Muntanyes de l'Hospitalet de l'Infant i la Vall de Llors
© Rafael López-Monné / Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
© Rafael López-Monné / Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

Escapada a l'Hospitalet de l'Infant i la Vall de Llors

El gust del contrast entre mar i muntanya

Publicitat

El municipi de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant és el més extens de la comarca del Baix Camp, a la que "tanca" pel sud. Ben poca cosa tenen a veure la primera població esmentada amb la segona: el contrast és total, en la primera hi trobareu tranquil·litat tot l'any i està envoltada de muntanyes ideals per fer-hi excursions, mentre que a la segona hi trobem una bona oferta de restaurants, hotels i càmpings i unes platges de la Costa Daurada de bandera blava. Amb aquesta escapada intentarem conèixer a fons les dues realitats del terme municipal.

Si us sembla comencem per terres d'interior. Vandellòs és un molt bon punt de partida de diversos camins senyalitzats, a fer a peu o amb bicicleta, i que us permetran descobrir, mentre feu una mica d'exercici, la Vall de Llors i les Serres de Mestral. Hi ha rutes de diferents dificultats, o sigui que trieu la que més us convingui segons el poc o molt preparats que estigueu per a emprendre aventures d'aquestes característiques. Nosaltres hem fet (i us la recomanem) l'anomenada ruta de Remullà, un itinerari circular de poc més de sis quilòmetres i amb el que arribarem al nucli de Remullà, al llarg de diverses dècades deshabitat i que en els darrers anys sembla que està tenint un cert renaixement, amb la rehabilitació per part de nous inquilins d'alguns dels seus habitatges. És un itinerari senzill que cobrirem amb unes dues hores (fent-lo a peu), i que podeu començar al Centre Assistencial de Vandellòs. A partir d'aquest preneu la carretera a mà dreta i seguiu les indicacions que us porten a Remullà, a través del PR-C 91. Veureu que el poble és pràcticament un carrer, amb les cases a un costat i un mur a l'altre, i de teló de fons la Mola de Remullà, amb 593 metres sobre el nivell del mar. Apunteu-vos de pujar-hi un altre dia, perquè ara el que farem és deixar enrere el poble per trobar la font del Rentador a partir de la qual prendrem el camí dels Masets que ens durà a la C-44, i d'aquí retornem a Vandellòs.

Si caminar no us plau gaire, o us heu llevat molt d'hora i us sobra temps aquest matí, us proposem d'anar a fer un pitch&put a La Figuerola, a tocar de Vandellòs seguint la carretera C-44 cap a Móra d'Ebre. El camp es troba en un entorn bellíssim, rodejat de muntanyes, i podreu posar a prova el vostre encert mentre desconnecteu de tot. Quan se us faci l'hora de dinar, si bé és cert que l'oferta gastronòmica és més abundant a primera línia de platja, en aquests pobles d'interior també hi trobareu bons restaurants on assaborir plats casolans i típics de la zona.

Disposats al llarg de la C-44, Vandellòs, Masboquera i Masriudoms semblen formar un tres en ratlla, alineats i molt propers entre ells. Són tres nuclis que bé val la pena fer-hi una aturada i un tomb. El més gran dels tres, de llarg, i on de ben segur hi passareu més estona, és Vandellòs. Hi ha un aparcament tocant a la carretera, deixeu allí el vehicle i transiteu a peu pel poble sense presses. Fareu cap de segur a la plaça de l'Ajuntament, on, és clar, hi ha l'edifici de l'Ajuntament però també l'església (amb un rellotge de sol a la torre del campanar), i Ca la Torre, declarada Bé Cultural d'Interès Nacional, i que, junt amb la construcció annexa (casa pairal de la família Gil-Vernet), acull la seu de l'Arxiu Històric i de la regidoria de Cultura i Patrimoni i també espais per a usos culturals. La torre, quadrada i robusta, data del segle XVI i va complir funcions de defensa.

Si voleu tenir una bona perspectiva del poble i de la Vall de Llors aneu a cercar el turó Lo Castell, seguint unes fites de color groc partint del carrer d'Amunt. És molt senzill arribar al cim: ascendireu a través d'unes escales tallades a la roca, i allí trobareu unes taules d'interpretació de les muntanyes dels entorns. O també podeu fer una visita guiada al Centre d'Interpretació de l'Oli, un autèntic molí restaurat i museïtzat, amb la maquinària original, diversos audiovisuals explicatius, i un tast final de l'oli de la Vall de Llors.

Masboquera és el següent punt d'aturada. El poble ha renovat a fons recentment el paviment dels seus carrers, i potser us sorprendrà només arribar la torre de campanar que hi veureu: és la Torre de les Hores. Està molt remodelada i culminada amb un campanar d'espadanya d'obra vista. Quan us allunyeu del poble, si podeu atureu un segon el vehicle per contemplar-lo i fer-hi un fotografia amb les muntanyes al fons.

Tanca la trilogia Masriudoms, un poc més gran que Masboquera. Passegeu-hi a través del carrer Major, fins arribar a l'església de Sant Jaume, petita però amb una torre de defensa del segle XIII que li fa de campanar i de rellotge i que està declarada Bé Cultural d'Interès Nacional. Aneu una mica més enllà, com a mínim fins a la plaça de la Font i l'antic rentador, on fins no fa pas tant les dones del poble hi anaven a fer la bugada i, és clar, també a fer-la petar.

Per als impacients per banyar-se a la platja, ja anem cap a la costa, tranquils! Baixant amb cotxe per la C-44 des de la Vall de Llors ens sorprendrà alguna que altra imatge espectacular amb el mar al fons. I és que baixarem des d'una altitud d'uns 300 metres en un tres i no res, i ara sí que ja ens podem posar el banyador i fer cap, per exemple, a la platja de l'Arenal, a l'Hospitalet de l'Infant. Si allò que us va és no fer res de res, tombar-vos a la sorra i torrar-vos al sol (i si pot ser que us posin cremeta a l'esquena), en aquesta platja tindreu espai segur, ja que fa prop de dos quilòmetres de llarg. Ara, si sou més actius, podeu haver reservat prèviament alguna de les moltes activitats nàutiques que es poden dur a terme a l'Hospitalet de l'Infant: windsurf, busseig, vela, kitesurf, caiacs... N'hi ha per triar i remenar.

I quan l'estómac ho reclami, ja podeu imaginar que l'oferta gastronòmica basada en la cuina mediterrània i en el peix de primera qualitat és àmplia per aquestes latituds.

Quan ja en tingueu prou d'estar en remull, de sol i de salabror, aprofiteu per conèixer l'Hospitalet de l'Infant. Per als que en tingueu curiositat, explicar-vos que el nom li ve del fet que en aquest lloc s'hi va alçar l'any 1344 un hospital per voluntat del fill del rei Jaume II el Just i Blanca d'Anjou, l'infant Pere d'Aragó i d'Anjou, que va atendre i acollir molts viatgers que feien el trajecte Barcelona-València i a l'inrevés. Avui és interessant acostar-se a l'antic hospital perquè encara en queda dreta una torre i alguns murs, però també perquè la part completament reconstruïda acull la Sala Infant Pere, amb exposicions molt interessants i també altres activitats culturals al llarg de l'any. No confondre amb el Centre Cultural Infant Pere, a uns 500 metres, un ampli espai que acull un teatre-auditori, biblioteca i una sala polivalent, a més a més de diverses oficines.

Se'ns acaba el temps, i podem aprofitar les darreres hores de l'escapada per fer unes compres en algun dels molts comerços de l'Hospitalet de l'Infant, i cloure el passeig en el magnífic mirador que és la plaça de la Marina, ja que des d'aquí ens sentirem privilegiats d'admirar com arriba el capvespre. A més a més a l'estiu hi podem trobar cada tarda un mercat d'artesania i música en directe. Si encara ens queda corda i uns minuts, o bé ens volem quedar a sopar a l'Hospitalet, podem fer un tomb pel port esportiu i assaborir el seu ambient i els plats d'algun dels seus restaurants.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE L'AJUNTAMENT DE VANDELLÒS I L'HOSPITALET DE L'INFANT

Equipaments culturals

  • Llocs d'interès
Ca la Torre
Ca la Torre
Just al costat de l'església i de l'Ajuntament de Vandellòs, Ca la Torre és una casa pairal que pren el nom per la seva torre de defensa, de l'Edat Mitjana. Declarada Bé Cultural d'Interès Nacional, avui és centre cultural i acull diversos serveis pel municipi.
  • Llocs d'interès
Museu de l'oli
Museu de l'oli
Antic molí rehabilitat, restaurat i reconvertit en un centre d'interpretació dedicat a l'oli. Museografia moderna que convida el visitant a descobrir i explorar el món de l'or líquid a través de la maquinària original i coneixent el testimoni d'alguns dels moliners que hi van treballar.

Més informació de la Costa Daurada

  • Viatge
Els millors restaurants
Els millors restaurants
Una selecció de Time Out Barcelona dels restaurants i bars més recomanables per fer una escapada gastronòmica i tastar les especialitats de la Costa Daurada
Publicitat
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat