Dia 2: El Forn de la Calç

El segon dia a la comarca anirem fins a Calders, on trobarem tres forns circulars a tocar d'una casa que també té per nom El Forn de la Calç. En aquest espai coneixerem la tradició d'explotació de pedra calcària a la zona, que es remunta al segle X. Els forns que veurem, però, daten de mitjans segle XIX, i fins als anys cinquanta del passat segle XX encara funcionaven.

No obstant, la seva utilització era esporàdica. No podia ser d'altra manera: cada vegada que s'hi coïa calç, les parets de la construcció es desgastaven uns dos centímetres.

Allí mateix hi veureu el Centre d'Art Contemporani i Sostenible El Forn de Calç (CACIS), dedicat a la investigació, la producció i l'exhibició de projectes de cultura i art contemporanis, sobretot els relacionats amb l'ecologia i el medi natural de l'indret.

Publicitat

Dia 3: La pedra seca

De Calders a Monistrol de Calders. Aquí us proposem fer un recorregut per conèixer l'evolució tècnica i històrica de l'explotació de les pedreres, descobrir la tècnica tradicional de la pedra seca (barraques, marges, pous...), i saber l'ús que se li ha donat al llarg dels temps segons el seu origen i característiques.

La ruta que forma part de l'Ecomuseu es divideix en tres etapes: del nucli antic a l'Om, de l'Om al Pla de Trullars, i del Pla de Trullars a la Casanova. A més a més de les construccions esmentades de pedra seca, també podreu descobrir masos molt antics, una possible via romana i un dolmen. Un viatge al passat, doncs, abans de tornar a casa i a la realitat del present.

  • Cuina creativa
Les Voltes de Sant Sebastià
Les Voltes de Sant Sebastià
Els responsables d’aquest restaurant de la capital del Moianès destaquen plats com el xai tendre farcit de formatge de Montbrú, l’ànec farcit de rossinyols, o el peu de porc farcit de fetge d’ànec. Sens dubte estem parlant d’un dels grans restaurants de la flamant comarca, amb una gastronomia d’alta qualitat i producte de proximitat, i amb l’afegit que es troba situat a les antigues corts de bestiar d’una casa centenària.
  • Catalana
Urbisol
Urbisol
Cuina tant tradicional catalana com d’avantguarda i moderna i amb presentacions acurades, en aquest restaurant integrat a l’hotel del mateix nom. Va obrir les seves portes un ja llunyà 1972, i des dels entrants fins les postres gaudireu d’una experiència inoblidable. Si us voleu allotjar a l’hotel, dir-vos que és un quatre estrelles amb spa i en un entorn privilegiat.
Publicitat
  • Catalana
El Rubell
El Rubell
Defineixen la seva cuina com a “típica catalana de mestressa, de qualitat, i que amb el temps ha sabut evolucionar per incorporar, amb gran sentit comú i sense perdre el món de vista, noves tendències i modernitats, adequant-se als gustos més actuals, mantenint això sí un classicisme català que sempre ha estat el nostre tret més distintiu”. Poca cosa més cal afegir, més enllà que estem parlant d’un restaurant amb una llarga tradició i vinculació amb Monistrol de Calders, i que quan era fonda fins i tot hi passà uns mesos el futbolista Ladislau Kubala.
  • Catalana
La Masia del Solà
La Masia del Solà
Un producte de primera, i que abasta de la carn al peix, els arrossos i els plats de temporada, per tal de presentar una carta extensa i esplèndida, basada en la cuina catalana tradicional però passada pel sedàs de l’actualització i l’avantguarda. Per als que us agradi esmorzar fort, apunteu-vos la Masia del Solà com a lloc a visitar de bon matí, ja que us prepararan un trinxat de col i patata amb cansalada confitada, o un cruixent de cabrit amb patates palla, entre moltíssimes altres possibilitats.
Publicitat
Magadins Vell
Magadins Vell
Carta de temporada i producte de proximitat són dos dels punts forts d'aquest restaurant a la capital del Moianès, amb les carns a la brasa en la primera posició de les sol·licituds per part dels clients. Guatlles, entrecots, conill, peus de porc... de tot i força perquè no us quedeu amb gana i tasteu la riquesa dels fogons de la flamant comarca. Regueu-ho amb algun dels vins del celler, molt ben triats.
  • Hotels
  • allotjament rural
Molí Vell d'en Sala
Molí Vell d'en Sala
El Moianès és terra d'antics molins fariners, i algun, com és el cas que ens ocupa, s'ha reconvertit en allotjament rural. El Molí Vell d'en Sala té l'encant que conserva l'estructura original de pedra i que a l'exterior l'aigua que servia per fer moure el molí segueix corrent al seu ritme i avui és una bassa-piscina fantàstica i un indret on remar dalt d'una barca (no cal que us l'emporteu, ja n'hi ha una!). Tot plegat força bucòlic i ideal per anar-hi amb menuts.   
  • Hotels
  • allotjament rural
Magadins Nou i La Pallissa de Magadins
Magadins Nou i La Pallissa de Magadins
Dos allotjaments als afores de Moià, l'un, Magadins Nou, amb capacitat per a 15 persones, i l'altre, La Pallissa de Magadins, per a un màxim de 5 persones. El complex compta amb piscina climatitzada, jardí, barbacoa, parc infantil... I si teniu mascotes, també les hi podeu portar!
Publicitat
  • Hotels
  • Casa rural
Cal Sabata
Cal Sabata
Casa antiga de poble restaurada de dalt a baix i dedicada des de fa prop de 15 anys al turisme rural, amb capacitat per a onze persones. Sala d'estar amb llar de foc, habitacions amb diferents capacitats, jardí tancat amb porxo i barbacoa, terrassa, o una cuina totalment equipada, són alguns dels serveis que hi trobareu. Al poble de l'Estany hi teniu interessants elements a visitar, així com piscina, pista poliesportiva i parcs.  
  • Hotels
  • Campaments
Càmping l'Illa
Càmping l'Illa
Càmping familiar i acollidor, enmig de la natura i a tocar del riu Tenes i de Sant Miquel del Fai. Lloc ideal com a inici d'excursions. Disposa de bar restaurant amb terrassa, parc infantil, saló de jocs, pistes esportives, piscina, i tots els serveis necessaris per passar uns dies agradables i divertits.
Recomanat
    Més de escapades
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat