Poble Vell de Corbera d'Ebre, a la Terra Alta

Escapada de 48 hores a la Terra Alta

Un recorregut entre vinyes, molins i cellers per la Terra Alta, una comarca plàcida i lluminosa que té tot un univers patrimonial per descobrir

Publicitat

Molts ja diuen que la Terra Alta és la Toscana catalana. Un territori que exalta l'essència mediterrània en els seus paisatges, en la seva gent i també en la qualitat del seu oli i el seu vi. De la mateixa manera que la llum d'aquesta zona italiana va inspirar genis com Leonardo da Vinci o Michelangelo, els paisatges, les formes arrodonides de les muntanyes i la llum de la Terra Alta també han seduït artistes com ara Pablo Picasso. La Terra Alta, ara per ara, és un dels indrets de Catalunya més verges, amb un gran potencial cultural, natural i gastronòmic. Aquesta comarca ofereix al visitant atractives rutes pels cellers de vi i molins d'oli, al mateix temps que comença a destapar el seu interessant patrimoni històric, en gran mesura, vinculat a la Batalla de l'Ebre.

Arribar a la Terra Alta per la carretera ja és tota una experiència perfecta per desconnectar. Travessant els Ports, trobem algunes de les perspectives més boniques i espectaculars d’aquestes muntanyes. Fins i tot, de camí, amb una mica de sort podrem observar alguna cabra salvatge, relativament fàcils de veure si ens hi fixem. Enfilant la carretera en direcció a Horta de Sant Joan, un cop apareix el poble davant nostre, les cases sembla que s’esglaonin unes sobre les altres creant una visió gairebé cubista del poble, com si ens perseguís l'estela de Picasso, a qui tant va inspirar aquest paratge. I és que a part del fantàstic entorn, aquest poble té un dels centres històrics més interessants de la zona. De fet, el conjunt arquitectònic d’Horta està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional i està protegit.

La plaça porticada i els edificis de carreus que l’envolten van ser construïts durant el segle XVI, en una època d’esplendor del poble. També tenen una bona càrrega d'història l'Ajuntament, la Casa de la Comanda o l'antiga presó. Us aconsellem que feu una cerveseta ben fresca en un dels mítics bars de la plaça, just abans de dirigir-vos a sopar. Aquí no hi ha dubte, és obligat un xai a la brasa. Els restaurants del poble el cuinen de forma superba i alguns s'han especialitzat en la cuina del crestó, un cabrit corresponent a l'espècie de la cabra blanca que es cuina estofat amb alls i llaurer. Deixeu-vos aconsellar pel que fa al vi, recordeu que esteu en una de les zones vinícoles més distingides de Catalunya!

De bon matí, és hora per fer una volteta per les botigues d'alimentació local per viure de primera mà com és la vida quotidiana al poble. Podeu comprar embotits a la carnisseria, pa en el forn de llenya i algunes pastes típiques com els ametllats, els panadons o els 'mantecats' per posar-vos a la motxilla i no passar gana durant el dia. Avui toca excursió per la via verda, un itinerari que recorre l'antiga línia ferroviària de la Vall de Safan, ara abandonada, i que ens oferirà paisatges realment impressionants. Paisatges imponents entre la serra de Cavalls i Pàndols, túnels de ferrocarril abandonats i basses amb fonts d'aigua potable són algunes de les coses que trobarem al camí.

Sortirem des de l'estació d'Arnes-Lledó i passarem primer per Horta de Sant Joan, on ja començarem un tram en què hi ha set túnels de tren abandonats fins a arribar a l'estació de Bot. Val la pena detenir-nos en aquest punt. Bot és una població agrícola que té l'origen en un assentament iber i un dels pobles on hi ha més producció de vi terraltí. Seguirem la ruta travessant el terme de Prat de Comte, on trobarem el santuari i el balneari de la Fontcalda, que pertany al terme municipal de Gandesa i està situat a l'altra banda del Canaletes. En aquest espai hi ha una zona de pícnic que és prou adient per treure la carmanyola o els entrepans i dinar tot gaudint de la naturalesa.

Un cop feta una becaineta sota un pi, seguirem el recorregut fins al Pinell de Brai, un dels pobles situats més al sud de la comarca. Hem de dir que la línia d'autobusos Tortosa-Arnes-Beseit facilita el retorn al punt d'origen dels ciclistes. Aquesta tarda us proposem que agafeu el cotxe i us traslladeu a Corbera d'Ebre, un dels espais de la Terra Alta de visita obligada. Aquest poble s'ha construït al costat de les ruïnes del Poble Vell, que va quedar totalment destruït durant la Batalla de l'Ebre. Es tracta, per tant, de tot un museu a l'aire lliure, en què el desastre de la guerra se sent a flor de pell. Entre els carrerons abandonats, hi ha una exposició permanent d'escultures que representen les lletres de l'abecedari i són un cant a la pau i als drets humans. L'església del Poble Vell, restaurada recentment, ofereix exposicions temporals i també l'oportunitat de pujar al campanar per veure unes vistes privilegiades dels camps terraltins. Normalment s'ha de pagar una entrada de 3 euros per accedir a aquest recinte abandonat, un preu que, sense dubte, val la pena abonar per viure l'experiència. Només cal estar en silenci per sentir com el so del vent impacta contra els pins i els matolls que han crescut a l'interior de les cases abandonades.

Sortint del Poble Vell, us recomanem que us acosteu fins a la Cota 402, un turó situat al costat del cementiri de Corbera d’Ebre i a poc més d’un quilòmetre del nucli urbà, on es va lliurar un dels episodis més cruents de la Batalla de l'Ebre. No fa molt temps, l’associació Cota 402 va iniciar un projecte de recuperació de l’espai històric. El seu objectiu va ser rehabilitar els elements de l’antic lloc de comandament –trinxeres, barraques i observatoris–, senyalitzar-los i promocionar-los mitjançant les visites guiades com un nou actiu turístic i cultural. Ara, alguns cellers de la zona, com ara el Celler Frisach, organitzen tastos de vins en aquesta muntanya amb vistes privilegiades a la plana de Gandesa.

Avui és dia de gaudir de ple dels productes de la terra, per això, farem una ruta per les principals zones productores de vi i oli. A part d'observar del paisatge de vinya i oliveres, també visitarem de prop el procés d'elaboració d'aquests dos productes, tot visitant els cellers i molins de la comarca, que cada cop més estan obrint les portes al públic. De bon matí, iniciarem la ruta a Gandesa, capital de la Terra Alta, on trobem la seu del Consell Regulador de la DO Terra Alta i l’edifici de la cooperativa agrícola modernista, obra de Cèsar Martinell.

Després de visitar el centre d'interpretació que hi ha al subterrani del Consell Regulador, preguntarem si hi ha possibilitat de reservar una visita guiada per algun de la desena de cellers que tenen previst obrir les seves portes al públic, si la gent així ho demana. Com a norma general, a la Terra Alta cal trucar a l'hora de concertar una visita.

Després d'haver fet una ruta guiada per un celler, amb el corresponent tast, ens dirigirem cap a Vilalba dels Arcs. Aquestes valls, formades de costers i bancals entre Gandesa i Vilaba, acaparen bona part de la superfície vitícola de la comarca. Vilalba dels Arcs té com a motor econòmic la vitivinicultura i compta amb diversos cellers inscrits a la DO Terra Alta. Us recomanem que dineu al Restaurant Nou Moderno, un clàssic reconvertit que és un imprescindible de la comarca. Els germans Vallespí, dos joves que han decidit prendre les regnes del negoci familiar, us aconsellaran què és el millor de la carta i també us donaran, de primera mà, quatre pistes per no perdre's el millor de la comarca.

Després de dinar ens dirigirem a Batea i, poca broma, perquè el seu terme municipal és el que compta amb la superfície més gran vitícola de la comarca. A més, el nucli urbà mereix una passejada i un cafetó en alguna de les terrasses. Els arcs de les façanes, les porxades i els carreus, el converteixen en un dels nuclis antics medievals més bonics de les Terres de l'Ebre.

Deixant Batea per la pista que l’uneix amb Caseres, arribareu a un mirador excepcional, el de les Planes d’Almudefer. Allà, baixeu del cotxe, respireu profundament i contempleu a l’horitzó l’altiplà de la Terra Alta, segurament un lloc ideal per prometre que tornareu a posar els peus en aquestes terres. La ruta s’acaba al Pinell de Brai, on tenim visita obligada al celler cooperatiu, obra de l’arquitecte Cèsar Martinell. A l’interior hi ha un antic molí de premsa pneumàtica molt curiós de veure. A més, cal que sabeu que el celler, per fora, és la imatge més coneguda del Pinell de Brai i, per dins, fa poc que s'hi han fet unes interessants reformes. De fet, en una de les ales de l'enorme nau interior, s'hi ha ubicat un restaurant de cuina d'autor.

Després de carregar el maleter del cotxe de vi, oli, fruites i viandes diverses, arriba el moment d'acomiadar-se del cap de setmana.

On menjar

  • Steakhouse
  • preu 1 de 4
Braseria Can Lluis
Braseria Can Lluis
Suculentes graellades de carn a la brasa a preus molt populars. Si us ve de gust un bon àpat al caliu de les brases d'un restaurant familiar, Can Lluís és una bona opció. Per començar, us recomanem un assortit d'embotits per compartir i, de segon, costelles de corder, baldanes, salsitxes, entrecot o peus de porc, tot a la graella acompanyat d'escalivada i patates fregides. I, com no, per regar-ho, vi DO Terra Alta!
  • Braseries
  • preu 2 de 4
Can Barrina
Can Barrina
Al peu del Parc Natural dels Ports, a Can Barrina us sentireu com a casa. Empresa familiar d'hostalers, fundada l'any 1974, ofereix una cuina elaborada amb productes de primera qualitat, entre els quals destaca el peix i el marisc de La Ràpita, que compren directament a la llotja, i una variada oferta de carns del país.
Publicitat
  • Braseries
  • preu 2 de 4
Miralles
Miralles
La família Miralles s'ha consagrat com una de les sagues amb més tradició en el món de la restauració ebrenca. Anys de dedicació a la cuina casolana i d'autor que destaca pels plats de tradició amb productes de primera qualitat i acurada elaboració. Menció especial a les carns – al forn o a la brasa - i a l'especialitat de la casa, el crestó en escabetx (cabrit capat de cabra blanca, una de les espècies autòctones més ben valorades a la cuina). 
  • preu 1 de 4
Can Josep
Can Josep
Cuina casolana amb unes vistes privilegiades a la serra de Pàndols. Només aquesta panoràmica ja fa bona l'elecció del restaurant Can Josep, amb una carta de menjar tradicional amb plats com el trinxat de col, el recapte de fesols del ganxet o la guatlla amb salsa al vi. Destaca també la selecció de vins DO Terra Alta i els postres, d'elaboració casolana. 
Publicitat
La Casa Ecològica
La Casa Ecològica
Amb el poble de La Fatarella al davant mateix i un entorn on s'hi respira a ple pulmó, la Casa Ecològica no és només un bon restaurant on anar a menjar, sinó també tot un exemple d'arquitectura integrada al paisatge. La seva cuina destaca pels plats típics de la comarca com la truita en suc, l'amanida de ganyims, el romesco o la sardina en suc, tots elaborats de manera tradicional.   

On dormir

  • Hotels
  • Hostals
  • preu 1 de 4
Ca l'Àngel
Ca l'Àngel
Descans, comoditat i benestar. Inaugurat el 2005, l'hostal Ca l'Àngel, amb deu habitacions dobles, combina ambient acollidor i familiar en un entorn privilegiat. El seu restaurant, fruit de quatre generacions de restauradors, ofereix cuina tradicional amb plats destacats com el ternasco al forn, els peus de porc amb rovellons o el conill amb llagostins. Un agradable hostal amb totes les comoditats per gaudir de l'entorn i l'artesania del municipi.   
  • Hotels
  • preu 2 de 4
Les Capçades
Les Capçades
Envoltat de naturalesa i a la faldilla de la Serra de Les Capçades, aquest hotel rural de tres estrelles disposa de 13 habitacions personalitzades, molt espaioses amb terrassa i algunes d'elles, fins i tot, amb jardí privat. A més, tots els clients tenen accés a la piscina climatitzada coberta i amb vistes a la muntanya. El restaurant? També sublim i amb productes frescos, naturals i autòctons per assaborir plats com el gaspatxo suau de maduixes, el tàrtar de tonyina amb magrana o el foie fresc a la planxa amb mesclum d'enciams.   
Publicitat
  • Hotels
  • Lloguer d'apartaments
  • preu 2 de 4
La Casa dels Abeuradors
La Casa dels Abeuradors
Situada al cor de Gandesa, en ple casc antic, la Casa dels Abeuradors integra un loft, tres apartaments i un dúplex pensats per als amants del turisme rural, la història, la cultura i el bon vi. Un allotjament especial, en què parelles, famílies i petits grups podran gaudir del confort, la serenitat i el descans a la capital de la Terra Alta.
  • Hotels
  • Hostals
  • preu 1 de 4
Hostal de l'Antón
Hostal de l'Antón
Especialitzat en celebracions, l'Hostal de l'Antón de Batea ofereix allotjament de primera amb les 14 habitacions disponibles, totes insonoritzades i amb calefacció, aire condicionat, TV de pantalla plana i bany privat amb banyera. A més, envoltat de jardins, l'hostal també inclou gimnàs, discoteca amb karaoke i internet Wi-fi gratuït. La cafeteria, amb terrassa, serveix plats senzills, tot i que també hi ha servei de restaurant per a grups, a petició.   
Publicitat
  • Hotels
  • preu 2 de 4
Vilar Rural d'Arnes
Vilar Rural d'Arnes
Si viatgeu amb nens, us encantarà. Format per 95 habitacions que es distribueixen aconseguint l’estructura d’un petit poble, el Vilar Rural d'Arnes és un complex turístic amb les comoditats d’un apartament rural, però amb tots els avantatges d’un hotel d’última generació. A més, tot està pensat perquè els més petits s'ho passin bomba: parc infantil, granja, hortet, piscines i parc infantil, entre altres.   
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat