Les Dames de Cerdanyola

Escapada al Vallès Occidental: un passeig per la història

Descobrirem el seu passat laietà, el patrimoni industrial, o les cases modernistes d’estiueig

Publicitat

Santa Perpètua de Mogoda, Cerdanyola del Vallès, Rubí i Montcada i Reixac són els quatre municipis que hem triat per passar les properes 48 hores a la comarca del Vallès Occidental. Hi veurem una mica de tot, des d’un poblat iber fins a castells medievals, museus d’art i barris que no han canviat gaire en més de cent anys. I és que el Vallès és així, variat, i sobretot amb una llarga història al darrera.

Tarda dia 1: entre Mogoda i Santiga

La primera tarda vallesana la passarem a Santa Perpètua de Mogoda, i començarem les nostres passes a la colònia agrícola de Mogoda, al sud-est del nucli urbà, el barri més antic i nascut a recer d’una masia fortificada del segle XII. El barri és format per una cinquantena de cases disposades en dos carrers, el nou i el vell. A la masia fortificada s’hi fan visites en comptades ocasions, però us expliquem que es tracta d’una fortificació de tres plantes amb pati central, un estany i una capella del segle XVI.

Us podeu dirigir tot seguit a l’altre veïnat més antic, el de Santiga, que avui conserva el mateix aspecte que al segle XIX, quan es va agregar a Santa Perpètua. El seu centre està format per una església romànica del segle XII, el castell –una masia fortificada dels segles X-XI i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional– i un safareig.

La gran industrialització del municipi no va arribar fins a la dècada dels 60 del segle passat. Tot i així alguna indústria ja hi era des de feia temps, com el Vapor Arañó, de 1857, a partir del qual va començar la urbanització de la plana que hi ha entre l’església, la Rambla i l’avinguda de Santiga. L’edifici, avui propietat municipal, és un notable exemple de patrimoni arquitectònic industrial, i una de les seves naus s’utilitza com a centre cívic. Cerqueu també en la vostra visita a Santa Perpètua alguns dels 17 masos que encara hi ha al terme, entre els quals Ca n’Oller, una clàssica masia catalana, en mans de la mateixa família de pagesos perpetuencs des de fa 700 anys! 

Dia 2: Cerdanyola, ibers i Dames

Dedicarem tota la jornada d’avui a Cerdanyola del Vallès, un municipi que té un interessantíssim llegat de diferents èpoques. El matí, per exemple, el podríem dedicar al Museu i Poblat Iber de Ca n’Oliver, un jaciment arqueològic situat en un turó de la serra de Collserola corresponent a un assentament que va habitar la tribu dels laietans entre els segles VI i I aC. El jaciment ocupa més de 6.000 m2 i hi trobareu les rèpliques de tres edificis, corresponents a dues cases i un taller, i que ajuden a entendre millor la vida quotidiana dels ibers.

Ens muntem en una imaginària màquina del temps i viatgem ara a quan Cerdanyola es va convertir en un important lloc d’estiueig, a principis del segle XX. L’edifici modernista de Can Domènech, obra de Gaietà Buïgas, acollia el Teatre-Casino, i més tard va ser habitatge. Des de 2009 és la seu del Museu d’Art de Cerdanyola, amb un fons variat d’artistes vinculats a la ciutat, i amb uns vitralls que fam embadalir els visitants: les Dames de Cerdanyola. Una obra mestra del Modernisme.

De l’època medieval també n’hi ha testimonis, a Cerdanyola. El més celebrat, el castell de Sant Marçal, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. L’actual fesomia exterior correspon a una reforma de Gaietà Buïgas de l’any 1895, que en va respectar l’estructura original, que data dels segles XI-XII.

I del civil medieval al religiós, perquè als afores, a la vall de les Feixes (serra de Collserola) trobareu l’antiga església parroquial de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes, romànica del segle XII, i, d’època més recent, l’ermita de Santa Maria de les Feixes, barroca del XIV.

Són només alguns dels espais de Cerdanyola del Vallès que hauríeu de conèixer en la vostra estada.

Publicitat

Dia 3: un museu etnogràfic i una llacuna

Darrer dia al Vallès, i l’iniciem en un museu on hi podem passar tranquil·lament tot el matí per la gran quantitat d’objectes que alberga. El Museu Etnogràfic Vallhonrat de Rubí reuneix peces de procedències i èpoques diverses, però que totes han estat presents en llars catalanes. Hi ha per exemple la sala dedicada als invents dels segles XIX i XX, amb especial atenció a l’evolució dels aparells elèctrics, però també ampolles de sifó, còmics, postals o cromos de xocolatines. La sala del Celler està dedicada, ja us ho podeu imaginar, a objectes relacionats amb la llarga tradició vitivinícola del país, o la sala Mobiliari, centrada sobretot en els mobles que omplien les estances de les cases més riques dels pobles.

Montcada i Reixac serà la nostra destinació final. Un dels espais més singulars i espectaculars que hi trobem és el Parc de la Llacuna, d’alt valor ambiental i paisatgístic i ideal per estirar-hi les cames. Hi ha observatoris i miradors, especialment per seguir la dinàmica de la llacuna natural.

I ja que hem començat per un parc, esmentar-vos també el de Can Cuiàs, una de les portes d’entrada a Collserola, i amb panoràmiques al turó de Montcada i Reixac. També hi ha molt bones vistes des de l’església de Sant Pere de Reixac. I encara un altre parc, el de les Aigües, on hi trobareu la Casa de les Aigües, una antiga central d’extracció i bombejament d’aigües captades del cabal subterrani del riu Besòs, i tot un exemple del Modernisme industrial català. Passejant pel casc urbà no us costarà trobar la Casa de la Vila, al carrer Major, un dels edificis més emblemàtics del municipi, projectat el 1918 per l’arquitecte Josep Graner, i avui espai sociocultural on es duen a terme tallers, cursos i exposicions. Si n’hi ha alguna, d’exposició, que us agradi, visitar-la pot ser una bona manera d’acabar el viatge.

  • Catalana
Les Brases de Ponsferrer
Les Brases de Ponsferrer
Cuina tradicional i casolana, basada en els productes de la comarca, i amb especial atenció a les carns a la brasa. També està obert a altres tipus de plats totalment recomanables, com són els arrossos, el pop a la gallega o els cargols a la llauna. El bon celler acaba de fer del tot aconsellable aquest restaurant.
  • Cuina creativa
Vermell
Vermell
Restaurant situat a l’hotel Sant Cugat, amb aspecte desenfadat –endevineu quin color hi predomina?– i plats ben presentats i un punt minimalistes i atrevits. Us recomanem el caneló de bacallà i verdures amb crema de botifarra, els risottos o les costelles de porc. Si trieu el menú gastronòmic, podreu emportar-vos a la boca una bona mostra i varietat de les creacions del xef Germán Espinosa. 
Publicitat
  • Catalana
La Pastora
La Pastora
Tot i que els seus horaris d’obertura no són gaire generosos –només obren els dissabtes, diumenges i festius, mentre que els altres dies poden fer una excepció si sou un grup i reserveu prèviament–, sí que són generosos els seus plats i també, val la pena esmentar-ho, les vistes des de l’indret, en ple Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Ocupa la que havia estat la casa d’una pastora, i d’aquí el seu nom. Els esmorzars de forquilla i els dinars de muntanya són les seves principals ofertes.
Tast & Gust
Tast & Gust
Acollidor, decorat amb bon gust, ideal per anar-hi a sopar amb tranquil·litat, amb una bona atenció per part del servei. Per tant, bon gust en general. Ens falta la part del tast. Excel·lent, no en podem dir altra cosa. Si us agrada l’Steak Tartar, dubtem que hi hagi cap altre restaurant per les nostres latituds que el prepari de maneres tan diverses. Disposa de salons privats i d’una acurada selecció de vins.
Publicitat
  • Cuina creativa
La Bodeguilla
La Bodeguilla
Aquest restaurant de Terrassa ja ha superat el quart de segle de vida. Però el pas dels anys no li pesen ni en la decoració, molt atractiva i sorprenent, ni a taula, amb uns plats que, basant-se en la cuina de mercat, tenen un segell d’autoria i creativitat al darrera. El menú degustació canvia cada mes, i quan escrivim aquestes línies hi podíeu trobar un risotto de plàncton amb reixa de calamar o un rostit de vedella amb xiitaque. Carta extensa i on hi ha de tot. 
  • Hotels
DoubleTree by Hilton La Mola
DoubleTree by Hilton La Mola
Com diu un dels seus lemes, es tracta d’un hotel lluny del soroll però a prop de tot. Es troba envoltat del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, i per tant d’una natura rica i ufanosa, però al mateix temps molt a prop del nucli de Terrassa i de les principals vies de comunicació de la comarca. Es tracta d’un hotel d’avantguarda, modern, molt pensat com a punt de trobada de treball –té fins a 26 sales polivalents!–, i no obstant també us hi sentireu la mar de bé si us allotgeu com a turistes en alguna de les seves 186 habitacions. Un quatre estrelles en què no hi manca un complet spa.
  • Hotels
  • Lloguer d'apartaments
Aparhotel del Golf
Aparhotel del Golf
Si allò que preferiu durant la vostra estada al Vallès Occidental és allotjar-vos en un apartament, a Sant Cugat hi teniu un complex, l’Aparthotel del Golf, en un indret tranquil i amb apartaments d’entre un i tres dormitoris totalment equipats. Hi ha a més a més una piscina comunitària en un espai amb jardí i pàrquing. La possibilitat d’incloure l’esmorzar, el WiFi gratuït, o la disponibilitat de lloguer bicicletes elèctriques són afegits a tenir en compte per decantar-vos per aquesta opció.
Publicitat
  • Hotels
Qgat Vallès
Qgat Vallès
Acabats de fer els deu anys, aquest hotel que ocupa una antiga masia pot ser el vostre allotjament ideal si passeu uns dies a Sant Cugat del Vallès, ja que es troba en el nucli urbà, però al mateix temps en un lloc tranquil. Jardins, terrasses i salons són elegants i complementen a la perfecció la trentena d’habitacions espaioses amb les que compta l’establiment. També heu de provar el seu restaurant, amb productes frescos i de qualitat i amb una extensa carta.
  • Hotels
Bluebay City
Bluebay City
Als afores de Sant Cugat del Vallès, aquest tres estrelles es troba en mig d’una vall plena de vegetació, i amb un frondós jardí ideal per al descans i el relax. Entre els seus serveis podem esmentar piscina exterior, pàrquing gratuït, restaurant, WiFi, gimnàs o sala de jocs. Té prop d’un centenar d’habitacions, algunes de les quals elegants i espaioses suites amb terrassa.
Publicitat
  • Hotels
  • Lloguer d'apartaments
Hotel Arrahona
Hotel Arrahona
L’Arrahona és un establiment de tres estrelles situat en un lloc tranquil de Sabadell, i que disposa tant d’habitacions (49) com d’apartaments (39). Hi trobareu bar, restaurant, terrassa-jardí, pàrquing cobert, i fins i tot un centre comercial dins el mateix edifici. Les habitacions són totes exteriors i amb tots els serveis imprescindibles, mentre que als apartaments també hi trobareu tot allò necessari per passar uns dies al vostre aire.    
  • Museus i institucions
  • Història
Museu del Gas
Museu del Gas
Flamant. Perdó. Però és que és molt jovenet: obria el 2012, en plena crisi econòmica, i en una plaça que ja se’n deia, del Gas –oficialment, des del 1979. La seu de la Fundació Gas Natural Fenosa ocupa una antiga central elèctrica amb motors de gas, La Energía. Difon la història corporativa i gasística en una exposició permanent, conserva l’arxiu històric de la companyia i acull mostres temporals i activitats per a tothom. El primer any va captar 22.000 visitants. Pugeu fins al mirador.
  • Museus i institucions
  • Ciència i tecnologia
mNACTEC
mNACTEC
El vapor modernista Aymerich, Amat i Jover acull, des de fa un parell de dècades, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. Nacional, sí, i fora del centrípet cap i casal. En una desena de muntatges fixos i altres de temporals, reflecteix com els avenços científics ens han canviat la vida, i vetlla pel nostre patrimoni industrial. I compte: aquí no s’acaba el mNACTEC, que continua a 25 museus territorials. La Generalitat preveu d’integrar-lo dins el nou Museu Nacional d’Història.
Publicitat
  • Teatres públics
Teatre-Auditori Sant Cugat
Teatre-Auditori Sant Cugat
Amb una programació intensa, diversa i de primer nivell, l’escenari santcugatenc assoleix les dues dècades de trajectòria com a equipament de referència ineludible i indiscutible de la primera corona metropolitana. Obra de dos Ramons –els arquitectes Artigues i Sanabria–, en sobresurt la sala polivalent, amb capacitat per a uns 800 espectadors. Unes 50.000 persones hi gaudeixen cada any de teatre, música, òpera, dansa, espectacles familiars, màgia o sarsuela. O cinema, xerrades, tallers...
  • Museus i institucions
  • Història
Museu del Monestir (Museu de Sant Cugat)
Museu del Monestir (Museu de Sant Cugat)
El continent no és pas recent: una abadia benedictina començada a construir al segle IX. El contingut, sí: el Museu del Monestir és la seu central i emblemàtica del Museu de Sant Cugat, nascut el 2003 –l’altra és el Museu del Tapís Contemporani, la casa Aymat. A part del claustre i l’església, aixopluga una instal·lació sobre el monument, els monestirs romànics i els monjos medievals; mostres temporals d’art i temes locals, i aules. Organitza visites guiades o teatralitzades.
Recomanat
    Més de escapades
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat