Coves del Toll Moià

Escapada al Moianès: un viatge als temps preindustrials

Descobrirem espais que formen part de l’Ecomuseu com ara la Poua de la Ginebreda i la mina de l’Estany

Publicitat

Poder conèixer el patrimoni en el seu lloc original. És una de les finalitats de l’Ecomuseu del Moianès, un “museu” de més de 300 km2amb 10 espais museitzables i un centenar de llocs visitables, tots ells relacionats amb activitats productives de l’època preindustrial. No us preocupeu, que no us els farem visitar tots!, però sí que descobrirem alguns d’aquests indrets, i també altres llocs molt interessants del Moianès, sempre relacionats amb temps passats.  

Dia 1: molins hidràulics

Iniciem la nostra escapada a la flamant –administrativament parlant– comarca del Moianès arribant-nos a Moià, la seva capital. Hi podrem visitar alguns dels seus molins hidràulics, elements essencials en l’economia preindustrial, uns llocs on s’establien tractes comercials i que eren espais de comunicació i relació social. Podrem conèixer com funcionaven els molins hidràulics tradicionals, com era la feina d’un moliner, quins productes s’elaboraven, i com va ser el pas d’aquests molins a les farineres industrials. N’hi ha en diferents estat de conservació i manteniment, però cadascun té la seva singularitat: el de Castellnou, amb una elegant galeria d’arcs de mig punt; l’Antic Molí Pujol, en una majestuosa edificació blanca; el Molí Nou de Passerell, dels darrers que van deixar de funcionar al nostre país, i amb una zona de pícnic propera, ideal per si us entra la gana després de voltar pels molins...

Matí dia 2: unes coves de gran bellesa

No ens movem del terme municipal de Moià en aquest matí del segon dia al Moianès. Als afores del nucli urbà hi trobem un d’aquells indrets sota terra fabulosos, màgics, i que gaudireu coneixent-lo tant si sou grans com petits. Això sí: no sereu, ni de lluny, els primers en entrar-hi! A les Coves del Toll ja hi habitaven persones i animals salvatges des de la Prehistòria! Aquells nostres avantpassats es devien moure per les cavitats pràcticament a les palpentes. Avui nosaltres tenim la sort de poder observar més d’un quilòmetre de belles i singulars galeries ben il·luminades i acompanyats d’un guia que ens explicarà, entre altres coses, com es varen descobrir en època moderna, quines troballes s’hi han fet, quines excavacions encara s’hi estan duent a terme, i com, en altres temps, per aquí hi corria el mar. Complementeu la visita anant al Museu Arqueològic i Panteològic de Moià, situat a la casa on va néixer Rafael Casanova, i així podreu veure exposades moltes de les restes trobades a les coves.

Publicitat

Tarda dia 2: el castell de Castellterçol

Amb aquest nom, està clar que Castellterçol ha de tenir algun castell. El trobem, però, als afores de la vila, dalt d’un turonet que sens dubte suposava un bon mirador en cas que arribés algú amb ganes de brega. La construcció, que té els seus orígens al segle IX i que va ser promoguda per un tal Terçol, home de confiança del comte de Barcelona Guifré el Pilós, és avui de propietat privada però es pot visitar prèvia petició, trucant al telèfon 93 866 83 5593 866 83 55. Allò més antic que resta del castell és el fossar, part de les muralles de defensa, i parcialment l’antiga residència dels senyors Xetmar, del segle XII. També hi veureu una masia del XVI, que aprofità algunes de les estructures de la fortalesa. Potser la vostra estada al Moianès coincideix amb algun concert o acte cultural que, des de fa anys, tenen lloc en aquest castell als estius.

Dia 3: els radials de l’Ecomuseu

Encara resten alguns espais –coneguts amb el nom de radials– per acabar de museïtzar de l’Ecomuseu del Moianès. Però d’altres ja estan a punt i ja els podem anar a veure. Ja ho vam fer el primer dia amb els molins hidràulics, que formen part del catàleg de l’Ecomuseu, i per a aquesta darrera jornada us proposem que trieu entre un forn de calç, una masia troglodítica, una poua de gel, un rentador i una mina. Us en fem cinc cèntims de cadascun.

Comencem per la poua de gel, perquè es troba a Castellterçol, on estàvem la tarda anterior, i perquè al Moianès se’n va produir molt, de gel, a través de construccions com aquesta. Podreu entrar en una de les poues de la Ginebreda i conèixer com funcionava i com es comercialitzava el gel. Sense moure-us de Castellterçol podeu visitar un rentador singular, el rentador del Roquer, situat sota una balma.

A l’Estany hi ha una obra d’enginyeria espectacular que data del segle XVIII i que encara ara fa la mateixa funció: treure l’aigua del pla de la població. Probablement quan hi havia aigua a l’estany el paisatge era més bell, però les aigües provocaven malalties, i a més a més els monjos del monestir agustinià que hi ha al lloc necessitaven terres per conrear. La solució va ser fer una mina de pedra seca que fa prop de mig quilòmetre de llargada, i a la qual avui podem accedir com a visitants.

Ens queden encara dos radials de l’Ecomuseu per explicar-vos. L’un ens porta a Castellcir, al Mas Esplugues, una masia troglodítica construïda sota una balma, i on coneixerem com l’home ha aprofitat els recursos del bosc i també la manera com una casa de pagès com aquesta s’autoabastia. I l’altre ens du a Calders, on trobarem tres forns circulars de calç que daten del segle XIX i que van ser usats fins fa poques dècades. Per cert, al costat mateix hi ha el Centre d’Art Contemporani i Sostenible El Forn de Calç (CACiS), dedicat a la investigació, producció i exhibició de projectes de cultura i art contemporanis, i especialment relacionats amb l’ecologia i el medi natural del lloc.

Així que ja ho veieu. El Moianès, una comarca petita però amb un munt de llocs per visitar al llarg de 48 hores, i moltes més que n’hi poguéssiu estar!   

  • Cuina creativa
Les Voltes de Sant Sebastià
Les Voltes de Sant Sebastià
Els responsables d’aquest restaurant de la capital del Moianès destaquen plats com el xai tendre farcit de formatge de Montbrú, l’ànec farcit de rossinyols, o el peu de porc farcit de fetge d’ànec. Sens dubte estem parlant d’un dels grans restaurants de la flamant comarca, amb una gastronomia d’alta qualitat i producte de proximitat, i amb l’afegit que es troba situat a les antigues corts de bestiar d’una casa centenària.
  • Catalana
La Masia del Solà
La Masia del Solà
Un producte de primera, i que abasta de la carn al peix, els arrossos i els plats de temporada, per tal de presentar una carta extensa i esplèndida, basada en la cuina catalana tradicional però passada pel sedàs de l’actualització i l’avantguarda. Per als que us agradi esmorzar fort, apunteu-vos la Masia del Solà com a lloc a visitar de bon matí, ja que us prepararan un trinxat de col i patata amb cansalada confitada, o un cruixent de cabrit amb patates palla, entre moltíssimes altres possibilitats.
Publicitat
  • Catalana
El Rubell
El Rubell
Defineixen la seva cuina com a “típica catalana de mestressa, de qualitat, i que amb el temps ha sabut evolucionar per incorporar, amb gran sentit comú i sense perdre el món de vista, noves tendències i modernitats, adequant-se als gustos més actuals, mantenint això sí un classicisme català que sempre ha estat el nostre tret més distintiu”. Poca cosa més cal afegir, més enllà que estem parlant d’un restaurant amb una llarga tradició i vinculació amb Monistrol de Calders, i que quan era fonda fins i tot hi passà uns mesos el futbolista Ladislau Kubala.
  • Catalana
Urbisol
Urbisol

Cuina tant tradicional catalana com d’avantguarda i moderna i amb presentacions acurades, en aquest restaurant integrat a l’hotel del mateix nom. Va obrir les seves portes un ja llunyà 1972, i des dels entrants fins les postres gaudireu d’una experiència inoblidable. Si us voleu allotjar a l’hotel, dir-vos que és un quatre estrelles amb spa i en un entorn privilegiat.

Publicitat
  • Catalana
L’Esclopet
L’Esclopet
Situat al bonic poble de Granera, a l’Esclopet fan cuina especialitzada en carns a la brasa i, quan n’és temporada, bolets. Molts productes els adquireixen de les masies del mateix poble i d’altres del Moianès, i es presenten a la manera tradicional. Podeu demanar des d’una escudella i carn d’olla, fins a botifarres, entrecots, escalivada... Postres també casolana en aquest establiment que forma part de la ruta gastronòmica El Parc a taula.   
  • Hotels
  • allotjament rural
Molí Vell d'en Sala
Molí Vell d'en Sala
El Moianès és terra d'antics molins fariners, i algun, com és el cas que ens ocupa, s'ha reconvertit en allotjament rural. El Molí Vell d'en Sala té l'encant que conserva l'estructura original de pedra i que a l'exterior l'aigua que servia per fer moure el molí segueix corrent al seu ritme i avui és una bassa-piscina fantàstica i un indret on remar dalt d'una barca (no cal que us l'emporteu, ja n'hi ha una!). Tot plegat força bucòlic i ideal per anar-hi amb menuts.   
  • Hotels
Hotel La Violeta
Hotel La Violeta
En una cruïlla de camins a tocar de Castellterçol hi va néixer fa 150 anys una hostatgeria on els viatgers s'hi varen començar a aturar per fer-hi un mos i descansar. Avui aquell establiment ha canviat molt, però segueix tenint la mateixa funció i amb l'afegit d'haver-se convertit en una cucada, especialment les seves sis elegants i sorprenents habitacions. El restaurant també és un element clau d'aquest hotelet de Castellterçol.
Publicitat
  • Hotels
  • Casa rural
Mas Vilarrasa
Mas Vilarrasa
Als afores de la capital del Moianès trobem aquesta casa rural amb capacitat per a onze persones, amb cinc habitacions cadascuna de les quals disposa de bany complet. Casa equipada amb tots els electrodomèstics necessaris, i un exterior amb jardí, piscina i barbacoa per aprofitar intensament els dies de bon temps. Els petits de la família segur que hi gaudiran, amb la piscina, amb els jocs, i també amb els corrals on hi ha aus i un cavall.   
  • Hotels
  • Motels
Motel El Toll
Motel El Toll
Habitacions independents, amb terrassa i sortida directa al jardí, en la tranquil·la i bonica població de Collsuspina. Establiment vinculat al restaurant que du el mateix nom, amb més de 40 anys en funcionament, i on us recomanem anar per provar els productes de la comarca. El motel disposa de piscina, parc infantil, jardí, zona d'aparcament, connexió WiFi, i fins i tot una petita granja.
Publicitat
  • Hotels
  • Casa rural
Cal Sabata
Cal Sabata
Casa antiga de poble restaurada de dalt a baix i dedicada des de fa prop de 15 anys al turisme rural, amb capacitat per a onze persones. Sala d'estar amb llar de foc, habitacions amb diferents capacitats, jardí tancat amb porxo i barbacoa, terrassa, o una cuina totalment equipada, són alguns dels serveis que hi trobareu. Al poble de l'Estany hi teniu interessants elements a visitar, així com piscina, pista poliesportiva i parcs.  
Recomanat
    Més de escapades
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat